Instructiefilmpjes katheters

Instructiefilmpjes voor kinderen

Instructiefilmpjes darmspoelsysteem

Darmspoelen met Peristeen

Darmspoelen met Peristeen

Peristeen is een innovatief darmspoelsysteem voor mensen die last hebben van feces incontinentie of chronische obstipatie. Darmspoelen vermindert of voorkomt het ongewild verlies van vocht, slijm of ontlasting op een ongewenst tijdstip.

Bekijk de video over darmspoelen
Sluiten

Darmspoelen met Peristeen

Peristeen is een unieke manier voor het legen van de darm en wordt gebruikt om fecale incontinentie en chronische obstipatie te voorkomen.
Het systeem is speciaal ontworpen om gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken. Dit biedt onafhankelijkheid voor de gebruiker en een gevoel van vertrouwen. Bij klinische testen met patiënten met een dwarslaesie vermindert het Peristeen systeem fecale incontinentie en obstipatie en biedt het een betere kwaliteit van leven(2).


Hoe werkt het?

Peristeen is een techniek voor het legen van de darm door lauw kraanwater (36-38°C) via een catheter in het rectum in te brengen. De gebruiker zit op het toilet terwijl het water in het rectum wordt gepompt. Het water verwijdert zich vervolgens uit de darm in het toilet, samen met de ontlasting. De resultaten zijn doorgaans zo effectief dat de meeste gebruikers de procedure slechts om de dag hoeven uit te voeren.


Hoe kunnen patiënten beginnen met het gebruik van Peristeen?

De personen moeten worden beoordeeld door een gekwalificeerde arts of verpleegkundige om ervoor te zorgen dat deze methode voor hen geschikt is. De procedure kan hen dan worden aangeleerd om het beste resultaat te verkrijgen. Zodra mensen met het systeem vertrouwd zijn, kan het hen vertrouwen geven om meer uit hun dagelijkse leven te halen.

 

Download de brochure met bestelinformatie en artikelnummers (pdf).

Sluiten
Darmspoelen bij kinderen

Darmspoelen bij kinderen

In deze film kun je precies zien hoe je moet darmspoelen met Peristeen.

Bekijk de stap-voor-stap instructie voor kinderen
Sluiten

Darmspoelen bij kinderen

icon


De meeste kinderen met spina bifida zijn afhankelijk van hun ouders om hen te helpen hun darmen te legen, vooral als ze jonger zijn. Traditionele methoden om verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen zijn onder andere een verandering van dieet, zetpillen, klysma's, emollientia en laxeermiddelen.


Voorspelbaarder

Sommige kinderen vinden deze methoden om hun darmen te legen echter niet effectief, omdat ze niet kunnen plannen wanneer ze zich ontlasten, wat vaak voor ongelukjes zorgt.

Darmspoelen is een routinematige darmzorg die ervoor zorgt dat de stoelgang zowel regelmatig als voorspelbaar is. Als het regelmatig wordt uitgevoerd, zal uw kind zich meer op zijn gemak voelen en voorkomt het problemen, zoals verlies van ontlasting en obstipatie.


Wat is nu precies darmspoelen?

Darmspoelen is wanneer er met een rectale catheter water via het rectum in de darm wordt ingebracht. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg. Het hele proces duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na het darmspoelen is het onderste deel van de darm leeg. Het darmspoelen wordt dagelijks of om de dag uitgevoerd

 

Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat:

  • Regelmatige darmspoelen voorkomt ongelukjes, omdat het onderste deel van de darm vrij is van ontlasting
  • Regelmatig darmspoelen voorkomt chronische obstipatie, omdat het de stoelgang stimuleert, zodat deze regelmatiger wordt 

 

Totdat uw kind leert hoe hij/zij zelf moet spoelen kan doen, moet u ervoor zorgen dat deze correct en veilig wordt uitgevoerd. Streef naar een goede, regelmatige routine die werkt, en moedig uw kind aan zich ervoor te interesseren. Ze moeten het zelf doen als ze ouder zijn.

Het kan een goed idee zijn om de voortgang van uw kind bij te houden. Voor inspiratie: download en print het Peristeen dagboek (pdf, 1MB).

Coloplast biedt een darmspoelsysteem dat Peristeen® heet.

Sluiten
Aan de slag met Peristeen®

Aan de slag met Peristeen®

Een product als Peristeen gebruiken om uw darmen te legen kan in het begin een uitdaging zijn. Maar met de juiste training en de juiste routine zult u er al snel de voordelen van merken.

Bekijk de stap-voor-stap instructie voor volwassenen
Sluiten

Aan de slag met Peristeen®

pictogram

 

Het dagelijks of om de dag gebruiken van Peristeen®, zoals aanbevolen door uw arts of verpleegkundige, helpt verlies van ontlasting en obstipatie voorkomen. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkage en u zelfverzekerd de dingen waar u zin in heeft kunt ondernemen.

 

Neem de tijd

Door het gebruik van Peristeen zult u moeten wennen aan een nieuwe routine, maar de inspanning is het waard. Het regelmatig legen van uw darmen kan een groot verschil uitmaken voor uw kwaliteit van leven.

De drie belangrijkste dingen om te onthouden voor het starten met Peristeen: 

  • Gebruik Peristeen regelmatig. Houd u aan het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft aanbevolen. Het regelmatig legen van uw darmen met Peristeen helpt verlies van ontlasting en obstipatie voorkomen. Het kan ook de tijd die u nodig heeft om voor uw darmen te zorgen verminderen. 
  • Kies voor het legen van uw darmen een moment uit waarop u niet gehaast bent of gestoord kan worden. De exacte tijd waarop u uw darmen leegt is niet belangrijk, maar probeer dit elke dag op dezelfde tijd te doen, om de regelmaat te bevorderen. 
  • Houd regelmatig contact met uw arts of verpleegkundige tijdens de eerste paar maanden van het gebruik van Peristeen. Hij of zij kan u helpen met eventuele vragen die u zou kunnen hebben en uw routine aan te passen als dat nodig is. Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact opnemen met Coloplast® Care. 
Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie