Continentiezorg - Coloplast - Nederland

Scholingen Continentiezorg

Continentiezorg is volop in ontwikkeling. Ieder jaar doen nieuwe hulpmiddelen en technieken hun intrede, om het dagelijks leven van mensen die kampen met incontinentieproblemen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Voor verpleegkundigen is het van belang om bij te blijven, zowel wat betreft kennis als vaardigheden. Coloplast Academy biedt daarom een zeer divers educatieprogramma voor verpleegkundigen die te maken hebben met continentiezorg.

Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op via infoacademy@coloplast.com of bel 033- 454 44 44. 

direct inschrijven

Basistraining Motivational Interviewing

Basistraining Motivational Interviewing

Motiveren tot gedragsverandering is soms lastig en mogelijk vraagt u zich af wat u als professional kan doen. Een ding is zeker, duidelijke communicatie is van groot belang! Motivational Interviewing (motiverende gespreksvoering) geeft u inzicht en handvatten om patiënten te motiveren tot gedragsverandering en om therapietrouw te bewerkstelligen. Lees hier meer
Sluiten

Basistraining Motivational Interviewing

Basistraining Motivational Interviewing

Locatie, data en tijd

Datum: 18 oktober 2018
Locatie: Coloplast Academy, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 14.00- 20.00 uur
Accreditatie: 5 punten

Motiveren tot gedragsverandering is soms lastig en mogelijk vraagt u zich af wat u als professional kan doen. Een ding is zeker, duidelijke communicatie is van groot belang! Motivational Interviewing (motiverende gespreksvoering) geeft u inzicht en handvatten om patiënten te motiveren tot gedragsverandering en om therapietrouw te bewerkstelligen. 


Inhoud

De moderne mens wordt steeds kritischer en accepteert niet zomaar het advies van een zorgprofessional. Motivational Interviewing is een evidence-based methode om cliënten te motiveren naar gezond gedrag én kan ook ingezet worden om te bewerkstelligen dat de patiënt de door u voorgestelde behandeling naleeft.

 

Deze workshop over motiverende gespreksvoering geeft u handvatten hoe u patiënten kunt motiveren tot gedragsverandering. Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van casuïstiek uit uw praktijk. De workshop is interactief, theorie en praktische oefeningen wisselen elkaar voortdurend af.

Tijdens de workshop komen de verschillende fasen van gedragsverandering aan bod. Er wordt stil gestaan bij de 4 processen en de basishouding van Motiverende Gespreksvoering. Verder wordt geoefend met verschillende technieken om aan te sluiten bij de patiënt en om verandertaal uit te lokken. Ook ‘weerstand’ en de invloed daarop van de verpleegkundige komt uitgebreid aan bod. De workshop biedt volop ruimte om vragen te stellen en om te oefenen. Programma

- Theorie motivational interviewing

- Kernpricipes motivational interviewing

- Fases van gedragsverandering

- Gesprekstechnieken motivational interviewing

- Weerstand beïnvloeden

 


Docent:

Hilde Jans, psycholoog, trainer en adviseur, eigenaar Cambiamo

(bekend van het programma Obese) Na het volgen van de scholing

- Beschikt u over theoretische basiskennis van Motivational interviewing

- Beheerst u basistechnieken en specifieke gespreksvaardigheden

- Ontwikkelt u een motiverende houding/attitude

-  Kunt u omgaan met weerstand van de patiënt en deze ombuigen naar een positieve houdingVoor wie?

U bent stoma-, continentieverpleegkundige of gespecialiseerd verpleegkundige met aandachtsgebied darmspoelen of een zeer ervaren verpleegkundigen met aandachtsgebied urologie of stomazorg en werkzaam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. 

 


Sluiten
Motivational Interviewing voor gevorderden

Motivational Interviewing voor gevorderden

Voor alle deelnemers die eerder bij ons de workshop (basis) Motivational interviewing hebben gevolgd en toe zijn aan het opfrissen van deze kennis. Die vooral een stap verder willen gaan met het echt aanleren van deze effectieve methode. Deze praktische workshop biedt u extra verdieping om de benodigde technieken eigen te maken. Lees hier meer
Sluiten

Motivational interviewing voor gevorderden

Motivational interviewing voor gevorderden

Locatie, data en tijd

Datum: 29 november 2018
Locatie: Coloplast Academy, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 13.00-20.00 uur (we starten om 12.30 uur met een lunch)

Accreditatie: 5 punten

Voor alle deelnemers die eerder bij ons de workshop (basis) Motivational interviewing hebben gevolgd en toe zijn aan het opfrissen van deze kennis.

Die vooral een stap verder willen gaan met het echt aanleren van deze effectieve methode. Deze praktische workshop biedt u extra verdieping om de benodigde technieken eigen te maken.Inhoud

In deze workshop dag zullen we beginnen met het opfrissen van uw kennis over Motivational Interviewing en is er voldoende ruimte om uw eigen ervaringen te bespreken en casuïstieken in te brengen. Verder leert u op een afwisselende manier de technieken van Motivational interviewing te beheersen. We zullen vooral ingaan op empathisch luisteren, reflecteren, omgaan met weerstand en verandertaal herkennen en uitlokken. U gaat actief aan de slag met het eigen maken van deze competenties die een belangrijk onderdeel zijn van Motivational interviewing. Aan de hand van theorie en oefeningen in motiverende gesprekoefeningen leert u de vaardigheden nog beter eigen te maken zodat u na afloop van deze dag weer voldoende handvatten heeft om er verder mee aan de slag te gaan. Programma

-        Herhalen basiskennis en verdieping theoretische achtergrond

-        Oefenen met gesprekstechnieken

-        Uw impact in gesprekken vergroten

-        Ontwikkelt u een motiverende houding/attitudeDocent:

Hilde Jans, psycholoog, trainer en adviseur, eigenaar Cambiamo

(bekend van het programma Obese) 
Na het volgen van de scholing

- Beheerst u de theorie over Motivational interviewing

- Heeft u competenties op het gebied van Motivational interviewing gespreksvaardigheden en de attitude nog

   beter ontwikkeld

- Kunt u nog beter reflecties inzetten bij empathisch luisteren en het ombuigen van weerstand

- Bent u beter in staat verandertaal te herkennen en te ontlokken

- Kunt u motiverende gespreksvoering inzetten nog effectiever inzetten tijdens de gesprekken met uw patiëntenVoor wie?

Verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten werkzaam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum én u heeft eerder de basiscursus Motivational interviewing gevolgd. 

 


Sluiten
Basis continentiezorg

Basis continentiezorg

De ontwikkeling van de medische wereld staat nooit stil, ook op het gebied van incontinentie blijven operatietechnieken en behandelmethodes zich vernieuwen. In deze workshop komen ook de laatste ontwikkelingen op dit vlak aan bod, zodat het volledige spectrum van continentiezorg in de basis is besproken. Lees hier meer
Sluiten

Basis continentiezorg

Locatie, data en tijd

Datum: medio augustus 2018 kunt u hier een nieuwe datum verwachten
Locatie: Coloplast BV, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 10.00-15.30 uur
Accreditatie: 5 punten

De workshop richt zich in de ochtend op de theorie van continentiezorg. Welke vormen van incontinentie zijn er en wat zijn de behandelmogelijkheden? Er wordt ingegaan op de anatomie en pathologie en op de aandoeningen, waarbij u alert moet zijn op incontinentie.

In de middag staat de praktijk centraal. Er zijn materialen aanwezig, zodat specifieke producteigenschappen besproken kunnen worden en u het product kunt zien, voelen en proberen.U ontvangt veel praktische tips en

er is ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaring en het stellen van vragen. 


Docent
Dr. E. Koldewijn, Uroloog in het Catharina ziekenhuis, Eindhoven

Mw. Y. Rodenburg, Projectmanager Educatie, Coloplast Academy

Na het volgen van de workshop

• Heeft u uw kennis rondom continentiezorg vergroot

• Bent u op de hoogte van de gangbare en nieuwe behandelmethodes.

• Kent u de specifieke eigenschappen en de toepassing van continentiematerialen.

• Weet u de producten en kennis meteen in te zetten in de alledaagse praktijk.Voor wie?

U werkt als verpleegkundige in een instelling of thuiszorg en u heeft in uw werk regelmatig te maken met continentieproblematiek.

 

 

Sluiten
Leren Presenteren

Leren Presenteren

De belangstelling voor deze scholing blijft zeer groot en wordt ook zeer gewaardeerd. Graag organiseert Coloplast Academy wederom Leren Presenteren. Als u bijvoorbeeld een klinische les geeft aan uw collega-verpleegkundigen of een zorgplan opgesteld heeft, welke u aan het management gaat presenteren, dan kan deze scholing u helpen om dat op een goede, boeiende manier te doen. Lees hier meer
Sluiten

Leren Presenteren

Leren Presenteren

Locatie, data en tijd

Datum: medio augustus 2018 kunt u hier een nieuwe datum verwachten
Locatie: Coloplast Academy, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 09:00 - 17:00 uur
Accreditatie: 5 punten

De belangstelling voor deze scholing blijft zeer groot en wordt ook zeer gewaardeerd. Graag organiseert Coloplast Academy wederom Leren Presenteren. Als u bijvoorbeeld een klinische les geeft aan uw collega-verpleegkundigen of een zorgplan opgesteld heeft, welke u aan het management gaat presenteren, dan kan deze scholing u helpen om dat op een goede, boeiende manier te doen.

Inhoud
U leert hoe u zich systematisch en doeltreffend kunt voorbereiden. U wordt uitgedaagd uw creativiteit en zelfvertrouwen in te zetten bij het presenteren. En u leert hoe u informatie overbrengt in wisselwerking met uw publiek.De werkwijze is praktisch en de nadruk ligt op ‘doen’. Door het ‘doen’ in de trainingen krijgt u inzicht en vaardigheid. Humor en relativering gaan hand in hand met het serieus aanleren van technieken.

Programma
• Er komen diverse onderwerpen aan bod, afhankelijk van de input van de deelnemers.

Docent:
• Yvonne Rodenburg, Projectmanager Educatie, Coloplast BV

Na het volgen van de scholing
• Presenteert u beter en met meer plezier

Voor wie?
U bent werkzaam op een afdeling of polikliniek en u wilt uw presentatievaardigheden verder ontwikkelen.


Sluiten
Intermitterend katheteriseren in de praktijk

Intermitterend katheteriseren in de praktijk

Dit is een workshop waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de praktijk van het intermitterend katheteriseren. Welke patiënten komen in aanmerking voor katheteriseren en met welke aandachtspunten moet u rekening houden. Welke richtlijnen zijn er? Hoe leert u een patiënt katheteriseren. Lees meer
Sluiten

Intermitterend katheteriseren in de praktijk

Locatie, data en tijd

Datum  :  11 april 2018

Tijd       : 15:00- 20:15 uur 

Locatie : Coloplast BV, Softwareweg 1, Amersfoort

Accreditatie :  4 punten

Dit is een workshop waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de praktijk van het intermitterend katheteriseren. Welke patiënten komen in aanmerking voor katheteriseren en met welke aandachtspunten moet u rekening houden. Welke richtlijnen zijn er? Hoe leert u een patiënt katheteriseren.

 

De workshop begint met een korte introductie van de anatomie van de onderste urinewegen. Vervolgens zullen we dieper ingaan op de pathologie waardoor patiënten moeten katheteriseren. Belangrijk is om te weten wat de gevolgen kunnen zijn wanneer de patiënt zich niet aan de voorschriften houdt en welke risico's er zijn. Verder zal er aandacht besteed worden aan het voorkomen van infecties, bestaande richtlijnen op het gebied van katheteriseren en de verschillende materialen die u kunt inzetten. Er is voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen. Tevens worden tips & tricks gegeven die u in de praktijk kunt toepassen. 

 

Na het volgen van deze workshop:

- heeft u uw deskundigheid rondom katheteriseren vergroot en weet deze direct in de praktijk te brengen

- kunt u de aandachtspunten van katheteriseren benoemen

- weet u welke producten voor welke situatie geschikt zijn

- weet u welke richtlijnen er gelden op het gebied van katheterisatie

 

Docenten:

- Dr. Jakko van Nieuwenhuijzen, Uroloog, VUmc, Amsterdam

- Lisette van de Bilt, Verpleegkundig specialist urologie, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

 

Voor wie?

Verpleegkundigen werkzaam in een instelling op de afdeling of polikliniek urologie en/of verpleegkundigen die in

hun werk regelmatig te maken hebben met intermitterend katheteriseren


Sluiten
Bekkenfysiotherapie bij blaasproblematiek

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblematiek

Iedereen heeft een bekkenbodem; een ondergewaardeerde spiergroep met een belangrijke functie. Het niet goed functioneren van deze spier kan een enorme impact hebben op het leven van de patiënt. Meer dan één miljoen mensen in Nederland heeft problemen ten gevolge van een niet goed functionerende bekkenbodem. Hierdoor kunnen zij klachten hebben ten aanzien van het continentiemechanisme van de blaas. Lees hier meer
Sluiten

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblematiek

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblematiek

Locatie, datum en tijd

Datum: 11 oktober 2018

Locatie: Coloplast, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 16:00 - 20:15 uur
Accreditatie: 4 punten

In deze afwisselende workshop krijgt u uitgebreide informatie over anatomie en fysiologie van de bekkenbodem. Daarnaast zullen de meest voorkomende bekkenbodem gerelateerde problemen, klachten en symptomen op urologisch gebied besproken worden. Voor wie is bekkenfysiotherapie geschikt, wat zijn hierbij de behandelstappen en welke resultaten kunt u verwachten. Vragen die tijdens de workshop allemaal beantwoord zullen worden. We gaan dieper in op wat u als verpleegkundige kunt doen voor deze patiëntengroep en welke adviezen u aan patiënten kunt geven.

Er is voldoende ruimte voor vragen en casuïstiek. Deze workshop biedt u heel veel informatie die u kunt gebruiken tijdens de voorlichting en begeleiding van uw patiënten. 

 

Na het volgen van de workshop

 • Heeft u kennis van de bekkenbodem
 • Bent u op de hoogte van de meest voorkomende pathologie
 • Kent u de effecten van bekkenfysiotherapie
 • Bent u in staat patiënten voorlichting en begeleiding te geven op het gebied van de bekkenbodem
 • Bent u in staat de juiste meetinstrumenten te gebruiken
 • Kunt u de patiënt op het juiste moment en met de juiste hulpvraag verwijzen naar de bekkenfysiotherapeut

 


Docent

Dr. Marijke Slieker – ten Hove, directeur van het ProFundum Instituut en geregistreerd bekkenfysiotherapeut


Voor wie

U bent werkzaam als continentie- of urologieverpleegkundige in een instelling.direct inschrijven

Sluiten
Evidence Based Practice

Evidence Based Practice

In de zorg worden nog altijd verpleegkundige handelingen verricht omdat het al jaren zo gedaan wordt. Maar is wat we doen functioneel en welke handeling draagt echt bij aan goede zorg? Wat is EBP nu precies? In deze workshop maakt u kennis met EBP én leert u informatie te beoordelen op kwaliteit en juistheid zodat het u kan helpen bij het nemen van beslissingen om te komen tot adequate, effectieve en efficiënte zorg. Lees hier meer
Sluiten

Evidence Based Practice

Locatie, datum en tijd

Datum:  26 juni 2018

Tijd:       14.00 – 20.00 uur

Ontvangst:   Vanaf 13.30 uur

Locatie:          Coloplast Academy, Softwareweg1, Amersfoort 

 

Accreditatie:  Wordt aangevraagd

Voorbereiding: Wordt u nader over geïnformeerd

In de zorg worden nog altijd verpleegkundige handelingen verricht omdat het al jaren zo gedaan wordt. Maar is wat we doen functioneel en welke handeling draagt echt bij aan goede zorg? Wat is EBP nu precies? In deze workshop maakt u kennis met EBP én leert u informatie te beoordelen op kwaliteit en juistheid zodat het u kan helpen bij het nemen van beslissingen om te komen tot adequate, effectieve en efficiënte zorg.

 

Inhoud

Een aantal verpleegkundige handelingen worden gedaan omdat we het zo geleerd hebben. Of misschien hebben we ooit ervaren dat iets goed werkte bij een patiënt. Deze opgedane ervaringen, uw expertise, vormen de basis voor EBP. Maar om tot een goede beslissing te komen worden deze ervaringen zonodig aangevuld en/of gecorrigeerd door de resultaten van een onderzoek. In deze interactieve workshop leert u stapsgewijs op welke wijze u EBP kunt toepassen in uw praktijk.  

 

U leert op welke wijze u een onderzoeksvraag moet formuleren, hoe u efficiënt literatuur kunt opzoeken, hoe u deze moet beoordelen en hoe deze evidence uitkomsten u vervolgens kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.

 

Na het volgen van de workshop

 • Kunt u benoemen wat EBP inhoud
 • Bent u in staat een onderzoeksvraag te formuleren
 • Kunt u op effectieve wijze relevante studies zoeken en beoordelen
 • Kunt u EBP toepassen aan de hand van casuïstieken uit de praktijk

 

 

Programma

-        Achtergrond EBP

-        Formuleren van een onderzoeksvraag

-        Bronnen en zoeken literatuur

-        Beoordelen onderzoeksliteratuur   

-        Oefenen met EBP

 

Voor wie?

U bent stoma-, continentieverpleegkundige of gespecialiseerd verpleegkundigen met aandachtsgebied darmspoelen en werkzaam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum.

 

 

Docenten:
Dr. Gerrie Bours, Hoofddocent en senioronderzoeker , Zuyd Hogeschool, Heerlen

Dr. Petra Erkens, Docent verpleegkunde en onderzoeker, Zuyd Hogeschool. Heerlen en Epidemioloog universiteit Maastricht  

Sluiten
Urodynamisch onderzoek;   een goede basis, verdieping en verbreding van uw kennis!

Urodynamisch onderzoek; een goede basis, verdieping en verbreding van uw kennis!

Deze workshop bevat uitgebreide informatie over het verrichten van urodynamisch onderzoek. De interpretatie, de terminologie en de laatste inzichten worden behandeld. Met tips en adviezen die u direct kunt toepassen. Daarnaast wordt de actieve rol die u kunt spelen bij het verrichten van dit onderzoek besproken. Lees hier meer
Sluiten

Urodynamisch onderzoek

Locatie, data en tijd

Deze workshop heeft plaatsgevonden op 29 november 2017. U kunt zich niet meer inschrijven.

 

Locatie:  Coloplast Academy, Softwareweg 1, Amersfoort

Accreditatie:  5 punten

Aantal deelnemers: 15-20 

Inhoud

In deze interactieve workshop wisselen de uroloog en verpleegkundig specialist elkaar steeds af en zorgen ervoor dat alle facetten rondom het urodynamisch onderzoek aan bod komen. In het begin van de workshop krijgt u uitgebreide uitleg over de anatomie en fysiologie van de blaas. U leert alles over de terminologie, het belang van een juiste vraagselling en de voorwaarden waaraan een urodynamisch onderzoek moet voldoen. We bespreken wat de indiciaties voor dit onderzoek zijn, welke knelpunten u kunt tegenkomen, hoe u het onderzoek moet interpreteren en wanneer en op welke wijze u dit onderzoek moet bespreken met de behandelende arts of uroloog.

 

In het tweede deel van de workshop ligt de nadruk op de praktijk. U gaat oefenen met het interpreteren van voorbeeld casuïstieken en bespreekt uw conclusies. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen en interactie. 

 

Na het volgen van de workshop:

- Heeft u uitgebreide kennis over de stappen die nodig zijn bij het verrichten van urodynamisch onderzoek

- Heeft u inzicht in de interpretatie van dit onderzoek, zodat de begeleiding en behandeling van de patiënt zo

  succesvol mogelijk is.

- Bent u op de hoogte van de laatste inzichten

Docenten

Dr. Jakko Nieuwenhuijzen, uroloog VUmc, Amsterdam

Lisette van de Bilt, verpleegkundig specialist urologie, Catharina ziekenhuis Eindhoven

 

Voor wie

U bent continentieverpleegkundige of urologieverpleegkundige in een instelling of revalidatiecentrum en verricht in uw dagelijkse praktijk zelfstandig, of samen met een arts, urodynamisch onderzoek bij patiënten.

Sluiten
Klinisch redeneren

Klinisch redeneren

Klinisch redeneren is niet nieuw. Mede door complexere zorgvragen krijgt het de laatste tijd wel steeds meer aandacht. Met behulp van klinisch redeneren kunt u wellicht zorgkeuzes methodisch onderbouwen. Maar wat is het nu precies? En wat kan klinisch redeneren voor u betekenen in de dagelijkse praktijk? In deze workshop maakt u kennis met de methode klinisch redeneren én ervaart u zelf het effect op uw verpleegkundige besluitvorming. Lees hier meer
Sluiten

Klinisch redeneren

Klinisch redeneren

Locatie, data en tijd

Datum: Medio augustus 2018 kunt u hier een nieuwe datum verwachten 

Locatie: Coloplast Academy, Softwareweg 1, Amersfoort
Tijd: 16.00- 20.30 uur
Accreditatie: wordt aangevraagd

Klinisch redeneren is niet nieuw. Mede door complexere zorgvragen krijgt het de laatste tijd wel steeds meer aandacht. Met behulp van klinisch redeneren kunt u wellicht zorgkeuzes methodisch onderbouwen.

Maar wat is het nu precies? En wat kan klinisch redeneren voor u betekenen in de dagelijkse praktijk? In deze workshop maakt u kennis met de methode klinisch redeneren én ervaart u zelf het effect op uw verpleegkundige besluitvorming.

Inhoud

Verpleegkundige observaties doen, is een belangrijk onderdeel van uw werk.
Bij klinisch redeneren vormen deze observaties de basis voor uw vervolgacties.
In deze interactieve workshop leert u stapsgewijs observaties en interpretaties te koppelen aan uw medische kennis en zo te beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden in het verpleegkundig proces. Dit zullen we doen aan de hand van de methode van Bakker: “Proactive Nursing: De zes stappen van klinisch redeneren”.

Door het gebruik van deze methode kunt u zorgkeuzes beter onderbouwen wat ook de communicatie met artsen en patiënten ten goede zal komen.

 

U leert verpleegkundige vraagstukken ontrafelen, verbanden te leggen en tot een besluit te komen. Met klinisch redeneren bent u niet alleen zorgverlener maar werkt u ook aan uw rol als regisseur. De theorie zal door middel van casuïstieken gekoppeld worden aan de praktijk zodat u na afloop van deze workshop voldoende handvatten heeft om met klinisch redeneren aan de slag te gaan. Programma

-        Theorie klinisch redeneren

-        De zes stappen van klinisch redeneren

-        Voorbeelden uit de praktijk  

-        Oefenen met casuïstieken  

 


Docent:

Jildert van Yperen, kerndocent, Wenckebach Instituut, UMCG/ School of Nursing & Health Na het volgen van de workshop

 • Beschikt u over theoretische kennis over Klinisch redeneren
 • Bent u op de hoogte van de methode “De zes stappen van klinisch redeneren” en heeft u hiermee geoefend
 • Kunt u klinisch redeneren toepassen aan de hand van casuïstieken uit de praktijk Voor wie?

U bent stoma-, continentieverpleegkundige of gespecialiseerd verpleegkundigen met aandachtsgebied darmspoelen en werkzaam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. 

 


Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie