Multiple sclerose (MS)

Meer informatie over MS multiple sclerose

Wat is MS?

MS is een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast (de communicatie tussen de hersenen en het ruggenmerg). Dit kan leiden tot verstoring van cognitieve en lichamelijke functies, inclusief de controle over de blaas en darmen. Meer informatie over MS
Sluiten

Inleiding tot multiple sclerose

Multiple sclerose is een ontstekingsziekte waarbij de isolerende bedekkingen van zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg zijn beschadigd. De term ‘sclerose’ betekent eigenlijk littekens en ‘multiple’ heeft betrekking op het feit dat de littekenvorming op veel verschillende plekken in de hersenen en het ruggenmerg kan plaatsvinden.

Het centrale zenuwstelsel 

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit vele zenuwvezels en vervoert signalen tussen de hersenen, het ruggenmerg en de verschillende delen van het lichaam. Zenuwvezels zijn omgeven door een beschermende myelineschede, die helpt om ze te isoleren en ervoor te zorgen dat de signalen die ze vervoeren - de zenuwimpulsen - zich snel en correct verplaatsen. Bij mensen met multiple sclerose raakt de myelineschede rond zenuwvezels beschadigd of met littekens bedekt. Dit onderbreekt de signalen die door de zenuwen worden vervoerd en kan een breed scala aan lichamelijke functies verstoren. 

MS kan leiden tot:

 • Vermoeidheid
 • Fysieke beperkingen 
 • Cognitieve problemen
 • Blaasproblemen: Urineretentie en ongewenst urineverlies
 • Darmklachten: Obstipatie en ontlastingsincontinentie

Het verloop van MS (multiple sclerose) verschilt per persoon. Er bestaan vier vormen van MS (multiple sclerose) die worden gekenmerkt door het patroon waarin de symptomen zich voordoen. Dit zijn: 

 • Clinically isolated syndrome
 • Relapsing-remitting
 • Secundair progressief
 • Primair progressief 

In Nederland hebben circa 17.000 mensen MS (multiple sclerose). Hier komen jaarlijks ongeveer 800 mensen bij. De symptomen treden meestal voor het eerst op tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar oud. MS komt ongeveer tweemaal zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De oorzaak van MS is niet bekend, hoewel ze wordt beschouwd als een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Meer informatie

Meer informatie over MS

Sluiten

De relatie tussen MS en blaasproblemen

Multiple sclerose en blaasproblemen

MS en blaasproblemen

Meer dan 50% van de mensen met multiple sclerose zal blaasproblemen ondervinden. De symptomen verschillen per persoon. De werking van de blaas wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat MS de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie ook worden beïnvloed. De symptomen van blaasproblemen
Sluiten

De symptomen van blaasproblemen

Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas. Indien blaasproblemen onbehandeld blijven, kunnen ze van invloed zijn op het verdere verloop van de ziekte en vervolgens een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. 

Urine-incontinentie (verlies van urine):

 • Verlies van kleine of grote hoeveelheden urine zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan.
 • Ongewild urineverlies bij het niezen, hoesten, lachen of sporten.
 • Plotselinge aandrang om zich naar het toilet te haasten om te plassen.
 • De noodzaak om twee of meer keer per nacht te plassen.

Urineretentie (weinig of niet meer kunnen plassen)

 • Moeite om te beginnen met plassen.
 • Dringend gevoel om te moeten plassen, maar het lukt niet.
 • Frequente bezoeken aan het toilet.
 • Zwakke stroom.
 • Opgeblazen onderbuik.
Sluiten
Multiple sclerose en het verzorgen van uw blaas

Omgaan met blaasproblemen

Blijf er niet mee rondlopen maar maak een afspraak met uw huisarts of neuroloog om dit te bespreken. Er is wat aan te doen. Er zijn behandelingen en/of producten beschikbaar om u te helpen omgaan met uw blaasproblemen. Voorbeelden van behandelingen
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

Omgaan met urine-incontinentie

Hoewel het minder vaak voorkomt dan urineretentie, kan een plotselinge en volledige leging van de blaas zich ook voordoen bij MS. Vaak worden incontinentieverbanden voorgeschreven, maar afvoerende materialen, zoals een Conveen Optima externe katheter met Conveen urine-opvangzak, bieden voor mannen een veel comfortabelere en effectievere oplossing.

 

Het behandelen van urineretentie

Als u problemen ondervindt bij het legen van uw blaas of er blijft urine in uw blaas achter nadat u geplast heeft zal uw arts bepalen of zelfkatheterisatie iets voor u is. Dat is het legen van de blaas met behulp van een katheter. De eerste stap is samen met uw arts een katheter vinden die bij u en uw levensstijl past. Veel vrouwen met MS geven de voorkeur aan de SpeediCath Compact Eve katheter. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen over de techniek en de frequentie van katheteriseren volgt.

Sluiten
Urineweginfecties

Urineweginfecties

Urineweginfecties hebben een schadelijk effect op MS en kunnen zelfs bijdragen tot een terugval. Wanneer het lichaam probeert de infectie te bestrijden, brengt dit bovenmatige immuunactiviteit en demyelinisatie (vernietiging van de deklaag die de zenuwen beschermt) teweeg. De kans op urineweginfecties minimaliseren
Sluiten

Headline text

Het is van uiterst belang om de blaas regelmatig te legen om de kans op urineweginfecties te minimaliseren.

Urineweginfecties

De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is heel normaal en leidt niet altijd tot een urineweginfectie. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen dan kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en kunnen subtiel zijn. Ze omvatten:

 • donker gekleurde en sterk geurende urine
 • troebele urine
 • bloed in de urine
 • koorts/zweten
 • blaaskrampen
 • vaak spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten hebt, dient u uw verpleegkundige of arts te raadplegen.

Het vermijden van urineweginfecties

Hoewel er geen duidelijke oplossing is voor het vermijden van urineweginfecties, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen waarmee u terugkerende infecties kunt helpen voorkomen en omzeilen:  

 • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
 • Een goede persoonlijke hygiëne wanneer u catheteriseert
 • Katheterisatieroutines – de blaas regelmatig volledig legen
 • Gezonde spijsvertering

Het gebruik van de juiste techniek en een katheter die is voorzien van een hydrofiele coating, kan ook helpen bij het verminderen van het aantal urineweginfecties.

 

Vraag het  boekje 'tips voor het gezond houden van uw blaas aan.

Sluiten

Ervaringsverhalen

Ilse

Ilse

"Zelfkatheteriseren heeft me vrijheid gegeven." Lees het verhaal van Ilse
Sluiten

‘Geen seconde spijt’

Ilse Maas was nog maar 25 jaar toen bij haar MS werd geconstateerd. Ze belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Gelukkig werd zij wel snel moeder van twee zonen. Die zwangerschappen brachten de ziekte enigszins tot rust, maar Ilse moest toch leren leven met de grenzen die MS haar oplegt. Als onderdeel daarvan leerde zij zichzelf te katheteriseren. De SpeediCath Compact katheter geeft haar controle als ze het nodig heeft, bijvoorbeeld voor een goede nachtrust of als zij eropuit trekt. 

Klap in mijn gezicht

“Voordat ik ziek werd, was ik altijd aan het werk. Ik was afdelingshoofd bij een bedrijf in medische hulpmiddelen en werkte nota bene zelf als continentieverpleegkundige. Ik ging altijd maar door en door. Die leefstijl, gecombineerd met een whiplash uit het verleden, bezorgde me veel migraine. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog. Toen die een MRI en een lumbaalpunctie wilde uitvoeren, voelde ik dat het niet goed zat. De diagnose MS was een klap in mijn gezicht. Ik was 25 jaar, we hadden net een huis gekocht en dan ineens houdt de wereld even op.”

Zelf oefenen

Zware prednisonkuren volgden, met dagen waarop Ilse nauwelijks uit bed kwam. Ook in goede periodes moest zij haar energie goed verdelen, wat door een gebrekkige nachtrust extra lastig was: ”Als kind had ik een chronische blaasontsteking en ook later moest ik er iedere nacht twee of drie keer uit om te plassen. Mijn neuroloog opperde toen dat katheteriseren een optie was. En al had ik dat in mijn werk aan tientallen vrouwen geleerd, toen ik in het behandelcentrum urologie zelf moest oefenen met een spiegeltje, was dat tóch even raar. Je moet uitvinden wat voor jou werkt en welke katheter je prettig vindt, maar intussen is het voor mij routine geworden. Dankzij het katheteriseren heb ik geen blaasontsteking meer en dus ook geen zware antibioticakuren.”

Simpelweg genieten

“In principe katheteriseer ik één keer per dag, voor het slapen gaan. Maar als ik merk dat ik drie keer in een uur naar de WC moet, omdat mijn blaas niet goed loost, gebruik ik de SpeediCath Compact katheter ook. Het geeft me controle in situaties waarin ik me niet wil laten verrassen door ongewenst urineverlies. Ik doe het bijvoorbeeld ook op reis, voor ik in het vliegtuig stap.” Naast reizen geniet Ilse volop van de simpele dingen in het leven. Van haar jongens, die nu 10 en 14 zijn. Van de zon en de buitenlucht. Van het Brabantse carnaval, als het even mogelijk is. Ilse: “Vier jaar geleden liep ik mee in de optocht, maar dat leverde me een peesontsteking op aan mijn knie. Die geeft me soms meer last dan mijn MS. Toch trek ik er graag op uit, bijvoorbeeld als Django Wagner in de buurt optreedt. Ik ben een groot fan van hem, en al is het maar een half uurtje, ik kom er altijd helemaal opgeladen van terug.”

Geen glazen bol

“Hoe de toekomst eruit ziet, wil ik niet weten. Ik ben blij dat ik geen glazen bol heb. Als ik straks 45 jaar word, vier ik alvast mijn pre-50 feest, want misschien kan ik dat over vijf jaar niet meer. Het lastige van MS is dat mensen het niet aan je kunnen zien. Misschien vertel ik daarom mijn verhaal in deze campagne: om het onzichtbare zichtbaar te maken, zodat je soms op iets meer begrip mag rekenen. En ook omdat het katheteriseren mij vrijheid geeft. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Sluiten

De relatie tussen MS en darmklachten

De darmfunctie kan worden beïnvloed door multiple sclerose, omdat de ziekte de zenuwen onderbreekt die de ontlastingsdrang signaleren

MS en darmklachten

Omdat geen twee mensen met multiple sclerose precies hetzelfde verloop van de ziekte ervaren, zijn er grote verschillen in de mate van darmklachten die mensen ervaren. Er wordt aangenomen dat ongeveer 34% van de mensen met MS in zulke mate darmproblemen hebben dat het de kwaliteit van hun dagelijks leven aantast. De symptomen van darmklachten
Sluiten

Multiple sclerose en darmklachten

Darmproblemen doen zich voor wanneer de spieractie, reflexen of het feedbacksysteem worden verstoord; dit staat ook bekend als neurogene darmdisfunctie. Symptomen omvatten diarree, obstipatie (constipatie of verstopping) en ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie). Bij multiple sclerose kunnen ongewild verlies van ontlasting en obstipatie vaak naast elkaar voorkomen.

Obstipatie (verstopping)

Obstipatie wordt meestal gedefinieerd als minder dan twee ontlastingen per week en men denkt dat bijna de helft van de mensen met MS hier last van heeft. Het kan ook een factor zijn in het veroorzaken van ongewild verlies van ontlasting. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose, kunnen ook de kans op obstipatie verhogen. Aanpassing van de voeding en, indien mogelijk, meer lichaamsbeweging wordt in eerste instantie geadviseerd bij obstipatie. Als dit niet helpt kan uw arts laxantia voorschrijven of u doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum. Het is belangrijk dat obstipatie behandeld wordt. Het heeft niet alleen een nadelige invloed op de kwaliteit van leven, het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

Ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie)

Ongewild verlies van ontlasting is een symptoom van neurogene darmdisfunctie. Iemand die hier last van heeft is soms niet in staat het toilet snel genoeg te bereiken. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan bijdragen aan ongewild verlies van ontlasting. Zoals hierboven vermeld kan ook obstipatie een factor zijn in het veroorzaken van ongewild verlies van ontlasting.

.

Sluiten
Hoe u voor uw darmen kunt zorgen

Omgaan met darmklachten

Mensen met MS kunnen last krijg van verstopping en ongewild verlies van ontlasting. Omdat iedereen anders reageert op een behandeling is de keuze voor de juiste behandeling van dit belangrijke probleem niet altijd even makkelijk. Voorbeelden van behandelingen
Sluiten

Zorgen voor uw darmen

Darmproblemen kunnen vaak worden verbeterd door specifieke wijzigingen in iemands dieet. Er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Darmspoeling is een andere oplossing die kan helpen om verstopping (obstipatie) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Met darmspoelen wordt de darm regelmatig leeg gemaakt.

Het beheren van verstopping (obstipatie)

Regelmatig legen van de darm helpt bij het voorkomen van overmatige ophoping van ontlasting en chronische verstopping, wat niet alleen ongemakkelijk is, maar ook gevolgen heeft voor de gezondheid indien dit niet wordt beheerd.

Het beheren van ongewild verlies van ontlasting

Een belangrijk doel van een darmbeheerroutine is het waarborgen van een geschikt tijdstip om uw darmen te legen, waardoor het risico van ongewild verlies van ontlasting wordt geminimaliseerd. Een routine invoeren kan verstopping helpen voorkomen, wat vaak de aanleiding is van ongewild verlies van ontlasting.

 

Darmspoelen om verstopping (obstipatie) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen

Zoals boven vermeld kunnen darmproblemen vaak worden verbeterd door aanpassingen in iemands voeding, lichaamsbeweging en eventueel medicatie. Darmspoelen is een andere oplossing die kan helpen om obstipatie (verstopping) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Met darmspoelen wordt via een katheter water in de darmen gebracht. De darm wordt hierdoor zoveel mogelijk schoon gespoeld. Regelmatig spoelen met het Peristeen systeem helpt obstipatie en ontlastingsincontinentie voorkomen

Sluiten

Ervaringsverhalen

“Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld sinds ik spoel”

“Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld sinds ik spoel”

Romy, ziekenverzorgende op de afdeling cardiologie van een groot ziekenhuis, heeft jarenlange stoelgangproblemen én sinds kort MS. Ze sprak met Coloplast om haar verhaal te delen. Lees de ervaring van Romy
Sluiten

"Ik ben groot fan van dit darmspoelsysteem!”

“Van kinds af aan heb ik stoelgangproblemen. Ik had heel vaak een opgezette buik, pijn in mijn onderrug en darmen en heel veel lucht, die ik niet kwijt kon. Ik was vaak lusteloos, moe en verdrietig. Voedingssupplementen, klysma’s, kostbare detox; ik hebvan alles geprobeerd. Sinds kort heb ik ook nog de diagnose MS gekregen. 100% zeker weet ik het niet, maar er moet een verband zijn met mijn darmproblematiek.

Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar een continentieverpleegkundige. In eerste instantie dacht ik: wat moet ik daar? Hij begrijpt me niet! Die verpleegkundige begon gelijk over Peristeen. Thuis met een blocnote op schoot en een slang aan de achterkantben ik gestart terwijl Sandrine, Coloplast-verpleegkundige en betrokken bij het Peristeen Support programma, heel geduldig bleef wachten. Ik was er direct mee vertrouwd. Na elke darmspoeling zie ik gewoon dat het goed is. Ik vind het zo fijn dat het ook nogeens op waterbasis is, géén rotzooi in m’n lijf. Achteraf zou ik willen dat ik veel eerder van Peristeen had gehoord. Peristeen Support is fantastisch. Ik word vaak gebeld hoe het gaat en of ze nog iets voor me kunnen betekenen. De medewerkers tonen oprecht interesse, nemen écht de tijd voor me en regelen zaken zoals een medisch paspoort.

Ik ga veel gelukkiger en gezonder door het leven. Ben niet meer bang voor het lijf waar ik inzit. Ik kan weer ‘n jeans dragen in plaats van broeken met elastiek. Dat vind ik héél belangrijk. Mijn pijn is weg, de ‘oude shit’ is letterlijk en figuurlijk weg. Onlangs had ik nog een darmonderzoek en kreeg te horen dat mijn dikke darm er zo gezond uitziet. Geweldig toch!

Naast mijn fulltime job houd ik genoeg energie over voor leuke bios-avonden met mijn man, lekker sushi eten met mijn vriendinnenclubje, bezoekjes aan mijn lieve moeder én reizen.

Ik ben groot fan van dit darmspoelsysteem! Sowieso ben ik heel open over mijn eigen darmproblematiek. Er hangt nog altijd zo’n taboe omheen. Mensen vinden het vies en doen lacherig. Nou, er is geen lekkerder gevoel dan dat je je ontlasting kwijtraakt!”

Sluiten

Veelgestelde vragen over de blaas en darmen bij MS

Veelgestelde vragen over multiple sclerose en problemen in verband met blaasproblemen en darmklachten Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over MS in relatie tot blaasproblemen en darmklachten. Veelgestelde vragen over MS
Sluiten

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van MS? 

Een aantal van de meest voorkomende symptomen van MS (multiple sclerose) zijn: 

 • vermoeidheid
 • fysieke beperkingen
 • cognitieve problemen
 • blaasproblemen: urineretentie en ongewenst urienverlies
 • darmklachten: obstipatie en ontlastingsincontinentie

Het is echter onwaarschijnlijk dat een persoon met MS al deze symptomen zal ondervinden. Elke persoon wordt verschillend beïnvloed, afhankelijk van hoeveel en waar de zenuwen zijn beschadigd.

Kan MS worden behandeld?

Er zijn vele behandelingen beschikbaar om de symptomen van multiple sclerose te helpen beheren – sommige medicijnen kunnen de progressie van de ziekte mogelijk vertragen (ziekteremmende medicijnen). De gekozen behandeling zal volledig afhangen van het individu. Er zijn ook methoden die kunnen worden gebruikt om specifieke complicaties van multiple sclerose, zoals blaas- en darmproblemen, te helpen beheren. 

Waarom veroorzaakt MS blaasproblemen?

De werking van de blaas wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat MS de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie ook worden beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas. Indien blaasproblemen onbehandeld blijven, kunnen ze van invloed zijn op het verdere verloop van de ziekte en vervolgens een grote impact hebben op de kwaliteit van leven.

Hoe omgaan met blaasproblemen? 

Blijf er niet mee rondlopen maar maak een afspraak met uw huisarts of neuroloog om dit te bespreken. Er is wat aan te doen. Er zijn behandelingen en/of producten beschikbaar om u te helpen omgaan met uw blaasproblemen. Een aantal voorbeelden zijn o.a. intermitterende katheters, externe katheters of te wel condoomkatheters (voor mannen) en absorberende producten zoals incontinentieverbanden en -luiers.

Waarom veroorzaakt MS darmklachten?

Zenuwuiteinden in de endeldarm waarschuwen mensen dat ze naar het toilet moeten als er ontlasting in de endeldarm komt. Bij mensen met multiple sclerose kan deze boodschap onvolledig zijn of verloren gaan, waardoor het risico op darmproblemen zoals diarree, obstipatie (verstopping) en ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie). Bij MS komen ongewild verlies van ontlasting en obstipatie naast elkaar voor. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose, kunnen ook de kans op verstopping verhogen.

Obstipatie (verstopping)

Men spreekt van obstipatie als er minder dan twee ontlastingen per week zijn en men denkt dat bijna de helft van de mensen met MS hier last van heeft. Bepaalde geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor MS, kunnen de kans op obstipatie verhogen. Aanpassing van de voeding en, indien mogelijk, meer lichaamsbeweging wordt in eerste instantie geadviseerd bij obstipatie. Als dit niet helpt kan uw arts laxantia voorschrijven of u doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum. Het is belangrijk dat obstipatie behandeld wordt. Het heeft niet alleen een nadelige invloed op de kwaliteit van leven, het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie)

Ongewild verlies van ontlasting is een symptoom van neurogene darmdisfunctie. Iemand die hier last van heeft is soms niet in staat het toilet snel genoeg te bereiken. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan bijdragen aan ongewild verlies van ontlasting. Zoals hierboven vermeld kan ook obstipatie een factor zijn in het veroorzaken van ongewild verlies van ontlasting.

Aangezien geen twee mensen met MS precies hetzelfde verloop van de ziekte doormaken, zijn er grote verschillen in de mate van darmklachten die mensen ervaren. Er wordt aangenomen dat ongeveer 34% van de mensen met MS in zulke mate last heeft van darmproblemen hebben dat het de kwaliteit van hun dagelijks leven aantast.

Hoe omgaan met darmklachten ?

Zoals boven vermeld kunnen darmproblemen vaak worden verbeterd door aanpassingen in iemands voeding, lichaamsbeweging en eventueel medicatie. Darmspoeling is een andere oplossing die kan helpen om obstipatie (verstopping) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Met darmspoelen wordt via een katheter water in de darmen gebracht. De darm wordt hierdoor zoveel mogelijk schoon gespoeld. Regelmatig spoelen met het Peristeen systeem  (link naar www.peristeen.nl) helpt obstipatie en ontlastingsincontinentie voorkomen. 

 

 

Raadpleeg bij blaas- en darmproblemen altijd uw arts.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie