Neem de controle over uw leven en uw blaas terug.

Voor veel vrouwen hoort het omgaan met een blaasprobleem bij het leven. Misschien gaat u veel naar het toilet, of haalt u het toilet niet wanneer u moet plassen omdat u het niet langer kunt ophouden. Het proberen uw levensstijl te veranderen om met deze problemen om te gaan is op lange termijn geen goede oplossing. Dat is de reden waarom uw arts of verpleegkundige u misschien al intermitterende catheterisatie (IC) heeft voorgesteld. Het doel van deze pagina is om u te laten kennismaken met intermitterende catheterisatie, u uit te leggen hoe het werkt en hoe het u kan helpen de controle over uw blaas weer terug te krijgen.  

Vrouw met SpeediCath Compact Eve

Hoe kan ik voordeel hebben van intermitterende catheterisatie?

Er zijn veel redenen om intermitterende catheterisatie te overwegen. Het helpt u de controle over uw blaas terug te krijgen en deze goed te legen, wat ten goede komt aan uw gezondheid, uw gemoedsrust en uw dagelijkse kwaliteit van leven. Bekijk de voordelen hier

Een meer ontspannen levensstijl

Intermitterende catheterisatie zal u helpen de controle over uw blaas terug te krijgen, omdat het ervoor zorgt dat uw blaas volledig wordt geleegd als u naar het toilet gaat. Dit betekent dat u waarschijnlijk minder vaak een gevoel van aandrang of mogelijk gênante ongelukjes in het openbaar zal hebben. 

Blijf spontaan

Door ervoor te zorgen dat u uw blaas regelmatig en volledig leegt, kunt u uw dagelijkse kwaliteit van leven verbeteren. U zult zich niet voortdurend zorgen maken over waar het dichtstbijzijnde toilet is, en of u dat op tijd kunt halen. Hierdoor zult u spontaner en onafhankelijker kunnen zijn.

Behoud uw seksleven

Veel vrouwen die leven met blaasproblemen maken zich zorgen over onbedoeld urineverlies tijdens het vrijen. Intermitterende catheterisatie zal deze zorg ook wegnemen, omdat het ervoor zorgt dat uw blaas goed wordt geleegd, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over ongewenste ongelukjes tijdens het vrijen.

Een gezondere blaas

Intermitterende catheterisatie helpt u uw blaas gezonder te houden: door regelmatig te plassen vermindert u het risico op complicaties, die veroorzaakt worden door oude urine of een overbelaste blaaswand. Daarnaast vermindert u ook de kans op nierschade op lange termijn.

Sluiten
Hoe werkt het catheteriseren?

Hoe werkt het catheteriseren?

Intermitterend catheteriseren wordt door velen beschouwd als de beste methode om u te helpen uw blaas te legen Hoe werkt het catheteriseren?

Er zijn verschillende opties beschikbaar om u te helpen uw blaas te legen. Hiervan wordt intermitterende catheterisatie door velen beschouwd als de beste methode1. Naast dat het helpt uw blaas gezonder te houden door het risico op complicaties op korte en lange termijn te verlagen, heeft intermitterende catheterisatie een aantal andere voordelen. Deze omvatten het terugkrijgen van de controle over uw blaas (indien nodig samen met medische behandeling) en het omgaan met problemen zoals urineverlies, plotselinge aandrang om te plassen en niet in staat zijn om uw blaas volledig te legen. 

Hoe wordt intermitterende catheterisatie uitgevoerd?

Bij intermitterende catheterisatie wordt volgens de instructies van uw arts of verpleegkundige via de urinebuis een catheter (een zeer dun slangetje) in uw blaas ingebracht. In het afgeronde uiteinde van de catheter zitten gaatjes (oogjes), waardoor de urine via het slangetje uit uw blaas in het toilet kan stromen. Zodra uw blaas volledig is geleegd, verwijdert u eenvoudig de catheter en gooit u deze weg.

De juiste catheter kiezen

Er zijn een aantal verschillende catheters die u voor intermitterend catheteriseren kunt gebruiken. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor de beslissing welke het handigst en meest comfortabel voor u is, en het beste bij uw behoeften past. Het is een zeer persoonlijke keuze en de catheter die het beste bij u past is misschien niet de eerste die u probeert. Verschillende levensstijlen of activiteiten vereisen soms verschillende oplossingen voor intermitterende catheterisatie.

Coatings

U kunt het beste een catheter met een hydrofiele coating kiezen. Onderzoeken wijzen erop dat deze het meest comfortabel, handigst en meest gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze worden ook in verband gebracht met een lagere kans op infectie en schade aan de urinebuis in vergelijking met andere soorten catheters.2 U kunt uw verpleegkundige vragen om u te helpen de catheter/catheters te kiezen die het beste bij u past/passen. Op internet is ook veel nuttige informatie te vinden over de nieuwste producten.

Verschillende vormen en maten

Catheters variëren sterk wat betreft grootte, de manier waarop ze worden verpakt en de manier waarop ze worden gebruikt. Sommige zijn ook discreter dan andere. Standaardcatheters zijn langer (20 cm), maar aangezien de urinebuis van de vrouw slechts 3-5 cm lang is, geven de meeste vrouwen de voorkeur aan compacte catheters, die korter zijn. Sommige catheters zijn ontworpen om meer op een cosmetisch product te lijken, zodat ze meer discretie bieden. In principe moet een catheter zo weinig mogelijk van uw tijd en aandacht in beslag nemen, en zeker niet de aandacht van anderen trekken, tenzij u dat wilt.

Sluiten
Veelgestelde vragen over catheterisatie

Wilt u meer weten – neem eens een kijkje in onze veelgestelde vragen

U heeft waarschijnlijk veel vragen waar u graag antwoord op wil hebben. Blader door deze veelgestelde vragen en kijk of u de antwoorden vindt die u zoekt. U kunt anders ook contact opnemen met Coloplast Care via het(gratis) telefoonnummer 0800 - 022 98 98 of via een e-mail naarnlcare@coloplast.com Klik hier om de veelgestelde vragen te zien
Sluiten

Veelgestelde vragen

V: Hoe zal intermitterende catheterisatie worden geïntegreerd in mijn leven?
A: Intermitterende catheterisatie is een snelle en effectieve manier om uw blaas te beheersen. U zult in staat zijn om het op uw dagelijks leven aan te passen, waardoor u een grotere onafhankelijkheid krijgt om te doen wat u wilt. Zodra de intermitterende catheterisatie routine wordt, zal het net zoveel tijd in beslag nemen als u normaal nodig hebt om naar het toilet te gaan.

V: Is catheteriseren moeilijk?
A: Intermitterende catheterisatie is niet moeilijk, maar u moet even leren hoe het moet. Uw verpleegkundige of arts zal u uitleggen hoe intermitterende catheterisatie werkt voordat u het zelf gaat doen. U kunt het filmpje “zo kunt u intermitterend catheteriseren met SpeediCath Compact Eve” bekijken voor een ​​gedetailleerde uitleg.

V: Is intermitterende catheterisatie pijnlijk?
A: De eerste paar keer dat u catheteriseert, vindt u het misschien wat ongemakkelijk of lastig omdat het nieuw voor u is. Zodra u vertrouwd bent met de techniek, zult u snel en eenvoudig zonder problemen kunnen catheteriseren.

V: Is intermitterende catheterisatie een goede methode om mijn blaas te beheersen?
A: Intermitterende catheterisatie wordt algemeen beschouwd als de beste methode van blaasbeheer en de veiligste optie in vergelijking met andere technieken. De meeste mensen die intermitterend catheteriseren vinden het comfortabeler en handiger in hun dagelijks leven. Andere voordelen van intermitterende catheterisatie zijn een grotere onafhankelijkheid, meer controle over uw seksleven, een betere vruchtbaarheid en over het algemeen een betere kwaliteit van leven.

V: Zal ik van nu af aan altijd moeten catheteriseren?
A: Dit hangt af van uw situatie en uw aandoening. U moet dit met uw verpleegkundige of arts bespreken om hier het juiste antwoord op te krijgen. Als de veranderingen aan uw blaas een gevolg zijn van uw multiple sclerose, spina bifida of dwarslaesie, kan dit alleen in zeer zeldzame gevallen worden teruggedraaid. Om uw blaas gezond te houden is het daarom belangrijk dat u catheteriseert volgens de instructies van uw arts of verpleegkundige.

V: Zal intermitterende catheterisatie invloed hebben op mijn seksleven?
A: Intermitterende catheterisatie zal zeer zelden de seksuele activiteit beïnvloeden. Integendeel, het zelfcatheteriseren zal in veel gevallen uw gevoel van vrijheid verbeteren. Het is meestal aan te raden om uw blaas voor het vrijen te legen om het risico op urinelekkage te verminderen. Bespreek altijd eventuele vragen of zorgen die u heeft met uw arts of verpleegkundige.

V: Hoeveel keer per dag moet ik intermitterend catheteriseren?
A: Het is normaal om uw blaas 4-6 keer per dag te legen. Het is heel persoonlijk hoe vaak u intermitterend catheteriseert: voor sommigen kan het 4 keer per dag zijn en voor anderen minder vaak. U moet altijd de instructies van uw arts of verpleegkundige volgen.

V: Kan de intermitterende catheterisatie mijn interne organen beschadigen?
A: Nee. Wanneer het correct wordt uitgevoerd, is intermitterende catheterisatie de beste manier om uw urinesysteem gezond te houden, waardoor uw interne organen worden beschermd.

V: Wat kan ik doen om een ​​urineweginfectie te voorkomen?
A: Als u regelmatig uw blaas leegt (4-6 keer per dag of zoals aanbevolen door uw arts of verpleegkundige) en ervoor zorgt dat u voorafgaand aan het plaatsen van een catheter uw handen wast, kunt u het risico op een urineweginfectie verminderen. 

V: Hoe kan ik andere mensen die een soortgelijke ervaring hebben gehad ontmoeten?
A: Uw arts of verpleegkundige zal u kunnen vertellen of er in uw omgeving ondersteuning via lotgenotengroepen beschikbaar is. Uw lokale ondersteunings-/patiëntengroep heeft misschien ook een vergelijkbaar initiatief.

V: Waar kan ik meer informatie krijgen?
A: U kunt contact opnemen met uw verpleegkundige of arts om meer informatie te krijgen of naar een juiste persoon te worden doorverwezen. Desbetreffende patiëntenverenigingen kunnen u ook helpen. U kunt ook contact opnemen met Coloplast Care die u van veel informatie kan voorzien – bel met <telefoonnummer> voor verdere ondersteuning.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie