SpeediCath 20 jaar

SpeediCath®


al 20 jaar een vertrouwde keuze

We zijn trots op 20 jaar innovatie binnen het SpeediCath assortiment. Zo brachten we de eerste gebruiksklare katheter en de eerste compacte katheter op de markt. 

Wat maakt SpeediCath een SpeediCath katheter?

Welke SpeediCath katheter je ook kiest, we bieden bij elke SpeediCath katheter een hoge kwaliteit en veiligheid. Alle SpeediCath katheters hebben een unieke en gelijkmatig verdeelde hydrofiele coating die ook is aangebracht op de gepolijste katheterogen.Dit leidt tot een veilige katheterisatie, passend bij de EAUN richtlijn voor zelfkatheterisatie, die stelt dat hydrofiele katheters de voorkeur hebben. De wrijving bij de urethra is gedurende de gehele katheterisatie minimaal, waardoor er een verlaagd risico is op het ontwikkelen van urineweginfecties.

Ervaringen van SpeediCath gebruikers

\

"Hier zat ik op te wachten!"

Dankzij zijn huidige katheter voelt Theo van Hoorn zich minder afhankelijk. Wat begon als een onschuldige keelontsteking, ontaardde bij Theo van Hoorn in osteomyelitis: een bacteriële infectie die zich in zijn nekwervels nestelde en daar veel schade aanrichtte. De initiële diagnose van een complete dwarslaesie werd later bijgesteld naar een partiële dwarslaesie, maar toch is Theo al veertien jaar afhankelijk van een rolstoel. Dat veranderde zijn leven. Lees Theo's volledige verhaal
Sluiten

Headline text

Deze complicatie komt heel weinig voor; ik had waarschijnlijk meer kans om de Staatsloterij te winnen, maar helaas had ik dat niet voor het kiezen. Ik werkte voorheen veertig uur in de administratie, en dat ging niet meer. Ik volgde Ajax overal, maar ook dat is afgelopen. Als je voor alles vervoer moet regelen, wordt uitgaan ineens een stuk minder gezellig. Nu kan je over al die dingen wel gaan jammeren, maar so be it. Ik pak nu gewoon andere dingen op. Mijn wereld is misschien kleiner geworden, maar gelukkig kan ik goed alleen zijn.

 

Schot in de roos

"Vanwege een beperkte handfunctie had ik in het begin altijd hulp nodig bij het katheteriseren. Die eerste katheter bestond nog uit één lange rechte staaf die gebogen kon worden. Voor mij was die niet te hanteren. Ik heb toen een proefpakket aangevraagd van SpeediCath Compact Man. Die ziet eruit als een soort sigarenkoker en is daardoor heel gemakkelijk mee te nemen. Toch was het niks voor mij; met dat telescoop gebeuren kon ik slecht uit de voeten en ik kon hem niet goed inbrengen. Coloplast vroeg mij toen om SpeediCath Flex te proberen en dat was meteen een schot in de roos. Hier zat ik op te wachten! Deze katheter is flexibel en daardoor voor mij heel handig. Dankzij de beschermhoes hoef ik de katheter zelf niet aan te raken en dat is heel belangrijko om blaasontstekingen te voorkomen. En de verpakking is klein en daardoor erg praktisch."

 

Liever zelf doen

“Ik katheteriseer twee keer per dag en dat is na de recente botoxbehandeling van mijn blaas voldoende. Nu ik dat alleen kan, ben ik minder afhankelijk van de thuiszorg. Twee keer per week krijg ik nog hulp bij het douchen, maar verder doe ik heel veel zelf. Opstaan,aankleden, even naar buiten toe, al dan niet met de duofiets of de handbike: ik kan nu weg wanneer ik dat wil. Ik kom uit een grote familie, dus regelmatig zijn er feestjes of verjaardagen. Zo niet, ook goed, want ik houd van mijn huisje en kan goed alleen zijn. Soms he bik moeite met mijn concentratie en voel ik me gestrest,ook een gevolg van niet-aangeboren hersenletsel.Op advies van de maatschappelijk werker bezoek ik iedere week een lotgenotengroep om een beetje met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Dat helpt wel, maar als ik een keertje moet overslaan, is er geen man overboord."

 

Fijnproever

“Weet je waar ik pas echt blij van word? Van lekker eten, zeker als ik niet zelf hoef te koken. Als fijnproever houd ik erg van de Hollandse pot, dus geef mij maar een bord verse boerenkool met rookworst. Ook proef ik meteen of een ei vers is of uit de supermarkt komt. Dat soort kleine dingen maken soms mijn hele dag goed. Ik loop misschien niet over van de hobby’s, maar dit is wat het is en het is goed zo.”

Sluiten
\

"Je moet er simpelweg op kunnen vertrouwen"

Vanaf 1980 kreeg Rien van Groenestijn geleidelijk aan problemen met plassen. Een duidelijke oorzaak werd niet gevonden, maar het lukte hem niet meer om zijn blaas goed leeg te plassen. Destijds kreeg hij het advies om de blaas dan maar leeg te duwen, en hoewel hij daarmee weinig opschoot, duurde het nog tot 2002 voordat hij in Nijmegen weer een uroloog bezocht. Het advies om te gaan katheteriseren veranderde zijn leven, zeker toen hij in 2011 SpeediCath Compact Man ging gebruiken. Lees Rien's volledige verhaal
Sluiten

Headline text

In 1980 is een wratje uit mijn blaas verwijderd, maar niemand weet of dat de reden is geweest dat ik niet meer kon plassen. Jarenlang was het behelpen.We woonden 15 jaar in Den Helder, en toen we in 2002 terugkeerden naar Nijmegen, vond ik het genoeg geweest. Plassen was eigenlijk niet meer dan druppelen,en daardoor bleef er teveel urine achter in de blaas,wat slecht is voor de nieren. De uroloog adviseerde mij om te katheteriseren en ik moet zeggen: dat was een openbaring.

Een heel gedoe

"Ik ben altijd een buitenmens geweest. Ik hou van groen en van tuinieren, en in die begin jaren wandelde ik ook nog veel. De katheters uit die tijd waren verre van ideaal hoor. Eerst moest je een zak ergens aanplakken en die dan vullen met water voordat je kon katheteriseren. Als ik buiten had gelopen, was het materiaal veel te koud en inflexibel, dus dat maakte je dan warm onder je oksel. Na afloop zat je met een hoop verpakkingen; al met al was het een heel gedoe. In 2011 werd ik benaderd of ik SpeediCath Compact Man eens wilde proberen. Die was toen net ontwikkeld en ik was één van de eerste proefpersonen.

Veel gemakkelijker

“Tijdens die demonstratiebijeenkomst ontmoette ik mensen die veel ernstiger gehandicapt waren dan ik. Ik heb eigenlijk nooit iets hoeven laten en het plassen is veel gemakkelijker geworden. Soms zag je mensen wel eens kijken als ik het invalidentoilet opzocht,maar dan zei ik altijd dat je niet in een rolstoel hoeft te zitten om gehandicapt te zijn. Het is goed dat mensen beseffen dat er ook andere redenen zijn om die extra ruimte te gebruiken. Met SpeediCath Compact Man is dat niet meer nodig. De katheter is zo goed hanteerbaar en zo gemakkelijk in gebruik, dat je aan een normaal toilet genoeg hebt.

Vertrouwen

“In 2018 kreeg ik een hartinfarct en werd ik opgenomen in het ziekenhuis voor een hartkatheterisatie. Omdat ik een drukverband om mijn polsen kreeg, mocht ik eigenlijk niks doen met mijn handen. Helaas waren ze in het ziekenhuis niet bekend met SpeediCath, dus ik kreeg een soort slappe katheter. Dat was een ramp. Het grote voordeel van SpeediCath Compact Man is juist dat hij niet dubbel klapt. Het materiaal is niet te flexibel, maar ook niet te stijf, en gelukkig is de katheter ook lang genoeg. Je moet er simpelweg op kunnen vertrouwen, dus voor de zekerheid heb ik er altijd drie bij me. Mijn vrouw en ik leiden nu een rustig leven. Wandelen lukt nog maar een half uurtje, dus we gaan naar de ooievaars kijken in de Ooipolder of we maken een ritje over de Posbank. ‘Wandelen met de auto’ noemen we dat, en gelukkig voelen we ook daarin de vrijheid om te gaan en staan waar we willen.”

Sluiten
\

"Ik kan hier prima mee leven"

Na de bevalling van haar vierde kind moest Dianne Jepma gaan katheteriseren. Dertien jaar geleden beviel Dianne Jepma van haar zoon Sebastian. Gedurende de bevalling vergat men haar blaas te legen, waardoor deze enorm uitrekte. Sindsdien is Dianne eraan gewend om zelf te katheteriseren. Na al die jaren is het zo gewoon geworden, dat het haar op geen enkele manier verhindert om een gelukkig leven te leiden. Lees Dianne's volledige verhaal

"Tijdens de bevalling kreeg ik een ruggenprik,dus ik kon zelf geen aandrang voelen.Tegelijkertijd druppelde het infuus door, waardoor er waarschijnlijk meer dan drie liter vocht in mijn blaas terechtkwam. Dat bleek onherstelbaar. Je kunt het vergelijken met een ballon; wanneer die eenmaal is opgeblazen, hervindt hij nooit meer zijn oude vorm. Toch heb ik het katheteriseren nooit ervaren als een heel groot probleem. We hebben vier gezonde kinderenen ik kan hier prima mee leven.”

 

De drempel over

“In het ziekenhuis, waar ik nog twee weken met Sebastian verbleef, ben ik erg goed begeleid. In het begin had ik nog een verblijfskatheter, en daarbij had ik echt zo’n gevoel van ‘Annie, hou jij m’n tassie effe vast’. Zodra het kon, zijn we naar de afdeling urologie gelopen om de elfkatheterisatie goed onder de knie te krijgen. In het begin is dat onwennig, want iedereen staat eromheen, maar al gauw ging ik de drempel over. Het moet gewoon, dacht ik, dus dan kan ik het maar beter gauw leren."

Proefpakket

"In het ziekenhuis hadden ze SpeediCath niet, dus ik ben begonnen met zo’n katheter met een zak, waar je eerst water in moest doen en dan een tijdje moest wachten. Dat gaf ontzettend veel afval, dus toen Coloplast mij belde of ik een kleinere katheter wilde uitproberen, heb ik meteen een proefpakket aangevraagd.Ik vond het fijn dat zij mij actief benaderden en met me meedachten. Nu gebruik ik meestal SpeediCath Compact en soms SpeediCath Compact Eve. Die laatste kan ik onopvallend meenemen in mijn rugzak. Gelukkig kun je zelf kiezen welke katheter het beste bij je past."

Verlengstuk van mezelf

"Doorgaans katheteriseer ik op vaste tijden, en ook altijd nog even voor ik de deur uitga. Weet je, nu ik soms een leesbril nodig heb, moet ik er echt aan denken dat ik hem niet vergeet, maar mijn katheters heb ik altijd bij me. Daar sta ik niet eens meer bij stil, omdat het een verlengstuk van mezelf is geworden. Ook in ons gezin is het geen onderwerp van gesprek meer. Ik maak er geen geheim van hoor, maar het is gewoon zo gewoon. Sinds het bedrijf waar ik op de administratie werkte is verhuisd, geniet ik van mijn gezin en van alle vrienden die bij ons over de vloer komen. Drie keer per week geef ik zwemles en ook daarin kan ik mijn passie kwijt. Dit is wie ik ben, en daar ben ik dankbaar voor.”

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie