Leven met een stoma

Hier vindt u informatie over het leven met een stoma, over hoe u de huid rondom uw stoma gezond kunt houden en handige online tools die u kunt gebruiken om te kijken of u nog steeds het juiste materiaal gebruikt of om oplossingen te vinden voor de problemen met een stoma die u ervaart.

Het dagelijks leven met een stoma

Vakantie en reizen met een stoma

Vakantie en reizen met een stoma

Een stoma hoeft u er niet van te weerhouden om op reis te gaan. Tips voor reizen met een stoma
Sluiten

Vakantie en reizen met een stoma

 

Vakantie en reizen

Een stoma hoeft u er niet van te weerhouden om op reis te gaan. Of u nu met een auto, boot, trein of vliegtuig reist, een goede voorbereiding en hygiëne is erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat u voldoende stomazakjes en andere benodigdheden, zoals gaasjes en afvalzakjes bij u heeft. Meer over reizen met een stoma.


Onderweg

Is er geen schoon drinkwater uit de kraan in de buurt of twijfelt u hieraan? Gebruik dan drinkwater uit een fles om uw huid schoon te maken tijdens het verwisselen van uw materiaal. 


Vliegen

- Denkt u eraan dat u geen schaar mee mag nemen in uw handbagage, dus knip voor vertrek voldoende zakjes in het juiste formaat. Natuurlijk kunt u uw stomaschaartje wel gewoon meenemen in uw koffer.

- Neem voldoende stomamateriaal mee in uw handbagage, voor het geval dat bagage zoek raakt of uw vlucht vertraagd is en u niet bij uw ingecheckte bagage kunt.

- Stomazakjes bollen niet op vanwege de cabinedruk. De zakjes zijn uitvoerig getest en zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen drukveranderingen.

Tijdens de vakantie

- Bewaar uw stomazakjes altijd op een koele plek. Gebruik eventueel een kleine koelbox om uw stomazakjes te beschermen tegen de hitte.

- Gebruik zonnebrandcrème nadat u uw zakje heeft bevestigd. De crème kan de plakkracht van uw huidplak negatief beïnvloeden.

Vakantie in het buitenland

- In warme landen transpireert u wellicht meer dan normaal. Daarom zult u uw opvangzakjes waarschijnlijk vaker moeten verwisselen.

- Zorg er altijd voor dat uw huid volledig droog is voordat u een nieuw opvangzakje aanbrengt, zodat de huidplak goed en stevig vast blijft zitten. U kunt Brava® Elastische Tape gebruiken om te zorgen dat de randen van uw huidplak niet opkrullen.

- In het buitenland kunt u een groter risico lopen op diarree of uitdroging. Drink voldoende water en neem voor de zekerheid rehydratatiezakjes en medicijnen mee om diarree te behandelen.

 

Gratis ReisWijzer

 


Voor meer informatie kunt u de gratis Coloplast ReisWijzer aanvragen.

Sluiten
Sporten met een stoma

Sporten met een stoma

Ook wanneer u een stoma heeft, kunt u blijven sporten. Hier vindt u een aantal tips. Tips voor sporten met een stoma
Sluiten

Dagelijks leven met een stoma

 

Sporten met een stoma

Sporten is gezond. Ook wanneer u een stoma heeft, kunt u blijven sporten. Met de volgende tips kunt u lekker bewegen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw stoma.

 

-       Bevestig de huidplak minimaal een uur voordat u gaat sporten. Zo is de huidplak goed gehecht aan uw lichaam, voordat u gaat transpireren. Denkt u eraan om de huidplak goed aan te drukken. U kunt Brava Elastische Tape gebruiken om te zorgen dat uw huidplak nog beter op zijn plaats blijft zitten. 

-       Krullen de randjes van uw huidplak op door zweten of tijdens het bewegen? U kunt dit voorkomen met Brava Elastische Tape.

-       Met een elastische huidplak, is bewegen comfortabeler.  Tijdens rennen, bukken en strekken, verandert de huidplak mee met uw lichaam. Dit zorgt voor meer bewegingsvrijheid.

-       U kunt er voor kiezen tijdens het sporten kleine stomazakjes te gebruiken. Hierdoor zit het zakje u minder in de weg en valt het minder op onder strakke sportkleding. 

 

Bekijk de ervaring van Sören, een sportieve vader, Sandra, een fanatiek hardloopster en Gitte die graag fietst en paard rijdt:

 

    

Klik op het plaatje voor een link naar de video. 

 

 

 

 

Zwemmen en zonnen

-       Gebruik zonnebrandcrème nadat u uw zakje heeft bevestigd. De crème kan de plakkracht van uw huidplak negatief beïnvloeden.

 

-       Als u gaat zwemmen of watersporten kan uw filter nat worden. Als een filter vochtig filter is, kan uw stomazakje opbollen. Gebruik filterstickers om dit te voorkomen.

 

-       Het is belangrijk dat uw huidplak goed aansluit op uw lichaam, zodat het water niet onder de huidplak kruipt. U kunt Brava® Elastische Tape gebruiken, voor een nog betere hechting van uw huidplak.

-       De stomazakjes van SenSura Mio zijn waterafstotend. Dit voordeel merkt u ook wanneer u gaat zwemmen. Vergeet niet om uw filter af te plakken en de filtersticker na het zwemmen weer te verwijderen. U hoeft na het zwemmen uw zakje niet te verwisselen, u kunt SenSura Mio stomazakjes eenvoudig afdrogen met een handdoek.

Sluiten
Weer aan het werk met een stoma

Weer aan het werk met een stoma

Na de operatie wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk uw gewone leven weer oppakken. Terug naar uw werk gaan kan hier een onderdeel van zijn. En met een beetje planning is er ook geen reden waarom dit niet zou kunnen. Weer aan het werk na een stoma-operatie
Sluiten

Weer aan het werk

Vooruit denken
Na de operatie kunnen de meeste mensen zonder probleem weer aan het werk. Maar wanneer en hoe u dit doet, hangt af van hoe u zich voelt, wat voor werk u doet en welke stoma-operatie u heeft ondergaan.

Praat zo snel mogelijk met uw werkgever om de mogelijkheden te bespreken. Het kan een optie zijn om part-time te gaan werken. Dit kan met name prettig zijn in het begin, omdat u nog moe kunt zijn en tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe routines.

Proefdraaien
Een paar weken voordat u weer aan het werk gaat, kunt u 'proefdraaien' en uw dag zo plannen alsof u weer aan het werk gaat. Denk na over uw dieet en over hoe vaak u per dag uw opvangzakje moet legen of verwisselen. Dit helpt u om routines vast te stellen en uw dag hierop aan te passen. En nog belangrijker, u zult zich goed voorbereid voelen.

Tips

 • Praat zo snel mogelijk met uw werkgever
 • Probeer, indien mogelijk, uw uren langzaam weer op te bouwen
 • Bekijk welke mogelijkheden er op uw werk zijn om uw opvangzakje te verwisselen
 • Neem een klein (toilet) tasje mee, waarmee u discreet op het toilet uw materiaal kunt verwisselen
 • Probeer 'proef te draaien' voordat u weer aan het werk gaat. Denk na over uw dieet, kleding enz.
 • Als u via uw werkgever een zorgverzekering hebt, kijk dan of uw aandoening van invloed is op de polis
Sluiten

Instructiefilmpjes

Om u vertrouwd te maken met het verzorgen van uw stoma en het verwisselen van uw stomamateriaal hebben we   instructiefilmpje gemaakt. Ze bevatten ook tips om ervoor te zorgen dat het opvangmateriaal op de juiste wijze gebruikt wordt om problemen te voorkomen. Nadat u drie vragen over uw stoma en het door u gebruikte stomamateriaal heeft beantwoord, komt u bij het juiste filmpje.

Klik hier om naar de instructiefilmpjes te gaan.

icon 

Verzorging en veelvoorkomende problemen

De huid rondom uw stoma gezond houden

De huid rondom uw stoma gezond houden

Als u de huid rond uw stoma goed verzorgt, blijft deze gezond en voorkomt u mogelijke problemen met de hechting van uw stomamateriaal. Hoe kunt u uw huid gezond houden?
Sluiten

De huid rondom uw stoma gezond houden

Om problemen met de hechting van uw stomamateriaal te voorkomen, is het belangrijk om huidirritatie te voorkomen en de huid rondom de stoma gezond te houden. Een geïrriteerde huid is niet normaal en het 'hoort niet er ook niet bij'.

Lekkage voorkomen

Bij lekkage komt de output van de stoma in contact met de huid, wat irritatie kan veroorzaken. Het probleem is dat, zodra uw huid geïrriteerd is, de huidplak van uw opvangzakje zich minder goed kan hechten wat weer kan leiden tot meer lekkage. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel van lekkages en huidirritaties.


Zes stappen om de huid rondom uw stoma gezond te houden:

 1. Zorg ervoor dat uw huid schoon en volledig droog is voordat u de huidplak van het opvangzakje aanbrengt.
 2. Zorg dat de opening in de huidplak precies rond uw stoma past. In de weken na de operatie zal uw stoma kleiner worden en uw lichaamsvorm kan veranderen. Het is daarom belangrijk dat u in de gaten houdt of de diameter en de vorm van uw stomamal nog steeds bij uw stoma past. Controleer dit door uw mal over uw stoma te plaatsen om te kijken of de opening nog past.
 3. Controleer de diameter van uw stoma regelmatig, met name als u last heeft van een (parastomale) hernia.
 4. Zorg voor maximale hechting van de huidplak op uw huid door hem goed aan te drukken, vooral direct rond de stoma.
 5. Vervang het opvangmateriaal zodra u ongemak of jeuk ervaart.
 6. Zorg ervoor dat het stomamateriaal en eventuele accessoires passen bij uw lichaamsprofiel.

Check hier of uw huidige stomamateriaal nog goed past bij uw lichaam.

Sluiten
Huidirritatie rondom mijn stoma

Huidirritatie rondom mijn stoma

Huidirritatie wordt meestal veroorzaakt door lekkage waardoor output onder de huidplak komt. Het is oncomfortabel en kan ervoor zorgen dat uw huidplak niet meer goed hecht. Lees hier wat u kunt doen om huidirritatie te voorkomen. Huidirritatie
Sluiten

Huidirritatie rondom mijn stoma

De huid rondom uw stoma moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de huid op de rest van uw lichaam. Direct nadat u de huidplak verwijderd heeft, kan de huid een beetje roze zijn, maar als dit niet verdwijnt of als de huid beschadigd is, kunt u last hebben van irritatie.

Wat moet ik doen? 

 • Verwijder de huidplak en controleer de achterkant. Ziet u ontlasting of urine die de oorzaak van de irritatie zou kunnen zijn?
 • Zit er geïrriteerde of beschadigde huid rondom uw stoma die overeenkomt met wat u op de huidplak ziet?
 • Hoe goed past uw opvangzakje rond uw stoma? Wordt uw huid blootgesteld aan de output van uw stoma vanwege een slechte pasvorm? Meet de diameter en vorm van uw stoma om te controleren of uw mal de juiste afmetingen en vorm heeft. Gebruik de beschermfolie aan de achterkant van het opvangzakje als hulpmiddel en pas, indien nodig, de opening van de huidplak aan zodat hij precies aansluit op de diameter en vorm van uw stoma.
 • Wat is de positie van de stoma-opening ten opzichte van uw huidoppervlak? Zit hij boven het huidoppervlak, op gelijke hoogte met het huidoppervlak of onder het huidoppervlak? Als de stoma onder of op gelijke hoogte zit met het huidoppervlak, of als hij in een diepe plooi zit, kan het zijn dat u een ander zakje of accessoires nodig hebt voor uw lichaamsprofiel. Gebruik de BodyCheck tool om de pasvorm te controleren.
 • Is de huidplak weggevreten? Als dat zo is, had het opvangzakje waarschijnlijk eerder verwisseld moeten worden. Probeer het zakje vaker te verwisselen of een huidplak te gebruiken die beter bestand is tegen agressieve output als u dit niet al doet.

Als uw huidirritatie een andere oorzaak heeft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of arts.
Bekijk ook het onderdeel 'verwijderen' in onze instructiefilmpjes

Sluiten
problemen rondom stomamaterialen

Veelvoorkomende problemen

Zakjes die opbollen of vacuüm trekken zijn lastige problemen die voor kunnen komen. Maar er zijn wel tips om te proberen ze te voorkomen. Oplossingen voor opbollen of vacuüm trekken van zakjes
Sluiten

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en dichtplakken

Opbollen van het zakje

Net als mensen zonder stoma, produceer je met een stoma nog steeds gas dat in dit geval via de stoma het lichaam verlaat. Om te voorkomend dat het zakje door deze gassen gaat opbollen, bevatten stomazakjes een filter. De lucht wordt geneutraliseerd door het koolstoffilter en verlaat dus reukloos het zakje via het filter.

Wanneer lucht het zakje niet (snel genoeg) uit kan (door een teveel aan lucht, een verstopt of nat filter) zal het zakje gaan opbollen, ook wel ballooning genoemd.

 

Wat kunt u doen om opbollen te voorkomen?
Niet iedereen heeft last van ballooning en misschien heeft u soms wel en soms geen last van ballooning. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of er een relatie is met bepaalde voeding. Een van de belangrijkste manieren om opbollen te voorkomen is de hoeveelheid gas die uw spijsverteringsstelsel produceert zoveel mogelijk te beperken. Het helpt om uw voedsel goed te kauwen en om voedsel en dranken te vermijden waarvan u weet dat ze veel gas produceren. Dit zijn bijvoorbeeld noten, bonen, frisdranken of mousserende wijn.

Als het opvangzakje toch opbolt, kunt u de lucht op het toilet laten ontsnappen als u een open zakje of een tweedelig systeem gebruikt. Als u het opvangzakje op tijd vervangt, kunt u opbollen ook helpen voorkomen. En als laatste kunt u een ander stomazakje of een zakje met twee filters proberen.

Tip: Probeer eens SenSura® Mio! Bewezen minder ballooning t.o.v. SenSura met duo filter.

 

Vacuüm in het zakje
Het opvangzakje kan vacuüm trekken, waardoor de wanden tegen elkaar gaan plakken. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting bovenin bij de huidplak blijft plakken en niet goed in het zakje glijdt. Hierdoor ontstaat het risico dat de huidplak van de huid wordt gedrukt en het opvangzakje losraakt van uw buik.

Wat kunt u doen om vacuüm trekken van uw zakje te voorkomen?
Als u lucht in het zakje blaast voordat u het aanbrengt, kan dit helpen het ontstaan van vacuüm te voorkomen. Daarnaast kan het aanbrengen van een druppeltje olie of glijgel in het opvangzakje helpen om de ontlasting makkelijker in het zakje te laten glijden.

Sluiten
Heeft u nog het juiste stomamateriaal?

Heeft u nog het juiste stomamateriaal?

Ieder lichaam is anders en uw lichaam kan gaandeweg veranderen. Een stoma-operatie is een enorme verandering. Daarom kunt u hier lezen hoe u stomamateriaal kunt kiezen dat past bij uw lichaam. Doe de BodyCheck
Sluiten

De beste pasvorm bij uw lichaam creeëren

In de maanden en jaren na uw operatie kan uw lichaam bepaalde veranderingen ondergaan. Bijvoorbeeld: 

 • Gewichtstoename of -verlies terwijl u herstelt van de ziekte die de oorzaak was van de operatie
 • Plooien of littekenvorming op de huid rondom uw stoma
 • U ontwikkelt een hernia 

Als deze veranderingen zich voordoen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw stomazakje goed blijft passen.

Een goede hechting van de huidplak op uw huid is essentieel voor de juiste verzorging van uw stoma. Als er in het gebied rond uw stoma bijvoorbeeld een kuil ontstaat, kan het misschien nodig zijn om over te stappen naar een andere huidplak. U kunt ook accessoires nodig hebben om een goede pasvorm te creëren.

Onze online BodyCheck helpt u om uw huidige lichaamsprofiel te bepalen en om vast te stellen of uw huidige stomamateriaal hier nog goed bij past.
Twijfelt u over of uw materiaal nog de juiste pasvorm heeft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie