Wat is urine-incontinentie?

Er bestaat veel mythes en misvattingen over urine-incontinentie (UI). Als u weet wat incontinentie echt is, kunt u de hulp krijgen die u nodig heeft om een actief leven te leiden. Meer informatie over urine-incontinentie

Blaas- of urine-incontinentie is het onbedoeld verlies van urine doordat de spier (sluitspier) die de blaashals gesloten houdt niet sterk genoeg is om de urine in de blaas te houden.

Feiten over urine-incontinentie

  • Meer dan 2 miljoen mensen hebben last van urine-incontinentie
  • Urine-incontinentie kan ook ontstaan doordat de blaasspieren zich te krachtig samentrekken of doordat de blaas niet regelmatig en volledig geleegd wordt
  • Bij mannen staat urine-incontinentie vaak in verband met een medische aandoening of behandeling van de prostaat, zoals een vergrote prostaat of prostaatverwijdering vanwege kanker
Sluiten

Symptomen en oorzaken

Wat zijn de symptomen van incontinentie?

Wat zijn de symptomen van incontinentie?

Bent u misschien incontinent? Ontdek hoe uw blaas werkt en doe mee aan een enquête om te zien of u incontinentiesymptomen heeft. Symptomen van incontinentie

Hoe werkt een normale blaas?

De blaas is een hol orgaan in uw onderbuik. Hier wordt urine in opgeslagen, het vloeibare afvalproduct van uw nieren. Urine

urinewegstelsel - mannelijk lichaam

 stroomt vanuit de nieren naar de blaas via een buis die urineleider (ureter) genoemd wordt. De urine verlaat de blaas en stroomt uit het lichaam via een andere buis, de urinebuis (urethra).

 

Naarmate de blaas gevuld wordt met urine, wordt de druk op de blaaswand steeds groter, wat u ervaart als aandrang om te urineren. Hierdoor sturen de hersenen een signaal naar de spier die om de binnenwand van de blaas ligt, waardoor deze zich samentrekt en de urine uit de blaas drukt.

Tegelijkertijd ontspant de sluitspier die de urinebuis omringt zich, waardoor de urine uit het lichaam kan stromen. Tijdens dit proces moeten de zenuwen en spieren samenwerken om urinelekkage te voorkomen. Een beschadiging, verzwakking of letsel van deze spieren of zenuwen kan leiden tot incontinentie.

 

 

Vertoont u tekenen van incontinentie?

Hieronder staan een aantal eenvoudige vragen om over na te denken voordat u naar uw arts gaat:


Verliest u onverwacht urine?

Ja

Nee

 

Hoeveel urine verliest u?

Een paar druppels
Nat ondergoed
Natte kleren

 

Verliest u urine als u?

Hoest?
Niest?
Lacht?
Bukt?
Tilt?
Van positie verandert (bijvoorbeeld van zitten of liggen naar staan)?

 

Verliest u gedurende de hele dag urine?

Ja
Nee

 

Verliest u urine in uw slaap?

Ja
Nee

 

Heeft het urineverlies gevolgen voor uw dagelijkse leven?

Ja
Nee

Als u 'Ja' heeft geantwoord op een of meerdere vragen, of als u denkt dat incontinentie u belemmert om van het leven te genieten, neem dan contact op met uw arts. Hij of zij kan vaststellen welke vorm van incontinentie u heeft en u helpen om de meest effectieve behandeling te vinden.

Sluiten
Wat is de oorzaak van incontinentie?

Wat is de oorzaak van incontinentie?

Wist u dat incontinentie geen ziekte is, maar een symptoom? Meer informatie over incontinentie

Incontinentie kan veroorzaakt worden door:

  • Prostaatverwijdering
  • Infecties of medicijnen
  • Ziekten
  • Urinebuisvernauwing
  • DESD (Detrusor External Sphincter Dyssynergia, gebrekkige spiercoördinatie tussen de blaasspier en de sluitspier)
  • Bekkentrauma
  • Ruggenmergbeschadiging
  • Multiple sclerose
  • Neurologische stoornissen

De oorzaak van de incontinentie en het effect ervan op de zenuwen of spieren bepalen welke vorm van incontinentie u heeft.

 

Welke vormen van incontinentie zijn er?

 

Stressincontinentie

Onbedoeld urineverlies als er druk op de blaas wordt uitgeoefend, zoals bij hoesten, niezen, lachen of het tillen van zware voorwerpen. Deze vorm van incontinentie ontstaat het vaakst na een chirurgische prostaatingreep.

 

Aandrangincontinentie

De blaas trekt op de verkeerde momenten samen, waardoor u het gevoel krijgt dat u onmiddellijk moet urineren, ook als u zojuist uw blaas geleegd heeft.

 

Overloopincontinentie

Urineverlies dat ontstaat als de blaas niet voldoende geleegd wordt. Dit kan veroorzaakt worden door een andere medische aandoening, zoals een vergrote prostaat of een vernauwing van de urinebuis.


Volledige incontinentie

Voortdurend urineverlies dat veroorzaakt wordt door volledige sluitspierdeficiëntie.

 

Gemengde incontinentie

Een combinatie van verschillende soorten incontinentie. Deze vorm kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat de ene vorm de andere vorm(en) kan verbergen.

Sluiten

Behandelopties

Kan incontinentie ook niet-chirurgisch worden behandeld?

Welke vorm van incontinentie u ook heeft, er zijn behandelingen die u kunnen helpen - ook niet-chirurgische behandelingen. Niet-chirurgische behandelingen

Geen enkele incontinentiebehandeling werkt voor iedereen. In sommige gevallen kan de behandeling van de ene vorm de andere vorm erger maken. Het is verstandig om alle opties met uw arts te bespreken.


Niet-chirurgische behandelingen zijn bijvoorbeeld:

  • Absorberende producten (pads)
  • Catheters; intern of extern
  • Incontinentie- of penisklemmen
  • Gedragsverandering
  • Kegeloefeningen
  • Vloeistofinname beperken
  • Regelmatig urineren
  • Medicatie
  • Huidige medicatie wijzigen
  • Nieuwe medicatie

Als deze opties niet aansluiten bij uw incontinentie of uw levensstijl, kunt u ook een aantal minimaal ingrijpende ingrepen overwegen.

Sluiten

Welke chirurgische incontinentiebehandelingen zijn er?

De Virtue-sling voor mannen is een behandeling die uw incontinentie permanent kan verhelpen. Na de operatie en het herstel kunt u weer volop genieten van een actieve levensstijl, zonder bang te zijn voor urineverlies. Chirurgische behandelingen

Waarom een chirurgische behandeling? 

Geen enkele incontinentiebehandeling werkt voor iedereen. In sommige gevallen kan de behandeling van de ene vorm de andere vorm erger maken. Het is verstandig om alle opties met uw arts te bespreken.


Chirurgische behandelingen kunnen uw incontinentie permanent verhelpen. Chirurgische behandelingen zijn bijvoorbeeld: 

• Sling

• Kunstmatige sluitspier van de urinebuis (artificial urinary sphincter, AUS) 

 

Overweeg om een sling te gebruiken

Als uw incontinentieprobleem door een arts of uroloog is bevestigd, kan een sling, zoals de Coloplast Virtue® sling voor mannen, de beste oplossing zijn.

Virtue-sling voor mannen

De Virtue® sling is gemaakt van een zacht en flexibel gaas van polypropyleen. De sling wordt ingebracht om de urinebuis te ondersteunen en lichte druk uit te oefenen, waardoor urineverlies voorkomen wordt.

 

Virtue kan meestal poliklinisch worden ingebracht. Zodra de sling is ingebracht, zult u het een periode rustig aan moeten doen zodat u kunt herstellen en maximaal voordeel heeft bij de ingreep. Na het herstel kunt u weer volop genieten van een actieve levensstijl, zonder bang te zijn voor urineverlies.

slingoperatie voor mannen

Sluiten

Wat gebeurt er voor, tijdens en na de operatie?

Wat gebeurt er voor de operatie?

Het is belangrijk dat vóór de operatie een correcte diagnose is gesteld van uw incontinentie om er zeker van te zijn dat u de best mogelijke behandeling krijgt. Voor de operatie

Uw arts zal u vragen om een volledige medische geschiedenis en informatie over uw urineergewoontes. Het is belangrijk dat u de problemen die u heeft nauwkeurig beschrijft, zoals wanneer en onder welke omstandigheden u last heeft van urineverlies.

Het kan goed zijn om uw urineergewoontes te noteren in een dagboek dat u voorlegt aan uw arts. Dit '24-uurs-urinedagboek' bevat informatie over wat u eet, drinkt, het aantal keren dat u urineert en of u urine heeft verloren.

urinedagboek


Specialisten, zoals urologen, gebruiken verschillende tests om:

  • de hoeveelheid urine in uw blaas voordat u urineert te meten
  • de kracht waarmee de urine uw lichaam verlaat te meten
  • de interne druk op de blaas te meten naarmate deze gevuld wordt met urine
  • de controle over de sluitspieren van de urinebuis te meten

Hieronder volgt een aantal gebruikelijke tests om een incontinentiediagnose te stellen:

  • Urineanalyse
  • Stresstest
  • Residu na lediging
  • Urodynamische tests
  • Cystoscopie
Sluiten

Na de operatie. Wat nu?

Om de effecten van de Virtue® male sling te maximaliseren, moet u uw activiteiten na de operatie voor een korte periode te beperken. Zo heeft alles de tijd om te genezen en zal u het optimale effect van de Virtue® male sling ervaren. Na de operatie

Door deze richtlijnen te volgen in overleg met uw arts kunt u het maximale voordeel halen uit uw Virtue® sling voor mannen. 

  • Na de operatie is het belangrijk dat u uw bekkengebied zo stil mogelijk houdt, zodat het goed kan genezen.
  • Het is niet ongebruikelijk dat u na de operatie pijn voelt op de incisieplek. Uw pijn kan bestreden worden met pijnstillers die voorgeschreven worden door uw uroloog.
  • Postoperatieve pijn zou na vier weken voorbij moeten zijn. Als de pijn langer aanhoudt, moet u contact opnemen met uw uroloog.
  • Naast pijnstillers kan uw uroloog u ook een laxeermiddel en/of antibiotica voorschrijven die u na de operatie moet gebruiken. Volg de gebruiksinstructies goed op.

Uw uroloog kan u ook nog andere instructies geven. Volg ook deze goed op.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie