Reizen met een stoma

Vaak gaat u op reis om nieuwe dingen te ontdekken, maar om u veilig en comfortabel te blijven voelen, is het vaak gewenst om de verassingen tot een minimum te beperken. Als u op reis gaat met een stoma, zult u wat extra voorbereidingsmaatregelen moeten treffen voor zowel de reis als het verblijf, maar u hoeft zich er zeker niet door te laten weerhouden. 

Tips voor reizen met een stoma

huidplaat aanbrengen

Een warm klimaat en zonnebrandcrème hebben invloed op de plakstrip

Een warm klimaat en zonnebrandcrème kunnen de kleefkracht beïnvloeden, maar we kunnen u daarbij helpen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat de huidplaat beter blijft plakken. Tips voor een goede hechting
Sluiten

Tips voor een goede hechting

Warm klimaat

Als het klimaat zo warm is dat u meer dan gewoonlijk moet zweten, zou de huidplaat minder goed kunnen blijven plakken en is het mogelijk dat u vaker uw opvangzakje moet vervangen.

Zorg ervoor dat uw huid volledig droog is voordat u een nieuwe huidplaat aanbrengt zodat deze goed blijft plakken. Het kan een beetje lastig zijn als het weer heel heet en vochtig is. Als het niet goed lukt om uw huid droog te krijgen, kunt u een haardroger op een lage stand gebruiken om het gebied droog te maken (maar pas erop dat het niet te heet wordt en houd de haardroger uit de buurt van de stoma).

Zonnebrandcrème

Breng zonnebrandcrème aan nadat u de huidplaat hebt geplaatst omdat de crème de huidplak aan kan tasten en ervoor kan zorgen deze minder goed blijft plakken. Lees over het aanbrengen van zonnebrandcrème in het gedeelte “Gebruik zonnebrandcrème”.

Opslag

We raden aan om uw stomaspullen te bewaren op een koele plaats. Laat uw stomaproducten bijvoorbeeld niet lang in de auto liggen als het warm is omdat de warmte het kleefvermogen kan aantasten.

Praat met uw stomaverpleegkundige en zorg dat u de producten krijgt die u nodig hebt

Als u tijd gaat doorbrengen in een warmer klimaat is het mogelijk dat u meer producten nodig hebt dan gewoonlijk. Voor sommige mensen kan een huidplaat die beter blijft plakken heel nuttig zijn en als het de randen zijn die niet goed blijven plakken, kan elastische tape een mogelijke oplossing zijn. Sommigen hebben er baat bij om deodorant op de huid aan te brengen in het gebied dat onder de plakstrip komt te liggen.

Het is altijd een goed idee om met uw stomaverpleegkundige te overleggen voordat u op reis gaat als u vragen hebt. U kunt ook altijd contact opnemen met een van onze specialisten via 0800 022 98 98

Sluiten
Zwemmen met een stoma

Waar u aan moet denken als u gaat zwemmen met een stoma

Als u een stoma hebt, voelt u zich misschien niet helemaal op uw gemak om te gaan zwemmen: wat moet u aantrekken? Zal de huidplaat wel blijven plakken? Hier vindt u een aantal tips. Tips voor zwemkleding en zwemmen
Sluiten

Tips voor zwemkleding en zwemmen

Wat moet u dragen als strand- en badkleding?

Het belangrijkste is dat u iets draagt wat u een goed gevoel geeft, waarin u uzelf kunt zijn. Sommige mensen vinden het niet erg om hun stomazakje te tonen wanneer ze naar het strand gaan, terwijl anderen het liever bedekken. Doe gewoon waar u zich het beste bij voelt. Helaas is het kopen van speciale badmode nog geen garantie voor een goede pasvorm. Het is ook goed mogelijk dat u normale badkleding kunt vinden die perfect voldoet aan uw behoefte. 

Op het strand kan een sarong of wikkeljurk een mooie manier zijn om uzelf stijlvol te bedekken zonder dat u zult opvallen.

En als u een bikini wilt dragen, dan moet u dat vooral doen.

Zwemmen

Zorg altijd dat de huidplaat goed is bevestigd voordat u gaat zwemmen. Wacht nog even nadat u de huidplaat hebt aangebracht en spring niet meteen in het water. U moet weten dat het water ervoor kan zorgen dat de huidplaat minder goed blijft plakken. Als het nodig is, moet u vaker het product vervangen. Voor sommigen kan het handig zijn om hulpmiddelen te gebruiken bij het zwemmen. Het kan heel nuttig zijn om een huidplaat te gebruiken die ervoor zorgt dat de lijm beter blijft plakken en als het de randen zijn die niet goed blijven plakken, kan elastische tape een mogelijke oplossing zijn.

Het is altijd een goed idee om met uw stomaverpleegkundige te overleggen voordat u op reis gaat als u vragen hebt. U kunt ook altijd contact opnemen met een van onze specialisten via 0800 022 98 98

Sluiten
scherm met vluchtschema

Vliegen met een stoma

Mogelijk maakt u zich zorgen als u een vliegreis gaat maken. Hoe gaat het bij de douanecontrole? Kan het zakje exploderen als de luchtdruk hoog is? En hoe zit het met de geluiden? Tips voor het vliegen
Sluiten

Tips voor het vliegen

Voordat u op reis gaat

Het kan handig zijn om bij het boeken van uw ticket een stoel dicht bij de toiletten te kiezen. Dan maakt u zich misschien minder zorgen en voelt u zich ook zekerder.

U kunt zoveel mogelijk meenemen in uw handbagage binnen de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij, maar omdat u geen schaar mag meenemen in uw handbagage raden we u aan om voordat u gaat vliegen uw huidplakken in de gewenste maat te knippen.

Door de douanecontrole

De beveiligingsscanner zou uw opvangzakje kunnen tonen maar u hoeft uw opvangzakje niet te laten zien. Het beveiligingspersoneel mag u niet vragen om uw kleren uit te trekken en ze mogen het opvangzakje niet aanraken.  Mogelijk vragen ze u om met uw hand over het zakje te wrijven aan de buitenkant van uw kleren, maar verder mogen ze niet gaan met hun onderzoek.  U kunt altijd uw reiscertificaat laten zien waarin wordt uitgelegd wat voor aandoening u hebt, welk medisch materiaal u bij zich hebt en waarom u ondersteuning en privacy nodig zou kunnen hebben.

In de lucht

Er bestaat een klein risico dat de druk ervoor kan zorgen dat het opvangzakje opbolt. Als dit gebeurt, hoeft u alleen maar naar het toilet te gaan en de lucht eruit te laten. En onthoud dat het opbollen net zo vaak ontstaat door iets wat u hebt gegeten of gedronken. Als u vliegt, moet u extra voorzichtig zijn met frisdrank. Als u zich een beetje zorgen maakt over de geluiden uit het opvangzakje zult u prettig verrast worden door het vele lawaai in een vliegtuigcabine.

Sluiten

Veilig zonnen met een stoma

mensen die in de schaduw zitten

Zoek de schaduw op

In de schaduw blijven is een effectieve manier om blootstelling aan de zon te verminderen, vooral tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags, wanneer de zon zijn hoogste punt heeft bereikt. Schaduw en uv-straling
Sluiten

Schaduw en uv-straling

Referenties

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/

Wist u dat uw huid in slechts 15 minuten kan verbranden in de zomerzon?

In de schaduw blijven is een effectieve manier om blootstelling aan zonlicht te verminderen. U kunt onder een boom gaan zitten of zelf een schaduwplek bouwen, of neem uw eigen parasol mee naar het park, het strand etc.!

Waar u ook in de schaduw gaat zitten, zorg ervoor dat het diepe schaduw is. Ook als u in de schaduw zit, wordt het nog steeds aangeraden om u op een andere manier te beschermen tegen de zon; met kleding, een hoed, een zonnebril en zonnebrandcrème.

 

Deze richtlijnen zijn niet volledig en u moet altijd advies vragen aan een professional als u twijfelt.

Sluiten
vrouw die zwemt met een stoma

Gebruik zonnebrandcrème

Als u veilig tijd wilt doorbrengen aan het strand, in de tuin of bij het zwembad is het een goed idee om eerst zonnebrandcrème te kopen en aan te brengen. Wat u moet weten over zonnebrandcrème
Sluiten

Wat u moet weten over zonnebrandcrème

Referenties

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Wat u moet weten over zonnebrandcrème

 • Breng een ruime hoeveelheid van een goede, waterbestendige zonnebrandcrème aan met SPF 30+ (of hoger). SPF 30 houdt 97% van de uv-B-stralen tegen.
 • Breng het 20 minuten voordat u naar buiten gaat aan.
 • Breng het daarna elke twee uur opnieuw aan.
 • Breng zonnebrandcrème ruim aan, minstens een volle theelepel per arm en been, en voor de voor- en achterkant van het bovenlichaam, en een halve theelepel voor het gezicht, hals en nek en oren.
 • De meeste mensen brengen niet genoeg zonnebrandcrème aan, wat leidt tot een bescherming van slecht 50-80% van wat op het product wordt aangegeven.
 • Zonnebrandcrème moet nooit gebruikt worden om de tijd die u in de zon doorbrengt te verlengen.

Wat betekenen SPF en waterbestendig?

 • SPF staat voor ‘sun protection factor’ (zonbeschermingsfactor) en geeft aan hoe goed het de huid beschermt tegen zonnebrand. Een zonnebrandcrème met SPF 30 biedt een 30 keer hogere bescherming dan geen zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème moet ruim aangebracht worden voor de volledige SPF-bescherming die op het etiket wordt aangegeven.
 • Waterbestendig betekent dat het op de huid blijft zitten tijdens het zwemmen of sporten, tenzij het er wordt afgeveegd. Volgens de Amerikaanse FDA is de definitie van waterbestendige zonnebrandcrème dat het SPF-niveau werkzaam blijft na 40 minuten in het water. Hoewel er op een etiket kan staan dat een zonnebrandcrème “4 uur waterbestendig” is, moet de zonnebrandcrème toch om de twee uur aangebracht worden om hetzelfde beschermingsniveau op peil te houden. Als u regelmatig het water induikt, moet u ook vaker opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen.

 

Deze richtlijnen zijn niet volledig en u moet altijd advies vragen aan een professional als u twijfelt.

Sluiten
man die rent op een brug

Draag een hoed en een zonnebril

Een hoed beschermt gebieden die bloot worden gesteld aan intense zon, en een zonnebril is belangrijk voor het beschermen van de huid rondom de ogen, en voor de ogen zelf. Lees welke hoed en zonnebril het beste zijn
Sluiten

Lees welke hoed en zonnebril het beste zijn

Referenties

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Waar moet u aan denken wanneer u uw nieuwe hoed kiest?

Hoe weet u of uw zonnebril uv-straling tegenhoudt?

Zonnebrillen die uv-straling tegenhouden zijn belangrijk voor het beschermen van de tere huid rondom de ogen en ook voor het beschermen van de ogen zelf. Hier volgen een aantal tips wanneer u een nieuwe zonnebril wilt kopen.

 • De beste zonnebril zou 99 tot 100% van de uv-A en uv-B-stralen moeten tegenhouden.
 • Er zal waarschijnlijk een sticker op de zonnebril zitten waarop staat dat deze bescherming biedt tegen uv-stralen. Als u hieraan twijfelt, vraag het aan een opticien.*
 • Donkere glazen zijn niet noodzakelijk beter omdat uv-bescherming geboden wordt door een onzichtbare, chemische stof die in of op de glazen zit, niet door de kleur of door donkere glazen. 
 • Overdag moet buiten een zonnebril worden gedragen.
 • Zonnebrillen zijn net zo belangrijk voor kinderen als voor volwassenen. 

 

*De richtlijnen kunnen van land tot land verschillen en daarom moet u naar de plaatselijke aanbevelingen kijken voordat u op reis gaat.

 

Deze richtlijnen zijn niet volledig en u moet altijd advies vragen aan een professional als u twijfelt.

Sluiten

Disclaimer

Dit zijn algemene richtlijnen bedoeld om u te helpen bij veel voorkomende vragen. U dient de specifieke instructies van uw zorgverlener op te volgen.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie