Katheterinstructies voor kinderen

Het katheteriseren van kinderen kan een gevoelige kwestie zijn. Gebruik deze instructies als inspiratie om u te helpen uw kind te laten kennismaken met het proces, en om hem/haar te leren hoe te katheteriseren.

Instructie voor compacte katheters

Meisjes in een rolstoel

Instructie voor compacte katheters
Sluiten

Meisjes in een rolstoel

pictogram

Zou u dit product willen proberen? Vraag een proefpakket aan

Sluiten

Kinderen helpen met het legen van hun blaas

Omdat alle kinderen verschillend zijn, is het belangrijk een katheter te kiezen die op ieder moment het beste bij hun individuele behoeften past. Zodra ze er klaar voor zijn, kunt u beginnen hen te helpen de verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop ze hun blaas legen. Help uw kind met het legen van zijn/haar blaas

De blaas van uw kind legen met behulp van een catheter

U moet uw kind helpen bij het plassen totdat hij/zij ongeveer vijf jaar is. De meeste kinderen met spina bifida kunnen hun blaas niet op natuurlijke wijze legen, dus moet u een catheter gebruiken. Dat is een dun plastic buisje dat via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht. Dit is een eenvoudige en pijnloze techniek.

Waarom het leegmaken van de blaas zo belangrijk is

Het is belangrijk dat u en uw kind begrijpen waarom het legen van de blaas zo belangrijk is en dat u hierin een goede regelmaat krijgt.
Het catheteriseren heeft als doel om:

  • Schade aan nieren en infecties in het algemeen te voorkomen
  • Continent te worden
  • De kwaliteit van leven van het kind te verbeteren
  • Het kind helpen onafhankelijk te worden

Als de blaas van uw kind niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft, kan een infectie veroorzaken.

Aan de slag

Voordat u begint met het legen van de blaas, moet u altijd een arts of verpleegkundige raadplegen om de juiste instructies voor het gebruik van een catheter te krijgen.

U zult samen met een arts of verpleegkundige beslissen welke catheter het beste bij u en uw kind past en u zult een schema opstellen om zo regelmaat te krijgen in het catheteriseren. Doorgaans moet de blaas 4 tot 6 keer per dag worden geleegd, maar dit is afhankelijk van de vochtinname en de lichamelijke activiteiten.

Als aanvulling kunt u gebruik maken van de geanimeerde instructies op deze pagina, die u en uw kind een praktisch overzicht geven hoe te catheteriseren. Kies het product dat het beste bij het profiel van uw kind past:

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie