Inleiding

Enkele feiten over en ondersteuning bij blaasproblemen

Blaasproblemen komen vaker voor dan u zou denken: meer dan 20% van de mensen boven de 40 ervaart een urinaire stoornis van verschillende aard. Meer feiten over blaasproblemen
Sluiten

Feiten over problemen met het urinewegstelsel

Veel mensen die blaasproblemen ondervinden aarzelen om naar hun arts te gaan. Velen vinden het gênant om erover te praten, terwijl anderen het beschouwen als een teken van veroudering waaraan ze gewoon moeten wennen. Maar om duidelijk te maken wat de oorzaak van de symptomen is en om mogelijk ernstige problemen uit te sluiten, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Wanneer dient er een arts geraadpleegd te worden

U moet een afspraak maken met uw arts als u een of meer van de volgende symptomen ervaart:

 • Ik heb het gevoel dat ik mijn blaas niet geheel kan legen
 • Ik moet 's nachts uit bed om te plassen
 • Ik verlies urine tijdens mijn slaap
 • Ik urineer enkel via een zwakke stroom
 • Ik heb vaak last van urineweginfecties
 • Ik moet vaker plassen dan vroeger
 • Ik voel een aandrang om zelfs kleine hoeveelheden te plassen
 • Ik voel een drang om zelfs kleine hoeveelheden te plassen en soms kom ik niet gauw genoeg op het toilet
 • Ik heb ongewild urineverlies als ik lichamelijk actief ben, lach of nies

Afhankelijk van de oorzaak en de aard van uw problemen kan u advies worden gegeven over bekkenbodemspieroefeningen, veranderingen in levensstijl zoals het wijzigen van voeding en vochtinname, of het beheren van uw symptomen met behulp van geneesmiddelen en/of medische hulpmiddelen.

Coloplast biedt een scala van oplossingen die u kunnen helpen als u niet in staat bent om uw blaas te legen of als u urine-incontinentie heeft.

Niet in staat zijn om de blaas te legen

Coloplast biedt verschillende hygiënische intermitterende catheters (CIC). Dit soort catheter wordt beschouwd als de gouden standaard voor mensen met een langdurige behoefte aan hulp voor het legen van hun blaas. 

Mannen met urine-incontinentie

Coloplast biedt een scala aan condoomcatheters voor mannen die urine-incontinentie ervaren. Dit is een condoomachtige huls die om de penis wordt gedragen en is aangesloten op een urine-opvangzak die op het been vastzit.

Chirurgische behandeling

Lees meer over uw chirurgische behandelingsopties.

Sluiten

Goed om te weten

Wat kan ik doen aan mijn blaasprobleem?

Afhankelijk van uw probleem moet u wellicht een intermitterende catheter of een condoomcatheter gebruiken. Hoe dan ook, het vinden van een product dat aan uw behoeften voldoet en bij uw levensstijl past is belangrijk voor uw algehele levenskwaliteit. Hoe kunt u omgaan met blaasproblemen
Sluiten

Omgaan met blaasproblemen

Omgaan met blaasretentie

Als u moeite hebt met het legen van uw blaas, zult u doorgaans een intermitterende catheter gebruiken. Uw eerste stap zal zijn om er een te vinden die bij u en uw levensstijl past. Als u eenmaal voor een catheter hebt gekozen, is het belangrijk dat u de aanwijzingen volgt hoe vaak u moet catheteriseren.

Als u regelmatig geconfronteerd wordt met urineweginfecties (UWI), zou het een goed idee zijn om het volgende te doen:

 • Drink meer vocht gedurende de dag
 • Catheteriseer vaker per dag. Doorgaans wordt u geadviseerd om 4 tot 6 keer per dag te catheteriseren als u niet via natuurlijke wijze kunt urineren.
 • Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en materialen heeft
 • Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren   

Als u nog steeds urineweginfecties krijgt ondanks het volgen van deze richtlijnen, moet u contact opnemen met een arts of verpleegkundige.

Omgaan met urine-incontinentie

Condoomcatheters worden effectief gebruikt door veel mannen die last hebben van urine-incontinentie. Dit zijn discrete, condoom-achtige omhulsels die over de penis worden gedragen en zijn aangesloten op een urine-opvangzak dat op het been gedragen wordt.

Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomcatheter gebruikt. Het vinden van het juiste urine-opvangzakje hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest.

Sluiten

Veelgestelde vragen over blaasproblemen

Blaasproblemen kunnen iedereen op bijna elk moment treffen. Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de kenmerkende symptomen, oorzaken en behandelingen. Veelgestelde vragen over blaasproblemen
Sluiten

Veelgestelde vragen over blaasproblemen

Hoe kunnen blaasproblemen invloed hebben op mijn gezondheid?

Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen omhooggaan naar de nieren en nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.

Als u de drang om te plassen niet kan controleren, kunt u ook ongewild lekken. Het vinden van een manier om uw blaasproblemen onder controle te houden kan u helpen gezond en vol vertrouwen te blijven.

 

Wat kan ik doen om mijn blaasproblemen onder controle te houden?

Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar, zoals catheters, condoomcatheters (voor mannen) en absorberende producten. Zoek hulp om het juiste product voor uw behoeften te vinden.

 

Wat is een catheter?

De catheter is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis in de blaas wordt gebracht om de urine af te voeren.

 

Doet het pijn om te catheteriseren?

Nee, u kunt wat druk voelen wanneer de catheter naar binnen gaat. Als u ongemak ervaart of als het moeilijk is om de catheter naar binnen te schuiven, neem dan een ​​korte pauze. Probeer te ontspannen door een keer diep in te ademen of door te hoesten. Praat met uw arts of verpleegkundige als u het pijnlijk blijft vinden.

 

Kan ik gewoon in de ochtend en in de avond mijn blaas legen?

Nee, u moet het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft gegeven volgen. In de regel dient de blaas ten minste 4 tot 6 maal per dag te worden geleegd.

 

Kan ik minder drinken, zodat ik mijn blaas niet meer zo vaak hoef te legen?

Nee, het is zeer belangrijk dat u voldoende drinkt. Dit houdt de urinewegen schoon en gezond.

 

Wat doe ik als de urine er troebel of donker uitziet en vreemd ruikt?

U heeft misschien een infectie. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige.

 

Wat doe ik als ik regelmatig urineweginfecties krijg?

 Het gebruik van een intermitterende catheter verhoogt het risico op urineweginfecties. In vergelijking met andere soorten catheters zoals verblijfscatheters, heeft u echter met intermitterende catheters minder kans op urineweginfecties. Er zijn manieren om het risico op urineweginfecties te verminderen:

 • Drink meer vocht gedurende de dag: het principe is eenvoudigweg het uitwassen van de urinewegen, mits u blijft catheteriseren
 • Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert de blaas volledig geleegd wordt
 • Catheteriseer vaker per dag
 • Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en instrumenten heeft
 • Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje) 

Wat moet ik doen als ik nog steeds ongewild urine verlies?

Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben:

 • Een urineweginfectie kan urineverlies veroorzaken en u moet contact opnemen met uw arts of verpleegkundige als u vermoedt dat u een urineweginfectie heeft. Kenmerkende symptomen waar u op moet letten zijn:
  • donker gekleurde en sterk geurende urine
  • troebele urine
  • bloed in de urine
  • koorts/zweten
  • blaaskrampen
  • vaak spiercontracties in uw been
 • Als u minder dan vier keer per dag catheteriseert, kan er ongewild urineverlies optreden omdat u niet vaak genoeg catheteriseert.
  • Overweeg vaker te catheteriseren om een te grote druk op de blaas te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert uw blaas volledig geleegd wordt. Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje)
  • Als u meer dan zeven keer per dag catheteriseert en nog steeds problemen met urineverlies heeft kunt u contact met uw arts of verpleegkundige opnemen (zie hieronder) 
 • U kunt ongewild urineverlies hebben omdat u onvrijwillige blaaskrampen/-samentrekkingen heeft (niet veroorzaakt door een urineweginfectie).
  • Praat met uw arts of verpleegkundige over het mogelijk voorschrijven van medicijnen die uw blaas zullen ontspannen. 
 • Als het urineverlies vooral optreedt tijdens de lichaamsbeweging, moet u overwegen te catheteriseren voordat u begint te sporten. 
Sluiten

Tips, hulpmiddelen en instructiefilmpjes

Instructies voor zelfcatheterisatie voor vrouwen en mannen

Hieronder vindt u instructievideo's over zelfcatheterisatie voor vrouwen en mannen.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie