Wat is bekken-orgaanverzakking?

 Wat is bekken-orgaanverzakking?

Wat is bekken-orgaanverzakking?

Het kan vervelend zijn om te praten over uw intieme gezondheidsproblemen, maar bekkenorgaanverzakking is een aandoening waar miljoenen vrouwen last van hebben. Onthoud dus dat u niet de enige bent. Meer informatie over bekken-orgaanverzakking

Bekken-orgaanverzakking ontstaat als de bekkenspieren en ligamenten verzwakt zijn, waardoor ze de bekkenorganen niet meer op hun plaats kunnen houden. Hierdoor zakken deze organen in het bekkengebied.

Vrouwen met bekken-orgaanverzakking hebben vaak een zwaar gevoel in hun vagina of bekken. Ze hebben vaak het gevoel dat ze 'op een bal zitten' of dat er tijdens het douchen iets uitpuilt of uitsteekt in hun vaginale zone. Soms neemt dit zware of uitpuilende gevoel toe tegen het einde van de dag, alsof ze de hele dag hebben gewerkt of gestaan. Andere symptomen zijn ongemak tijdens geslachtsgemeenschap, urine-incontinentie en darmklachten.

Sommige vrouwen proberen om het verzakte orgaan terug op zijn plaats te duwen om het urineren te vergemakkelijken, of ze merken dat de druk vanzelf minder wordt als ze 's nachts op bed liggen. Er zijn verschillende soorten bekkenorgaanverzakking met verschillende namen, afhankelijk van de betrokken organen.

Wat veroorzaakt bekken-orgaanverzakking?

Bekken-orgaanverzakking ontstaat doordat de spieren in de bekkenbodem zijn opgerekt of niet sterk genoeg zijn om de bekkenorganen op hun plaats te houden. Het is geen levensbedreigende aandoening, maar kan wel pijn en ongemak veroorzaken en een grote invloed hebben op uw dagelijkse kwaliteit van leven.

De oorzaken van opgerekte of verzwakte spieren in het bekken kunnen zijn:

  • Zwangerschap en bevalling
  • Ouder worden en menopauze
  • Obesitas
  • Vleesbomen of bekkentumoren
  • Langdurig (chronisch) hoesten Langdurige (chronische) constipatie
  • Zware voorwerpen tillen
  • Bepaalde genetische factoren
  • Eerdere bekkenoperaties
  • Bepaalde neurologische aandoeningen of letsel aan het ruggenmerg
Sluiten
Welke soorten bekken-orgaanverzakkingen zijn er?

Welke soorten bekken-orgaanverzakkingen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten bekken-orgaanverzakkingen. Hier vindt u meer informatie. Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten bekkenorgaanverzakkingen

De voornaamste soorten bekken-orgaanverzakkingen zijn:

Blaasverzakking – Cystocele ontstaat als de blaas, waarin de urine wordt opgeslagen, naar beneden zakt en tegen de voorkant van de vagina drukt.

Rectumverzakking – Rectocele ontstaat als het rectum uitpuilt en tegen de achterkant van de vagina drukt.

Urinebuisverzakking – Urethrocele ontstaat als de urinebuis, waardoor de urine uit de blaas het lichaam verlaat, loslaat en tegen het onderste gedeelte van de voorkant van de vagina drukt.

Verzakking van het vaginagewelf – Verzakking van het vaginagewelf ontstaat als de bovenkant van de vagina inzakt. Dit gebeurt alleen als gevolg van een hysterectomie – een operatie waarbij de baarmoeder is verwijderd.

Dunne-darmverzakking – Enterocele ontstaat als de dunne darm tussen de achterkant van de vagina en het rectum zakt. Dit kan samengaan met baarmoederverzakking of rectumverzakking.

Baarmoederverzakking – Baarmoederverzakking ontstaat als de baarmoeder (uterus) verzakt en op de vagina drukt.

Uw arts zal vaststellen welke vorm van verzakking u heeft. U kunt ook meerdere vormen tegelijkertijd hebben.

 

Normale vrouwelijke anatomie Cystocele Rectocele Baarmoederverzakking
Normale vrouwelijke anatomie Cystocele Rectocele Baarmoederverzakking

Hoe weet ik of ik last heb van een bekkenorgaanverzakking?

De tekenen en symptomen van bekkenorgaanverzakking kunnen variëren, afhankelijk van de soort en de ernst van de verzakking.

Een lichte verzakking voelt aan als een drukkend of trekkend gevoel in uw bekkengebied, met name als u langere tijd heeft gestaan.

Naarmate de verzakking ernstiger wordt, kunt u meer ongemak ervaren en een of meer van de volgende symptomen krijgen:

  • Problemen met uw blaascontrole
  • Moeite om te urineren
  • Urinelekkage tijdens dagelijkse activiteiten waarbij druk wordt uitgeoefend op uw buik (stressincontinentie)
  • Constipatie of andere darmklachten
  • Ongemak of pijn in het lage bekkengebied
  • Rugpijn
  • Het gevoel dat er iets vastzit of  uit uw vagina valt
  • Ongemak en pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • Een bobbel in uw vagina
  • Ongebruikelijke bloedingen of afscheiding
Sluiten

Behandelopties

Niet-chirurgische behandelingen

Als u last heeft van bekken-orgaanverzakking, zijn er behandelingen die u kunnen helpen. Hier vindt u meer informatie over deze behandelingen. Meer informatie over niet-chirurgische behandelingen

Bekkenorgaanverzakking kan op verschillende manieren worden behandeld. Uw arts kan u helpen om de oplossing te vinden die het best bij u past, afhankelijk van de soort en oorzaak van de verzakking. Hij of zij zal ook rekening houden met uw toekomstplannen, zoals of u zwanger wilt worden of niet.

De behandeling begint meestal met niet-chirurgische opties, zoals Kegel-oefeningen, een pessarium (een voorwerp in de vagina dat ondersteuning biedt), oestrogeensupplementen, elektrische stimuli of biofeedback.

Kegel-oefeningen zijn oefeningen die uw bekkenbodemspieren versterken. Bij lichte gevallen van baarmoederverzakking kan dit voldoende zijn. Om het gewenste effect te bereiken, moet u ze echter dagelijks doen.

Een vaginaal pessarium is een rubberen of plastic voorwerp dat gebruikt wordt om de bekkenbodem en het verzakte orgaan te ondersteunen. Het pessarium wordt ingebracht en geplaatst door een arts of verpleegkundige. Het pessarium moet regelmatig worden schoongemaakt en vóór geslachtsgemeenschap verwijderd worden.

Oestrogeenvervanging kan helpen om verdere verzwakking van de spieren en bindweefsels die de baarmoeder, de blaas en het rectum ondersteunen te beperken. Oestrogeen innemen brengt echter bepaalde risico's met zich mee, zoals een grotere kans op bloedstolsels, galblaasziekten en borstkanker.

Bespreek al uw mogelijke behandelingen met uw arts.

Sluiten

Chirurgische behandelingen

Als uw bekkenorganen ernstig verzakt zijn, kan dit verholpen worden door middel van een chirurgische ingreep. Meer informatie over chirurgische behandelingen

Als uw bekken-orgaanverzakking door middel van een chirurgische ingreep verholpen moet worden, wordt uw eigen weefsel of een graft gebruikt om uw bekkenbodem te repareren. De graften kunnen biologisch zijn, of gemaakt zijn van een synthetisch gaas dat de betrokken organen ondersteunt en de symptomen waar u last van heeft verlicht.

Coloplast beschikt over een uitgebreid assortiment producten voor bekkenorgaanversteviging. De biologische gaasjes van onze Axis™ Dermis en Suspend® Fascia Lata, en de synthetische gaasjes van Restorelle® en Exair®. De synthetische Restorelle en Exair gaasjes zijn speciaal ontworpen voor bekkenbodemreparaties en gemaakt van een bijzonder dun, lichtgewicht gaas van synthetisch polypropyleen. De graften van Coloplast en uw lichaamseigen weefsel zorgen voor extra ondersteuning. Dit versterkte ondersteuningssysteem houdt uw bekkenorganen op hun juiste plaats.

Neem contact op met uw arts voor meer informatie over chirurgische behandelingen voor bekkenorgaanverzakking.

Sluiten

Wat gebeurt er voor, tijdens en na de operatie?

Wat kunt u voor de operatie verwachten?

Wat kunt u voor de operatie verwachten?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een verzakkingsoperatie. Hieronder staan een aantal dingen die u met uw arts moet bespreken. Voor de operatie

Een verzakkingsoperatie waarbij de organen door middel van een gaasje worden ondersteund, is niet  voor iedereen de juiste oplossing. Bespreek deze behandeling uitvoerig met uw arts om te kijken of het voor u de juiste oplossing is.

Mogelijke complicaties van een verzakkingsoperatie met gaas zijn: pijn, infectie of niet-genezen van het gaas, gaas dat uitsteekt uit de vagina, gaaserosie in aangrenzende organen, zenuwbeschadiging, opnieuw een verzakking, ontsteking, adhesievorming, fistelvorming, vernauwing van de vagina, littekens en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Net als bij andere operaties bestaat er ook een risico op bloedingen, infecties, beschadigingen van bloedvaten of zenuwen, of zelfs letsel aan de blaas, urinebuis of darmen tijdens de plaatsing van het gaasje. Het kan zijn dat dit chirurgisch hersteld moet worden. Er kunnen ook tijdelijke of permanente problemen met het urineren of de stoelgang ontstaan.

Bespreek deze risico's en gevolgen met uw arts om te bepalen of dit de beste behandeling voor u is.

U dient ook te weten dat de veiligheid en werkzaamheid van Restorelle® en Exair® niet onderzocht zijn door middel van gerandomiseerd, gecontroleerd klinisch onderzoek.

Het kan verstandig zijn om een lijstje bij te houden met vragen die u uw arts wilt stellen over chirurgische behandelingen voor bekken-orgaanverzakking. Als u iets niet begrijpt of als er iets onduidelijk is, vraag dan gerust om uitleg. Er komt veel informatie op u af, maar uw arts zal ervoor zorgen dat alles duidelijk is.

Sluiten
Wat kunt u tijdens de operatie verwachten

Wat kunt u tijdens de operatie verwachten

Meer informatie over wat er gebeurt tijdens een bekkenorgaanverzakkingsoperatie Tijdens de operatie

Een chirurgische ingreep bij bekken-orgaanverzakking wordt in het ziekenhuis en onder algehele verdoving uitgevoerd. Het gaas wordt ingebracht via een kleine incisie in de vagina. Nadat de verzakte organen weer in hun natuurlijke positie zijn teruggeplaatst, wordt het gaasje erboven of eronder geplaatst om ze te ondersteunen.

Restorelle gaas

Voorbeeld van Restorelle® gaas De vorm van het gaas dat tijdens de operatie wordt gebruikt hangt af van de lichaamsstructuur van de betreffende vrouw en de soort verzakking die verholpen wordt.

Sluiten
Wat kunt u verwachten na de operatie

Wat kunt u verwachten na de operatie

Alhoewel het herstelproces voor iedere patiënt anders is, hebben veel patiënten na de operatie last van vermoeidheid of ongemak. Na de operatie

In de meeste gevallen kunt u op de dag van de operatie weer naar huis. In sommige gevallen zult u echter in het ziekenhuis moeten blijven.

Het is normaal dat u zich een paar dagen na de operatie ongemakkelijk en moe voelt. Het is belangrijk dat u tijdens de herstelperiode geen zware voorwerpen tilt en niet seksueel actief bent, zodat uw lichaam kan genezen en het nieuwe graftmateriaal zich kan binden aan uw eigen weefsel.

Meestal kunt u binnen vier tot zes weken na de operaties weer gaan werken en uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Sluiten

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen over bekken-orgaanverzakking Veelgestelde vragen voor bekken-orgaanverzakking

Wat is bekken-orgaanverzakking?

Bekken-orgaanverzakking ontstaat als de bekkenbodemspieren te zwak zijn om de bekkenorganen - de blaas, de baarmoeder, de vaginawand en het rectum - op hun plaats te houden.

 

Kan bekken-orgaanverzakking verholpen worden?

Ja. Bekkenorgaanverzakking kan verergeren en verdwijnt niet vanzelf, maar het kan behandeld worden.

 

Wat veroorzaakt bekken-orgaanverzakking?

Zwangerschap en een bevalling zijn de meest voorkomende oorzaken van bekken-orgaanverzakking. Maar ook de menopauze, eerdere vaginale chirurgie, chronisch hoesten of chronische inspanning, het tillen van zware voorwerpen, obesitas, erfelijkheid en verlies van spierspanning kunnen hiertoe bijdragen.

 

Wat zijn de mogelijke behandelingen voor bekken-orgaanverzakking?

Er zijn zowel niet-chirurgische als chirurgische behandelingen mogelijk. Tot de niet-chirurgische mogelijkheden behoren een verandering in uw levensstijl, Kegel-oefeningen, pessaria of medicijnen. Chirurgische behandelingen zijn minimaal ingrijpend en herstellen uw lichaam in zijn oorspronkelijke staat door het aanbrengen van een biologische of synthetische graft. Uw arts kan deze en andere behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

 

Wat is een verzakkingsoperatie?

Een verzakkingsoperatie is een minimaal ingrijpende chirurgische procedure waarbij de verzakking wordt verholpen door middel van een graft (biologisch of synthetisch) die over de uitstulping wordt geplaatst en vervolgens wordt vastgehecht. Dit herstelt de natuurlijke ondersteuning van uw bekkenbodem.

 

Hoe lang duurt het herstel na een verzakkingsoperatie?

Iedere patiënt heeft een andere herstelperiode. Het is belangrijk dat u tijdens uw herstel geen zware voorwerpen tilt en geen geslachtsgemeenschap heeft. Uw arts zal u verder informeren over uw persoonlijke herstelproces.

 

Welke risico's brengt een verzakkingsoperatie met zich mee?

Iedere chirurgische ingreep brengt risico's met zich mee, maar ernstige complicaties als gevolg van een verzakkingsoperatie komen zelden voor. Vraag uw arts om meer informatie over de mogelijke risico's en complicaties, uw specifieke omstandigheden en de operatie.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie