Darmspoelsysteem

Klinisch bewijs voor Peristeen

Het is bewezen dat Peristeen bijdraagt aan de de controle van de ontlasting bij neurogene patiënten. Meer dan 1000 patiënten hebben de behandelingsmethode geëvalueerd. Meer informatie over de resultaten
Sluiten

Een onderzoek naar transanale irrigatiesystemen

Referenties

 1. Christensen P et al. A randomized, controlled trial of transanal irrigation versus conservative bowel management in spinal-cord injured patients. Gastroenterology 2006;131:738-747.3.
 2. Faaborg PM et al. Long-term outcome and safety of transanal colonic irrigation for neurogenic bowel dysfunction. Spinal Cord 2009;47:545-549.4.
 3. Emmanuel A. Review of the efficacy and safety of transanal irrigation for neurogenic bowel dysfunction. Spinal Cord 2010;48:664-673.

Er zijn over transanale irrigatie en het gebruik van Peristeen vele clinical studies en reviews gepubliceerd. Meer dan 1000 patiënten hebben de behandelingsmethode geëvalueerd. Peristeen vermindert de symptomen van chronische obstipatie en fecale incontinentie. Een uitgebreide studie onderzocht de doeltreffendheid en de veiligheid van Peristeen in vergelijking met een conventionele therapie met  een dieet- het aanpassen van de voeding en vochtinname, regelmatige lichaamsbeweging en het gebruik van medicatie(1).

Afbeeldingen 1 en 2: Een significante vermindering van de symptomen van verstopping en fecale incontinentie wanneer Peristeen werd gebruikt, in vergelijking met een conventionele behandeling.

Afb. 1: Een significante vermindering van de symptomen van chronische obstipatie van 13,2 tot 10,3 wanneer Peristeen werd gebruikt, in vergelijking met een conventionele therapie.

Afb. 2: Een significante vermindering van de symptomen van fecale incontinentie van 7,3 tot 5,0 wanneer Peristeen werd gebruikt, in vergelijking met een conventionele therapie.

 

Peristeen is aantoonbaar veilig in gebruik

Afbeeldingen 3 en 4: Door het gebruik van Peristeen wordt de tijd die wordt besteed aan het legen van de darm aanzienlijk verminderd. 

Afb. 3: De totale tijd besteed aan ontlastingsproblematiek werd bij gebruik van Peristeen teruggebracht van 74,4 naar 47,0 minuten(2).

Afb. 4: Lijst van bijwerkingen bij het gebruik van Peristeen(3).

 • In een studie op lange termijn werden er bij 48% van de patiënten geringe bijwerkingen gerapporteerd
Sluiten

NBD-score: een nuttig hulpmiddel in uw praktijk

Met de NBD scorekaart kunt u middels een nulmeting eenvoudig evalueren wat het effect van de behandeling is op de rol van uw patiënt. Lees meer en download de NBD-score
Sluiten

NBD-score - Neurogenic Bowel Dysfunction score

Referenties

 1. Krogh K, Christensen P, Sabroe S, Laurberg S. Neurogenic bowel dysfunction score. Spinal Cord 2006;44:625–631

De Neurogenic Bowel Dysfunction score (NBD-score) is een gevalideerde vragenlijst om de impact van colorectale klachten op de kwaliteit van leven van de patiënt te beoordelen bij neurogene patiënten(1).

De vragenlijst kan ook nuttig zijn 2 tot 3 maanden na het starten met darmspoelen, om zo de veranderingen in de toestand van de patiënt te beoordelen,  Dit kan op de therapietrouwheid van de patiënt verbeteren.

Deze vragenlijst is eenvoudig en kan door de patiënt zelf worden worden beantwoord. Hij bevat 10 vragen die in totaal een score van 0 tot 47 geven, wat overeenkomt met de ernst van de colorectale aandoeningen die worden ervaren. Een score van ≥ 10 komt overeen met matige tot ernstige darmdisfunctie en zou het gebruik van Peristeen verantwoorden.

We hopen dat de NBD-score een nuttig hulpmiddel in uw praktijk zal zijn.

Download de vragenlijst.

Sluiten

Intermitterende catheters

Samenvatting van het bewijs voor hydrofiel gecoate catheters

Intermitterend catheteriseren (IC) is de ‘gouden standaard’ voor het legen van de blaas bij patiënten met een dwarslaesie en neurogene blaasdisfunctie. Meer over hydrofiel gecoate catheters
Sluiten

Inhoudsopgave

Referenties

 1. Hedlund et al, 2001

In deze samenvatting vindt u klinisch bewijs over:

 1. Hygiënische intermitterende zelfcatheterisatie:
 2. Urineweginfecties
 3. Urethraal trauma
 4. Gebruikerservaringen

Download het volledige rapport (pdf, 3.976 kB)

 

1. Hygiënische intermitterende zelfcatheterisatie:

 • Hygiënische intermitterende zelfcatheterisatie: een 12 jaar durende follow-up
 • Hygiënisch intermitterend catheteriseren vanaf de acute periode voor dwarslaesiepatiënten. 
 • Evaluatie op lange termijn van urethrale en genitale tolerantie.
 • Effect van het blaasbeheer op urologische complicaties bij 10 patiënten met een ruggenmerglaesie.


2. Urineweginfecties:

 • Hydrofiele catheters tegenover niet-gecoate catheters voor intermitterende catheterisatie. 
 • Complicaties bij intermitterende catheterisatie: preventie en behandeling. 
 • Intermitterende catheterisatie met hydrofiele catheters (SpeediCath) verlagen het risico van klinische urineweginfecties bij dwarslaesiepatiënten: een prospectief, gerandomiseerd, vergelijkend onderzoek met parallelle groepen.
 • Standaard- versus hydrofiel gecoate catheterisatie in de adjuvante behandeling van patiënten met oppervlakkige blaaskanker.
 • Intermitterende catheterisatie met een hydrofiel gecoate catheter vertraagt het optreden van een urineweginfectie bij patiënten met een acute dwarslaesie: Een prospectief, gerandomiseerd onderzoek in meerdere centra met parallelle groepen.


3. Urethraal trauma:

 • Complicaties bij intermitterende catheterisatie: preventie en behandeling.
 • Urethrale epitheelcellen op het oppervlak van hydrofiele catheters na intermitterende catheterisatie: gekruist onderzoek met twee catheters.
 • Gecoate catheters voor intermitterende catheterisatie: glad of kleverig? 
 • Hydrofiel gecoate catheters voor intermitterende catheterisatie verminderen urethrale microtrauma's: een prospectief, gerandomiseerd, gekruist onderzoek van drie verschillende soorten catheters.
 • Veiligheid van een compacte intermitterende catheter voor mannen: een gerandomiseerd, gekruist onderzoek bij gezonde mannelijke vrijwilligers.
 • Veiligheid van een compacte catheter voor mannen met een neurogene blaasdisfunctie: een gerandomiseerd, gekruist, open-label onderzoek.


4. Evaluaties van gebruikers op:

 • Pijn & ongemak
 • Gebruiksgemak

 

Download het volledige rapport (pdf, 3.976 kB)

Sluiten

SpeediCath-productmonografie

Intermitterend catheteriseren wordt beschouwd als de ‘gouden zorgstandaard’ voor het legen van de blaas. Coloplast heeft hiervoor het SpeediCath-assortiment ontwikkeld met kant-en-klare hydrofiel gecoate catheters. SpeediCath-productmonografie
Sluiten

Inhoudsopgave

In deze monografie kunt u meer lezen over:

 1. Het beheer van een neurogene blaas met urethrale intermitterende catheterisatie
 2. Intermitterende catheterisatietechniek en concordantie op lange termijn
 3. Belangrijkste kenmerken van het SpeediCath-assortiment
 4. Het SpeediCath-catheterassortiment
 5. Aanwijzingen uit klinische onderzoeken met SpeediCath
 6. Milieu

Download het volledige rapport (pdf, 1 MB)

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie