Goed om te weten

Enkele feiten over en ondersteuning bij blaasproblemen

Blaasproblemen komen vaker voor dan u zou denken: meer dan 20% van de mensen boven de 40 ervaart een urinaire stoornis van verschillende aard. Meer feiten over blaasproblemen

Veel mensen die blaasproblemen ondervinden kunnen aarzelen om naar hun arts te gaan. Velen vinden het gênant om erover te praten, terwijl anderen het beschouwen als een teken van veroudering waaraan ze gewoon moeten wennen. Maar om duidelijk te maken wat de oorzaak van de symptomen is en om mogelijk ernstige problemen uit te sluiten, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

 

Wanneer dient er een arts geraadpleegd te worden

U moet een afspraak maken met uw arts als u een of meer van de volgende symptomen ervaart:

  • Ik heb het gevoel dat ik mijn blaas niet geheel kan legen
  • Ik moet 's nachts uit bed om te plassen
  • Ik verlies urine tijdens mijn slaap
  • Ik urineer enkel via een zwakke stroom
  • Ik heb vaak last van urineweginfecties
  • Ik moet vaker plassen dan vroeger
  • Ik voel een drang om zelfs kleine hoeveelheden te plassen
  • Ik voel een drang om zelfs kleine hoeveelheden te plassen en soms kom ik niet gauw genoeg op het toilet
  • Ik heb ongewild urineverlies als ik lichamelijk actief ben, lach of nies

Afhankelijk van de oorzaak en de aard van uw problemen kan u advies worden gegeven over bekkenbodemspieroefeningen, veranderingen in levensstijl zoals het wijzigen van voeding en vochtinname, of het beheren van uw symptomen met behulp van geneesmiddelen en/of medische hulpmiddelen.

Coloplast biedt een scala van oplossingen die u kunnen helpen als u niet in staat bent om uw blaas te legen of als u urine-incontinentie heeft.

 

Niet in staat zijn om de blaas te legen

Coloplast biedt verschillende hygiënische intermitterende catheters (CIC) aan. Dit soort catheter wordt beschouwd als de gouden standaard voor mensen met een langdurige behoefte aan hulp voor het legen van hun blaas. 

 

Mannen met urine-incontinentie

Coloplast biedt een scala aan condoomcatheters voor mannen die urine-incontinentie ervaren. Dit is een condoomachtige huls die om de penis wordt gedragen en aangesloten is op een urine-opvangzak die op het been vastzit.

 

Chirurgische behandeling

Lees meer over chirurgische behandelingsopties.

Sluiten

Veel voorkomende oorzaken van blaasproblemen

Oorzaken van blaasproblemen zijn vaak gerelateerd aan geslacht. Dit soort problemen worden neurogene blaas genoemd. Daarnaast bestaat er neurogene blaas problemen. Deze worden veroorzaakt door schade aan hersenen, ruggenmerg of zenuwen van de blaas. Oorzaken van blaasproblemen

Niet-neurogene blaas

Mannen

Het meest voorkomende blaasprobleem bij mannen is het moeilijk legen van de blaas. De oorzaak hiervan is vaak een goedaardige vergroting van de prostaat, bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH).
Mannen kunnen ook lijden aan urine-incontinentie. Dit is gewoonlijk het resultaat van een prostaat- of blaasoperatie, maar kan ook het gevolg zijn van leeftijdgerelateerde verzwakking van de bekkenbodem. 

 

Vrouwen

Bij vrouwen is het meest voorkomende blaasprobleem urine-incontinentie, ook bekend als stress-incontinentie. Dit is vaak een gevolg van verzwakking van de bekkenbodem door bevalling en veroudering. 

 

Neurogene blaas

De term neurogene blaas omvat verschillende blaasproblemen. Gewoonlijk hebben mensen met een neurogene blaas een ruggenmergletsel, multiple sclerose, spina bifida, diabetes mellitus, beroerte etc.

Sluiten

Tips, hulpmiddelen en instructiefilmpjes

Instructies voor zelfcatheterisatie voor vrouwen en mannen

Hieronder kunt u instructiefilmpjes over zelfcatheterisatie voor vrouwen en mannen vinden.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie