Het mag misschien radicaal klinken, maar een chirurgische ingreep kan de seksuele functie effectief herstellen. Er bestaan drie verschillende technieken:
- Chirurgische penisreconstructie met of zonder transplantaten
- Plaatsing van een penisprothese waarna de penis 'rechtgetrokken' wordt
Verkorten van de lange (onaangetaste) kant
Door de vorming van littekenweefsel aan de ene kant van de penis wordt die kant korter, waardoor een kromming ontstaat (afbeelding 1). Door de langere kant van de penis in te korten, worden beide kanten weer even lang (afbeelding 2). Alhoewel de penis hierdoor wat korter kan worden, gaat het vaak om niet meer dan één à twee centimeter. Deze procedure wordt meestal gebruikt voor minder ernstige gevallen van de ziekte van Peyronie.
Allotransplantaat
Het littekenweefsel aan de kortere (aangetaste) kant wordt weggesneden of gedeeltelijk verwijderd. Nadat dit weefsel verwijderd is, wordt de betreffende plaats bedekt met een natuurlijk, zacht transplantatiemateriaal (afbeelding 3). Het materiaal van Coloplast wordt gebruikt in meer dan 2 miljoen implantaten, zonder dat er ook maar één infectie is voorgekomen. (vgl. 3) Het zorgt voor een veilige en natuurlijke ondersteuning waar dit nodig is (vgl. 4)
De lengte van de penis na de behandeling is ongeveer gelijk aan de langere kant van de penis. Deze procedure wordt toegepast bij mannen met een ernstige vorm van de ziekte van Peyronie die geen last hebben van een erectiestoornis.
Penisprothese
Voor mannen met een erectiestoornis en de ziekte van Peyronie kan een penisprothese een oplossing zijn (afbeelding 4), gevolgd door het rechtzetten van de penis met handmatige modellering.