V: Hoe zal intermitterende catheterisatie worden geïntegreerd in mijn leven?
A: Intermitterende catheterisatie is een snelle en effectieve manier om uw blaas te beheersen. U zult in staat zijn om het op uw dagelijks leven aan te passen, waardoor u een grotere onafhankelijkheid krijgt om te doen wat u wilt. Zodra de intermitterende catheterisatie routine wordt, zal het net zoveel tijd in beslag nemen als u normaal nodig hebt om naar het toilet te gaan.
V: Is catheteriseren moeilijk?
A: Intermitterende catheterisatie is niet moeilijk, maar u moet even leren hoe het moet. Uw verpleegkundige of arts zal u uitleggen hoe intermitterende catheterisatie werkt voordat u het zelf gaat doen. U kunt het filmpje “zo kunt u intermitterend catheteriseren met SpeediCath Compact Eve” bekijken voor een gedetailleerde uitleg.
V: Is intermitterende catheterisatie pijnlijk?
A: De eerste paar keer dat u catheteriseert, vindt u het misschien wat ongemakkelijk of lastig omdat het nieuw voor u is. Zodra u vertrouwd bent met de techniek, zult u snel en eenvoudig zonder problemen kunnen catheteriseren.
V: Is intermitterende catheterisatie een goede methode om mijn blaas te beheersen?
A: Intermitterende catheterisatie wordt algemeen beschouwd als de beste methode van blaasbeheer en de veiligste optie in vergelijking met andere technieken. De meeste mensen die intermitterend catheteriseren vinden het comfortabeler en handiger in hun dagelijks leven. Andere voordelen van intermitterende catheterisatie zijn een grotere onafhankelijkheid, meer controle over uw seksleven, een betere vruchtbaarheid en over het algemeen een betere kwaliteit van leven.
V: Zal ik van nu af aan altijd moeten catheteriseren?
A: Dit hangt af van uw situatie en uw aandoening. U moet dit met uw verpleegkundige of arts bespreken om hier het juiste antwoord op te krijgen. Als de veranderingen aan uw blaas een gevolg zijn van uw multiple sclerose, spina bifida of dwarslaesie, kan dit alleen in zeer zeldzame gevallen worden teruggedraaid. Om uw blaas gezond te houden is het daarom belangrijk dat u catheteriseert volgens de instructies van uw arts of verpleegkundige.
V: Zal intermitterende catheterisatie invloed hebben op mijn seksleven?
A: Intermitterende catheterisatie zal zeer zelden de seksuele activiteit beïnvloeden. Integendeel, het zelfcatheteriseren zal in veel gevallen uw gevoel van vrijheid verbeteren. Het is meestal aan te raden om uw blaas voor het vrijen te legen om het risico op urinelekkage te verminderen. Bespreek altijd eventuele vragen of zorgen die u heeft met uw arts of verpleegkundige.
V: Hoeveel keer per dag moet ik intermitterend catheteriseren?
A: Het is normaal om uw blaas 4-6 keer per dag te legen. Het is heel persoonlijk hoe vaak u intermitterend catheteriseert: voor sommigen kan het 4 keer per dag zijn en voor anderen minder vaak. U moet altijd de instructies van uw arts of verpleegkundige volgen.
V: Kan de intermitterende catheterisatie mijn interne organen beschadigen?
A: Nee. Wanneer het correct wordt uitgevoerd, is intermitterende catheterisatie de beste manier om uw urinesysteem gezond te houden, waardoor uw interne organen worden beschermd.
V: Wat kan ik doen om een urineweginfectie te voorkomen?
A: Als u regelmatig uw blaas leegt (4-6 keer per dag of zoals aanbevolen door uw arts of verpleegkundige) en ervoor zorgt dat u voorafgaand aan het plaatsen van een catheter uw handen wast, kunt u het risico op een urineweginfectie verminderen.
V: Hoe kan ik andere mensen die een soortgelijke ervaring hebben gehad ontmoeten?
A: Uw arts of verpleegkundige zal u kunnen vertellen of er in uw omgeving ondersteuning via lotgenotengroepen beschikbaar is. Uw lokale ondersteunings-/patiëntengroep heeft misschien ook een vergelijkbaar initiatief.
V: Waar kan ik meer informatie krijgen?
A: U kunt contact opnemen met uw verpleegkundige of arts om meer informatie te krijgen of naar een juiste persoon te worden doorverwezen. Desbetreffende patiëntenverenigingen kunnen u ook helpen. U kunt ook contact opnemen met Coloplast Care die u van veel informatie kan voorzien – bel met <telefoonnummer> voor verdere ondersteuning.