Blaas- en darmproblemen bij MS (Multiple Sclerose)

Naast alle klachten als gevolg van MS, komen blaas- en  darmproblemen veel voor. Ze kunnen een grote belasting worden in het actieve en sociale leven. Gelukkig is er veel aan te doen. Bovendien kan de behandeling van deze problemen complicaties van MS verminderen.  

* Wang et al. Multiple Sclerosis and related disorders. 2018; 20: 16-21.

Blaasproblemen bij MS (multiple sclerose)

MS kan een verstoring in de aansturing van de blaasspier en de sluitspier veroorzaken door aantasting van de zenuwbanen. Als gevolg hiervan kunnen problemen ontstaan zoals ongewenst urineverlies, vaak plassen of juist niet kunnen plassen. Ook kan er soms teveel urine achterblijven wat weer kan leiden tot een blaasontsteking. Indien u hier last van krijgt, is  het belangrijk om dit te behandelen. Het komt voor dat  een blaasontsteking een schub (een actieve ontsteking) uitlokt. Behandeling en voorkoming van een blaasontsteking is dus noodzakelijk.

Voor sommigen zijn blaasproblemen het eerste symptoom van multiple sclerose, bij anderen gebeurt dat pas na langere tijd. Belangrijk is om altijd met klachten naar uw behandelaar te gaan.

Gratis magazine over blaas- en darmproblemen bij MS

Vraag nu het gratis magazine ‘MS en blaas- en darmproblemen’ aan! Lees de inspirerende verhalen van andere mensen met MS.

Ik ontvang graag het magazine over:*

Huidige blaas- en darmproblemen*

Ik gebruik al onderstaande hulpmiddelen: (meerdere antwoorden mogelijk)Toestemmingsverklaring voor bestellingen (korte termijn)
Wilt u op de hoogte blijven?

Ervaringen over blaasproblemen bij MS

Ervaring Ilse

Ervaring Ilse

“Het geeft me controle op momenten dat ik me niet wil laten verrassen” Lees het verhaal van Ilse
Sluiten

Naar Django Wagner, al is het een half uurtje

Ilse Maas was nog maar 25 jaar toen bij haar MS werd geconstateerd. Ze belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Gelukkig werd zij snel moeder van twee zonen. Die zwangerschappen brachten de ziekte enigszins tot rust, maar Ilse moest toch leren leven met de grenzen die MS haar oplegt.

Klap in mijn gezicht

“Voordat ik ziek werd, was ik altijd aan het werk. Ik was afdelingshoofd bij een bedrijf in medische hulpmiddelen en werkte nota bene zelf als continentieverpleegkundige. Ik ging altijd maar door en door. Die leefstijl, gecombineerd met een whiplash uit het verleden, bezorgde me veel migraine. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog. Toen die een MRI en een lumbaalpunctie wilde uitvoeren, voelde ik dat het niet goed zat. De diagnose MS was een klap in mijn gezicht. Ik was 25 jaar, we hadden net een huis gekocht en dan ineens houdt de wereld even op.”

Begonnen met katheteriseren

Zware prednisonkuren volgden, met dagen waarop Ilse nauwelijks uit bed kwam. Ook in goede periodes moest zij haar energie goed verdelen, wat door een gebrekkige nachtrust extra lastig was: “Als kind had ik een chronische blaasontsteking en ook later moest ik er iedere nacht twee of drie keer uit om te plassen. Mijn neuroloog opperde toen dat katheteriseren een optie was. Ik ging het een tijd lang uit de weg, maar uiteindelijk ben ik ermee begonnen. Dankzij het katheteriseren heb ik geen blaasontsteking meer en dus ook geen zware antibioticakuren.”

Feest en dagjes weg

Toch blijven lange wandelingen of lange perioden van staan zwaar, geeft Ilse aan. Vermoeidheid vormt nog altijd een beperking. En ook haar rechterhand, -onderarm en -schouder die door de MS niet goed werken belemmeren haar bij het doen van leuke dingen. “Ik ga niet graag naar de Efteling. Niet dat ik de Efteling niet leuk vind, maar een dag lopen is pittig. Of een feestje, waar je wat langer achtereen moet staan. Die ga ik liever uit de weg.”

Blijven genieten

“In principe katheteriseer ik één keer per dag, voor het slapengaan. Maar als ik merk dat ik drie keer in een uur naar de wc moet, omdat mijn blaas niet goed leegt, katheteriseer ik ook. Het geeft me controle in situaties waarin ik me niet wil laten verrassen door ongewenst urineverlies. Ik doe het bijvoorbeeld ook op reis, voor ik in het vliegtuig stap.” Naast reizen geniet Ilse volop van de simpele dingen in het leven. Van haar jongens, die nu 15 en 12 zijn. Van de zon en de buitenlucht. Van het Brabantse carnaval, als het even mogelijk is. Ilse: “Vier jaar geleden liep ik mee in de optocht, maar dat leverde me een peesontsteking op aan mijn knie. Die geeft me soms meer last dan mijn MS. Toch trek ik er graag op uit, bijvoorbeeld als Django Wagner in de buurt optreedt. Ik ben een groot fan van hem, en al is het maar een half uurtje, ik kom er altijd helemaal opgeladen van terug.”

Sluiten
Ervaring Willem

Ervaring Willem

“Nu mijn blaas- en prostaatproblemen onder controle zijn, heb ik ook meer energie.” Lees het verhaal van Willem
Sluiten

Ik heb er te lang mee doorgelopen

Willem Stapel is 75 jaar. Sinds 1980 weet hij dat hij MS heeft. Nade eerste schok herstelde hij redelijk maar bleef hij last houden van aanhoudende blaasinfecties en prostaatproblemen. Medicatie mocht niet baten en in 2010 stapte hij over op zelfkatheterisatie.Als Drentse boer bleef hij daar nuchter onder. Willem geniet nu van zijn pensioen en is nog steeds heel graag buiten. En dat kan ook, zonder problemen.
Helemaal van de wereld

"In 1980 bleef ik maar verkouden. Ik dacht eerst dat het griepverschijnselen waren, maar ik werd steeds zieker. Ik kende de hele wereld niet meer. Met spoed werd ik naar het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen gebracht, waar professor Jan Minderhoud werkte als neuroloog. Het was niet best. Hij vertelde me dat ik MS had en dat ik een flinke schub had gehad. Een maand lang bleef ik in het ziekenhuis. Ik kon amper lopen, maar dat ging iedere keer een beetje beter. Toen ik weer naar huis mocht, hebben mijn vrouw en ik wel een flinke emotionele terugslag gehad. We moesten stoppen met ons rundveebedrijf, want met dieren ben je altijd in de weer, met voeren en melken en zo. We stapten over op de akkerbouw, en dat heb ik gelukkig tot mijn 65e kunnen volhouden.”
Problemen met blaas en prostaat

“Regelmatig had ik een blaasontsteking en daar kreeg ik dan steeds weer nieuwe medicijnen voor. Niets hielp. Als ik nu terugkijk, weet ik dat ik daar veel te lang mee heb doorgelopen. Later kwamen er ook nog prostaatproblemen bij, en pas toen kwam ik bij de uroloog terecht. Een urinewegonderzoek wees uit dat er veel te veel restplas achterbleef in mijn blaas en dat veroorzaakte die voortdurende ontstekingen. De uroloog stelde voor om zelf te gaan katheteriseren en dat doe ik nu sinds 2010. Dat is toch een kwestie van één keer voordoen en dan zelf gaan proberen. Ik heb me de techniek snel eigengemaakt en nu katheteriseer ik vier keer per dag. Ik geloof dat ik daarna nog maar één of twee keer een blaasontsteking heb gehad.”
Een gezond mens

“Nu mijn blaas- en prostaatproblemen onder controle zijn, heb ik ook meer energie. Ik ga wel iedere middag naar bed om twee uur te slapen, maar verder kan ik goed met deze ziekte leven. Wij wonen op een landgoed en daar is van alles te doen. Grasmaaien, boswerken, onderhoudswerkzaamheden: ik ben buiten nog steeds in de weer en dat vind ik prettig. Als we eropuit trekken met de fiets, neem ik een kleine katheter mee voor onderweg. Die zit standaard in mijn fietstas, zodat ik in geval van nood altijd kan katheteriseren. Achteraf bezien had ik die blaas- en prostaatproblemen eerder moeten laten onderzoeken. Dat had me veel ellende bespaard. Deze ziekte laat zich niet goed voorspellen, maar daar blijf ik nuchter onder. Hier verderop heeft iemand ook de diagnose gekregen en hij belde mij laatst: "Stapel, jij hebt toch MS, wil je niet eens komen praten over hoe en wat? Ik zeg: dat wil ik best, maar jullie zien een gezond mens. Al met al ben ik er redelijk goed vanaf gekomen.”

Sluiten

Welke oplossingen zijn er voor blaasproblemen bij MS?

Aangezien blaasproblemen zo divers zijn, zijn er ook vele soorten behandelingen, denk aan medicatie, maar ook aan oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Werkt dit onvoldoende en blijft er constant urine achter in uw blaas, dan zou zelfkatheterisatie een optie kunnen zijn. Hierbij wordt de blaas door middel van een katheter geleegd. Afhankelijk van wat nodig is, gebeurt dat één tot meerdere keren per dag.

Darmproblemen bij MS (multiple sclerose)

Darmproblemen zijn een vaak voorkomend verschijnsel bij MS. Schade aan het zenuwstelsel heeft een grote invloed op de werking van de darmen en uitscheiding van ontlasting. Dat kan grote lichamelijke en sociale gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van chronische verstopping (obstipatie) of ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie).

 

Obstipatie bij MS

Bij obstipatie wordt in de darmen te veel water aan de ontlasting onttrokken, zodat deze te hard wordt en het moeite kost deze naar buiten te persen. Dat kan komen door een verminderde darmbeweging of omdat het uitpersen niet lukt. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Ontlastingsincontinentie bij MS

Bij het ongewild verliezen van ontlasting kan sprake zijn van te dunne of vloeibare ontlasting die moeilijk op te houden is. Of er is sprake van een verlies van gevoel in de endeldarm. Diarree kan ook een gevolg zijn van verstopping. De ontlasting is groot en hard en zit vast; als de darmen vervolgens zachte ontlasting aanmaken, wordt deze zachte ontlasting langs de verstopping geduwd. Het lijkt alsof iemand diarree heeft, maar in wezen is het een verstopping. Dit wordt overloopdiarree genoemd. Én er zijn mensen die een zodanig sterke aandrang voelen dat zij hun ontlasting niet kunnen ophouden en incontinent worden. 

Ervaringsverhalen over darmproblemen bij MS

Ervaring Romy

Ervaring Romy

“Dit had ik nodig om gezond te kunnen zijn” Lees het verhaal van Romy
Sluiten

Sinds ik spoel, zijn de tintelingen verdwenen

Artsen hadden weinig vertrouwen in de toekomst van Romy Hermans - van Weel. Een volgende laesie zou voor een dwarslaesie zorgen, was de verwachting twee jaar geleden, nadat ze een ernstige laesie bij haar hersenstam had gehad. Romy paste haar leefstijl aan en vond een manier om haar MS-klachten te laten verdwijnen.

Hoewel ze het niet kan bewijzen, vermoedt Romy dat de MS samenhangt met de darmproblemen die ze al van jongs af aan heeft. Naar het toilet gaan lukte vaak dagen achter elkaar niet. “Je raakt je afvalstoffen niet kwijt. Ik was me er al langer van bewust dat dat niet gezond voor mijn lichaam is. Als je aan de andere kant naar MS kijkt, is die ziekte  niets anders dan ontstekingen in je centraal zenuwstelsel. Ik denk daarom dat de MS en mijn stoelgangproblemen met elkaar te maken hebben. Dat klinkt logisch; misschien dat de ontstekingen zijn veroorzaakt door de afvalstoffen die mijn lichaam niet kwijt kon. Vandaar dat ik, toen ik ging experimenteren met voeding en andere elementen in mijn  leefstijl om mijn MS te stabiliseren, eigenlijk een manier zocht om mijn darmproblemen op te lossen.”

Drie kilo lichter

Ze kwam uit bij een kliniek die darmreiniging aanbiedt. “Wat voelde ik me fijn na die eerste behandeling. Ik was letterlijk drie kilo lichter en zo voelde dat ook. Mijn opgeblazen gevoel was weg; alsof alle troep uit mijn lichaam  was verdwenen. Maar om dagelijks naar die kliniek te gaan, zag ik niet zitten. De behandelingen waren ontzettend kostbaar.” De huisarts verwees haar naar een  continentieverpleegkundige. Die liet haar kennismaken met het spoelsysteem van Coloplast. “Ik wist direct dat dit mijn redding was. Zelf dagelijks mijn darmen leegmaken; dat had ik nodig om gezond te kunnen zijn.”

Routine

Het spoelen is een vast onderdeel van Romy’s dag geworden. “Soms sla ik een dag over, als ik het heel druk heb. Met spoelen ben je vijf kwartier bezig; dat red je soms niet.  Die dagen merk ik het direct, dat ik niet ‘schoon’ ben. De tintelingen in mijn benen, afkomstig van de laesies die ik heb gehad, zijn sinds het darmspoelen verdwenen. Maar op  de dagen die ik oversla, keren ze weer terug. Ik probeer daarom dagelijks te spoelen en meestal lukt dat ook. Na mijn werk ga ik eerst even wat drinken. Vervolgens ga ik naar de badkamer om te spoelen. Dat duurt meestal een minuut of tien. En dan ga ik een uur op het toilet zitten. Mijn man komt meestal rond die tijd thuis. Ik ben heel open over mijn darmproblemen en we maken er grapjes over, maar het spoelen gaat het prettigst als ik dat in alle rust kan doen. Dus als hij thuiskomt, klopt hij op de deur en vraagt:  ‘Ben je weer aan het knallen?’. Dan roep ik: ‘Ja!’ en dan gaat hij naar boven. Daar is niets ongemakkelijks of vervelends aan. We gaan er luchtig mee om en vinden het allebei vooral heel fijn dat dit voor mij werkt.”

Fulltime werken en bewegen

Romy werkt nog steeds fulltime. Als ziekenverzorgende op twee grote ziekenhuisafdelingen, loopt ze hele dagen heen en weer. Ze fietst naar haar werk; een half uur heen en een half uur terug. En in haar vrije tijd wandelt ze graag. “Bewegen gaat me gemakkelijk af. Gemakkelijker dan voorheen, omdat ik vroeger vaak heel moe was. Dat is verleden

tijd. Ook mijn lever functioneert beter, bleek uit bloedonderzoek. Je gezondheid hangt samen met gezonde darmen en ik heb een darmspoelsysteem daarvoor nodig. Ik ben een soort ambassadeur geworden; als ik denk dat iemand ermee geholpen is, vertel ik graag over mijn ervaringen met darmspoelen. Het kan je leven zoveel beter maken. Dat gun ik iedereen met darmproblemen.”

50% van de patiënten met MS heeft last van obstipatie. Bij 25% van de MS-patiënten is ernstige obstipatie gemeld als het eerste symptoom van MS.¹ Hoe beide zich precies tot elkaar verhouden is  niet wetenschappelijk bewezen, maar we weten wel dat de behandeling van darmproblemen  complicaties van MS kan verminderen.

¹ Constipation as a presenting symptom. Lawthom C, Durdey P, Hughes T Lancet. 2003 Sep 20; 362(9388):958

Sluiten

Welke oplossingen zijn er voor darmproblemen bij MS?

Naast leefstijladviezen als voeding en beweging kan uw arts medicijnen voorschrijven, zoals laxeermiddelen. Indien dit niet het gewenste resultaat oplevert, is darmspoelen een optie.

Met darmspoelen wordt de dikke darm door het inbrengen van water op een natuurlijke manier geleegd. Het water verzacht de ontlasting in en bevordert de peristaltiek van de dikke darm. Het water en de ontlasting worden vervolgens geleegd in het toilet. Lees meer over darmspoelen met Peristeen.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie