Peristeen® voor darmspoelen

Als u darmklachten heeft of als uw kringspieren om de één of andere reden niet goed functioneren, kunt u last krijgen van chronische obstipatie of ongewild verlies van ontlasting (fecale incontinentie). Sommige mensen kunnen last van beide hebben. Darmspoelen kan u helpen de obstipatie of fecale incontinentie onder controle te houden. Veel mensen zijn geholpen met deze therapie.

 

Met Peristeen worden de darmen effectief geleegd, waardoor ongewild verlies van ontlasting wordt voorkomen. Deze website geeft u informatie over darmspoelen met behulp van het Peristeen systeem. De informatie die u hier vindt kunt u met uw arts bespreken. Bij vragen kunt u ook contact opnemen met onze productspecialisten via het gratis nummer 0800 022 98 98.

Darmspoelen met Peristeen

Darmspoelen met Peristeen

Peristeen is een innovatief darmspoelsysteem voor mensen die last hebben van fecale incontinentie of chronische obstipatie. Darmspoelen vermindert of voorkomt het ongewild verlies van vocht, slijm of ontlasting op een ongewenst tijdstip.

Bekijk de video over darmspoelen
Sluiten

Darmspoelen met Peristeen

Peristeen is een unieke manier voor het legen van de darm en wordt gebruikt om fecale incontinentie en chronische obstipatie te voorkomen.
Het systeem is speciaal ontworpen om gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken. Dit biedt onafhankelijkheid voor de gebruiker en een gevoel van vertrouwen. Bij klinische testen met patiënten met een dwarslaesie vermindert het Peristeen systeem fecale incontinentie en obstipatie en biedt het een betere kwaliteit van leven(2).


Hoe werkt het?

Peristeen is een techniek voor het legen van de darm door lauw kraanwater (36-38°C) via een catheter in het rectum in te brengen. De gebruiker zit op het toilet terwijl het water in het rectum wordt gepompt. Het water verwijdert zich vervolgens uit de darm in het toilet, samen met de ontlasting. De resultaten zijn doorgaans zo effectief dat de meeste gebruikers de procedure slechts om de dag hoeven uit te voeren.


Hoe kunnen patiënten beginnen met het gebruik van Peristeen?

De personen moeten worden beoordeeld door een gekwalificeerde arts of verpleegkundige om ervoor te zorgen dat deze methode voor hen geschikt is. De procedure kan hen dan worden aangeleerd om het beste resultaat te verkrijgen. Zodra mensen met het systeem vertrouwd zijn, kan het hen vertrouwen geven om meer uit hun dagelijkse leven te halen.

 

Download de brochure met bestelinformatie en artikelnummers (pdf).

Sluiten
Aan de slag met Peristeen®

Aan de slag met Peristeen®

Een product als Peristeen gebruiken om uw darmen te legen kan in het begin een uitdaging zijn. Maar met de juiste training en de juiste routine zult u er al snel de voordelen van merken.

Bekijk de stap-voor-stap instructie voor volwassenen
Sluiten

Aan de slag met Peristeen®

pictogram

 

Het dagelijks of om de dag gebruiken van Peristeen®, zoals aanbevolen door uw arts of verpleegkundige, helpt verlies van ontlasting en obstipatie voorkomen. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkage en u zelfverzekerd de dingen waar u zin in heeft kunt ondernemen.

 

Neem de tijd

Door het gebruik van Peristeen zult u moeten wennen aan een nieuwe routine, maar de inspanning is het waard. Het regelmatig legen van uw darmen kan een groot verschil uitmaken voor uw kwaliteit van leven.

De drie belangrijkste dingen om te onthouden voor het starten met Peristeen: 

  • Gebruik Peristeen regelmatig. Houd u aan het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft aanbevolen. Het regelmatig legen van uw darmen met Peristeen helpt verlies van ontlasting en obstipatie voorkomen. Het kan ook de tijd die u nodig heeft om voor uw darmen te zorgen verminderen. 
  • Kies voor het legen van uw darmen een moment uit waarop u niet gehaast bent of gestoord kan worden. De exacte tijd waarop u uw darmen leegt is niet belangrijk, maar probeer dit elke dag op dezelfde tijd te doen, om de regelmaat te bevorderen. 
  • Houd regelmatig contact met uw arts of verpleegkundige tijdens de eerste paar maanden van het gebruik van Peristeen. Hij of zij kan u helpen met eventuele vragen die u zou kunnen hebben en uw routine aan te passen als dat nodig is. Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact opnemen met Coloplast® Care. 
Sluiten

Peristeen dagboek

Als ondersteuning bij het darmspoelen met Peristeen kunt u het Peristeen dagboek gebruiken. Dit gebruikt u naast de instructie van uw huisarts of verpleegkundige. Wilt u extra pagina's dan kunt u deze hier downloaden.

Instructiekaarten

Op de instructiekaarten wordt het darmspoelen met Peristeen en de Assura spoelset stap voor stap uitgelegd. Deze instructiekaarten zijn een handige aanvulling op de gebruiksaanwijzing.

Instructiekaart Peristeen

Instructiekaart Assura spoelset

Informatiepakket

Wilt u meer informatie ontvangen over Peristeen? Wij hebben verschillende materialen ontwikkeld om u meer uitleg te geven over het systeem. Vul hier het aanvraagformulier in.

 

Machtigingsformulier

Het Peristeen systeem mag uitsluitend gebruikt worden op voorschrift van een arts of verpleegkundige.

U kunt het aanvraagformulier voor machtiging van het Peristeen Systeem hier downloaden.
Deze dient door de zorgprofessional te worden ingevuld.  

Overstapformulier Medisch Speciaalzaak

Wanneer u Peristeen geleverd wil hebben van een andere medisch speciaalzaak dan u gewend bent kunt u dit eenvoudig regelen. U vult hiervoor het overstapformulier in en stuurt het op naar uw nieuwe medisch speciaalzaak. Uw nieuwe medisch speciaalzaak regelt vervolgens de overstap voor u. 

Overstapformulier Hoogland
Overstapformulier Hulpmiddelbezorg.nl
Algemeen Overstapformulier

Defecatie Expertise Centrum

Een Defecatie Expertise Centrum is de plaats in een ziekenhuis of revalidatiecentrum waar u terecht kunt voor hoogwaardige zorg op het gebied van ontlastingsproblematiek. Kijk op www.darmzaken.nl voor meer informatie en een Defecatie Expertise Centrum bij u in de buurt.

 

"Nu beslis ik weer zelf..."

Tonneke Vermeer Tonneke Vermeer “Na een week spoelen voelde ik me al een totaal ander mens”


Lees Tonneke's verhaal

Tonneke gebruikt al een jaar Peristeen en wil haar positieve ervaringen graag delen omdat ze ervaart dat het zo goed werkt. Nu spoelen onderdeel is van haar dagelijkse ritueel heeft ze vertrouwen gekregen in het systeem en kan ze gewoon weer weekendjes weg en oppassen bij de kleinkinderen.

 

Al sinds haar puberteit heeft Tonneke last van obstipatie. Ze gebruikte veel verschillende laxerende producten. Korrels, allerlei soorten vezels tot aan lactulose en macrogol, alles werd ingezet om de klachten te verminderen. De hoeveelheid laxantia nam alleen maar toe. Op een bepaald moment gebruikte ze zelfs 4 zakjes Macrogol om de stoelgang op gang te krijgen. Dit had tot gevolg dat ze ’s nachts last kreeg van ernstige fecale incontinentie. Ze vond dat mensonterend. “Ik heb toen ook veel gehuild, kon het emotioneel niet goed aan, het was gewoon invaliderend. Ik zat alleen nog maar thuis en als ik al op pad ging, moest ik vaak halverwege terugkeren voor verschoning. ”

 

Toen Tonneke vanwege een hernia in het Westeinde ziekenhuis kwam, zag de revalidatiearts nog mogelijkheden en besloot de MDL-arts te raadplegen. Ter voorbereiding van een coloscopie werd Klean-prep (een liter meer dan normaal) en twee hoge klysma’s gebruikt, om tijdens de scopie te constateren dat de darmen nog niet leeg waren en dat er sprake was van een megacolon. Nog een maand heeft Tonneke een experimenteel middel gebruikt, maar ook dat bood geen soelaas. “De arts stelde uiteindelijk voor om een stoma te plaatsen, maar dat wilde ik pertinent niet. Ik heb nog wel met een kennis gesproken die een stoma heeft, maar ik kon me er niet bij neer­leggen om die stap te maken. En juist op dat moment vroeg mijn bekkenbodem­therapeute of ik bekend was met het darmspoelsysteem van Peristeen.”

 

“Van haar heb ik een informatiemap gekregen en ben zelf ook op internet gaan zoeken. Toen ik dit met mijn arts besprak, stond zij er positief tegenover. Al snel was de afspraak gemaakt met de verpleegkundige van Coloplast die me het gebruik heeft uitgelegd en geleerd om zelfstandig te spoelen.

Na een week spoelen voelde ik me al een totaal ander mens.” Maar niet alles verliep vlekkeloos. Een enkele keer werd de catheter uitgedreven en moest extra lucht in de ballon worden toegevoegd. “Ook is de ballon een keer geklapt maar ik heb toen contact gezocht met Peristeen Support. Het bleek dat ik het water te snel had laten inlopen.”

 

Inmiddels is spoelen routine geworden. Tonneke spoelt dagelijks het liefst na het opstaan met ongeveer 1 liter water. Een bijkomend voordeel is dat de hoeveel­heid laxantia gehalveerd is. “Er is dan ook echt een ritueel ontstaan, met een handdoek om de voeten warm te houden, een klaptafeltje en reinigings­doekjes voor toilet en huid. Ik heb bijna plezier in het ritueel omdat ik weet dat het zo goed werkt.” En gaat Tonneke een weekendje weg, dan gaan Peristeen en het klaptafeltje gewoon mee.

 

In oktober 2013 is bij Tonneke Parkinson geconstateerd, maar ook nu gaat ze niet bij de pakken neerzitten.

“Hier in huis gebruiken we humor om met tegenslagen om te gaan en maken we vaak grapjes, zo heet de barrière crème tegenwoordig dan ook derrière crème. Mijn doel is om, ondanks Parkinson, zelfstandig te kunnen blijven spoelen, want die privacy vind ik heel belangrijk.”

Sluiten
Edith Capitein Edith Capitein “5 van de 10 toiletbezoeken waren omgeslagen in iets wat meer was dan alleen een ongelukje.”


Lees Edith's verhaal

Edith werd na vele jaren buikpijn en veel zakjes met laxeermiddelen uiteindelijk doorgestuurd naar een MDL-arts die onderdeel uitmaakte van een bekkenbodemteam.

Deze liet Edith kennis maken met darmspoelen met Peristeen en Peristeen Support, waardoor ze haar dagelijkse activiteiten weer normaal op kon pakken.

 

De buikpijnklachten van Edith zijn te herleiden tot haar late puberteit. “In eerste instantie accepteer je als jong meisje dat je vaak buikpijn hebt en dat het krijgen van ontlasting soms een week kon duren”. Na twee zwangerschappen en 2 keizersneden verergerden de klachten. Het ene laxans volgde het andere op. Daarbij werd ook haar baarmoeder verwijderd. “Toen mijn ontlasting zelfs 12 dagen uitbleef, heb ik me met enorme buikpijn bij de huisarts gemeld. Deze gaf me een verzameling medicijnen mee voor het weekend. Op maandag was ik echter nog niet naar de toilet geweest, dus hij stuurde me direct door naar een MDL-arts in het Franciscus ziekenhuis.” Na een hoog klysma koos deze ervoor de klachten te laten beoordelen door een multidisciplinair bekkenbodemteam. “Onderzoek toonde aan dat er een lichte verzakking aanwezig was die mijn zeer traag werkende darm nog verder verergerde, met als gevolg dat de ontlasting nog verder indikte. “Magnesium bleek goed aan te slaan, maar zorgde er tevens voor dat ik zwaar incontinent werd. Als ik gewoon thuis was, waren 5 van de 10 toiletbezoeken omgeslagen in iets wat meer was dan alleen een ongelukje. Vaak moest ik 8 keer per uur naar het toilet en ik voelde me daar dan ook doodongelukkig onder. Eigenlijk kon ik de deur niet meer uit en mijn baan als floor salesmanager bij een schoonmaakbedrijf niet meer uitvoeren.”

 

Op advies van de MDL-arts is Edith ruim een jaar geleden gestart met darmspoelen met Peristeen. “De verpleegkundige heeft me duidelijk uitgelegd hoe ik hiermee aan de slag moest gaan en ik meldde me aan bij Peristeen Support. Ik wilde het darmspoelen graag zelfstandig aanleren, maar heb tijdens het spoelen nog telefonisch contact gehad met de verpleegkundige van Peristeen Support. Achteraf bekeken had ik meer tijd moeten nemen om het water te laten inlopen. Zo had ik kunnen voorkomen dat ik hinder ondervond van een geklapte ballon of van het uitdrijven hiervan. Maar ik heb het spoelen nooit als vervelend ervaren; ik had er wel meer tijd voor moeten inruimen.” Inmiddels spoelt Edith dagelijks met 1000 ml, ongeveer een uur na het avondeten, want overdag werkt ze weer volop.

 

“Deze regelmaat geeft me vertrouwen om schoon te blijven tijdens het werk en op bezoek bij vriendinnen of familie.” Ondertussen is ze ook al twee maal op vakantie geweest naar het buitenland. Peristeen gaat gewoon mee in de koffer en flessenwater worden gewoon in het zonnetje gezet om ze zo op temperatuur te brengen. “Een leuke bijkomstigheid was dat andere toeristen last hadden van buikklachten en ik zonder problemen volop van de vakantie kon genieten.”

Sluiten
Heleen Voogt Heleen Voogt Heleen Voogt, kinderverpleegkundige in het AMC - Emma Kinderziekenhuis, werkt inmiddels twee jaar op de kinderpoli, waar ook de poeppoli een onderdeel van uitmaakt. Lees Heleen's verhaal

Heleen helpt kinderen met obstipatie en fecale incontinentie, o.a. door het inzetten van darmspoelen met Peristeen.

Om welke kinderen gaat het?
De groep patiënten die Heleen ziet, bestaat voornamelijk uit kinderen tussen de 2 en 18 jaar met (chronische) obstipatie en therapieresistente obstipatie. Er zijn op dit moment 116 patiënten die darmspoelen met behulp van het Peristeen Systeem. Van deze 116 patiënten heeft een kwart een chirurgische afwijking en drie kwart een resistente vorm van obstipatie. De leeftijd van deze groep kinderen varieert, maar het merendeel van de kinderen is tussen de 7 en 12 jaar oud. De verdeling jongens en meisjes is ongeveer gelijk.

De weg er naartoe
De voortrajecten die de kinderen hebben afgelegd, zijn divers. Sommige kinderen worden direct doorgestuurd door de huisarts, anderen hebben een lang en moeilijk traject gehad; van huisarts tot psycholoog. De meeste kinderen die op de poli komen, zijn al gewend aan medicatie, klysma's of andere vormen van spoelen. Doordat de Kinder Maag Darm Lever artsen en de artsen die verbonden zijn aan de poeppoli regelmatig kinderen zien met ernstige vormen van obstipatie die al vele behandelingen hebben ondergaan, blijkt het darmspoelen met Peristeen vaak een hele goede oplossing.

Het aanleren
Voordat Heleen begint met het aanleren van darmspoelen met het Peristeen systeem geeft ze (met behulp van haar iPad) aan de kinderen en hun ouders een presentatie waarin ze uitlegt wat obstipatie is en waarom darmspoelen hier goed bij kan helpen.  "Ik laat ze plaatjes en animaties zien van wat obstipatie is en wat er dan in je lichaam gebeurt", vertelt Heleen trots. Ze legt uit dat het belangrijk is het verhaal te vertellen en te visualiseren.  "Elk kind leert op een andere manier." Bovendien is het belangrijk dat het kind ervaart dat het de controle heeft over het inlopen van het water tijdens het darmspoelen. " Ik geef ze de bedieningsunit van het Peristeen Systeem in de hand en laat hen zelf de ballon oppompen en weer leeglopen". Zodoende ervaart het kind dat het zelf invloed kan uitoefenen op het darmspoelproces. De kinderen kunnen op de poeppoli kiezen of ze thuis starten met spoelen of in het ziekenhuis. "Sommige kinderen (zeker de oudere kinderen) hebben moeite als er iemand thuis komt en hun blote billen ziet. Kinderen die zich schamen, willen het vaak snel uitgelegd krijgen zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Voor de jongere kinderen is het vaak juist fijn om het darmspoelen in de eigen omgeving te starten."

De begeleiding
Er zijn verschillende mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Ouders kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om deel te nemen aan het Peristeen Support Programma van Coloplast. Heleen stimuleert ouders hiervan gebruik te maken. Zij geeft ouders de informatie mee en belt ze meestal zelf ook nog na. Zij, en ook haar collega’s, krijgen van de verpleegkundigen van Coloplast altijd terugkoppeling zodra er een huisbezoek of vragen zijn geweest. De ondersteuning naar de kinderen toe gaat altijd samen, ouders kunnen dus altijd ook contact opnemen met Heleen of met één van haar collega's.

Het is belangrijk dat ouders weten dat ze vragen kunnen stellen, zowel aan Coloplast als aan de verpleegkundige van het doorverwijzende ziekenhuis. Door de begeleiding van het Peristeen Support Programma is er 91% therapietrouw. Dat is erg veel. "Ik heb gewoon hele goede ervaringen met de verpleegkundigen van Coloplast die ook in de gezinnen komen. De ouders klinken altijd heel enthousiast over hoe zij de instructie hebben gekregen en over het feit dat ze altijd nogmaals een beroep op hen kunnen doen." Heleen geeft aan dat begeleiding, van welke kant dan ook en voor zowel kind als ouder, zo ongelooflijk belangrijk is.

De impact op de kwaliteit van leven
In het AMC start een onderzoek naar de impact van het darmspoelen met het Peristeen Systeem op de kwaliteit van leven van de kinderen (en hun omgeving). Heleens indruk is dat een groot deel van de kinderen, vooral de jonge kinderen, het darmspoelen heel vervelend vindt, maar dat dit niet opweegt tegen de nadelen van de gevolgen van de obstipatie van de periode voor het spoelen.
Zo vertelt Heleen over een meisje van drie dat het spoelen ontzettend zat was, maar toen ze stopte, voelde ze het verschil en vroeg ze zelf om weer gespoeld te worden. "Ik zie dat het spoelen met Peristeen enorm kan helpen, daar sta je soms versteld van!"

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie