Blaasproblemen bij MS (multiple sclerose)

MS kan een verstoring in de aansturing van de blaasspier en de sluitspier veroorzaken door aantasting van de zenuwbanen. Als gevolg hiervan kunnen problemen ontstaan zoals ongewenst urineverlies, vaak plassen of juist niet kunnen plassen. Ook kan er soms teveel urine achterblijven wat weer kan leiden tot een blaasontsteking. Indien u hier last van krijgt, is  het belangrijk om dit te behandelen. Het komt voor dat  een blaasontsteking een schub (een actieve ontsteking) uitlokt. Behandeling en voorkoming van een blaasontsteking is dus noodzakelijk.

Voor sommigen zijn blaasproblemen het eerste symptoom van multiple sclerose, bij anderen gebeurt dat pas na langere tijd. Belangrijk is om altijd met klachten naar uw behandelaar te gaan.

Welke oplossingen zijn er voor blaasproblemen bij MS?

Aangezien blaasproblemen zo divers zijn, zijn er ook vele soorten behandelingen, denk aan medicatie, maar ook aan oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Werkt dit onvoldoende en blijft er constant urine achter in uw blaas, dan zou zelfkatheterisatie een optie kunnen zijn. Hierbij wordt de blaas door middel van een katheter geleegd. Afhankelijk van wat nodig is, gebeurt dat één tot meerdere keren per dag.

* The Prevalence of Urinary Catheterization in Women and Men With Multiple Sclerosis, Mahajan et al, 2013 Nov; 36(6):632-7 .

Welke producten zijn er voor MS en blaasproblemen?

SpeediCath katheters voor zelfkatheterisatie

Als u niet meer kunt plassen of als er urine achterblijft in de blaas zou zelfkatheterisatie een optie kunnen zijn. In overleg met uw zorgprofessional is het belangrijk om een katheter te vinden die bij uw levensstijl past. Waarbij u kunt denken aan: is de katheter gemakkelijk in gebruik voor uw specifieke situatie? Hoe past de katheter in uw dagelijks leven? Is het eventueel gewenst om voor verschillende oplossingen te kiezen? Bijvoorbeeld één type katheter voor thuis en een andere voor buitenshuis.

Conveen Optima externe katheter met urine-opvangzak

Voor urine-incontinentie bij mannen is er een alternatief voor absorberend verbanden. U kunt kiezen voor een externe katheter die als een condoom over de penis kan worden afgerold. Aan het trechtervormige uiteinde wordt een urine- opvangzak gekoppeld, die vervolgens weer wordt vastgemaakt aan het been. 

Ervaringen over blaasproblemen bij MS

Ervaring Ilse

Ervaring Ilse

“Het geeft me controle op momenten dat ik me niet wil laten verrassen” Lees het verhaal van Ilse
Sluiten

Naar Django Wagner, al is het een half uurtje

Ilse Maas was nog maar 25 jaar toen bij haar MS werd geconstateerd. Ze belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Gelukkig werd zij snel moeder van twee zonen. Die zwangerschappen brachten de ziekte enigszins tot rust, maar Ilse moest toch leren leven met de grenzen die MS haar oplegt.

Klap in mijn gezicht

“Voordat ik ziek werd, was ik altijd aan het werk. Ik was afdelingshoofd bij een bedrijf in medische hulpmiddelen en werkte nota bene zelf als continentieverpleegkundige. Ik ging altijd maar door en door. Die leefstijl, gecombineerd met een whiplash uit het verleden, bezorgde me veel migraine. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog. Toen die een MRI en een lumbaalpunctie wilde uitvoeren, voelde ik dat het niet goed zat. De diagnose MS was een klap in mijn gezicht. Ik was 25 jaar, we hadden net een huis gekocht en dan ineens houdt de wereld even op.”

Begonnen met katheteriseren

Zware prednisonkuren volgden, met dagen waarop Ilse nauwelijks uit bed kwam. Ook in goede periodes moest zij haar energie goed verdelen, wat door een gebrekkige nachtrust extra lastig was: “Als kind had ik een chronische blaasontsteking en ook later moest ik er iedere nacht twee of drie keer uit om te plassen. Mijn neuroloog opperde toen dat katheteriseren een optie was. Ik ging het een tijd lang uit de weg, maar uiteindelijk ben ik ermee begonnen. Dankzij het katheteriseren heb ik geen blaasontsteking meer en dus ook geen zware antibioticakuren.”

Feest en dagjes weg

Toch blijven lange wandelingen of lange perioden van staan zwaar, geeft Ilse aan. Vermoeidheid vormt nog altijd een beperking. En ook haar rechterhand, -onderarm en -schouder die door de MS niet goed werken belemmeren haar bij het doen van leuke dingen. “Ik ga niet graag naar de Efteling. Niet dat ik de Efteling niet leuk vind, maar een dag lopen is pittig. Of een feestje, waar je wat langer achtereen moet staan. Die ga ik liever uit de weg.”

Blijven genieten

“In principe katheteriseer ik één keer per dag, voor het slapengaan. Maar als ik merk dat ik drie keer in een uur naar de wc moet, omdat mijn blaas niet goed leegt, katheteriseer ik ook. Het geeft me controle in situaties waarin ik me niet wil laten verrassen door ongewenst urineverlies. Ik doe het bijvoorbeeld ook op reis, voor ik in het vliegtuig stap.” Naast reizen geniet Ilse volop van de simpele dingen in het leven. Van haar jongens, die nu 15 en 12 zijn. Van de zon en de buitenlucht. Van het Brabantse carnaval, als het even mogelijk is. Ilse: “Vier jaar geleden liep ik mee in de optocht, maar dat leverde me een peesontsteking op aan mijn knie. Die geeft me soms meer last dan mijn MS. Toch trek ik er graag op uit, bijvoorbeeld als Django Wagner in de buurt optreedt. Ik ben een groot fan van hem, en al is het maar een half uurtje, ik kom er altijd helemaal opgeladen van terug.”

Sluiten
Ervaring Willem

Ervaring Willem

“Nu mijn blaas- en prostaatproblemen onder controle zijn, heb ik ook meer energie.” Lees het verhaal van Willem
Sluiten

Ik heb er te lang mee doorgelopen

Willem Stapel is 75 jaar. Sinds 1980 weet hij dat hij MS heeft. Nade eerste schok herstelde hij redelijk maar bleef hij last houden van aanhoudende blaasinfecties en prostaatproblemen. Medicatie mocht niet baten en in 2010 stapte hij over op zelfkatheterisatie.Als Drentse boer bleef hij daar nuchter onder. Willem geniet nu van zijn pensioen en is nog steeds heel graag buiten. En dat kan ook, zonder problemen.
Helemaal van de wereld

"In 1980 bleef ik maar verkouden. Ik dacht eerst dat het griepverschijnselen waren, maar ik werd steeds zieker. Ik kende de hele wereld niet meer. Met spoed werd ik naar het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen gebracht, waar professor Jan Minderhoud werkte als neuroloog. Het was niet best. Hij vertelde me dat ik MS had en dat ik een flinke schub had gehad. Een maand lang bleef ik in het ziekenhuis. Ik kon amper lopen, maar dat ging iedere keer een beetje beter. Toen ik weer naar huis mocht, hebben mijn vrouw en ik wel een flinke emotionele terugslag gehad. We moesten stoppen met ons rundveebedrijf, want met dieren ben je altijd in de weer, met voeren en melken en zo. We stapten over op de akkerbouw, en dat heb ik gelukkig tot mijn 65e kunnen volhouden.”
Problemen met blaas en prostaat

“Regelmatig had ik een blaasontsteking en daar kreeg ik dan steeds weer nieuwe medicijnen voor. Niets hielp. Als ik nu terugkijk, weet ik dat ik daar veel te lang mee heb doorgelopen. Later kwamen er ook nog prostaatproblemen bij, en pas toen kwam ik bij de uroloog terecht. Een urinewegonderzoek wees uit dat er veel te veel restplas achterbleef in mijn blaas en dat veroorzaakte die voortdurende ontstekingen. De uroloog stelde voor om zelf te gaan katheteriseren en dat doe ik nu sinds 2010. Dat is toch een kwestie van één keer voordoen en dan zelf gaan proberen. Ik heb me de techniek snel eigengemaakt en nu katheteriseer ik vier keer per dag. Ik geloof dat ik daarna nog maar één of twee keer een blaasontsteking heb gehad.”
Een gezond mens

“Nu mijn blaas- en prostaatproblemen onder controle zijn, heb ik ook meer energie. Ik ga wel iedere middag naar bed om twee uur te slapen, maar verder kan ik goed met deze ziekte leven. Wij wonen op een landgoed en daar is van alles te doen. Grasmaaien, boswerken, onderhoudswerkzaamheden: ik ben buiten nog steeds in de weer en dat vind ik prettig. Als we eropuit trekken met de fiets, neem ik een kleine katheter mee voor onderweg. Die zit standaard in mijn fietstas, zodat ik in geval van nood altijd kan katheteriseren. Achteraf bezien had ik die blaas- en prostaatproblemen eerder moeten laten onderzoeken. Dat had me veel ellende bespaard. Deze ziekte laat zich niet goed voorspellen, maar daar blijf ik nuchter onder. Hier verderop heeft iemand ook de diagnose gekregen en hij belde mij laatst: "Stapel, jij hebt toch MS, wil je niet eens komen praten over hoe en wat? Ik zeg: dat wil ik best, maar jullie zien een gezond mens. Al met al ben ik er redelijk goed vanaf gekomen.”

Sluiten

MS en voeding

\ Jelske gebruikt haar eigen ervaringen om andere MS-patiënten als diëtiste te begeleiden op het gebied van voeding. Lees het interview met Jelske
Sluiten

"“Ik gebruik nu mijn eigen ervaringen om mensen met MS te begeleiden"

Jelske Oosterhof was altijd moe. Eerst dacht men dat de ziekte van Pfeiffer hiervan de oorzaak was, maar na jaren van onzekerheid volgde de diagnose MS. Jelske was toen negentien jaar en had net haar propedeuse Voeding en Diëtetiek afgerond. Zij besloot zich te verdiepen in de combinatie van voeding en MS en heeft daarin nu haar eigen praktijk.

Ik heb nooit dezelfde gezondheid gehad als anderen. Ik kon ook niet wat zij konden. Vanaf mijn vijftiende was ik eigenlijk altijd vermoeid. De ziekte van Pfeiffer werd aangetoond, en ik dacht dat ik daar blijvend last van had. Op vakantie kreeg ik ineens de raarste symptomen. Gekke tintelingen, als je mij aantikte deed het al pijn; ’s nachts rende ik over de camping, omdat ik niet kon slapen. Inmiddels was ik negentien, en pas toen kreeg ik de diagnose MS. Uiteindelijk heb ik zeven jaar over mijn studie gedaan, omdat de ziekte er steeds tussendoor kwam. Na een schub moest ik weer bijkomen en herstellen. Ik heb zelfs maandenlang in het revalidatiecentrum gelegen, waar ik opnieuw moest leren lopen.”

Katheter in mijn mouw

“In diezelfde tijd kreeg ik de ene blaasontsteking na de andere, en iedere keer flakkerden de MS-klachten daardoor weer op. Katheteriseren stond me ontzettend tegen. Als ik in een restaurant was, verstopte ik de katheter in mijn mouw als ik naar het toilet liep. Die schaamte verdween toen ik mijn ziekte beter leerde accepteren. Natuurlijk, ik zou het liefst gezond zijn, maar MS is onderdeel geworden van mijn leven. Ik gebruik nu SpeediCath Compact, omdat ik die gemakkelijk kan meenemen, en ik kan het bij wijze van spreken blind, in het donker. Het hoort bij mijn dagelijkse routine, net als tandenpoetsen, en het geeft me controle. Ik weet nu zeker dat mijn blaas écht leeg is en dat er geen resturine achterblijft. Daardoor heb ik minder last van blaasontstekingen en dat is me veel waard.”

Weinig bekend

“Ik gebruik nu mijn eigen ervaringen om mensen met MS te begeleiden op het gebied van voeding. Vanaf het begin werd ik al geprikkeld door die combinatie; ik wilde daar iets in betekenen. Er was nog weinig bekend over het effect van voeding op de ziekte en vaak kreeg ik te horen dat het niks zou uitmaken, dat het toch niet werkte. Door die scepsis liet ik me niet tegenhouden. Ik stortte me op de wetenschappelijke literatuur en bracht die kennis in de praktijk. Ik probeerde verschillende MS-diëten zelf uit en ontwikkelde zo mijn eigen handvatten. Die ervaringen wilde ik met andere MS-patiënten delen, en daarom ben ik meteen na mijn studie mijn eigen praktijk begonnen. Omdat ik zelf MS heb, is het voor mij misschien gemakkelijker om mensen te enthousiasmeren. Ik kijk nergens vreemd van op, ik weet waarover ze het hebben.”

Luister naar je lichaam

“MS is een grillige ziekte. Iedere dag is anders, iedere patiënt ook. Ik heb dus ook geen standaard voedingsadviezen, maar ga met iedere cliënt op zoek naar een passende oplossing. Hoe leef je en wat eet je? Welke klachten heb je? Wat zou je willen veranderen? Zijn er producten die je zou kunnen vervangen? Eigenlijk gaat het gewoon om gezond eten, en dan het liefst in zijn meest pure vorm: verse groente en fruit, verse kruiden, geen kant-en-klare pakjes. Tegelijkertijd moet het ook haalbaar zijn, want MS-patiënten moeten zuinig omspringen met hun energie. Uren in de keuken staan, of uitgebreid boodschappen doen: dat is soms niet handig. Als diëtiste kijk ik dus ook naar de praktische kanten van gezonde voeding, zodat mensen het kunnen inpassen in hun dagelijks leven. Het gaat erom dat je leert luisteren naar je lichaam, hoe frustrerend het soms ook is dat  je jouw plannen moet aanpassen. Hoe voel je je, wat kun je vandaag aan: als je daar gehoor aan geeft, valt er qua voeding en een gezonde leefstijl nog veel te ontdekken.”

 

www.jelskemarit.nl

Sluiten

Tips van Jelske over MS en voeding

  • Probeer veel verse groente en fruit te eten, en het liefst onbewerkte producten.
  • Luister naar je lichaam: waar reageer je sterk op, en waarmee kun je dat vervangen?
  • Denk praktisch: maak eens een pan verse soep en vries porties in.
  • Wees voorzichtig met koffie en thee: die zetten blaas en darm aan tot extra productie.
  • Blijf bewegen, dat kan ook in en om het huis.

Darmproblemen bij MS

Ook darmproblemen komen regelmatig voor bij mensen met MS. Lees er hier meer over.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie