Inhoud
Revalidanten hebben te maken met het verlies van gezondheid. Bij de één met een dwarslaesie treedt het verlies in één keer op en bij de ander met een chronische aandoening, zoals MS, levert men elke keer een beetje gezondheid in. Verlies is een heftige emotie, vergelijkbaar met rouw, en heeft een grote impact op de revalidant, zijn naasten en zijn omgeving.
Hoe iemand met deze emoties omgaat verschilt per persoon. Waar de één zich probeert elke keer op te peppen of zich stil in zichzelf terugtrekt en niet wil praten, kan een ander zeer emotioneel of verbaal agressief reageren.
Emoties, zoals boosheid, kunnen hierdoor ook tegen een hulpverlener gericht zijn.
In deze workshop bespreekt psychologe Christel van Leeuwen de verschillende soorten emoties tijdens het revalidatieproces. Hoe herkent men ze en op welke wijze kan men hier als zorgprofessional het beste mee omgaan? Wat kunt u doen en wat beter laten? Op welke manier maakt u emoties en daaruit vloeiend gedrag bespreekbaar. Ook de verschillen tussen de verwerking van een chronische en/of acute aandoening komen aan bod. Er zal dieper ingegaan worden op het aangeven van de eigen grenzen wanneer men bijvoorbeeld agressief benaderd wordt.
Het wordt een interactieve workshop, waar u met collega’s die ook werkzaam zijn in een revalidatiecentrum, en samen met een trainingsacteur uitdagende casussen kunt bespreken en oefenen. Theorie en praktische oefeningen wisselen elkaar af.
Na het volgen van de workshop:
- Herkent u verschillende soorten emoties tgv verlies van gezondheid
- Heeft u inzicht in het verschil in verwerking tussen acute en chronische aandoeningen
- Beheerst u over kennis over de fases van verwerking en weet u wanneer u begeleiding moet inschakelen
- Heeft u competenties ontwikkeld op het gebied van gespreksvaardigheden en attitude die u kunt inzetten voor het bespreken van emoties en om negatieve patronen te doorbreken
- Weet u aandachtspunten en adviezen t.o.v. omgaan met emoties te benoemen
Voor wie?
Verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen met aandachtsgebied continentiezorg en werkzaam in een revalidatiecentrum
Programma
Verschillende soorten emoties tijdens het revalidatieproces
Omgaan en bespreekbaar maken van emoties
Aandachtspunten, adviezen en grenzen
Casuïstieken en oefenen met gesprekstechnieken
Docent:
Dr. Christel van Leeuwen, psycholoog en onderzoeker, Revalidatiecentrum de Hoogstraat, Utrecht
Astrid Onderwater, trainingsacteur