Inleiding

De invloed van multiple sclerose op blaas en darmen

Veel mensen met multiple sclerose (MS) merken dat de ziekte ook invloed heeft op hun blaas en darmen. Hoewel het natuurlijk niet ideaal is, zijn er effectieve manieren om met de problemen om te gaan, zodat u altijd in goede conditie blijft. Gevolgen van multiple sclerose

De blaas

De symptomen van multiple sclerose (MS) variëren van persoon tot persoon, maar meer dan 50% van de mensen met multiple sclerose zal blaasproblemen ervaren. Karakteristieke symptomen zijn: 

  • Vaker of dringender moeten plassen
  • Moeite met het legen van de blaas
  • Incidentele urine-incontinentie

De bovenstaande symptomen kunnen een van de eerste tekenen van multiple sclerose zijn, maar kunnen ook ​​tijdens de ziekte ontstaan.
 

De darmen

Multiple sclerose kan ook invloed hebben op de darmen: er wordt verondersteld dat ongeveer 34% van de patiënten in dusdanige mate problemen ervaren dat het hun dagelijks leven hindert. Karakteristieke symptomen zijn: 

  • Obstipatie
  • Ongewild verlies van ontlasting

Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose kunnen de kans op obstipatie verhogen.

Multiple sclerose: de feiten

MS is een zogenaamde auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem de eigen cellen van de persoon aanvalt. In het geval van MS wordt het centrale zenuwstelsel (CZS) aangevallen. Bij MS is de verhouding vrouwen/mannen ongeveer 2:1.  MS kan geleidelijk leiden tot:

  • Blaas- en darmklachten

  • Fysieke beperkingen
  • Vermoeidheid
  • Cognitieve beperkingen
Sluiten

Goed om te weten

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Door schade aan het centrale zenuwstelsel door ziekten of aandoeningen, kunnen problemen zoals ongewild verlies van ontlasting of obstipatie ontstaan.

Hoe kunt u omgaan met darmproblemen
Sluiten

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Bepaalde zenuwen in het ruggenmerg zijn verantwoordelijk voor de stoelgang en als ze beschadigd zijn, tast dit de beweging van de darmen die de ontlasting door het lichaam stuwt en de aandrang om naar het toilet te gaan aan. Daardoor kan het moeilijk zijn om te voelen wanneer uw darmen vol zijn en kunt u ook moeite hebben met de controle over het ontlasten. Dit kan leiden tot verschillende darmproblemen: 

  • Verlies van ontlasting
  • Obstipatie
  • Een combinatie van deze twee

 

Ongewild verlies van ontlasting

Ongewild verlies van ontlasting treedt op wanneer u geen controle heeft over uw darmspieren. Dit kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting of plotseling naar het toilet moeten. Darmongelukjes kunnen een genante ervaring zijn en leiden tot huidirritaties en blaasontstekingen, die grote invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen en het algemeen welzijn van een persoon.


Obstipatie

Obstipatie treedt op wanneer de ontlasting te lang in de darm blijft en hard en droog wordt. Dit bemoeilijkt de stoelgang waardoor ontlasten niet mogelijk is. De symptomen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn persen, een opgeblazen gevoel en ernstig ongemak.

U kunt een combinatie van beide ervaren, ongewild verlies van ontlasting en obstipatie, wanneer zachtere ontlasting of vocht langs harde ontlasting lekt die vastzit in de dikke darm, wat vaak samengaat met darmongelukjes.

Met welke problemen u ook te maken heeft, het is belangrijk om een darmroutine te vinden waardoor u met vertrouwen verder gaat met uw dagelijkse leven.

Sluiten

Hoe kan ik omgaan met mijn blaasproblemen?

Afhankelijk van uw probleem moet u wellicht een intermitterende katheter of een condoomkatheter gebruiken. Hoe dan ook, het vinden van een product dat aan uw behoeften voldoet en bij uw levensstijl past, is belangrijk voor uw kwaliteit van leven. Hoe kunt u omgaan met blaasproblemen
Sluiten

Omgaan met blaasproblemen

Omgaan met blaasretentie

Als u moeite hebt met het legen van uw blaas, zult u doorgaans een intermitterende catheter gebruiken. Uw eerste stap zal zijn een catheter te vinden die bij u en uw levensstijl past. Als u eenmaal voor een catheter hebt gekozen, is het belangrijk dat u de aanwijzingen volgt hoe vaak u moet catheteriseren.

Als u regelmatig geconfronteerd wordt met urineweginfecties (UWI), zou het goed zijn om het volgende te doen:

  • Drink meer vocht gedurende de dag
  • Catheteriseer vaker per dag. Doorgaans wordt u geadviseerd om 4 tot 6 keer per dag te catheteriseren als u niet via natuurlijke wijze kunt urineren.
  • Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en materialen heeft
  • Beoordeel uw huidige methode van catheteriseren

Krijgt u ondanks het volgen van de instructies nog steeds urineweginfecties, neem dan contact op met uw arts, verpleegkundige of Coloplast Care.

Omgaan met urine-incontinentie

Condoomcatheters worden effectief gebruikt door veel mannen die last hebben van urine-incontinentie. Dit is een discrete, condoomachtige huls die om de penis wordt gedragen en zijn aangesloten op een urine-opvangzak die op het been gedragen wordt.

Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomcatheter gebruikt. Het vinden van de juiste urine-opvangzak hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest.

Sluiten

Het verzorgen van uw blaas en darmen

Als u een effectieve manier vindt om om te gaan met uw blaas- en darmproblemen maakt dat echt een verschil voor uw kwaliteit van leven. Hieronder vindt u een overzicht van middelen waaraan u kunt denken om gezond te blijven. Meer informatie over de blaas en darmen
Sluiten

Zorgen voor uw blaas en darmen

Waarom is een goede zorg voor uw blaas zo belangrijk?

Uw blaas op de juiste manier legen is cruciaal als u:

  • Infecties van de urinewegen en schade aan de nieren wilt voorkomen
  • De controle over uw blaas wilt behouden
  • Uw continentie wilt behouden, of, in sommige gevallen, terugkrijgen
  • Uw kwaliteit van leven wilt verbeteren

 

Omgaan met urineretentie

Volgens de internationale richtlijnen voor gezond blaasbeleid wordt intermitterende catheterisatie beschouwd als de beste manier voor mensen met urineretentie. Gezond blaasbeleid met intermitterende catheterisatie valt of staat met routine en regelmaat. U produceert nog steeds dezelfde hoeveelheid urine als voorheen, dus het is logisch dat u nog net zo vaak uw blaas moet legen als voorheen, normaal gesproken ongeveer 4 tot 6 maal per dag. Het voor de hand liggende verschil is dat u nu een catheter moet gebruiken.

 

Omgaan met urineverlies

Er is aangetoond dat de kwaliteit van leven bij mensen verbetert door controle te krijgen over urineverlies door het gebruik van een condoomcatheter en een urine-opvangzak, in vergelijking met luiers en verbanden.


Dingen waaraan u moet denken bij het kiezen van een catheter

Het is belangrijk dat u zich prettig voelt wanneer u uzelf catheteriseert, zodat u zelfstandig bent en de baas over u eigen lichaam kunt blijven. Neem de tijd om de volgende zaken te overwegen:

Is de catheter gemakkelijk te gebruiken?

  • Is het product door de coating gemakkelijk in te brengen?
  • Is de catheter direct klaar voor gebruik als hij uit de verpakking wordt gehaald?
  • Is de catheter intuïtief te gebruiken?

Past deze bij uw levensstijl?

  • Zijn de grootte en vorm discreet zodat alleen u ervan weet wanneer u de deur uitgaat?
  • Bevat deze stoffen waar u allergisch voor bent of niet aan blootgesteld wilt worden?
  • Heeft u verschillende accessoires nodig (verlengsnoeren, urine-opvangzakken, handleidingen, enz.) en hoe makkelijk is het om dit allemaal bij u te hebben?
  • Heeft u hulp nodig bij het gebruik van uw incontinentiesysteem of kunt u onafhankelijk zijn als u een andere catheter zou gebruiken?

 

Waarom is een goede zorg voor uw darmen zo belangrijk?

Net zoals bij de zorg voor uw blaas zal een goede routinezorg voor uw stoelgang uw lichamelijke en emotionele welzijn verbeteren en u helpen om:

  • Een regelmatige en pijnvrije stoelgang te hebben
  • Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen
  • Uw kwaliteit van leven te verbeteren

Er zijn verschillende manieren om voor uw darmen te zorgen, waaronder:

  • Het maken van specifieke wijzigingen in uw dieet en vochtinname
  • Het gebruik van zetpillen en/of laxeermiddelen
  • Het gebruik van andere methoden zoals handmatige evacuatie of stimulatie
  • Darmspoelen

iedereen is anders, dus het creëren van een goede routinezorg voor uw stoelgang zal van persoon tot persoon verschillen. Als sommige van de bovenstaande opties niet effectief genoeg zijn, dan kan darmspoelen een goed alternatief vormen om verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen. Dit is een goed gedocumenteerde techniek waarbij water via het rectum wordt ingebracht in de darm. Dit water spoelt daarna met de ontlasting uit de darm.

Sluiten

Veelgestelde vragen over MS

Multiple sclerose kan invloed hebben op vele lichamelijke functies, inclusief uw blaas en darmen. Hier beschrijven we een aantal van de meest gestelde vragen met hun antwoorden. Veelgestelde vragen over multiple sclerose

De blaas

Waarom veroorzaakt multiple sclerose blaasproblemen?

De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat multiple sclerose de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie hierdoor worden beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas. Sommige mensen met multiple sclerose kunnen soms urine-incontinentie ervaren.

Hoe kunnen blaasproblemen invloed hebben op mijn gezondheid?
Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen omhooggaan naar de nieren en ernstige nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.

Als u geen controle heeft over de aandrang om te plassen, kunt u ook ongewild urineverlies hebben. Het vinden van een manier om uw blaasproblemen onder controle te houden kan u helpen gezond en vol vertrouwen te blijven.

Wat kan ik doen om mijn blaasproblemen onder controle te houden?
Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar, zoals catheters, condoomcatheters (voor mannen) en absorberende producten.

Wat is een catheter?
De catheter is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis in de blaas wordt gebracht om de urine af te voeren.

Doet het pijn om te catheteriseren?
Nee. U kunt misschien wel wat druk voelen wanneer de catheter naar binnen gaat. Als u ongemak ervaart of als het moeilijk is om de catheter naar binnen te schuiven, neem dan een ​​korte pauze. Probeer te ontspannen door een keer diep in te ademen of door te hoesten. Praat met uw arts of verpleegkundige als het pijnlijk blijft.

Kan ik gewoon 's ochtends en 's avonds mijn blaas legen?
Nee, u moet het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft gegeven volgen. In de regel dient de blaas ten minste 4 tot 6 maal per dag te worden geleegd.

Kan ik minder drinken, zodat ik mijn blaas niet meer zo vaak hoef te legen?
Nee, het is zeer belangrijk dat u voldoende drinkt. Dit houdt de urinewegen schoon en gezond.

Wat doe ik als mijn urine er troebel of donker uitziet en vreemd ruikt?
U heeft misschien een infectie. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige.

Wat doe ik als ik regelmatig urineweginfecties heb?
Het gebruik van een intermitterende catheter verhoogt het risico op urineweginfecties. In vergelijking met andere soorten catheters zoals verblijfscatheters, heeft u met intermitterende catheters echter minder kans op urineweginfecties. Er zijn manieren om het risico op urineweginfecties te verminderen:

  • Drink meer vocht gedurende de dag: het principe is eenvoudigweg het uitwassen van de urinewegen, mits u blijft catheteriseren
  • Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert de blaas volledig geleegd wordt
  • Catheteriseer vaker per dag
  • Zorg dat u voor het catheteriseren schone handen en instrumenten heeft
  • Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje)

 Wat moet ik doen als ik nog steeds ongewild urine verlies?
Urineverlies kan optreden om verschillende redenen:

  • Een urineweginfectie kan urineverlies veroorzaken en u moet contact opnemen met uw arts of verpleegkundige als u vermoedt dat u een urineweginfectie heeft. Kenmerkende symptomen waar u op moet letten zijn:
    • donker gekleurde en sterk geurende urine
    • troebele urine
    • bloed in de urine
    • koorts/zweten
    • blaasspasmen
    • vaak spiercontracties in uw been
  • Als u minder dan vier keer per dag catheteriseert, kan er ongewild urineverlies optreden omdat u niet vaak genoeg catheteriseert.
    • Overweeg vaker te catheteriseren om een te grote druk op de blaas te voorkomen.
    • Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert uw blaas volledig geleegd wordt. Kijk nog eens kritisch naar uw manier van intermitterend catheteriseren (link invoegen naar filmpje)
    • Als u meer dan zeven keer per dag catheteriseert en nog steeds problemen met ongewild urineverlies heeft, kunt u contact met uw arts of verpleegkundige opnemen (zie hieronder)
  • U kunt ongewild urineverlies hebben omdat u onbedoelde blaasspasmen/-samentrekkingen heeft (niet veroorzaakt door een urineweginfectie).
    Praat met uw arts of verpleegkundige over het mogelijk voorschrijven van medicatie die uw blaas zal ontspannen.
  • Als het urineverlies vooral optreedt tijdens lichaamsbeweging, moet u overwegen te catheteriseren voordat u begint met sporten.

De darm

Waarom veroorzaakt multiple sclerose darmproblemen?
Zenuwuiteinden in de endeldarm waarschuwen mensen dat ze naar het toilet moeten als er ontlasting in de endeldarm komt. Bij mensen met multiple sclerose kan deze boodschap onvolledig worden of verloren gaan, waardoor het risico van darmproblemen zoals obstipatie,ongewild verlies van ontlasting of een combinatie van beide toeneemt. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose kunnen de kans op obstipatie verhogen.

Hoe kunnen darmproblemen invloed hebben op mijn levensstijl?
Ongewild verlies van ontlasting en obstipatie kunnen erg onaangenaam zijn en ze hebben ook een belangrijke invloed op de kwaliteit van ons leven. Naast het veelvuldige lichamelijke ongemak en een opgeblazen gevoel, kunt u zich zorgen maken over het krijgen van een ongelukje in het openbaar.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om met uw darmproblemen om te gaan.

Wat kan ik doen om goed met mijn darmproblemen om te gaan?
Bij darmproblemen treedt vaak verbetering op door verandering van dieet. Er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Er kan transanale irrigatie worden gebruikt om obstipatie en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Meer informatie over transanale irrigatie. (Link naar de Peristeen-productpagina)


Wat is transanale irrigatie?
Transanale irrigatie is het met een rectale catheter inbrengen van water in de darm. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, om obstipatie en het risico op ongelukjes te vermijden.

 

Hoe vaak moet ik spoelen?
Voor de meeste mensen is het goed om dagelijks of om de twee dagen te spoelen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, om obstipatie en het risico op ongelukjes te vermijden. Het is het beste om op regelmatige tijdstippen te spoelen, in plaats van vaak te veranderen. In de praktijk zult u er na een tijdje achter komen wat het beste voor u werkt. Als u twijfelt, vraag dan uw arts of verpleegkundige om advies.

 

Welk tijdstip is het beste voor transanale irrigatie?
Probeer een bepaalde routine te krijgen door steeds rond dezelfde tijd van de dag te spoelen. Eten en drinken helpt de natuurlijke beweging van de darm, daardoor is ongeveer 30 minuten na een maaltijd een goede tijd. Maar wees niet bang om de routine lichtjes te veranderen om het spoelen aan uw dagelijkse gewoonten aan te passen.


Kan ik met de transanale-irrigatieapparatuur reizen?
Ja: vergeet niet om naast uw spoelsysteem veel wegwerpcatheters mee te nemen omdat ze mogelijk niet overal verkocht worden. Als u het systeem in het buitenland gaat gebruiken, gebruik dan flessenwater of afgekoeld gekookt water in landen waar het leidingwater niet veilig is om te drinken. Onthoud dat wanneer u van tijdzone verandert het even kan duren voordat uw lichaam aan een nieuwe routine went. U kunt daar ook ander voedsel eten, wat de darm kan beïnvloeden.


Doet het pijn?
Nee, transanale irrigatie doet normaal gesproken geen pijn en is volkomen veilig. Maar in het begin kan het een beetje vreemd aanvoelen. Als het inpompen van het water onprettig aanvoelt, stop dan even en ga daarna verder. Als u pijn heeft, stop dan onmiddellijk met spoelen, laat de ballon leeglopen en verwijder de catheter. Als de pijn aanhoudt, neem dan contact op met uw verpleegkundige of arts voor hulp.


Zijn er risico's of complicaties?
Sommige mensen ervaren kleine problemen, zoals ongemak of licht bloeden. Als de catheter niet correct is geplaatst kan deze een gat of scheurtje in de darm veroorzaken, maar dit risico is erg klein als u de instructies die u van uw arts of verpleegkundige krijgt opvolgt.


Wat moet ik doen als ik buiten het spoelen ontlasting verlies?
Als u last heeft van verlies van ontlasting buiten het spoelen om, kan de oorzaak een onvoldoende lediging van uw darmen zijn, als gevolg van obstipatie of harde ontlasting. Een andere oorzaak kan zijn dat u voor het spoelen te veel water heeft gebruikt. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige om u te helpen een nieuw plan voor het darmspoelen op te stellen. Als het probleem zich blijft voordoen kan een Peristeen-anaaltampon uitkomst bieden.

Sluiten

Tips, hulpmiddelen en instructiefilmpjes

Instructies voor darmspoelen

Hieronder vindt u instructiefilmpjes over darmspoelen.

Darmspoelen bij kinderen

Darmspoelen bij kinderen

In deze film kun je precies zien hoe je moet darmspoelen met Peristeen.

Bekijk de stap-voor-stap instructie voor kinderen
Sluiten

Darmspoelen bij kinderen

icon


De meeste kinderen met spina bifida zijn afhankelijk van hun ouders om hen te helpen hun darmen te legen, vooral als ze jonger zijn. Traditionele methoden om verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen zijn onder andere een verandering van dieet, zetpillen, klysma's, emollientia en laxeermiddelen.


Voorspelbaarder

Sommige kinderen vinden deze methoden om hun darmen te legen echter niet effectief, omdat ze niet kunnen plannen wanneer ze zich ontlasten, wat vaak voor ongelukjes zorgt.

Darmspoelen is een routinematige darmzorg die ervoor zorgt dat de stoelgang zowel regelmatig als voorspelbaar is. Als het regelmatig wordt uitgevoerd, zal uw kind zich meer op zijn gemak voelen en voorkomt het problemen, zoals verlies van ontlasting en obstipatie.


Wat is nu precies darmspoelen?

Darmspoelen is wanneer er met een rectale catheter water via het rectum in de darm wordt ingebracht. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg. Het hele proces duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na het darmspoelen is het onderste deel van de darm leeg. Het darmspoelen wordt dagelijks of om de dag uitgevoerd

 

Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat:

  • Regelmatige darmspoelen voorkomt ongelukjes, omdat het onderste deel van de darm vrij is van ontlasting
  • Regelmatig darmspoelen voorkomt chronische obstipatie, omdat het de stoelgang stimuleert, zodat deze regelmatiger wordt 

 

Totdat uw kind leert hoe hij/zij zelf moet spoelen kan doen, moet u ervoor zorgen dat deze correct en veilig wordt uitgevoerd. Streef naar een goede, regelmatige routine die werkt, en moedig uw kind aan zich ervoor te interesseren. Ze moeten het zelf doen als ze ouder zijn.

Het kan een goed idee zijn om de voortgang van uw kind bij te houden. Voor inspiratie: download en print het Peristeen dagboek (pdf, 1MB).

Coloplast biedt een darmspoelsysteem dat Peristeen® heet.

Sluiten

Richtlijnen voor zelfcatheterisatie

Hieronder vindt u ook instructiefilmpjes over zelfcatheterisatie voor meisjes, jongens, vrouwen en mannen. 

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie