Informatie voor na een stoma operatie

Wat is een stoma?

Wat is een stoma?

Informatie over wat een stoma is en wat de operatie inhoudt, is een eerste, belangrijke stap om te begrijpen welke invloed het zal hebben op uw dagelijks leven. Begrijpen wat een stoma is
Sluiten

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening die de dikke of de dunne darm verbindt met de buitenwereld.  Een stoma is het gevolg van een aandoening aan de darmen of het urinewegstelsel waardoor ontlasting of urine het lichaam niet meer via de normale weg kan of mag verlaten.

Een stoma wordt gemaakt van het uiteinde van de darm die naar het oppervlak van uw buik wordt gebracht om de stoma (opening) te vormen. 

Sluiten
Spijsverteringsstelsel en urinestelsel

Uw spijsverterings- en urinestelsel

Een colostoma en een ileostoma bevinden zich in uw spijsverteringsstelsel, terwijl een urinestoma zich in uw urinestelsel bevindt. Lees hier hoe voedingsstoffen door uw lichaam worden verteerd. Het spijsverterings- en urinestelsel
Sluiten

Uw spijsverterings- en urinestelsel begrijpen

Het spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelselDe maag
Als u eet, verplaatst het voedsel zich via een lange, smalle buis, de slokdarm, naar uw maag. Hier wordt het voedsel in kleinere stukken gekneed en door uw spijsverteringssappen vloeibaar gemaakt.

De dunne darm
De reis gaat verder en de inhoud van uw maag verplaatst zich naar de dunne darm (ileum), waar het verder wordt verteerd. Uw lichaam absorbeert de voedingsstoffen die het nodig heeft voor energie, om te groeien en om nieuwe cellen aan te maken en neemt deze op  in de bloedsomloop.

De dikke darm
Als alle voedingsstoffen geabsorbeerd zijn, gaan de restanten naar de dikke darm (colon), waar uw lichaam er meer vocht aan onttrekt om het afvalproduct steviger te maken. De spieren in de wand van uw dikke darm duwen het afvalproduct vervolgens naar uw endeldarm/rectum, waar het via de anus/kringspier en met hulp van de sluitspier als ontlasting uw lichaam verlaat.

 

Het urinestelsel

Het urinesystelselUrine wordt gemaakt door uw nieren en gaat via de urineleiders naar uw blaas. Er wordt voortdurend urine geproduceerd, maar het wordt opgeslagen in uw blaas totdat u het gevoel krijgt dat u moet plassen. De urine verlaat dan via de urinebuis het lichaam.

Sluiten
Hoe ziet een stome eruit?

Hoe ziet een stoma eruit en hoe voelt het?

Een stoma is meestal vochtig en rozerood en steekt een stukje boven uw buik uit. Uiterlijk en gevoel van een stoma
Sluiten

Hoe ziet een stoma eruit en hoe voelt het?

Direct na de operatie kan uw stoma opgezwollen zijn, maar hij wordt geleidelijk kleiner. Dit kan een aantal weken duren.

Geen gevoel, geen pijn

Een stoma is rood van kleur. Dit komt doordat hij bestaat uit slijmvlies, net als het slijmvlies in uw mond. De stoma is gevoelloos. Het doet dus geen pijn als u hem aanraakt.  Als de stoma wordt schoongemaakt, kan de stoma een beetje bloeden, met name in het begin, maar dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd.

Sluiten

Drie soorten stoma's

Er zijn drie verschillende soorten stoma's: de colostoma, de ileostoma en de urostoma. Lees meer over de verschillen.

Colostoma

Colostoma

Bij de aanleg van een colostoma wordt de stoma gemaakt door een gedeelte van uw dikke darm naar het oppervlak van uw buik te verplaatsen. Lees meer over de colostoma
Sluiten

Colostoma

Bij de aanleg van een colostoma wordt de stoma gemaakt door een gedeelte van uw dikke darm naar het oppervlak van uw buik te verplaatsen. Een colostoma wordt meestal aangebracht aan de linkerkant van uw buik. De ontlasting in dit gedeelte van het darmstelsel is stevig en omdat een stoma geen spier heeft die de stoelgang controleert, moet het worden opgevangen in een stomazakje.

Er zijn twee verschillende soorten colostoma's:


Eindstandig colostoma
Als onderdelen van uw dikke darm (colon) of endeldarm (rectum) verwijderd zijn, wordt de stoma gemaakt door het einde van het resterende deel van de dikke darm door de buikwand naar buiten te halen en aan de huid van de buik vast te hechten. Een eindstandig colostoma kan tijdelijk of permanent zijn. De tijdelijke oplossing wordt voornamelijk gebruikt als het zieke gedeelte van de darm verwijderd is en het resterende gedeelte van de darm moet rusten voordat de uiteinden hiervan weer aan elkaar worden bevestigd. De permanente oplossing wordt gebruikt als het te riskant of onmogelijk is om de twee gedeelten van de darm weer aan elkaar te bevestigen.

Dubbelloops colostoma
Bij een dubbelloops colostoma wordt de betreffende darm door de buikwand naar buiten geleid. Om te voorkomen dat de darmlis terugschiet, wordt meestal een (huid) brug gebruikt (10-14 dagen). De darmlis wordt in de lengte opengemaakt en vervolgens wordt het darmslijmvlies omgevouwen en aan de huid vastgehecht.  Zo ontstaan er twee openingen. Uit de ene opening komt de ontlasting, uit de andere alleen slijm afkomstig van het slijmvlies van de darm. Een dubbelloops colostoma kan zowel tijdelijk als definitief zijn, afhankelijk van de diagnose en het soort operatie die is uitgevoerd. Hij wordt vaak gebruikt om een chirurgische verbinding (naad) in de darm te beschermen.

Sluiten
Ileostoma

Ileostoma

Bij de aanleg van een ileostoma wordt het uiteinde van de resterende dunne darm, het ileum of de kronkeldarm door de buikwand naar buiten gehaald en aan de huid van de buik vastgehecht. Lees meer over de ileostoma
Sluiten

Ileostoma

Bij de aanleg van een ileostoma wordt het uiteinde van de  resterende dunne darm, het ileum of de kronkeldarm door de buikwand naar buiten gehaald en aan de huid van de buik vastgehecht. Een ileostoma wordt meestal aangelegd als het uiteinde van de dunne darm ziek is. Meestal wordt een ileostoma aan de rechterkant van uw buik geplaatst.

De ontlasting in dit gedeelte van het darmstelsel is meestal vloeibaar en omdat een stoma geen spier heeft die de stoelgang controleert, moet het worden opgevangen in een opvangzakje.

Er zijn twee verschillende soorten ileostoma's :

Eindstandig ileostoma
Een eindstandig ileostoma wordt gebruikt als een gedeelte van uw dikke darm (colon) is verwijderd (of rust moet krijgen). Het uiteinde van uw dunne darm wordt door de buikwand naar buiten gehaald en aan de huid van de buik vastgehecht. Een eindstandig ileostoma kan tijdelijk of permanent zijn.

De tijdelijke oplossing wordt voornamelijk gebruikt als het zieke gedeelte van de darm verwijderd is en men de naad/verbinding in de overgebleven darm wil beschermen. De permanente oplossing wordt gebruikt als het te riskant of onmogelijk is om de twee gedeelten van de darm weer aan elkaar te bevestigen.

Dubbelloops ileostoma
Bij een dubbelloops ileostoma wordt een lus van de dunne darm naar buiten geleid. Om te voorkomen dat de darmlis terugschiet, wordt meestal een (huid) brug gebruikt (10-14 dagen). De darmlis wordt in de lengte opengemaakt. Uit de ene opening komt de ontlasting, uit de andere alleen slijm afkomstig van het slijmvlies van de darm. 

Een dubbelloops ileostoma is meestal tijdelijk en wordt gebruikt om een chirurgische verbinding (naad) in de darm te beschermen. Als hij tijdelijk is, zal de opening later weer gesloten of verwijderd worden door middel van een operatie.

Sluiten
Urostoma of urinestoma

Urinestoma (urostoma)

Bij de aanleg van een urinestoma (urostoma) wordt een los stukje dunne darm naar de oppervlakte gebracht. De urineleiders worden op dit stukje dunne darm aangesloten. Lees meer over de urinestoma
Sluiten

Urostoma

Als u een ernstige aandoening (tumor) heeft aan de blaas, kan het zijn dat u een urostoma (ook wel urinestoma genaamd) krijgt. Dit wordt ook wel een Bricker genoemd.


Een geïsoleerd gedeelte van de dunne darm wordt naar het oppervlak aan de rechterkant van uw buik gebracht en het andere uiteinde wordt dichtgenaaid. De urineleiders worden losgemaakt van de blaas en gekoppeld aan het geïsoleerde gedeelte van de dunne darm. Omdat dit gedeelte van de darm te klein is om als reservoir te fungeren en omdat er geen spier of ventiel is om de urine te controleren, wordt de urine uit de urostoma opgevangen in een urostomazakje.

Sluiten

Voor uw stoma operatie

Op sommige gebeurtenissen kan een mens zich niet voorbereiden. Het krijgen van een stoma is er daar een van. Soms is een stoma helaas onvermijdelijk en hoe gaat u daar dan mee om? Het is logisch dat u veel vragen heeft voordat u een stoma-operatie ondergaat. In dit onderdeel krijgt u alvast een aantal antwoorden. U vindt hier informatie over de verschillende soorten stoma's, het product dat u gaat gebruiken en andere hieraan gerelateerde onderwerpen.

Informatie over het leven met een stoma

Stomazakje

Waarom moet ik een stomazakje dragen?

Een stomazakje is nodig om ontlasting of urine van uw stoma op te vangen. Hoe vaak u uw opvangzakje leegt of verwisselt, is afhankelijk van of u een colostoma, ileostoma of urinestoma heeft. Praktische informatie over het dragen van een stomazakje
Sluiten

Waarom moet ik een stomazakje dragen?

Een stoma heeft geen spier om ontlasting of urine te controleren en daarom moet er een opvangzakje worden gedragen. Stomazakjes worden op de huid van uw buik rondom de stoma aangebracht om de ontlasting of urine op te vangen.

Veilig en discreet

Welk stomazakje u nodig heeft, is afhankelijk van of u een colostoma, ileostoma of urinestoma heeft. Uw stomaverpleegkundige zal u laten zien welke zakjes er zijn en samen met u kiezen welk zakje of systeem het best bij u past. Stomazakjes zijn zo discreet mogelijk gemaakt door verschillende kenmerken zoals de kleur en het filter dat voorkomt dat mensen het zakje zien of een vervelende geur ruiken.

Alhoewel het in het begin moeilijk kan zijn om te accepteren dat u een stomazakje op uw buik moet dragen, zult u snel ontdekken dat u vrijwel alles kunt blijven doen wat u altijd al deed.

Uw opvangzakje verwisselen

Hoe vaak u uw opvangzakje moet verwisselen of legen is afhankelijk van de stoma die u heeft:

  • Colostoma: het opvangzakje moet tussen de één en drie keer per dag worden verwisseld, afhankelijk van de hoeveelheid ontlasting.
  • Ileostoma: het opvangzakje moet meerdere malen per dag worden geleegd.
  • Urinestoma: het opvangzakje moet meerdere malen per dag worden geleegd. 's Nachts kunt u het urinestomazakje aan een nachtzak bevestigen, zodat u meer opvangcapaciteit heeft en niet op hoeft te staan om uw zakje te legen.
Sluiten
Aanbrengen van stomamateriaal

Een stomazakje aanbrengen

Een belangrijke eerste stap om uw stoma goed te verzorgen is het leren om uw stomazakje op de juiste wijze aan te brengen. Stomazakje op de juiste wijze aanbrengen
Sluiten

Uw stomazakje aanbrengen

Als u een stoma heeft, wordt uw ontlasting of urine in een opvangzakje op uw buik opgevangen. Om lekkage, huidirritatie en pijnlijke sociale situaties te voorkomen is het erg belangrijk dat het stomazakje goed op uw huid wordt aangebracht.

Het belangrijkste is dat het goed past
Het belangrijkste is dat de huidplak van het opvangmateriaal goed op de huid rondom de stoma hecht en dat de opening in de huidplak goed aansluit rondom de stoma. De opening mag zeker niet te groot zijn om contact tussen ontlasting of urine en uw huid te voorkomen.

Uw stomaverpleegkundige zal u helpen bij het kiezen van het materiaal dat het beste bij u past en u laten zien hoe u het opvangzakje op de juiste manier moet aanbrengen en verwisselen. U kunt ook onze instructiefilmpjes bekijken.

Sluiten
Voor een stoma operatie

Hoe beïnvloedt een stoma uw dagelijks leven?

U zult zich moeten aanpassen aan het leven met een stoma en dat kan even duren. Maar het is geen reden om te stoppen met de dingen die u normaal gesproken doet, zoals sporten of uitgaan. Het dagelijks leven met een stoma
Sluiten

Hoe beïnvloedt uw stoma uw dagelijks leven?

Na uw stoma-operatie zult u natuurlijk tijd nodig hebben om te herstellen en hoe lang dit duurt varieert van persoon tot persoon. Uw stoma zal tijdens de eerste weken na de operatie veranderen, zowel qua omvang als de samenstelling van de output. Het kan ook gebeuren dat u in deze weken aankomt of afvalt.

Aan de slag met een opvangzakje
Als u een stoma heeft, heeft u geen controle meer over uw stoelgang of in het geval van een urinestoma over wanneer u plast. Dit betekent dat u altijd een opvangzakje moet dragen om of de ontlasting of de urine op te vangen.

Gezonde huid
Om ervoor te zorgen dat uw opvangzakje goed blijft zitten, is het erg belangrijk dat de huid rondom uw stoma gezond blijft. Als het zakje op de juiste manier wordt bevestigd en verwijderd, vermindert dit de kans op huidirritatie ten gevolge van lekkage. Voordat u het ziekenhuis verlaat, wordt met u geoefend hoe u uw stomazakje kunt verwisselen en hoe u uw huid goed kunt verzorgen.

Wat kan ik eten en drinken?
In het algemeen geldt dat u normaal kunt blijven eten en drinken. Probeer te ontdekken hoe uw stoma reageert op verschillende soorten voedsel. Uw stomaverpleegkundige, chirurg of arts zal u vertellen of u bijzondere voorzorgsmaatregelen moet treffen.

In het algemeen vormt uw stoma geen belemmering om te werken, sporten, reizen en ook niet voor uw sociale contacten of andere hobby's. Uw algemene gezondheidstoestand – lichamelijk en geestelijk – speelt een grote rol bij uw toekomstige kwaliteit van leven.

Praat erover
Praat eroverNiets helpt beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat er met u gebeurt. U staat er zeker niet alleen voor – over de hele wereld zijn er 1,9 miljoen mensen met een stoma. Lid worden van de Nederlandse Stomavereniging is een manier om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt en om handige tips en persoonlijke steun te krijgen als u dat wilt.

Sluiten

Ervaringen van mensen met een stoma

Verhalen van gebruikers

Het verhaal van Mogens

“Toen ik mijn stoma net had, was ik een beetje in shock. Ik kende maar twee mensen met een stoma en die zijn beide overleden, dus ik dacht dat ik ook snel dood zou gaan. Ik nam me daarom voor om zo lang mogelijk van het leven te genieten. Dat was in 1997. In het begin was het een beetje moeilijk om mijn hobby's weer op te pakken, met name zwemmen, omdat ik steeds naar de kleedhokjes moest lopen. Ik heb toen aan mensen verteld dat ik een operatie heb gehad en nu denkt niemand, ik ook niet, meer aan het zakje. Ook als we in de sauna zitten en het zakje maakt een geluid –dan lachen we gewoon.”
Mogens

Meer ervaringen lezen

Het verhaal van Henning

“Ik werd de ochtend na mijn operatie wakker en ontdekte al snel dat ik een zakje op mijn buik had zitten. Ik kan niet zeggen dat ik geschokt was, maar het voelde een beetje raar. Ik vroeg me af: ‘Blijft het daar zitten?’ Toen ik te horen kreeg dat ik de stoma voor de rest van mijn leven zou houden, hield ik op met mezelf zielig vinden. Ik wist dat ik er mee moest leren leven en besloot er maar het beste van te maken. Tegenwoordig heb ik geen moeite meer met mijn stoma en kan ik er zonder problemen over praten. Ik vervang het zakje op de golfbaan – zelfs naast de vuilnisbak als het moet.”
Henning

Meer ervaringen lezen

Verschillende stomamaterialen

Colostoma zakje

Colostoma

Normaal gesproken dient u voor een colostoma een gesloten zakje te gebruiken. Meer informatie over colostoma-stomazakjes
Sluiten

Colostoma-stomamateriaal

Normaal gesproken dient u voor een colostoma een gesloten zakje te gebruiken. Als de ontlasting/urine van uw stoma echter zeer vloeibaar is, kan een open zakje geschikter zijn. Meteen na uw operatie wordt een transparant zakje aangebracht, maar u kunt er ook voor kiezen om een ondoorzichtig en mogelijk kleiner zakje te gaan gebruiken. Als u een eindstandig colostoma hebt, kunt u uw stoma mogelijk onderhouden met een stomaplug of via irrigatie. 

Er zijn twee verschillende soorten stomaopvangsystemen:

Eendelige opvangsystemen bestaan uit een opvangzakje en een huidplak die een geheel vormen. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met huidplak in zijn geheel. 

Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een afzonderlijk opvangzakje en een huidplak. Met dit systeem kunt u het opvangzakje verwijderen en verwisselen zonder dat u de huidplak hoeft te vervangen. De huidplak blijft gemiddeld twee tot drie dagen zitten. Er zijn verschillende manieren om de huidplak en het opvangzakje op elkaar aan te sluiten:

  • Een klikkoppeling bevestigt het zakje aan de huidplak met een sluitsysteem dat een duidelijke klik laat horen, zodat u zeker weet dat het goed vast zit.
  • Een plakkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplak met een veilig en flexibel plaksysteem.

Bekijk onze stomaproducten voor een colostoma en bestel een gratis proefpakket

Sluiten
Ileostomazakje

Ileostoma

Normaal gesproken dient u bij een ileostoma een open zakje te gebruiken. Meer informatie over ileostoma-stomazakjes
Sluiten

Ileostoma-stomamateriaal

Normaal gesproken dient u bij een ileostoma een open zakje te gebruiken. Meteen na uw operatie wordt een transparant zakje aangebracht, maar u kunt er ook voor kiezen om een ondoorzichtig en mogelijk kleiner zakje te gaan gebruiken. 

Er zijn twee verschillende soorten stomaopvangsystemen:

Eendelige opvangsystemen bestaan uit een opvangzakje en een huidplak die een geheel vormen. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met huidplak in zijn geheel. 

Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een afzonderlijk opvangzakje en een huidplak. Met dit systeem kunt u het opvangzakje verwijderen en verwisselen zonder dat u de huidplak hoeft te vervangen. De huidplak blijft gemiddeld twee tot drie dagen zitten. Er zijn verschillende manieren om de huidplak en het opvangzakje op elkaar aan te sluiten:

  • Een klikkoppeling bevestigt het zakje aan de huidplak met een sluitsysteem dat een duidelijke klik laat horen, zodat u zeker weet dat het goed vast zit.
  • Een plakkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplak met een veilig en flexibel plaksysteem.

Bekijk onze stomaproducten voor een ileostoma en bestel een gratis proefpakket

Sluiten
Urostomazakje

Urostoma

Urostomazakken hebben een kraantje en een urine-opvangzak die u discreet op uw lichaam kunt dragen. Meer informatie over urostomazakjes
Sluiten

Urostoma-stomamateriaal

Er zijn veel verschillende soorten zakjes beschikbaar en uw gespecialiseerde stomaverpleegkundige kan u helpen om de meest geschikte te kiezen. Meteen na uw operatie wordt een transparant zakje aangebracht, maar u kunt er ook voor kiezen om een ondoorzichtig zakje te gaan gebruiken die in kleinere maten verkrijgbaar is. U kunt er ook voor kiezen om een nachtzak te gebruiken als u thuis bent. 

Er zijn twee verschillende soorten stomaopvangsystemen:

Eendelige opvangsystemen bestaan uit een opvangzakje en een huidplak die een geheel vormen. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met huidplak in zijn geheel. 

Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een afzonderlijk opvangzakje en een huidplak. Met dit systeem kunt u het opvangzakje verwijderen en verwisselen zonder dat u de huidplak hoeft te vervangen. De huidplak blijft gemiddeld twee tot drie dagen zitten. Er zijn verschillende manieren om de huidplak en het opvangzakje op elkaar aan te sluiten:

  • Een klikkoppeling bevestigt het zakje aan de huidplak met een sluitsysteem dat een duidelijke klik laat horen, zodat u zeker weet dat het goed vast zit.
  • Een plakkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplak met een veilig en flexibel plaksysteem.

Bekijk onze stomaproducten voor een urostoma en bestel een gratis proefpakket

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie