Blaas
Waarom veroorzaakt spina bifida blaasproblemen?
De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat spina bifida schade aan de zenuwen veroorzaakt, kan de blaasfunctie hierdoor worden beïnvloed. Sommige mensen merken dat ze vaker of dringender moeten plassen en hebben ongewild urineverlies, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas.
Hoe kunnen blaasproblemen invloed hebben op de gezondheid van mijn kind?
Als de blaas van uw kind niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen zich verplaatsen naar de nieren en nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft, kan een infectie veroorzaken. Als uw kind geen controle heeft over de aandrang om te plassen, kan hij/zij ook ongewild urineverlies ervaren. Door de blaasproblemen van uw kind te beheren, kunt u hem/haar helpen om gezond te blijven en met zelfvertrouwen op te groeien. Bespreek met uw arts hoe u de blaasproblemen van uw kind het beste kunt beheren.
Wat is een catheter?
Een catheter is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis de blaas wordt ingebracht om de urine af te voeren.
Wat is hygiënische intermitterende catheterisatie?
Hygiënische intermitterende catheterisatie is een doeltreffende manier om de blaas te legen en houdt in dat de blaas regelmatig en volledig wordt geleegd via een catheter. Het vereist grondig gewassen handen en een goede persoonlijke hygiëne. Deze hygiëne is belangrijk voor zowel de ouder die het kind helpt, als door het kind zelf.
Indien vereist wordt hygiënische intermitterende catheterisatie meestal onmiddellijk na de geboorte ingevoerd, om nierschade te voorkomen. In eerste instantie zullen de ouders de procedure uitvoeren, maar wanneer het kind hiertoe in staat is, moet het zelf de verantwoordelijkheid overnemen.
Kan ik voor mijn kind volwassen catheters gebruiken?
Catheters zijn beschikbaar in verschillende maten en lengtes waaronder pediatrische maten, die speciaal voor kinderen zijn ontworpen.
Hoe vaak moet ik de blaas van mijn kind met een catheter leegmaken?
Uw arts of verpleegkundige zal beginnen met het opstellen van een rooster om de blaas van uw kind te legen. Het leegmaken van de blaas wordt normaliter 4-6 keer per dag gedaan. U hoeft de blaas van uw kind 's nachts niet te legen als het vlak voor bedtijd wordt gedaan.
Doet de catheter pijn voor mijn kind?
Nee. Hij/zij kan wat druk voelen wanneer de catheter naar binnen gaat. Als uw kind zich niet comfortabel voelt, of als het moeilijk is om de catheter naar binnen te laten glijden, neem dan een korte pauze. Moedig uw kind aan om te ontspannen door diep in te ademen of te hoesten. Praat met uw arts of verpleegkundige als uw kind het pijnlijk blijft vinden.
Kan ik de blaas van mijn kind gewoon 's ochtends en 's avonds legen?
Nee, u moet het schema volgen dat uw arts of verpleegkundige u heeft gegeven. Als regel moet de blaas ten minste 4-6 keer per dag worden leeg gemaakt.
Kan ik mijn kind minder te drinken geven en zijn/haar blaas minder vaak leegmaken?
Nee. Het is zeer belangrijk dat uw kind voldoende drinkt. Dit houdt het urinesysteem schoon en gezond.
Wat doe ik als de urine er troebel of donker uitziet en vreemd ruikt?
Het kan zijn dat uw kind een infectie heeft. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige.
Wat als er bloed op de catheter zit wanneer ik deze eruit trek?
Het is normaal om kleine bloedvlekjes op de catheter te zien. Als ze klein zijn en uw kind geen pijn heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Praat met uw arts of verpleegkundige als uw kind bloedt of het pijnlijk blijft vinden.
Darm
Wat is darmspoelen?
Bij darmspoelen wordt water in de darm ingebracht met een rectale catheter. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd. Voordat u begint met darmspoelen moet u altijd een arts of verpleegkundige raadplegen om de juiste gebruiksinstructies te krijgen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met darmspoelen?
Uw kind kan beginnen met darmspoelen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Darmspoelen wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar. Lees meer over Peristeen®, het darmspoelsysteem van Coloplast.
Hoe kan mijn kind aan de slag gaan met darmspoelen?
Om te beginnen met darmspoelen, moet u een voorschrift krijgen van uw huisarts of verpleegkundige. U moet ook altijd een ervaren gespecialiseerde zorgverlener raadplegen voordat u met de darmspoelprocedure begint, en u dient grondige instructies van een zorgverlener te ontvangen alvorens dit product te gebruiken.
Kan ik nog steeds op vakantie gaan als ik darmspoelen gebruik?
Ja, maar u mag niet vergeten uw irrigatiesysteem en veel wegwerpcatheters mee te nemen. Deze worden niet overal verkocht. Als u het systeem in het buitenland gaat gebruiken, gebruik dan flessenwater of afgekoeld gekookt water in landen waar het leidingwater niet veilig is om te drinken. Onthoud dat wanneer u van tijdzone verandert, het even kan duren voordat het lichaam van uw kind aan een nieuwe routine is gewend. Ander voedsel dan dat u thuis gewend bent, kan de darm ook beïnvloeden.
Wat moet ik doen als mijn kind tussen de spoelingen door last heeft van lekkage?
Als uw kind tussen de spoelingen door last heeft van ongewild verlies van ontlasting, kan de oorzaak een onvoldoende leging van zijn/haar darmen zijn, als gevolg van verstopping of harde ontlasting. Een andere oorzaak kan zijn dat uw kind voor het spoelen te veel water heeft gebruikt. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige om u te helpen een nieuw plan voor het darmspoelen op te stellen. Als het probleem zich blijft voordoen, kan een Peristeen® Anaaltampon hulp bieden.
Meer informatie
Bekijk meer veelgestelde vragen over blaasproblemen. Bekijk meer veelgestelde vragen over darmklachten.
Raadpleeg altijd uw arts omtrent blaasproblemen en darmklachten bij spina bifida