Multiple sclerose

Meer informatie over multiple sclerose

Inleiding tot multiple sclerose

Multiple sclerose is een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast (de communicatie tussen de hersenen en het ruggenmerg). Dit kan leiden tot verstoring van cognitieve en lichamelijke functies, inclusief de controle over de blaas en darmen. Meer informatie over multiple sclerose
Sluiten

Inleiding tot multiple sclerose

Multiple sclerose is een ontstekingsziekte waarbij de isolerende bedekkingen van zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg zijn beschadigd. De term ‘sclerose’ betekent eigenlijk littekens en ‘multiple’ heeft betrekking op het feit dat de littekenvorming op veel verschillende plekken in de hersenen en het ruggenmerg kan plaatsvinden.

Het centrale zenuwstelsel 

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit vele zenuwvezels en vervoert signalen tussen de hersenen, het ruggenmerg en de verschillende delen van het lichaam. Zenuwvezels zijn omgeven door een beschermende myelineschede, die helpt om ze te isoleren en ervoor te zorgen dat de signalen die ze vervoeren - de zenuwimpulsen - zich snel en correct verplaatsen. Bij mensen met multiple sclerose raakt de myelineschede rond zenuwvezels beschadigd of met littekens bedekt. Dit onderbreekt de signalen die door de zenuwen worden vervoerd en kan een breed scala aan lichamelijke functies verstoren. 

Multiple sclerose kan leiden tot:

Er zijn vier soorten multiple sclerose die worden gekenmerkt door het patroon waarin de symptomen zich voordoen. Dit zijn: 

 • relapsing-remitting
 • primair progressief 
 • secundair progressief
 • goedaardig 

In Europa en Noord-Amerika treft multiple sclerose één op de 800 mensen, wat deze ziekte de meest voorkomende oorzaak maakt van neurologische invaliditeit bij jonge volwassenen. De symptomen treden meestal voor het eerst op tussen de leeftijd van 20 en 40. Multiple sclerose komt ongeveer tweemaal zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De oorzaak van multiple sclerose is niet bekend, hoewel ze wordt beschouwd als een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Meer informatie

Meer informatie over blaasproblemen en darmklachten bij multiple sclerose vindt u hieronder. 

Sluiten

Goed om te weten

Multiple sclerose en blaasproblemen

Multiple sclerose en blaasproblemen

Meer dan 50% van de mensen met multiple sclerose zal blaasproblemen ondervinden. De symptomen verschillen per persoon. Meer informatie over multiple sclerose en blaasproblemen
Sluiten

Multiple sclerose en blaasproblemen

Veel mensen met multiple sclerose hebben neurogene blaasdisfunctie, wat bestaat uit een verminderd vermogen om de blaas te beheersen. Sommige mensen merken dat ze vaker of dringender moeten plassen terwijl andere problemen kunnen ondervinden met het legen van de blaas of het gevoel hebben dat de blaas onvolledig geleegd is.  

Indien blaasproblemen onbehandeld blijven, kunnen ze funest zijn voor het verdere verloop van de ziekte en vervolgens een hoge impact hebben op de levenskwaliteit. 
De onderstaande symptomen kunnen een van de eerste tekenen van multiple sclerose zijn, maar kunnen zich ook tijdens de ziekte ontwikkelen.

Urine-incontinentie

 • Ongewild verlies van urine
 • Kleine of grote hoeveelheden urineverlies zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan
 • Ongewild urineverlies bij het niezen, hoesten, lachen of sporten
 • Een plotselinge aandrang om zich naar het toilet te haasten om te plassen
 • De noodzaak om twee of meer keer per nacht te plassen (nocturia)

Urineretentie

 • Urineaarzeling, of moeite om te beginnen met plassen
 • Urgent gevoel van moeten plassen, maar onvermogen om de urinestroom te laten beginnen
 • Frequente bezoeken aan het toilet
 • Druppelen als gevolg van overloopincontinentie
 • Zwakke stroom
 • Opgeblazen onderbuik 

Urineweginfecties

Urineweginfecties hebben een schadelijk effect op multiple sclerose en kunnen zelfs bijdragen tot een terugval. Wanneer het lichaam probeert de infectie te bestrijden, brengt dit bovenmatige immuunactiviteit en demyelinisatie (vernietiging van de deklaag die de zenuwen beschermt) teweeg. Daarom is het van uiterst belang om de blaas regelmatig te legen om urineweginfecties in de eerste plaats te voorkomen.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen om blaasproblemen gekoppeld aan multiple sclerose te beheren:

Lees meer over de neurogene blaas en over hoe u voor uw blaas kunt zorgen

Sluiten
Multiple sclerose en het verzorgen van uw blaas

Zorgen voor uw blaas

Veel mensen met multiple sclerose zullen blaasproblemen ondervinden. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die u helpen bij de controle over uw blaas en het verbeteren van uw algehele gezondheid. Als blaasproblemen niet worden behandeld, kunnen ze andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoe u voor uw blaas kunt zorgen
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

Omgaan met blaasproblemen

Er zijn een aantal behandelingen en producten beschikbaar om u te helpen omgaan met uw blaasproblemen. Gelukkig zijn blaasproblemen een van de meest behandelbare symptomen van multiple sclerose.

Het behandelen van urineretentie

Als u problemen ondervindt bij het legen van uw blaas of last hebt van onvolledige leging van de blaas, zal uw arts bepalen of u een intermitterende catheter moet gebruiken. De eerste stap is een catheter vinden die bij u en uw levensstijl past. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen over de techniek en de frequentie van catheteriseren, volgt.

Omgaan met urine-incontinentie

Hoewel het minder vaak voorkomt dan urineretentie, kan een plotselinge en volledige leging van de blaas (lekkage) zich ook voordoen bij multiple sclerose. Er worden vaak incontinentieverbanden gebruikt, maar afvoerende materialen zoals een condoomcatheter en urine-opvangzakken bieden een veel comfortabelere en effectievere oplossing voor vele mannen met urine-incontinentie. Condoomcatheters worden over de penis gedragen zoals een condoom en worden aangesloten op een urine-opvangzak. Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomcatheter gebruikt. De keuze van de juiste urine-opvangzak hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest. 

Urineweginfecties

De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is heel normaal en leidt niet altijd tot een urineweginfectie. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen dan kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en kunnen subtiel zijn. Ze omvatten:

 • donker gekleurde en sterk geurende urine
 • troebele urine
 • bloed in de urine
 • koorts/zweten
 • blaaskrampen
 • vaak spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten hebt, dient u uw verpleegkundige of arts te raadplegen.

Het vermijden van urineweginfecties

Hoewel er geen duidelijke oplossing is voor het vermijden van urineweginfecties, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen waarmee u terugkerende infecties kunt helpen voorkomen en omzeilen:  

 • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
 • Een goede persoonlijke hygiëne wanneer u catheteriseert
 • Catheterisatieroutines – de blaas regelmatig volledig legen
 • Gezonde spijsvertering – een goede darmroutine kan het risico op urineweginfecties verminderen

Het gebruik van de juiste techniek en een catheter die is voorzien van een hydrofiele coating, kan ook helpen bij het verminderen van het aantal urineweginfecties.

 

Producten die kunnen helpen uw blaasproblemen onder controle te houden, omvatten:

Sluiten
Veelgestelde vragen over multiple sclerose en problemen in verband met blaas- en darmfuncties

Veelgestelde vragen over de blaas en darmen bij multiple sclerose

Zoek de antwoorden op de meest gestelde vragen over multiple sclerose en problemen in verband met blaas- en darmfuncties. Veelgestelde vragen over multiple sclerose
Sluiten

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen? 

Een aantal van de meest voorkomende symptomen van multiple sclerose zijn: 

 • urine-incontinentie
 • urineretentie
 • ontlastingsincontinentie
 • fysieke beperkingen 
 • vermoeidheid 
 • cognitieve beperkingen 

Het is echter onwaarschijnlijk dat een persoon met multiple sclerose al deze symptomen zal ondervinden. Elke persoon wordt verschillend beïnvloed, afhankelijk van hoeveel en waar de zenuwen zijn beschadigd.

Kan multiple sclerose worden behandeld?

Er zijn vele behandelingen beschikbaar om de symptomen van multiple sclerose te helpen beheren – sommige medicijnen kunnen de progressie van de ziekte mogelijk vertragen (ziekteremmende medicijnen). De gekozen behandeling zal volledig afhangen van het individu. Er zijn ook methoden die kunnen worden gebruikt om specifieke complicaties van multiple sclerose, zoals blaas- en darmproblemen, te helpen beheren. 

Waarom veroorzaakt multiple sclerose blaasproblemen?

De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat multiple sclerose de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie hierdoor worden beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas. Sommige mensen met multiple sclerose kunnen af en toe urine-incontinentie ervaren. 

Hoe kunnen blaasproblemen worden beheerd? 

Er kunnen verschillende methoden worden gebruikt om blaasproblemen te helpen beheren, zoals catheters, condoomcatheters (voor mannen) en absorberende producten zoals incontinentieverbanden en -luiers.

Waarom veroorzaakt multiple sclerose darmklachten?

Zenuwuiteinden in de endeldarm waarschuwen mensen dat ze naar het toilet moeten als er ontlasting in de endeldarm komt. Bij mensen met multiple sclerose kan deze boodschap onvolledig zijn of verloren gaan, waardoor het risico op darmproblemen zoals obstipatie (constipatie of verstopping), ontlastingsincontinentie of een combinatie van beide toeneemt. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose, kunnen ook de kans op verstopping verhogen. 

Hoe kunnen darmklachten worden beheerd?

Darmklachten omvatten obstipatie (constipatie of verstopping) en ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie). Bij darmklachten kan een verandering in dieet vaak voor verbetering zorgen; er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Darmspoelen kan ook worden gebruikt om verstopping en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Bekijk onze producten voor darmspoelen.

 

Raadpleeg bij blaas- en darmproblemen altijd uw arts.

Sluiten
Hoe u voor uw darmen kunt zorgen

Zorgen voor uw darmen

Mensen met multiple sclerose kunnen last krijg van verstopping en ongewild verlies van ontlasting. Omdat iedereen anders reageert op een behandeling is de keuze voor de juiste behandeling van dit belangrijke probleem niet altijd even makkelijk. Hoe u voor uw darmen kunt zorgen
Sluiten

Zorgen voor uw darmen

Darmproblemen kunnen vaak worden verbeterd door specifieke wijzigingen in iemands dieet. Er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Darmspoeling is een andere oplossing die kan helpen om verstopping (obstipatie) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen. Met darmspoelen wordt de darm regelmatig leeg gemaakt. 

Het beheren van ongewild verlies van ontlasting

Een belangrijk doel van een darmbeheerroutine is het waarborgen van een geschikt tijdstip om uw darmen te legen, waardoor het risico van ongewild verlies van ontlasting wordt geminimaliseerd. Een routine invoeren kan verstopping helpen voorkomen, wat vaak een factor is in het veroorzaken van lekkage.

Het beheren van verstopping (obstipatie)

Regelmatig legen van de darm helpt bij het voorkomen van overmatige ophoping van ontlasting en chronische verstopping, wat niet alleen ongemakkelijk is, maar ook gevolgen heeft voor de gezondheid indien dit niet wordt beheerd.

Darmspoelen om verstopping (obstipatie) en ongewild verlies van ontlasting te voorkomen

Darmspoelen is een goed gedocumenteerde techniek waarbij via het rectum water in de darm wordt ingebracht. Dit water spoelt daarna met de ontlasting uit de darm. Doordat het de ophoping van ontlasting voorkomt, is het een effectieve methode om het risico op verstopping te verminderen. Regelmatig spoelen helpt ongewild verlies van ontlasting te voorkomen en elimineert het risico op ongelukjes.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw darmproblemen onder controle te houden, zijn onder andere: 

Zoek de antwoorden op de meest gestelde vragen over multiple sclerose en blaas- en darmproblemen in de veelgestelde vragen

Sluiten

Multiple sclerose en darmklachten

De darmfunctie kan worden beïnvloed door multiple sclerose, omdat de ziekte de zenuwen onderbreekt die de ontlastingsdrang signaleren. Daardoor is er een verhoogd risico op obstipatie (constipatie of verstopping), ongewild verlies van ontlasting (ook wel bekend als ontlastingsincontinentie) of een combinatie van beide. Meer informatie over multiple sclerose en darmklachten
Sluiten

Multiple sclerose en darmklachten

Omdat geen twee mensen met multiple sclerose precies hetzelfde verloop van de ziekte ervaren, zijn er grote verschillen in de mate van darmklachten die mensen ervaren. Er wordt aangenomen dat ongeveer 34% van de mensen met multiple sclerose in zulke mate darmproblemen hebben dat het de kwaliteit van hun dagelijks leven aantast. 

Normale darmfunctie

Voor een normale darmfunctie moeten de volgende functies naar behoren te werken:

 • Spieractie en reflexen
 • De feedbacksignalen die tussen de hersenen en de darm worden overgedragen en daarmee de continentie beheersen.

Deze beide functies kunnen door multiple sclerose worden beïnvloed.

Hoe de multiple sclerose de darmfunctie beïnvloedt

Darmproblemen doen zich voor wanneer de spieractie, reflexen of het feedbacksysteem worden verstoord; dit staat ook bekend als neurogene darmdisfunctie. Symptomen omvatten diarree, obstipatie (constipatie of verstopping) en ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie). Bij multiple sclerose kunnen ongewild verlies van ontlasting en obstipatie vaak naast elkaar voorkomen.

Obstipatie (constipatie of verstopping)

Obstipatie wordt meestal gedefinieerd als minder dan twee ontlastingen per week en men denkt dat bijna de helft van de mensen met multiple sclerose hier last van heeft. Het kan ook een factor zijn in het veroorzaken van ongewild verlies van ontlasting. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose, kunnen ook de kans op obstipatie verhogen. Het beheren van verstopping is erg belangrijk en dient als eerste stap te worden aangepakt via dieet en lichaamsbeweging. Als deze stappen niet helpen dient u het advies van een arts in te winnen, want onbeheerde obstipatie heeft niet alleen een nadelige invloed op de kwaliteit van het leven, het kan ook ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Ongewild verlies van ontlasting en ontlastingsincontinentie (ontlastingsincontinentie)

Ongewild verlies van ontlasting, of het verlies van vrijwillige darmcontrole, is een symptoom van neurogene darmdisfunctie. Iemand die hier last van heeft is soms niet in staat het toilet snel genoeg te bereiken. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan bijdragen aan ongewild verlies van ontlasting. Zoals hierboven vermeld kan ook verstopping (obstipatie) een factor zijn in het veroorzaken van ongewild verlies van ontlasting/ontlastingsincontinentie.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw darmklachten onder controle te houden, zijn onder andere: 

Lees meer over hoe u kunt zorgen voor uw darmen.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie