Hoe kunnen blaasproblemen invloed hebben op mijn gezondheid?
Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen omhooggaan naar de nieren en nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.
Als u de drang om te plassen niet kan controleren, kunt u ook ongewild lekken. Het vinden van een manier om uw blaasproblemen onder controle te houden kan u helpen gezond en vol vertrouwen te blijven.
Wat kan ik doen om mijn blaasproblemen onder controle te houden?
Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar, zoals catheters, condoomcatheters (voor mannen) en absorberende producten. Zoek hulp om het juiste product voor uw behoeften te vinden.
Wat is een catheter?
De catheter is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis in de blaas wordt gebracht om de urine af te voeren.
Doet het pijn om te catheteriseren?
Nee, u kunt wat druk voelen wanneer de catheter naar binnen gaat. Als u ongemak ervaart of als het moeilijk is om de catheter naar binnen te schuiven, neem dan een korte pauze. Probeer te ontspannen door een keer diep in te ademen of door te hoesten. Praat met uw arts of verpleegkundige als u het pijnlijk blijft vinden.
Kan ik gewoon in de ochtend en in de avond mijn blaas legen?
Nee, u moet het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft gegeven volgen. In de regel dient de blaas ten minste 4 tot 6 maal per dag te worden geleegd.
Kan ik minder drinken, zodat ik mijn blaas niet meer zo vaak hoef te legen?
Nee, het is zeer belangrijk dat u voldoende drinkt. Dit houdt de urinewegen schoon en gezond.
Wat doe ik als de urine er troebel of donker uitziet en vreemd ruikt?
U heeft misschien een infectie. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige.
Wat doe ik als ik regelmatig urineweginfecties krijg?
Het gebruik van een intermitterende catheter verhoogt het risico op urineweginfecties. In vergelijking met andere soorten catheters zoals verblijfscatheters, heeft u echter met intermitterende catheters minder kans op urineweginfecties. Er zijn manieren om het risico op urineweginfecties te verminderen:
- Drink meer vocht gedurende de dag: het principe is eenvoudigweg het uitwassen van de urinewegen, mits u blijft catheteriseren
- Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert de blaas volledig geleegd wordt
- Catheteriseer vaker per dag
- Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en instrumenten heeft
- Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje)
Wat moet ik doen als ik nog steeds ongewild urine verlies?
Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben:
- Een urineweginfectie kan urineverlies veroorzaken en u moet contact opnemen met uw arts of verpleegkundige als u vermoedt dat u een urineweginfectie heeft. Kenmerkende symptomen waar u op moet letten zijn:
- donker gekleurde en sterk geurende urine
- troebele urine
- bloed in de urine
- koorts/zweten
- blaaskrampen
- vaak spiercontracties in uw been
- Als u minder dan vier keer per dag catheteriseert, kan er ongewild urineverlies optreden omdat u niet vaak genoeg catheteriseert.
- Overweeg vaker te catheteriseren om een te grote druk op de blaas te voorkomen.
- Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert uw blaas volledig geleegd wordt. Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje)
- Als u meer dan zeven keer per dag catheteriseert en nog steeds problemen met urineverlies heeft kunt u contact met uw arts of verpleegkundige opnemen (zie hieronder)
- U kunt ongewild urineverlies hebben omdat u onvrijwillige blaaskrampen/-samentrekkingen heeft (niet veroorzaakt door een urineweginfectie).
- Praat met uw arts of verpleegkundige over het mogelijk voorschrijven van medicijnen die uw blaas zullen ontspannen.
- Als het urineverlies vooral optreedt tijdens de lichaamsbeweging, moet u overwegen te catheteriseren voordat u begint te sporten.