Inleiding

Omgaan met darmproblemen

Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie hebben een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven. Naast het fysieke ongemak en een opgeblazen gevoel, kunt u zich zorgen maken over ongelukjes in het openbaar. Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie
Sluiten

Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie

Als uw darmen of de sluitspieren niet naar behoren werken, bestaat de kans dat u lijdt aan ontlastingsincontinentie of chronische obstipatie, of zelfs aan beide tegelijk. 

Er zijn verschillende oorzaken van darmproblemen zoals:

 • Te weinig vezelrijke voeding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Te weinig vocht
 • Ophouden van ontlasting ondanks aandrang
 • Neurogene darm als gevolg van neurogene schade door ruggenmergletsel of aandoeningen zoals multiple sclerose of spina bifida
 • Inflammatoire darmziektes (colitis ulcerosa of ziekte van Crohn) 
 • Kanker van het colon of rectum
 • Trauma aan het rectum bijv. door een bevalling
 • Bepaalde medicijnen

Iedereen kan soms last hebben van obstipatie of ongewild verlies van ontlasting, maar als de klachten langer dan een maand aanhouden moet u contact opnemen met een professional voor medisch advies.

Sluiten

Goed om te weten

Feiten over obstipatie en ongewild verlies van ontlasting

Als u problemen met uw darmen heeft kan het u steunen te weten dat u zeker niet de enige bent. Meer nog, er zijn veel meer manieren voor het overwinnen van uw problemen dan u zou denken. Meer feiten over obstipatie en ongewild verlies van ontlasting
Sluiten

Over obstipatie en ongewild verlies van ontlasting

Naar het toilet gaan om een ​​stoelgang te hebben is iets wat de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Niettemin is het nog steeds een zeer persoonlijke aangelegenheid. Dus als u plotseling een probleem met uw darmen ervaart, kunt u zich behoorlijk geïsoleerd voelen. Het kan gênant zijn om erover te spreken, dat is waarom veel mensen het jaren achter zich aan slepen zonder iemand erover te vertellen.

Een algemeen probleem

Omdat veel mensen nooit naar een arts of verpleegkundige gaan en nooit hun klachten onthullen, is het exacte aantal mensen met darmproblemen onbekend. Maar het komt vaker voor dan u zou denken:

 • Studies suggereren dat ongeveer 2% van de volwassen bevolking dagelijks of wekelijks ongewild verlies van de ontlasting heeft
 • Hel aandeel van volwassenen ouder dan 65 jaar is 7%, en in bejaardenhuizen is het wel 33%
 • Studies tonen aan dat tot 20% van de bevolking aan constipatie lijdt

Het vinden van een oplossing voor uw darmproblemen

Darmproblemen zullen niet vanzelf verdwijnen, dus is het belangrijk om een ​​manier te vinden om ermee om te gaan. Er zijn vele manieren om voor uw darmen te zorgen. Als u op zoek bent naar een manier die u opnieuw toelaat om te beslissen wanneer u naar het toilet gaat, dan is darmspoeling een goede optie. U kunt meer lezen over de producten die Coloplast te bieden heeft.

Sluiten

Veel voorkomende oorzaken van darmproblemen

Darmproblemen kunnen ​​allerlei oorzaken hebben en kunnen mensen van alle leeftijden raken. Hier geven we een overzicht van een aantal van de meest kenmerkende oorzaken en symptomen Oorzaken van darmproblemen
Sluiten

Kenmerkende oorzaken van darmproblemen

De meest voorkomende darmproblemen die mensen ervaren zijn:

 • Ongewild verlies van ontlasting – wanneer u niet kunt bepalen wanneer uw darmen zich legen, wat ongelukjes kan geven
 • Obstipatie – wanneer de ontlasting te lang in de darm blijft en te hard wordt, wat resulteert in het onvermogen om een stoelgang te hebben
 • Een combinatie van deze twee. U kunt obstipatie ervaren, maar toch vloeibare ontlasting hebben die langs de harde ontlasting lekt

De symptomen van ongewild verlies van ontlasting omvatten onder andere:

 • Aandrang voelen om naar het toilet te gaan, maar niet in staat zijn om te bepalen wanneer uw darmen legen, wat resulteert in een ongelukje (aandrangincontinentie)
 • Lekkende ontlasting (passieve incontinentie)
 • Vervuiling van ondergoed
 • Ongecontroleerde winderigheid (flatulentie)

De symptomen van obstipatie omvatten onder andere:

 • Onvermogen om een stoelgang te hebben
 • Een opgeblazen gevoel
 • Ongemak
 • Ernstige buikpijn

Oorzaken van darmproblemen

Het is belangrijk te begrijpen dat het hebben van darmproblemen op zich geen ziekte is. Er is meestal een onderliggende oorzaak waardoor uw darmen niet goed functioneren.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van darmproblemen zijn:

 • Neurologische aandoeningen zoals dwarslaesie, spina bifida of multiple sclerose. Heeft u een neurologische aandoening dan zijn waarschijnlijk de zenuwen in het ruggenmerg, die de darmfuncties sturen, beschadigd
 • Complicaties na rectale chirurgie, zoals na een bevalling waarbij de sluitspier is beschadigd, wat kan leiden tot het onvermogen om zelf te bepalen wanneer u naar het toilet gaat
 • Anorectale aangeboren misvormingen: zelfs na chirurgische correctie kunt u nog steeds van tijd tot tijd fecale incontinentie ervaren
 • Verminderde weefselelasticiteit als gevolg van ouderdom leidt tot veelvuldige ongelukjes

Het is voor iedereen die darmproblemen ervaart belangrijk om een darmroutine te vinden om regelmatig de darm te legen, want dit helpt om zowel ongewild verlies van ontlasting als obstipatie te voorkomen. Lees meer over wat de Coloplast-producten u kunnen bieden. 

Sluiten

Wat is een neurogene darm?

Darmdisfunctie die het gevolg is van neurogene aandoeningen zoals een dwarslaesie, spina bifida en multiple sclerose, wordt in het algemeen 'neurogene darm' genoemd. Hier noemen we de meest kenmerkende symptomen. De neurogene darm

Bij de neurogene darm is hoofdzakelijk sprake van een gebrek aan besturing door de zenuwen, waardoor de darmen niet correct functioneren. Het wordt veroorzaakt door schade aan het centrale zenuwstelsel en kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting, chronische obstipatie of beide.

Enkele oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van neurogene darm is een dwarslaesie, maar het kan ook het gevolg zijn van andere neurogene aandoeningen zoals spina bifida, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of diabetes mellitus. Het effect op de darmfunctie is afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg is beschadigd.

Er zijn twee soorten neurogene darmdisfunctie: reflex- en luie darm.

Reflexdarm

Reflexdarm is het verlies van de reflex om de darm te legen wanneer het rectum vol raakt. Op elk moment kunnen de darmen geleegd worden omdat de persoon niet meer aanvoelt wanneer de darm vol is. Dit kan leiden tot ongelukjes en ongewild verlies van ontlasting.

Luie darm

Van een luie darm is sprake wanneer de anale sluitspier, de spier die normaal gesproken de anus gesloten houdt, de spierspanning verliest en open blijft. Dit leidt vaak tot ongewild verlies van ontlasting.

Neurogene darm leidt ook tot een verhoogde transporttijd van de ontlasting, wat betekent dat mensen met een neurogene darm ook een hoger risico hebben op obstipatie.

Als u een neurogene darm heeft, dan is het belangrijk om een ​​betrouwbare darmbeheerroutine te vinden om ongewild verlies van ontlasting, obstipatie en impactie te voorkomen.

Sluiten

Veelgestelde vragen over darmproblemen

Hier zijn de antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen die mensen hebben over de verzorging van hun darmen. Veelgestelde vragen over darmproblemen
Sluiten

Veelgestelde vragen over darmproblemen

Hoe kunnen darmproblemen invloed hebben op mijn levensstijl?

Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie kunnen erg onaangenaam zijn en ze hebben ook een belangrijke invloed op de kwaliteit van ons leven. Naast het veelvuldige lichamelijke ongemak en een opgeblazen gevoel, kunt u zich zorgen maken over het krijgen van een ongelukje in het openbaar.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om goed met uw darmproblemen om te gaan.

Wat kan ik doen om mijn darmproblemen te beheren?

Bij darmproblemen treedt vaak verbetering op door verandering van dieet; er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Er kan transanale irrigatie worden gebruikt om obstipatie en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Meer informatie over de oplossingen voor uw darmen.

Wat is transanale irrigatie?

Transanale irrigatie is wanneer er met een rectale catheter water in de darm wordt ingebracht. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, om obstipatie en het risico op ongelukjes te vermijden.

Hoe vaak moet ik spoelen?

Voor de meeste mensen is het goed om elke dag of om de twee dagen te spoelen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, om obstipatie en het risico op ongelukjes te vermijden. Het is ook het beste om een regelmatige routine in te stellen, in plaats van vaak te veranderen. In de praktijk zult u er na een tijdje achter komen wat het beste voor u werkt. Als u enige twijfel heeft vraag dan uw arts of verpleegkundige om advies.

Welke tijd van de dag is het beste voor het spoelen?

Probeer een bepaalde routine te krijgen door steeds rond dezelfde tijd van de dag te spoelen. Eten en drinken helpt de natuurlijke beweging van de darm, daardoor is ongeveer 30 minuten na een maaltijd een goede tijd. Maar wees niet bang om de routine lichtjes te veranderen om het spoelen aan uw dagelijkse routine aan te passen.

Kan ik met een darmspoelsysteem reizen?

Ja: vergeet niet om uw spoelsysteem met veel eenmalige rectaal catheters mee te nemen omdat ze mogelijk niet overal verkocht worden. Als u het systeem in het buitenland gaat gebruiken, gebruik dan flessenwater of afgekoeld gekookt water in landen waar het leidingwater niet veilig is om te drinken. Onthoud dat wanneer u van tijdzone verandert het even kan duren voordat uw lichaam aan een nieuwe routine went. U kunt daar ook verschillend voedsel eten, wat de darmen kan beïnvloeden.

Doet anale irrigatie pijn?

Nee, transanale irrigatie doet normaal gesproken geen pijn en is volkomen veilig. Maar in het begin kan het een beetje vreemd aanvoelen. Als het ongemakkelijk voelt wanneer het water ingepompt wordt, stop even en ga dan verder. Als u pijn heeft stop dan onmiddellijk met spoelen, laat de ballon leeglopen en verwijder de catheter. Als de pijn aanhoudt neem dan contact op met uw verpleegkundige of arts voor hulp.

Zijn er risico's of complicaties aan de irrigatie verbonden?

Sommige mensen ervaren kleine problemen, zoals ongemak of wat bloeden. Als de catheter niet correct is geplaatst kan deze een gat of scheurtje in de darm veroorzaken, maar dit risico is erg klein als u de instructies die u van uw arts of verpleegkundige krijgt opvolgt.

Wat moet ik doen als ik tussen darmspoelingen door last heb van lekkage?

Als u tussen de spoelingen door last heeft van ongewild verlies van ontlasting, kan de oorzaak een onvoldoende lediging van uw darmen zijn, als gevolg van obstipatie of harde ontlasting. Een andere oorzaak kan zijn dat u voor het spoelen te veel water heeft gebruikt. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige om u te helpen een nieuw plan voor het darmspoelen op te stellen. Als het probleem zich blijft voordoen kan een Peristeen® Anaaltampon hulp bieden.

Sluiten
Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Door schade aan het centrale zenuwstelsel door ziekten of aandoeningen, kunnen problemen zoals ongewild verlies van ontlasting of obstipatie ontstaan.

Hoe kunt u omgaan met darmproblemen
Sluiten

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Bepaalde zenuwen in het ruggenmerg zijn verantwoordelijk voor de stoelgang en als ze beschadigd zijn, tast dit de beweging van de darmen die de ontlasting door het lichaam stuwt en de aandrang om naar het toilet te gaan aan. Daardoor kan het moeilijk zijn om te voelen wanneer uw darmen vol zijn en kunt u ook moeite hebben met de controle over het ontlasten. Dit kan leiden tot verschillende darmproblemen: 

 • Verlies van ontlasting
 • Obstipatie
 • Een combinatie van deze twee

 

Ongewild verlies van ontlasting

Ongewild verlies van ontlasting treedt op wanneer u geen controle heeft over uw darmspieren. Dit kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting of plotseling naar het toilet moeten. Darmongelukjes kunnen een genante ervaring zijn en leiden tot huidirritaties en blaasontstekingen, die grote invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen en het algemeen welzijn van een persoon.


Obstipatie

Obstipatie treedt op wanneer de ontlasting te lang in de darm blijft en hard en droog wordt. Dit bemoeilijkt de stoelgang waardoor ontlasten niet mogelijk is. De symptomen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn persen, een opgeblazen gevoel en ernstig ongemak.

U kunt een combinatie van beide ervaren, ongewild verlies van ontlasting en obstipatie, wanneer zachtere ontlasting of vocht langs harde ontlasting lekt die vastzit in de dikke darm, wat vaak samengaat met darmongelukjes.

Met welke problemen u ook te maken heeft, het is belangrijk om een darmroutine te vinden waardoor u met vertrouwen verder gaat met uw dagelijkse leven.

Sluiten

Tips, hulpmiddelen en instructiefilmpjes

Betere levensstijl, betere darmen

Het aanbrengen van relatief kleine veranderingen in uw levensstijl kan u helpen de symptomen van de darmdisfunctie te verminderen en uiteindelijk uw darmen gezonder te maken. Betere levensstijl – betere darmen
Sluiten

Het verkrijgen van een betrouwbare darmroutine

Kleine wijzigingen die u kunt aanbrengen zijn onder andere: 

 • Gezonder eten – een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en water zal helpen om obstipatie te verminderen. Het eten van veel verse groenten en fruit en minder rood vlees kan helpen u te beschermen tegen bepaalde vormen van kanker
 • Stoppen met roken – roken kan de symptomen van inflammatoire darmaandoeningen verergeren
 • Het verminderen van uw alcoholgebruik
 • Vermindering van het gebruik van bepaalde medicijnen – een aantal algemene geneesmiddelen, zoals tegen brandend maagzuur en indigestie, kunnen diarree of obstipatie veroorzaken. Het kan ook mogelijk zijn om de dosering van veel voorgeschreven geneesmiddelen te veranderen
 • Lichaamsbeweging – rustige oefening helpt het voedsel door het spijsverteringskanaal te bewegen en vermindert het risico op obstipatie

 

Het belang van een goede routine voor de darm

Een van de meest doeltreffende wijzigingen die u kunt maken is het hebben van een betrouwbare darmroutine als het gaat om het legen van uw darmen.

Dit is om ervoor te zorgen:

 • Door het regelmatig legen van uw darmen wordt ongewild verlies van ontlasting en chronische obstipatie voorkomen.
 • Dat uw lichamelijke en geestelijke welzijn wordt verbeterd, zodat u verder kunt met de dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn, zoals sociale omgang, werken, sporten of reizen.
Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie