Informatie over dwarslaesie

Meer informatie over dwarslaesie

Inleiding tot dwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging aan het ruggenmerg. Dit leidt tot het (gedeeltelijk) uitvallen van de zenuwen onder dit punt wat verlamming en het verlies van functies veroorzaakt. De hersenen en het ruggenmerg spelen een belangrijke rol in de controle van de lichamelijke functies. Meer informatie over dwarslaesie
Sluiten

Inleiding tot dwarslaesie

Dwarslaesie

Dwarslaesie is een brede term voor schade aan het ruggenmerg. De meeste dwarslaesies veroorzaken een zekere mate van invaliditeit of verlies van gevoel in delen van het lichaam onder de plaats van het letsel. De mate van invaliditeit is afhankelijk van de omvang van het letsel en op welke plaats van het ruggenmerg de laesie zich bevindt.

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Samen met de hersenen regelt het lichaamsfuncties zoals beweging en gedrag. 
Het ruggenmerg wordt beschermd door de botten van de wervelkolom en ondersteund door een heldere vloeistof die ruggenmergvloeistof wordt genoemd. Zenuwen zijn op verscheidene punten aan het ruggenmerg gekoppeld om de verschillende onderdelen van het lichaam te beheersen. Het ruggenmerg vormt een cruciale schakel tussen de hersenen en de rest van het lichaam – indien het wordt beschadigd, kunnen gevoel en beweging verminderen of volledig verloren gaan.

Ruggenmerg

Dwarslaesies bestaan uit vier verschillende categorieën

De mate waarin een dwarslaesie tot blaas- en darmproblemen zal leiden, hangt grotendeels af van twee factoren: of de beschadiging volledig of onvolledig is, en het niveau van de dwarslaesie (hoog/laag). Dwarslaesies kunnen in vier groepen worden onderverdeeld:

 • Compleet letsel: geen vrijwillige beweging of gevoel onder de plek van het letsel
 • Incompleet letsel: enig gevoel resterend onder de plek van het letsel
 • Tetraplegie (quadriplegie): verlamming van het merendeel van de interne organen en alle vier de ledematen
 • Paraplegie: volledige of onvolledige verlamming van de benen en soms de inwendige organen, maar niet de armen

Meer informatie 

Meer informatie over dwarslaesie en blaasproblemen en hoe u kunt zorgen voor uw blaas.  

Sluiten

Goed om te weten over dwarslaesie

Dwarslaesie en blaasproblemen

Dwarslaesie en blaasproblemen

Ongeveer 80% van de mensen met een dwarslaesie zal blaasdisfunctie ondervinden. Meer informatie over dwarslaesie en blaasproblemen
Sluiten

Dwarslaesie en blaasproblemen

Het effect van een dwarslaesie op de blaas kan ertoe leiden dat de blaas onvrijwillige signalen ontvangt om zich samen te trekken, hetgeen leidt tot lekkage of ongelukjes. Als er geen signalen worden ontvangen om de blaas samen te trekken, dan maakt de blaas zichzelf niet leeg en houdt ze de urine op. De urine moet worden afgevoerd om gezond te blijven en beschadiging van de nieren te voorkomen. Dit wordt meestal gedaan door intermitterend catheteriseren. 

De meeste mensen met een dwarslaesie zullen een blaasdisfunctie ondervinden die bekend staat als neurogene blaas, wat betekent dat zij een verminderde controle over hun blaas hebben. Meer informatie over de werking van de blaas 

Typische symptomen van urineproblemen die samenhangen met een dwarslaesie

 • Kleine of grote hoeveelheden van urineverlies zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan.
 • Onvermogen van de blaas om zich volledig te legen. 
 • Urineweginfecties (UWI).

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw blaasproblemen onder controle te houden, omvatten:

Lees meer over hoe u voor uw blaas kunt zorgen

Sluiten
De behandeling van blaasproblemen als u last hebt van retentie of incontinentie

Zorgen voor uw blaas

Er zijn veel opties voor de behandeling van blaasproblemen. De oplossingen zijn afhankelijk van of u lijdt aan retentie of incontinentie. Hoe u voor uw blaas kunt zorgen
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

De meeste mensen met een dwarslaesie doorlopen een revalidatieprogramma met het doel een zo volledig en onafhankelijk mogelijk leven te leiden. Verscheidene producten kunnen bijdragen aan een betere levenskwaliteit door complicaties zoals verminderde blaasfunctie effectief te beheren.

Omgaan met blaasretentie

Als u moeite hebt met het legen van uw blaas, zult u doorgaans een intermitterende katheter gebruiken. De eerste stap is een katheter vinden die bij u en uw levensstijl past. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen volgt over de techniek en hoe vaak u moet catheteriseren.

Omgaan met urine-incontinentie

Afvoerende systemen zoals condoomkatheters en urine-opvangzakken worden effectief gebruikt door veel mannen die last hebben van urine-incontinentie. Condoomkatheters worden net als een condoom over de penis gedragen en zijn aangesloten op een urine-opvangzak, die op het been gedragen wordt. Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomkatheter gebruikt. De keuze van de juiste urine-opvangzak hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest. 

Urineweginfecties

De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is heel normaal en leidt niet altijd tot een urineweginfectie. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen dan kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en zijn niet altijd even duidelijk . Ze omvatten:

 • donker gekleurde en sterk geurende urine
 • troebele urine
 • bloed in de urine
 • koorts/zweten
 • blaaskrampen
 • vaak spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten hebt, dient u uw verpleegkundige of arts te raadplegen.

Het vermijden van urineweginfecties

Hoewel er geen duidelijke oplossing is voor het vermijden van urineweginfecties, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen waarmee u terugkerende infecties kunt helpen voorkomen en omzeilen: 

 • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
 • Een goede persoonlijke hygiëne – vooral als u catheteriseert
 • Katheterisatieroutines – regelmatig de blaas volledig legen
 • Gezonde spijsvertering – een goede darmroutine kan het risico op urineweginfecties verminderen

Het gebruik van de juiste techniek en een katheter die is voorzien van een hydrofiele coating, kan ook helpen bij het verminderen van urineweginfecties. 

 

Bekijk onze katheters:

Sluiten
Veelgestelde vragen over dwarslaesie en kwesties in verband met het beheer van blaas en darmen

Veelgestelde vragen

Zoek antwoorden op de meest gestelde vragen over dwarslaesies en problemen in verband met blaas- en darmfuncties. Veelgestelde vragen over dwarslaesie
Sluiten

Veelgestelde vragen

Deze veelgestelde vragen zijn bedoeld als een handleiding voor vragen die vaak voorkomen. Raadpleeg altijd uw arts over een dwarslaesie. 

Wat wordt bedoeld met dwarslaesie?

Dwarslaesie is de algemene term die wordt gebruikt om schade aan het ruggenmerg te beschrijven. De schade wordt meestal veroorzaakt door gebroken botten in de nek of rug die op het ruggenmerg drukken. 

Wat zijn de oorzaken van dwarslaesie?

Dwarslaesie is meestal het resultaat van een trauma, zoals een auto-ongeluk, valpartij, geweld of sportblessure. Het kan echter ook voortvloeien uit een infectie van het ruggenmerg en bepaalde medische aandoeningen, zoals multiple sclerose en spina bifida. 

Hoe kan ik mijn dagelijkse leven verbeteren?

Hoewel de meeste ruggenmergletsels permanent zijn, is het vaak mogelijk om een zekere mate van verbetering te bereiken door middel van fysiotherapie en revalidatie. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor mensen met een dwarslaesie om een zo volwaardig en actief mogelijk leven te leiden door het beheersen van de complicaties, zoals het verlies van de blaas, darm, of seksuele controle. 

Waarom veroorzaakt een dwarslaesie blaasproblemen?

De blaas, waarin urine wordt opgeslagen, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is het waarschijnlijk dat de zenuwen die uw blaas aansturen, beschadigd zijn en dat de blaasfunctie daardoor wordt beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, sommigen hebben ongewild urineverlies, terwijl andere moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas. 

Waarom veroorzaakt een dwarslaesie darmproblemen?

De darm wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is het waarschijnlijk dat de zenuwen die uw darmen aansturen, beschadigd zijn en dat de darmfunctie daardoor wordt beïnvloed. 

Meer informatie

Lees meer veelgestelde vragen over blaasproblemen. Lees meer veelgestelde vragen over darmproblemen.

Sluiten
Dwarslaesie en darmklachten

Dwarslaesie en darmklachten

De meeste mensen met een dwarslaesie ondervinden darmklachten. Meer informatie over dwarslaesie en darmklachten
Sluiten

Dwarslaesie en darmklachten

Veel mensen met een dwarslaesie zullen een darmdisfunctie ondervinden die bekend staat als neurogene darm, wat betekent dat zij een verminderd vermogen hebben om hun darmen te controleren.

Een neurogene darm kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie), obstipatie (constipatie of verstopping), of beide. De ernst van de darmsymptomen is afhankelijk van de omvang en het niveau van de dwarslaesie.

Met een hoge dwarslaesie zijn de algemene symptomen:

 • Langzamere beweging van de ontlasting, wat kan leiden tot verstopping.
 • Veel ongecontroleerde darmsamentrekkingen waardoor de darm vaak wordt geleegd.
 • Lage rectale capaciteit – de zenuwen reageren op slechts een kleine hoeveelheid ontlasting in de endeldarm, waardoor de darm vaak wordt geleegd.
 • Verminderde of geen controle over de externe sluitspier  – dit is te wijten aan het feit dat de communicatie tussen de sluitspier en de hersenen verstoord raakt, en dit kan leiden tot ontlastingsincontinentie.

Met een lage dwarslaesie zijn de algemene symptomen:

 • Langzamere beweging van de ontlasting, wat kan leiden tot verstopping.
 • Verhoogde rectale capaciteit – de zenuwen reageren slechts op een grote hoeveelheid ontlasting in het rectum, hetgeen ook leidt tot verstopping.
 • Ontspannen en overbelaste lagere darmen – een grotere rectale capaciteit kan de lagere darmen te ver uitrekken, wat kan leiden tot lekkage en een vergrote dikke darm.
 • Verminderde rectale samentrekkingen, waardoor het moeilijk is om de darmen volledig te legen.
 • Verminderde of geen controle over de externe sluitspier, wat leidt tot ongewild verlies van ontlasting.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw darmklachten onder controle te houden, zijn onder andere: 

Lees meer over hoe u kunt zorgen voor uw darmen.

Sluiten
Zorgen voor uw darmen

Zorgen voor uw darmen

Wanneer u een dwarslaesie hebt, is het belangrijk om goed te zorgen voor uw darmen om ongecontroleerde stoelgang en/of obstipatie te vermijden. Hoe u voor uw darmen kunt zorgen
Sluiten

Zorgen voor uw darmen

Omdat een dwarslaesie de darmfunctie beïnvloedt, zult u waarschijnlijk een vorm van hulp nodig hebben voor het regelmatig beheren van uw darmen – meestal elke dag of om de dag. Dit staat bekend als een darmbeheerroutine.

Omgaan met ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie)

Een belangrijk doel van een darmbeheerroutine is een geschikt tijdstip verzekeren om uw darmen te legen, zodat het risico op ongewild verlies van ontlasting wordt geminimaliseerd. Dit kan een erg ongemakkelijk aspect zijn van het leven na het letsel.

Omgaan met obstipatie (constipatie of verstopping)

Het regelmatige leegmaken van de darmen helpt overmatige ophoping van ontlasting en chronische obstipatie te voorkomen.

Beschikbare opties om darmklachten te helpen beherenTransanale irrigatiepiramide

Voor het beheren van zowel ongewild verlies van ontlasting als obstipatie zijn er een aantal behandelingsopties beschikbaar in oplopende volgorde van invasiviteit:

 • Conservatieve behandeling
 • Digitale stimulatie
 • Transanale irrigatie, ook bekend als darmspoeling, bijvoorbeeld Peristeen®
 • Sacrale neuromodulatie
 • Antegrade darmspoeling (ACE)
 • Sacrale stimulatie van de voorwortel
 • Stoma

Men zal u waarschijnlijk eerst conservatieve behandelingen aanbieden, zoals het aanpassen van uw dieet en vochtinname en/of medicijnen, zoals zwelmiddelen, laxeermiddelen en klysma's. 

 

Darmspoelen

Darmspoelen helpt u uw darmen op een effectieve en voorspelbare wijze te legen. Regelmatig spoelen helpt ongewild verlies van ontlasting te voorkomen en elimineert het risico van ongelukjes. Het is ook een effectieve methode om het risico op obstipatie te verminderen, doordat het de ophoping van ontlasting voorkomt.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw darmproblemen onder controle te houden, zijn onder andere: 

Zoek de antwoorden op de meest gestelde vragen over dwarslaesie en blaas- en darmproblemen in de  veelgestelde vragen

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie