Instructies voor darmspoelen

Anus spoelen met Peristeen

Wat is darmspoelen?

Deze video laat zien wat darmspoelen, ofwel anale irrigatie, is en hoe dit darmklachten zoals het ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie) en obstipatie (verstopping of constipatie) kan verhelpen.

Bekijk de video en uitleg
Sluiten

Wat is darmspoelen?

Hoe werkt het?

Peristeen leegt de darmen door water in de darm te laten lopen met behulp van een rectale catheter. U doet dit zittend op het toilet. Het water loopt dan in het toilet samen met de ontlasting uit de darm. Het onderste gedeelte van de darm wordt zo effectief geleegd dat de meeste gebruikers slechts om de dag hoeven te spoelen.


Wanneer Peristeen routinematig wordt gebruikt, dagelijks of om de dag, kan dit bijdragen tot het verminderen van lichamelijk ongemak en ongewild verlies van ontlasting en verstopping, waardoor het makkelijker wordt om deel te nemen aan sociale activiteiten, werken of reizen.


De voordelen van het gebruik van Peristeen:

  • Voorkomt ongewild verlies van ontlasting en verstopping tot maximaal twee dagen
  • Stelt u in staat om te beslissen wanneer u uw darmen leegt.
  • Laat u kiezen op welk moment van de dag u wilt spoelen, zodat het past in uw levensstijl
  • Verbetert uw levenskwaliteit

 

En dat is niet alles…

Door het risico op ongelukjes te minimaliseren, minimaliseert Peristeen de kans op huidirritaties. Het kan ook urineweginfecties helpen voorkomen en winderigheid helpen verminderen. Lees meer over Peristeen of neem contact op met Coloplast Care.

Sluiten
 Leer uw darmen te spoelen met behulp van een anaal irrigatiesysteem

Instructies voor darmspoelen voor volwassenen

Het regelmatig legen van uw darmen kan een groot verschil uitmaken voor uw levenskwaliteit. Leer uw darmen te spoelen met behulp van een darmspoelingsysteem.

Bekijk de video en uitleg
Sluiten

Instructies voor darmspoelen voor volwassenen

Het dagelijks of om de dag gebruiken van Peristeen, of zoals aanbevolen door uw arts of verpleegkundige, helpt ongewild verlies van ontlasting en obstipatie (verstopping of constipatie) voorkomen. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkage en u zelfverzekerd de dingen kunt ondernemen waar u zin in hebt.

 

Neem de tijd

Door het gebruik van Peristeen zult u moeten wennen aan een nieuwe routine, maar de inspanning is het waard. Het regelmatig legen van uw darmen kan een groot verschil uitmaken voor uw levenskwaliteit.


De drie belangrijkste dingen om te onthouden voor het starten met Peristeen: 

  • Gebruik Peristeen regelmatig. Houd u aan het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft aanbevolen. Het regelmatig legen van uw darmen met Peristeen helpt verlies van ontlasting en verstopping voorkomen. Het kan ook de tijd die u nodig hebt om voor uw darmen te zorgen, verminderen. 
  • Kies voor het legen van uw darmen een moment uit waarop u niet gehaast bent of gestoord kan worden. Het exacte tijdstip waarop u uw darmen leegt is niet belangrijk, maar probeer dit elke dag op hetzelfde tijdstip te doen, om de regelmaat te bevorderen. 
  • Houd tijdens de eerste paar maanden van het gebruik van Peristeen regelmatig contact met uw arts of verpleegkundige. Hij/zij kan u helpen met eventuele vragen die u zou hebben en uw routine aanpassen als dat nodig is. Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact opnemen met Coloplast Care.
Sluiten
Darmspoelen bij kinderen

Instructies voor darmspoelen voor kinderen

Leren hoe ze hun darmen moeten legen, is een belangrijke stap bij de ontwikkeling van elk kind. Het geeft hen meer zelfvertrouwen en de vrijheid om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals zwemmen of spelen met vriendjes.

Bekijk de video en uitleg
Sluiten

Instructies voor darmspoelen voor kinderen

De meeste kinderen met darmklachten zijn afhankelijk van hun ouders om hen te helpen hun darmen te legen, vooral als ze jonger zijn. Traditionele methoden om ongewild verlies van ontlasting en obstipatie (verstopping of constipatie) te voorkomen, zijn onder andere een verandering van dieet, zetpillen, klysma's, emollientia en laxeermiddelen.


Voorspelbaarder

Sommige kinderen vinden deze methoden om hun darmen te legen echter niet effectief, omdat ze niet kunnen plannen wanneer ze naar het toilet moeten, wat vaak voor ongelukjes zorgt.
Darmspoelen is een routinematige handeling die ervoor zorgt dat de stoelgang zowel regelmatig als voorspelbaar is. Als dit regelmatig wordt uitgevoerd, zal uw kind zich meer op zijn/haar gemak voelen en voorkomt het problemen, zoals ongewild verlies van ontlasting en verstopping.


Wat is nu precies darmspoelen?

Bij darmspoelen wordt met een rectale catheter water via het rectum in de darm ingebracht. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg. Het proces duurt ongeveer 30-45 minuten. Na het spoelen is het onderste deel van de darm leeg. Darmspoelen wordt om de 1-2 dagen uitgevoerd.

 

Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, want:

  • Regelmatig darmspoelen voorkomt ongelukjes, omdat het onderste deel van de darm vrij is van ontlasting
  • Regelmatig darmspoelen voorkomt chronische verstopping, omdat het de stoelgang stimuleert, zodat deze regelmatiger wordt 

 

Totdat uw kind leert hoe hij/zij zelf kan spoelen, moet u ervoor zorgen dat dit correct en veilig wordt uitgevoerd. Streef naar een goede, regelmatige routine die werkt, en moedig uw kind aan zich ervoor te interesseren. Ze moeten het zelf doen als ze ouder zijn.


Coloplast biedt een darmspoelsysteem genaamd Peristeen®.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie