Darmproblemen bij MS (multiple sclerose)

Darmproblemen zijn een vaak voorkomend verschijnsel bij MS. Schade aan het zenuwstelsel heeft een grote invloed op de werking van de darmen en uitscheiding van ontlasting. Dat kan grote lichamelijke en sociale gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van chronische verstopping (obstipatie) of ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie).

 

Obstipatie bij MS

Bij obstipatie wordt in de darmen te veel water aan de ontlasting onttrokken, zodat deze te hard wordt en het moeite kost deze naar buiten te persen. Dat kan komen door een verminderde darmbeweging of omdat het uitpersen niet lukt. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Ontlastingsincontinentie bij MS

Bij het ongewild verliezen van ontlasting kan sprake zijn van te dunne of vloeibare ontlasting die moeilijk op te houden is. Of er is sprake van een verlies van gevoel in de endeldarm. Diarree kan ook een gevolg zijn van verstopping. De ontlasting is groot en hard en zit vast; als de darmen vervolgens zachte ontlasting aanmaken, wordt deze zachte ontlasting langs de verstopping geduwd. Het lijkt alsof iemand diarree heeft, maar in wezen is het een verstopping. Dit wordt overloopdiarree genoemd. Én er zijn mensen die een zodanig sterke aandrang voelen dat zij hun ontlasting niet kunnen ophouden en incontinent worden. 

* Wang et al. Multiple Sclerosis and related disorders. 2018; 20: 16-21.

Welke oplossingen zijn er voor darmproblemen bij MS?

Naast leefstijladviezen als voeding en beweging kan uw arts medicijnen voorschrijven, zoals laxeermiddelen. Indien dit niet het gewenste resultaat oplevert, is darmspoelen een optie.

Met darmspoelen wordt de dikke darm door het inbrengen van water op een natuurlijke manier geleegd. Het water verzacht de ontlasting in en bevordert de peristaltiek van de dikke darm. Het water en de ontlasting worden vervolgens geleegd in het toilet. Lees meer over darmspoelen met Peristeen.

Welke producten zijn er voor darmproblemen bij MS?

Peristeen Plus Darmspoelsysteem bij chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie

Met darmspoelen kunt u het rectum en/of een groot deel van de dikke darm legen. Dit gebeurt door het inbrengen van water met een katheter. Hierdoor wordt de darm zoveel mogelijk schoongespoeld. Als u deze methode elke dag (of om de dag) toepast, kan dat helpen om 24 tot maximaal 48 uur continent te blijven. Dit kan u het zelfvertrouwen weer geven om dingen te doen die u eerder niet durfde.

Ervaringsverhalen over darmproblemen bij MS

Ervaring Romy

Ervaring Romy

“Dit had ik nodig om gezond te kunnen zijn” Lees het verhaal van Romy
Sluiten

Sinds ik spoel, zijn de tintelingen verdwenen

Artsen hadden weinig vertrouwen in de toekomst van Romy Hermans - van Weel. Een volgende laesie zou voor een dwarslaesie zorgen, was de verwachting twee jaar geleden, nadat ze een ernstige laesie bij haar hersenstam had gehad. Romy paste haar leefstijl aan en vond een manier om haar MS-klachten te laten verdwijnen.

Hoewel ze het niet kan bewijzen, vermoedt Romy dat de MS samenhangt met de darmproblemen die ze al van jongs af aan heeft. Naar het toilet gaan lukte vaak dagen achter elkaar niet. “Je raakt je afvalstoffen niet kwijt. Ik was me er al langer van bewust dat dat niet gezond voor mijn lichaam is. Als je aan de andere kant naar MS kijkt, is die ziekte  niets anders dan ontstekingen in je centraal zenuwstelsel. Ik denk daarom dat de MS en mijn stoelgangproblemen met elkaar te maken hebben. Dat klinkt logisch; misschien dat de ontstekingen zijn veroorzaakt door de afvalstoffen die mijn lichaam niet kwijt kon. Vandaar dat ik, toen ik ging experimenteren met voeding en andere elementen in mijn  leefstijl om mijn MS te stabiliseren, eigenlijk een manier zocht om mijn darmproblemen op te lossen.”

Drie kilo lichter

Ze kwam uit bij een kliniek die darmreiniging aanbiedt. “Wat voelde ik me fijn na die eerste behandeling. Ik was letterlijk drie kilo lichter en zo voelde dat ook. Mijn opgeblazen gevoel was weg; alsof alle troep uit mijn lichaam  was verdwenen. Maar om dagelijks naar die kliniek te gaan, zag ik niet zitten. De behandelingen waren ontzettend kostbaar.” De huisarts verwees haar naar een  continentieverpleegkundige. Die liet haar kennismaken met het spoelsysteem van Coloplast. “Ik wist direct dat dit mijn redding was. Zelf dagelijks mijn darmen leegmaken; dat had ik nodig om gezond te kunnen zijn.”

Routine

Het spoelen is een vast onderdeel van Romy’s dag geworden. “Soms sla ik een dag over, als ik het heel druk heb. Met spoelen ben je vijf kwartier bezig; dat red je soms niet.  Die dagen merk ik het direct, dat ik niet ‘schoon’ ben. De tintelingen in mijn benen, afkomstig van de laesies die ik heb gehad, zijn sinds het darmspoelen verdwenen. Maar op  de dagen die ik oversla, keren ze weer terug. Ik probeer daarom dagelijks te spoelen en meestal lukt dat ook. Na mijn werk ga ik eerst even wat drinken. Vervolgens ga ik naar de badkamer om te spoelen. Dat duurt meestal een minuut of tien. En dan ga ik een uur op het toilet zitten. Mijn man komt meestal rond die tijd thuis. Ik ben heel open over mijn darmproblemen en we maken er grapjes over, maar het spoelen gaat het prettigst als ik dat in alle rust kan doen. Dus als hij thuiskomt, klopt hij op de deur en vraagt:  ‘Ben je weer aan het knallen?’. Dan roep ik: ‘Ja!’ en dan gaat hij naar boven. Daar is niets ongemakkelijks of vervelends aan. We gaan er luchtig mee om en vinden het allebei vooral heel fijn dat dit voor mij werkt.”

Fulltime werken en bewegen

Romy werkt nog steeds fulltime. Als ziekenverzorgende op twee grote ziekenhuisafdelingen, loopt ze hele dagen heen en weer. Ze fietst naar haar werk; een half uur heen en een half uur terug. En in haar vrije tijd wandelt ze graag. “Bewegen gaat me gemakkelijk af. Gemakkelijker dan voorheen, omdat ik vroeger vaak heel moe was. Dat is verleden

tijd. Ook mijn lever functioneert beter, bleek uit bloedonderzoek. Je gezondheid hangt samen met gezonde darmen en ik heb een darmspoelsysteem daarvoor nodig. Ik ben een soort ambassadeur geworden; als ik denk dat iemand ermee geholpen is, vertel ik graag over mijn ervaringen met darmspoelen. Het kan je leven zoveel beter maken. Dat gun ik iedereen met darmproblemen.”

50% van de patiënten met MS heeft last van obstipatie. Bij 25% van de MS-patiënten is ernstige obstipatie gemeld als het eerste symptoom van MS.¹ Hoe beide zich precies tot elkaar verhouden is  niet wetenschappelijk bewezen, maar we weten wel dat de behandeling van darmproblemen  complicaties van MS kan verminderen.

¹ Constipation as a presenting symptom. Lawthom C, Durdey P, Hughes T Lancet. 2003 Sep 20; 362(9388):958

Sluiten

Peristeen Support

Peristeen Support is een programma dat is ontwikkeld om Peristeen gebruikers te helpen het meeste uit de therapie te halen. Advies, handige tips en een luisterend oor kunnen u helpen het darmspoelen zo goed mogelijk in te passen in uw dagelijks leven.
Peristeen Support bestaat uit verschillende onderdelen. Indien gewenst begint het met een huisbezoek om het darmspoelen op te starten, daarnaast is er zowel online als telefonische ondersteuning. U bent zo altijd zeker van een snelle, efficiënte en persoonlijke service. Lees meer en aanmelden op www.peristeen.nl

 

Blaasproblemen bij MS

Ook blaasproblemen komen regelmatig voor bij mensen met MS. Lees er hier meer over.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie