Wat is urine-incontinentie?

Met ons aanbod van incontinentiebehandelmogelijkheden kunnen vrouwen de controle over hun leven weer terugkrijgen en hun actieve levensstijl weer oppikken. Meer informatie over urine-incontinentie

Urine-incontinentie is het onbedoeld verlies van urine. Ongeveer 200 miljoen mensen over de hele wereld hebben hier last van. Urine-incontinentie die optreedt bij inspanning of lichamelijke activiteit wordt ook wel stressincontinentie genoemd.

Typische activiteiten die urinelekkage kunnen veroorzaken zijn hardlopen, springen, hoesten, niezen, lachen en zelfs geslachtsgemeenschap. Incontinentie wordt vaak gezien als een aandoening die hoort bij het ouder worden, maar in veel gevallen is die behandelbaar.

Er zijn niet-chirurgische oplossingen voor het controleren en behandelen van deze aandoening, waaronder vloeistofbeperking, bekkenbodemspieroefeningen en vaginale incontinentiepessaria. Als geen van deze behandelingen afdoende helpt, kunt u ook een chirurgische ingreep overwegen.

Sluiten

Behandelopties

Niet-chirurgische behandelingen voor incontinentie

Als u last heeft van stressincontinentie, is het goed om eerst te weten welke behandelingen er mogelijk zijn. Niet-chirurgische behandelingen

Als er is vastgesteld dat u stressincontinentie heeft, zijn er veel verschillende behandelingen mogelijk. Coloplast biedt chirurgische behandelmogelijkheden die verlichting kunnen brengen, maar een operatieve ingreep is niet voor iedereen de juiste oplossing. Uw arts zal al uw behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

Niet-chirurgische opties zijn bijvoorbeeld bekkenspieroefeningen, beschermend ondergoed, gedragstherapie, catheters, vaginale pessaria en injecties met zwelstoffen.

Sluiten

Chirurgische behandelingen voor incontinentie

Als u last heeft van stressincontinentie, kan een sling de ideale oplossing voor u zijn. Chirurgische behandelingen

Chirurgische behandelingen voor incontinentie omvatten ophanging van de blaashals en plaatsing van een sling. Een slingprocedure corrigeert de stressincontinentie door een smalle strook synthetisch of biologisch materiaal onder de urinebuis te plaatsen. Als een soort wervelplank ondersteunt de sling de urinebuis tijdens activiteiten waarbij druk in de buik wordt uitgeoefend, zodat urineverlies wordt voorkomen.

slingsysteem

Wat zijn de risico's?

Net zoals bij andere operaties brengt deze ingreep risico's met zich mee.

Bijvoorbeeld:

  • Vaginale extrusie
  • Erosie (bijv. vaginaal, urethraal)
  • Dyspareunie (bijv. pijnlijk tijdens geslachtsgemeenschap)
  • Verschuiving van de sling
  • Infectie
  • Pijn
  • Hematoom
  • Littekenvorming
  • Overgaande of permanente urineretentie/-obstructie
  • Urethrale obstructie
  • Plasstoornis
  • Zenuwletsel
  • Letsel aan de bloedvaten
  • Perforaties van de blaas, darmen, urinebuis, bloedvaten en of zenuwen

Bespreek deze risico's uitvoerig met uw arts.

Het gaas dat wordt gebruikt om incontinentie te corrigeren kan pijn veroorzaken. U kunt het gaas ook voelen aan de binnenkant van uw vagina. Dit kan problemen opleveren voor uw intieme, seksuele activiteiten. U kunt ook een sterkere aandrang voelen om te urineren, of de urinestroom kan langzamer worden.

Het kan ook voorkomen dat u na de procedure niet op natuurlijke wijze kunt urineren. Dit kan van tijdelijke aard zijn, maar het kan wel minstens een maand aanhouden. Als dit gebeurt, wordt een catheter ingebracht om u te helpen bij het urineren. Mogelijk is er ook nog een operatie nodig om de sling vast te zetten of bij te knippen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kunnen aanvullende operaties nodig zijn.

U kunt ook een reactie krijgen op het slingmateriaal zelf, of een infectie krijgen die met antibiotica moet worden behandeld. Bespreek deze risico's en reacties met uw arts.

Het is belangrijk dat u begrijpt wat de mogelijke risico's en voordelen van een permanent implantaat zijn voordat u voor een bepaalde behandeling kiest.

Sluiten

Wat gebeurt er voor, tijdens en na de operatie?

Wat gebeurt er voor de operatie?

Er zijn een aantal veelgebruikte tests om stressincontinentie te diagnosticeren en u kunt ook gevraagd worden om een urinedagboek bij te houden. Voor de operatie

Wat kunt u verwachten bij uw arts?

Uw arts zal een correcte diagnose van uw incontinentie willen stellen om er zeker van te zijn dat de juiste behandeling gekozen wordt. U zult een overzicht moeten geven van uw volledige medische en chirurgische geschiedenis en van alle geneesmiddelen en supplementen die u inneemt, en informatie moeten geven over uw urineergewoontes en alle vloeistoffen die u heeft geconsumeerd. Het is belangrijk dat u de problemen die u heeft nauwkeurig beschrijft, zoals wanneer en onder welke omstandigheden u last heeft van urineverlies.

Het kan goed zijn om uw urineergewoontes te noteren in een dagboek dat u voorlegt aan uw arts. Dit '3-daagse urinedagboek' moet informatie bevatten over wat u drinkt, het aantal keren dat u urineert en of u urine heeft verloren. Bekijk het voorbeeld hieronder. Klik hier om de pdf te downloaden (260 kB). 

Urinedagboek

Hieronder volgt een aantal gebruikelijke tests om een incontinentiediagnose te stellen:

  • Urineanalyse – test van het urinemonster
  • Stresstest – er wordt vloeistof ingebracht in de blaas om te controleren op urineverlies
  • Residu na lediging – meet de hoeveelheid urine die achterblijft in uw blaas nadat u geürineerd heeft
  • Cystoscopie – uw blaas wordt onderzocht met behulp van een cystoscoop
  • Urodynamica – tests die metingen maken van:
    - de hoeveelheid urine in de blaas voor het urineren
    - de kracht waarmee de urine het lichaam verlaat
    - interne druk van de blaas naarmate hij gevuld wordt met urine
    - controle van de urethrale sluitspieren
Sluiten

Wat kunt u tijdens de operatie verwachten

Lees wat er gebeurt tijdens de minimaal ingrijpende slingprocedure. Tijdens de operatie

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Een slingoperatie is de meest voorkomende minimaal ingrijpende chirurgische ingreep voor het behandelen van stressincontinentie. Deze procedure wordt meestal poliklinisch uitgevoerd en duurt vaak minder dan 30 minuten. Een nacht in het ziekenhuis blijven kan echter nodig zijn.

Er bestaan veel verschillende soorten slings en manieren om een sling te plaatsen. Er wordt gekozen voor een behandeling met een sling op basis van een aantal factoren, zoals de ernst van de incontinentie, eerdere bekkenoperaties en de voorkeuren van de patiënt of arts.

Coloplast beschikt over een breed assortiment synthetische en biologische slings. De synthetische slings zijn gemaakt van polypropyleengaas dat, als het geïmplanteerd is, samengroeit met nieuw weefsel en een ondersteunende structuur vormt voor de urinebuis.

Alle slings, ongeacht het type, worden in de vagina geplaatst door middel van een kleine incisie onder de urinebuis. Afhankelijk van het type sling dat wordt geplaatst, kan het nodig zijn om een aantal andere incisies te maken in de liesplooien of langs de schaamhaarlijn. Nadat de sling op de juiste plaats is ingebracht, vormt zij een soort ondersteunend matje onder uw urinebuis en helpt zij urineverlies te voorkomen tijdens activiteiten of andere belasting.

 

Voorbeeld van een sling

Voorbeeld van Coloplast Aris® /Supris® /Altis® slings. De hoeveelheid materiaal die tijdens de operatie voor de sling wordt gebruikt, is afhankelijk van de lichaamsbouw van de betreffende vrouw.

Voorbeeld van Coloplast Aris® / Altis® slings. De hoeveelheid materiaal die tijdens de operatie voor de sling wordt gebruikt, is afhankelijk van de lichaamsbouw van de betreffende vrouw.

Sluiten

Wat gebeurt er na de operatie?

Alhoewel het herstelproces voor iedere patiënt verschillend is, vindt u hieronder een aantal algemene resultaten en richtlijnen voor na de operatie. Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

Uw arts zal de herstelperiode en wat u na de operatie moet doen met u bespreken. Het is belangrijk dat u zijn of haar instructies nauwkeurig opvolgt.

U kunt er in het algemeen op rekenen dat u sporten, lichamelijke inspanning of andere activiteiten die het gebied belasten, zoals seksuele activiteit, gedurende een bepaalde periode moet vermijden. Uw lichaam heeft tijd nodig om goed te herstellen van de operatie en om het slingmateriaal te laten samensmelten met het natuurlijke weefsel van uw lichaam.

Mocht u problemen ervaren na de operatie, neem dan direct contact op met uw arts. Dit is met name belangrijk als het gebied warmer wordt, of als het bijzonder veel pijn doet, rood wordt of ontstoken raakt.

Het is belangrijk om te weten dat toekomstige zwangerschappen het effect van de chirurgische ingreep teniet kunnen doen en opnieuw incontinentie kunnen veroorzaken.

Uw arts zal u informeren over uw herstelproces. Hij of zij kan u ook andere adviezen geven op basis van uw persoonlijke behoeften.

Sluiten

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op gebruikelijke vragen over urine-incontinentie. Veelgestelde vragen over incontinentie

Referenties

1. Vulker, R. International Group Seeks to Dispel Incontinence “Taboo”, JAMA, 1998, No.11: 951-53.

Wat is urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is het verlies van controle over uw urinefuncties. Ongeveer 200 miljoen mensen over de hele wereld hebben last van deze aandoening.

 

Kan urine-incontinentie goed worden behandeld?

Ja. Incontinentie kan verband houden met het ouder worden, maar het is een behandelbare aandoening. 

 

Wat veroorzaakt stressincontinentie bij vrouwen?

Stressincontinentie bij vrouwen kan geleidelijk ontstaan, maar ook het gevolg zijn van een bevalling. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door bekkenspieren die niet sterk genoeg meer zijn om de opening van de blaashals gesloten te houden tijdens lichamelijke belasting zoals lachen, hoesten, tillen, sporten of een verhoogde druk op de buik.

 

Welke behandelingen voor stressincontinentie zijn er?

Tegenwoordig kunnen patiënten kiezen uit meerdere behandelingen, waaronder chirurgische ingrepen met suprapubische slingsystemen en slingbehandelingen waar slechts één incisie voor nodig is. 

Uw arts kan deze en andere behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

 

Wat is een slingprocedure?

Een slingprocedure is een minimaal ingrijpende chirurgische ingreep tegen stressincontinentie waarbij een eenvoudige mat- of U-vormige sling wordt gebruikt om uw urinebuis te ondersteunen.

 

Kan ik opnieuw incontinent worden na een slingprocedure?

Momenteel hebben slingprocedures een slagingskans van ongeveer 85%, dus het is mogelijk dat u opnieuw incontinent wordt na een slingprocedure. Ook toekomstige zwangerschappen kunnen de effecten van de ingreep teniet doen, waardoor u opnieuw incontinent wordt.

 

Hoe lang duurt het herstel na een slingprocedure?

Iedere patiënt heeft een andere herstelperiode. Het is belangrijk dat u tijdens uw herstel geen zware voorwerpen tilt en geen geslachtsgemeenschap heeft. Uw arts zal u verder informeren over uw persoonlijke herstelproces (1).

 

Brengt een slingprocedure risico's met zich mee?

Iedere chirurgische ingreep brengt risico's met zich mee, maar ernstige complicaties als gevolg van een slingprocedure komen zelden voor. U kunt merken dat u na de operatie moeite heeft om te urineren. Dit kan variëren van een langzamere urinestroom tot helemaal niet meer kunnen urineren. U kunt ook merken dat u vaker moet urineren dan normaal. U kunt een reactie krijgen op het slingmateriaal zelf, of een infectie. Vraag uw arts om meer informatie over de mogelijke risico's en complicaties, uw specifieke omstandigheden en de operatie.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie