Veel mensen willen lichamelijk contact het liefst voorkomen, uit angst dat het zou kunnen leiden tot verwachtingen of wensen waaraan ze misschien niet kunnen voldoen.
Maar u kunt in het algemeen nog steeds van een goed seksleven genieten nadat u een stoma-operatie heeft gehad. Het is heel gewoon dat u tijdens ziekte en in de periode na de operatie minder seksueel verlangen voelt. Maar door te praten over uw gevoelens rondom de stoma, uw ziekte en de operatie zult u gemakkelijker door deze moeilijke tijd heen kunnen komen.
Praat met uw stomaverpleegkundige over intimiteit
U kunt met uw verpleegkundige over al uw zorgen praten, ook over problemen omtrent uw intimiteit. Hierdoor zult u een goede start maken. Uw stomaverpleegkundige heeft veel ervaring met het bespreken van alle uitdagingen die u misschien ervaart en kan u op vele manieren helpen, zowel met advies als met nuttige hulpmiddelen.
Vóór de operatie is het belangrijk om de chirurg te raadplegen over de noodzaak het rectum te behouden en de risico's die hiermee samenhangen.
Praat met uw partner over uw stoma
Praat open en eerlijk met uw partner, zelfs als u zich hierbij eerst wat ongemakkelijk voelt. U kunt er bijna zeker van zijn dat het samen praten de band van respect en vertrouwen tussen u beiden alleen maar zal versterken.
Het is heel goed mogelijk dat u nog geen energie heeft, of dat u het moeilijk vindt om uw seksleven te hervatten vanwege vermoeidheid, angst voor pijn of andere mentale barrières. Toch is het ook dan belangrijk om nabijheid en lichamelijk contact met uw partner te onderhouden, zonder dat dit per se tot geslachtsgemeenschap hoeft te leiden.
Hoe kunt u een nieuwe partner over uw stoma vertellen?
Als u geen partner hebt, kan de gedachte aan een mogelijke intieme relatie u misschien zorgen baren wanneer u een stoma hebt. Welk moment zou geschikt zijn om de ander over uw stoma te vertellen? In het begin van de relatie, om ervoor te zorgen dat de partner zich niet bedrogen voelt? Of pas later, met het risico dat de intieme sfeer wordt bedorven? Het kan moeilijk zijn om er openlijk over te praten.
Als voorbereiding op de situatie kan het een goed idee zijn om van tevoren te bedenken wat u wilt gaan zeggen. Hierdoor zult u zich zekerder voelen wanneer de situatie zich voordoet, omdat het moeilijk kan zijn om het initiatief te nemen voor een dergelijk gesprek.
Maar vergeet nooit dat u heel veel meer bent dan alleen iemand met een stoma.
Steungroepen voor stomadragers
Uiteindelijk helpt niets beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat u doormaakt. Als u bijvoorbeeld lid wordt van de Nederlandse Stomavereniging kunt u mensen ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Bovendien kunt u hier handige tips, inspiratie en persoonlijke steun ontvangen. Raadpleeg uw stomaverpleegkundige over steungroepen die voor u relevant zijn.