Seksualiteit met een stoma

De operatie heeft uw lichaam uiteraard veranderd en het kan goed zijn dat u zelf nog niet helemaal aan deze veranderingen bent gewend. Dit kan natuurlijk ook voor uw partner gelden. Maar ook met uw stoma kunt u nog steeds een ​​bevredigend seksleven of andere betekenisvolle romantische relaties hebben. Bekijk hieronder een aantal tips.

vrienden lopen praten stomadrager

Praten over uw stoma

Het praten over uw gevoelens rondom de stoma, uw ziekte en de operatie zal u helpen beter door de moeilijke tijd heen te komen. Met wie kunt u praten over uw stoma en wat moet u zeggen?
Sluiten

Praten over uw stoma

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Veel mensen willen lichamelijk contact het liefst voorkomen, uit angst dat het zou kunnen leiden tot verwachtingen of wensen waaraan ze misschien niet kunnen voldoen.     

Maar u kunt in het algemeen nog steeds van een goed seksleven genieten nadat u een stoma-operatie heeft gehad. Het is heel gewoon dat u tijdens ziekte en in de periode na de operatie minder seksueel verlangen voelt. Maar door te praten over uw gevoelens rondom de stoma, uw ziekte en de operatie zult u gemakkelijker door deze moeilijke tijd heen kunnen komen.

Praat met uw stomaverpleegkundige over intimiteit

U kunt met uw verpleegkundige over al uw zorgen praten, ook over problemen omtrent uw intimiteit.  Hierdoor zult u een ​​goede start maken. Uw stomaverpleegkundige heeft veel ervaring met het bespreken van alle uitdagingen die u misschien ervaart en kan u op vele manieren helpen, zowel met advies als met nuttige hulpmiddelen.

Vóór de operatie is het belangrijk om de chirurg te raadplegen over de noodzaak het rectum te behouden en de risico's die hiermee samenhangen.

Praat met uw partner over uw stoma

Praat open en eerlijk met uw partner, zelfs als u zich hierbij eerst wat ongemakkelijk voelt. U kunt er bijna zeker van zijn dat het samen praten de band van respect en vertrouwen tussen u beiden alleen maar zal versterken.

Het is heel goed mogelijk dat u nog geen energie heeft, of dat u het moeilijk vindt om uw seksleven te hervatten vanwege vermoeidheid, angst voor pijn of andere mentale barrières. Toch is het ook dan belangrijk om nabijheid en lichamelijk contact met uw partner te onderhouden, zonder dat dit per se tot geslachtsgemeenschap hoeft te leiden.

Hoe kunt u een nieuwe partner over uw stoma vertellen?

Als u geen partner hebt, kan de gedachte aan een mogelijke intieme relatie u misschien zorgen baren wanneer u een stoma hebt. Welk moment zou geschikt zijn om de ander over uw stoma te vertellen? In het begin van de relatie, om ervoor te zorgen dat de partner zich niet bedrogen voelt? Of pas later, met het risico dat de intieme sfeer wordt bedorven? Het kan moeilijk zijn om er openlijk over te praten.

Als voorbereiding op de situatie kan het een goed idee zijn om van tevoren te bedenken wat u wilt gaan zeggen. Hierdoor zult u zich zekerder voelen wanneer de situatie zich voordoet, omdat het moeilijk kan zijn om het initiatief te nemen voor een ​​dergelijk gesprek.  

Maar vergeet nooit dat u heel veel meer bent dan alleen iemand met een stoma. 

Steungroepen voor stomadragers

Uiteindelijk helpt niets beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat u doormaakt. Als u bijvoorbeeld lid wordt van de Nederlandse Stomavereniging  kunt u mensen ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Bovendien kunt u hier handige tips, inspiratie en persoonlijke steun ontvangen. Raadpleeg uw stomaverpleegkundige over steungroepen die voor u relevant zijn. 

Sluiten
vrienden drinken biertje en praten

Wennen aan uw lichaam na de stoma-operatie

Na een stoma-operatie is het heel normaal dat u bezorgd bent over het uiterlijk van uw lichaam. Zoek informatie over wat u kunt doen om aan uw veranderde lichaam te wennen. Praktische tips voor het leven met een stoma
Sluiten

Praktische tips voor het leven met een stoma

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Na een stoma-operatie is het heel normaal dat u bezorgd bent over het uiterlijk van uw lichaam. Een grote verandering in uw lichaam, de angst voor een ernstige ziekte, de ziekenhuisopname en de operatie zelf vormen samen een enorme emotionele last. Het kan even duren voordat u gewend bent aan de veranderingen in en aan uw lichaam en u kunt zich hierdoor wat minder aantrekkelijk voelen. Het is zeker niet altijd gemakkelijk, maar u zult zich beter voelen als u uw stoma kunt accepteren als een deel van wie u nu bent. Dat geldt ook voor uw partner. Uw leven wordt niet bepaald door uw stoma, maar door uw behoeften, waaraan nog steeds kan worden voldaan.

Richt u ook op de behoeften van uw partner

Het geeft niets als het een tijdje duurt voordat uw intieme leven weer lijkt op hoe het was. Zet uzelf en elkaar niet onder druk. Het zal wat tijd kosten om eraan te wennen, maar de meeste mensen zijn in staat om weer een gezond seksleven te ontwikkelen. Wanneer u zich naast uw eigen behoeften ook op die van uw partner blijft richten, dan zullen veel van uw zorgen vanzelf afnemen.

Intimiteit is meer dan seks – ook wanneer u een stoma hebt

Vergeet niet dat intimiteit uit veel meer dan alleen de geslachtsgemeenschap bestaat en ook op zichzelf bevredigend en plezierig kan zijn. Neem de tijd om gewoon te genieten van het elkaar aanraken, vasthouden, knuffelen en zoenen; laat het gevoel dat u klaar bent voor geslachtsgemeenschap vanzelf komen als de tijd er rijp voor is.

Wat gebeurt er met het stomazakje tijdens de seks?

Als u steeds aan de stoma en het stomazakje blijft denken, kan het moeilijk zijn om u te ontspannen en uzelf seksueel over te geven. Maar u kunt dergelijke problemen de baas worden. Zowel de stoma als het stomazakje zijn goed bestand tegen geslachtsgemeenschap. Het is belangrijk om te onthouden hoe de seks was die u vóór de operatie samen had. Daardoor ziet u uw eventuele eerdere problemen niet over het hoofd en kunt u de stoma hiervan niet de schuld geven. 

U vindt hier meer informatie over producten die handig zijn voor een intieme situatie.

Sluiten
Lichamelijke veranderingen na uw stoma-operatie

Lichamelijke veranderingen na uw stoma-operatie

Ook na uw stoma-operatie kunt u seksualiteit en een normale, liefdevolle relatie blijven onderhouden. Hoe en wanneer, dat hangt af van de operatie die u hebt ondergaan. Meer informatie over de veranderingen na uw stoma-operatie en hoe u hiermee kunt omgaan
Sluiten

Lichamelijke veranderingen na uw stoma-operatie

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Ook na uw stoma-operatie kunt u intimiteit en een normale, liefdevolle relatie blijven onderhouden. Hoe en wanneer, dat hangt af van de operatie die u hebt ondergaan. Zo kunt u bijvoorbeeld ongemak voelen als uw rectum of uw blaas is verwijderd en bij vrouwen kan de baarmoeder van positie veranderd zijn. U kunt andere gevoelens ervaren en u zult misschien wat pijn voelen. Doe voorzichtig, stap voor stap eigen ervaringen op.  

Hoe zit het met de stoma?

Met een stoma kunt u heel goed uw seksleven hervatten, het litteken van de operatie zal niet opengaan. De ziekte waaraan u bent geopereerd is niet besmettelijk en het risico dat deze terugkomt, is niet afhankelijk van uw seksleven. 

Vergeet niet dat de stoma vaak 1 tot 1½  uur na een maaltijd het meest actief is. Daarom is het misschien een goed idee om uw partner over de mogelijke winderigheid te vertellen, om te voorkomen dat dit u van streek maakt of stoort. 

Wat kunt u doen om uw seksuele ervaringen nog beter te maken?

Het kan helpen om verschillende standjes uit te proberen, die de druk uit de buurt van uw stoma verplaatsen. Ook kunt u uzelf ondersteunen met een kussen en glijmiddel gebruiken.

Sommige mannen vinden het na hun stoma-operatie moeilijker om hun erectie te handhaven, vanwege schade aan de zenuwen. Als u dit probleem ervaart, probeer dan eens een positie waarin u lichamelijk minder actief bent. Dit kan namelijk de duur van de erectie verlengen. 

Veranderingen in uw lichaam na uw stoma-operatie

De lichamelijke gevolgen van een stoma-operatie en de invloed ervan op het seksleven zijn afhankelijk van verschillende factoren. Sommige seksuele functies kunnen mogelijk tijdelijk of blijvend beschadigd zijn en functioneren daardoor niet meer zoals voorheen. 

Het is belangrijk om van het ziekenhuis voldoende informatie over uw operatie te ontvangen. Een tekening van de operatie kan hierbij erg handig zijn. Als u na de stoma-operatie seksuele problemen ervaart, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bepalen en het probleem te verhelpen. 

Sluiten
moeder dochter anticonceptie

Anticonceptie voor mensen met een stoma

Mensen met een stoma kunnen elke soort anticonceptie gebruiken. Voor sommige mensen met een ileostoma zijn er echter mogelijk een aantal uitzonderingen. Hier vindt u meer informatie over anticonceptie voor mensen met een stoma
Sluiten

Anticonceptie voor mensen met een stoma

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Als u niet zwanger wilt worden, moet u net als voor de operatie uw anticonceptie blijven gebruiken. 

 

Anticonceptie voor vrouwen met een stoma

Mensen met een stoma kunnen elke soort anticonceptie gebruiken. Voor sommige mensen met een ileostoma is de doorgang van barium echter zo snel, dat de assimilatie van anticonceptiepillen niet op de juiste manier verloopt. Als u een ileostoma heeft, zijn anticonceptiepillen daarom geen veilige methode. Raadpleeg altijd uw verpleegkundige.

Sluiten
zwangere stomadrager

Vruchtbaarheid en zwangerschap als u een stoma heeft

U kunt zwanger worden met een stoma. Meer informatie over hoe de operatie invloed kan hebben op uw vruchtbaarheid en de verschillende fasen van uw zwangerschap leest u hier. Vruchtbaarheid en zwangerschap met een stoma
Sluiten

Vruchtbaarheid en zwangerschap met een stoma

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Vruchtbaarheid na de operatie

Speciaal voor vrouwen:

  • Een uitgebreide blaas- of darmoperatie kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid als gevolg van verklevingen of indien de baarmoeder naar achteren is verplaatst.

Speciaal voor mannen:

  • Bij elke operatie met een risico op zenuwschade moet u voorafgaand aan de operatie met uw arts de mogelijkheid bespreken om uw sperma in een spermabank te bewaren. Dit wordt gedaan in het geval u later kinderen zou willen.
  • Stress over de operatie en de behandeling kan het niveau van het mannelijke geslachtshormoon testosteron gedurende een korte periode verlagen.
  • Zolang de testikels tijdens de operatie onaangetast blijven, is er geen reden voor hormoonbehandeling. 

U kunt hulp krijgen om zwanger te worden als u een stoma heeft

Zowel voor mensen met een stoma als voor ieder ander die onvrijwillig kinderloos blijft, zijn er tegenwoordig veel verschillende opties. Neem voor hulp contact op met uw arts.

Vrouwen met een stoma hebben een normale zwangerschap

Ondanks een stoma kunt u gewoon zwanger worden en een normale bevalling hebben. De stoma past zich gewoon aan de veranderende, groeiende vorm van uw buik aan. 

In het begin van de zwangerschap

Het is een goed idee contact op te nemen met een stomaverpleegkundige aan het begin van uw zwangerschap. Het is op dit punt vaak noodzakelijk om speciale overwegingen over de producten die u gebruikt te bespreken. 

In de latere fases van de zwangerschap 

In de latere fases van uw zwangerschap hebt u misschien een spiegel nodig om uw stomazakje te verwisselen. 

Zal de stoma van invloed zijn op de bevalling?

U kunt bevallen zonder enig risico voor uzelf of uw baby. De stoma is hierbij geen belemmering. 

Sluiten
anale seks stoma niet doen

Anale seks na de stoma-operatie

Praat voor de operatie met uw chirurg over de noodzaak het rectum te behouden en de risico's die hiermee samenhangen. Het wordt sterk afgeraden om anale seks via de stoma te hebben. Anale seks wanneer u een stoma hebt
Sluiten

Anale seks na de stoma-operatie

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Vóór de operatie is het belangrijk om de chirurg te raadplegen over de noodzaak het rectum te behouden en de risico's die hiermee samenhangen. 

Het is niet veilig om voor anale seks de stoma te gebruiken ter vervanging van het rectum

Het wordt sterk afgeraden om voor anale seks de stoma te gebruiken ter vervanging van het rectum. Dit kan leiden tot bloedingen en littekenvorming, wat problemen kan veroorzaken en mogelijke een nieuwe operatie nodig maakt. 

Sluiten
vrouw glimlachend stomadrager

Complicaties rond intimiteit voor vrouwen met een stoma

Meer informatie over de mogelijke complicaties voor vrouwen bij intimiteit en seksualiteit na een stoma-operatie. Mogelijke problemen voor vrouwen na een stoma-operatie
Sluiten

Mogelijke complicaties voor vrouwen

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

Pijn ervaren tijdens het vrijen

Pijn kan een negatieve invloed hebben op de seksuele stimulatie. Na herhaalde pogingen kan de angst voor pijn ook het plezier en de spontaniteit van het seksleven in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk om een ​​oplossing te vinden voor eventuele pijn die u ervaart. Praat met uw stomaverpleegkundige over uw ervaringen met pijn. Er zijn verschillende pijnstillende gels die u kunt gebruiken en er zijn ook verschillende nuttige oefeningen.

Als uw vagina na de stoma-operatie droog aanvoelt

Vaginale zetpillen, glijmiddel op waterbasis of een beetje spuug op een vinger kunnen droogheid van de vagina ook verbeteren. Glijmiddel kunt u bij de drogist of apotheek kopen. U brengt het glijmiddel, bij voorkeur op waterbasis en zonder toevoegingen, aan op de penis en rond de ingang van de vagina.

Toegenomen vaginale afscheiding kan een bijwerking zijn na een stoma-operatie

Er zijn verschillende oplossingen voor toegenomen vaginale afscheiding, afhankelijk van de omvang van het probleem. Voor sommigen zal een inlegkruisje waarschijnlijk genoeg zijn. Voor anderen is het misschien nodig vaginale zetpillen of douches te gebruiken. Bespreek dit met uw arts. U kunt bovendien uw bekkenbodemspieren versterken door regelmatig bekkenbodemoefeningen uit te voeren. Bespreek dit met een fysiotherapeut. In zeldzame gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

Blaasproblemen na een stoma-operatie

Het is voor iedereen die blaasproblemen ervaart belangrijk om begeleiding te zoeken bij een fysiotherapeut of anderen die u kunnen helpen met het herstel van de bekkenbodemspieren door middel van dagelijkse oefeningen.

Het kan ook nuttig zijn om u te laten doorverwijzen naar een arts, uroloog of gynaecoloog. Via onderzoek en gesprekken kunnen zij de oorzaak van het probleem ontdekken en mogelijk achterhalen hoe het kan worden verholpen.

Als u naar toilet gaat, is het belangrijk dat u de tijd neemt om uw blaas te legen. U moet ook onthouden dat de blaas het beste wordt geleegd als u ontspannen bent en niet probeert te persen.

Stomadragers ervaren veranderingen in de gevoeligheid van de clitoris

De zenuwbanen naar de clitoris kunnen beschadigd zijn door de operatie en de gevoeligheid van de clitoris kan hierdoor ook veranderd zijn. Het kan bij sommigen dus wel wat langer duren om seksueel gestimuleerd te raken. Het gebied rond de ingang van de vagina kan anderzijds ook te gevoelig zijn geworden. Hierdoor kan zelfs de zachtste aanraking oncomfortabel of pijnlijk worden.

Het is ook mogelijk om vanuit andere plaatsen in de buurt van de clitoris seksueel gestimuleerd te worden of een orgasme te ervaren. Als u dit voorheen nog niet wist, kunt u het trainen of ontdekken. Probeer uzelf te verkennen via masturbatie.

Bijwerkingen van chemotherapie of radiotherapie voor stomadragers

De nazorg kan soms leiden tot bijwerkingen die het seksleven kunnen beïnvloeden. Chemotherapie kan de menstruatie zodanig beïnvloeden dat deze voor korte of langere tijd stopt. Sommige soorten medicatie kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden. Radiotherapie kan, afhankelijk van het bestralingsveld, leiden tot pijn en irritatie van het vaginale slijmvlies. Er kan na de bestraling littekenvorming optreden. Hierdoor kan de vagina minder elastisch worden en zich aan de aangrenzende weefsels hechten. Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen, met wie u de omvang van de behandeling en de mogelijke gevolgen kunt bespreken. 

Sluiten
Complicaties rond intimiteit voor mannen met een stoma

Complicaties rond intimiteit voor mannen met een stoma

Meer informatie over de mogelijke complicaties voor mannen bij intimiteit en seksualiteit na een stoma-operatie. Mogelijke complicaties rond intimiteit voor mannen
Sluiten

Mogelijke complicaties voor mannen

Referenties

Annemette Bach, stomaverpleegkundige, Denemarken; Grethe Hansen, stomaverpleegkundige, Denemarken; Elisabeth Aveborn, stomatherapeute, Zweden; Ina Berndtsson, stomatherapeute en seksuologe, Zweden.

De meeste problemen bij mannen bestaan uit ofwel een minder goede of afwezige erectie, of problemen met betrekking tot de ejaculatie.

Bij onvoldoende erectie

Een vacuümpomp kan de bloedstroom in de penis herstellen, waarna een stevige penisring wordt vastgezet rond de wortel van de penis. U kunt ook een ondersteunend condoom gebruiken.   

Gebrek aan erectie

Er bestaat ook een mogelijkheid tot een chirurgische oplossing: dit is een permanente oplossing. Medische behandeling kan ook een oplossing zijn.  

Gebrek aan ejaculatie

De reden voor het gebrek aan ejaculatie is zenuwschade. Dit betekent ofwel dat de ejaculaties stoppen of dat het sperma omhoog wordt gestuwd naar de blaas, waar het tijdens het urineren wordt afgevoerd. Dit maakt dat de urine er wat vreemd uitziet. Dit is onschuldig, maar de man zal niet meer volledig vruchtbaar zijn. De meeste mannen ervaren geen verandering in het gevoel van het orgasme, maar sommigen kunnen dit als zeer vervelend ervaren. Ze kunnen het gevoel hebben geen ‘echte man’ meer te zijn. Het is dus belangrijk om een ​​positieve ondersteuning van de partner te krijgen. 

Als u een verandering ervaart in de gevoeligheid van de penis na uw stoma-operatie

Als gevolg van zenuwbeschadiging kunnen sommigen een verminderde gevoeligheid in de penis en het scrotum beleven. Anderen ervaren juist een verhoogde gevoeligheid, wat kan betekenen dat zelfs de zachtste aanraking oncomfortabel of pijnlijk wordt. 

Stomadragers die pijn ervaren tijdens erectie en ejaculatie

Er kan voor een korte periode na een blaas- of darmoperatie of na radiotherapie pijn optreden bij erectie en ejaculatie. Deze problemen zullen waarschijnlijk binnen een korte tijd vanzelf verdwijnen. Dit is onschuldig en geen symptoom van een ziekte. In sommige gevallen kan medicatie nuttig zijn. Bespreek dit met uw arts.  

Impotentie na een stoma-operatie

Slechts een klein aantal patiënten die een intestinale ingreep hebben gehad blijven na één jaar nog impotent.

Laat u niet ontmoedigen als u problemen ervaart. Het lichaam heeft tijd nodig om na zo'n ingrijpende operatie te herstellen. Vergeet ook niet dat de erectie, ejaculatie en orgasmes onafhankelijk van elkaar zijn: een man is perfect in staat om zonder een erectie een volledig hoogtepunt te bereiken.    

  • Probeer de oorzaak van de impotentie te bepalen. Hoeveel werd er tijdens uw operatie verwijderd? Lichamelijke schade kan de oorzaak zijn als er nooit, ook niet tijdens uw slaap, in de ochtend of bij het masturberen, enig teken van erectie merkbaar is. 
  • Overweeg of u iets in uw dagelijks leven zou kunnen veranderen. Bent u uitgerust of juist vermoeid voordat u aan seks begint? Ontvangt u voldoende lichamelijke of mentale stimulatie? Hoe is de relatie met uw partner in het algemeen? Conflict kan een effect hebben op de potentie.
  • Tabak, alcohol, bepaalde medicatie en sommige chronische ziekten kunnen de kans op problemen met de potentie verhogen. 
  • Als u en uw partner geen resultaat bereiken door te praten en problemen op te lossen, neem dan contact op met uw huisarts, het ziekenhuis of een stomaverpleegkundige. Zij kunnen u helpen met gesprekken en behandeling voordat uw relatie eronder gaat lijden. Sommige problemen kunnen met advies en begeleiding worden opgelost. Als dit niet voldoende is, kunt u ook worden doorverwezen naar een seksuoloog of uroloog. 

Er bestaan ​​verschillende ondersteunende materialen, die u tijdelijk of als een permanente oplossing kunt gebruiken als u een stoma hebt.

Een penisring of een gewoon condoom dat rond de wortel van de penis wordt gevouwen kan het probleem soms ook verhelpen. Dit verhindert dat het bloed de penis verlaat voordat de geslachtsgemeenschap is voltooid. Deze oplossing kan echter alleen maximaal een half uur per keer worden gebruikt.

Bijwerkingen van bestraling of chemotherapie

Bestraling kan de bloedstroom vertragen, waardoor het onmogelijk wordt om een ​​normale erectie te krijgen. Ook kan het de gevoeligheid van de geslachtsdelen veranderen. Deze bijwerkingen kunnen zich binnen het eerste jaar na de behandeling ontwikkelen. Chemotherapie kan op dezelfde manier uw erecties en passie doen verzwakken, maar deze zullen na een week of twee terugkeren. Sommige soorten chemotherapie en preventieve medicatie tegen misselijkheid kunnen invloed hebben op de hormoonproductie. 

Zeer weinig chemotherapiebehandelingen kunnen permanente schade aan het zenuwstelsel veroorzaken, wat kan leiden tot het omhoog stuwen van het sperma naar de blaas.     

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie