Leven met blaasproblemen

Leeft u met blaasproblemen of blaasretentie?

Inleiding tot blaasproblemen

Als u urine- of blaasproblemen ondervindt, bestaat de kans dat dit uw gezondheid en de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloedt. Om de oorzaak van uw symptomen te verhelderen en om mogelijk ernstige problemen uit te sluiten, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Lees meer over blaasproblemen
Sluiten

Inleiding tot blaasproblemen

Blaasproblemen bestaan vaak uit urine-incontinentie (lekkende urine) en urineretentie (het onvermogen om de blaas te legen). Deze problemen kunnen voortvloeien uit neurogene aandoeningen zoals een dwarslaesie, multiple sclerose en spina bifida. Incontinentie en retentie kunnen ook leeftijdsgebonden zijn of veroorzaakt worden door een onderliggende fysieke ziekte. Leer hoe de blaas werkt.

Urine-incontinentie

Er zijn verschillende soorten van urine-incontinentie, elk met verschillende symptomen en oorzaken. De meest voorkomende soorten urine-incontinentie zijn stress-urine-incontinentie (SUI), aandrangincontinentie en gemengde urine-incontinentie.

  • Stress-urine-incontinentie (SUI) treedt op wanneer de spieren in de bekkenbodem onder plotselinge, verhoogde druk (stress) te zwak zijn om de urethrale sluitspieren gesloten te houden. Het resultaat is ongewild urineverlies tijdens dagelijkse activiteiten zoals niezen, hoesten, lachen of sporten.
  • Aandrangincontinentie (onstabiele of overactieve blaas) wordt veroorzaakt door onvrijwillige, ongecontroleerde samentrekkingen van de spier in de blaas. Dit leidt tot een plotselinge aandrang om naar het toilet te gaan, en ongewild urineverlies voor het toilet bereikt te hebben.
  • Gemengde urine-incontinentie is een combinatie van stress-urine-incontinentie en aandrangincontinentie.
  • Overloopincontinentie (een frequent of voortdurend druppelen van urine) is het gevolg van een onvermogen om de blaas te legen en doet zich voor bij mensen met een beschadigde blaas, een geblokkeerde urinebuis of een neurologische beschadiging. Met overloopincontinentie kunt u het gevoel hebben dat u uw blaas nooit volledig kunt legen. Wanneer u probeert om te plassen, kunt u vaak maar een zwakke stroom urine produceren.

Urineretentie

Urineretentie kan worden veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen, een zwakte in de blaasspier of een neurogene aandoening zoals multiple sclerose, dwarslaesie of spina bifida. Bij al deze aandoeningen worden de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoord, hetgeen leidt tot een disfunctie in het urinesysteem.

Urineweginfecties

Wanneer uw blaas niet goed wordt geleegd, bestaat het risico dat de resterende urine in de blaas geïnfecteerd zal raken. Als de urine niet regelmatig wordt verwijderd, kan dit tot verdere complicaties leiden, zoals urineweginfecties. Het is belangrijk om hulp te zoeken als u symptomen van urineretentie ondervindt.

De symptomen van urineproblemen kunnen variëren, afhankelijk van of u last hebt van urine-incontinentie of urineretentie. Er zijn veel mogelijke oorzaken van urineproblemen die verband kunnen houden met een aantal medische aandoeningen, zowel neurogene als niet-neurogene stoornissen. Lees op deze pagina meer over de oorzaken en symptomen van blaasproblemen en hoe u voor uw blaas kunt zorgen.

Sluiten

Goed om te weten bij blaasproblemen

Dit gedeelte behandelt de tekenen en oorzaken van blaasproblemen, inclusief de werking van de blaas en veelgestelde vragen.

Urineproblemen worden meestal veroorzaakt door een disfunctie in het urinesysteem.

Hoe de blaas en het urinesysteem werken

De blaas en het urinesysteem omvatten alle delen van het lichaam die urine produceren en opslaan. Blaasproblemen worden meestal veroorzaakt door een disfunctie in het urinesysteem. Leer hoe het urinesysteem werkt
Sluiten

Hoe de blaas werkt

Urine wordt geproduceerd in de nieren en stroomt via de urineleiders naar de blaas. De blaas bewaart de urine, totdat de urineleider het uit het lichaam voert. Deze stroom, van de blaas naar de urinebuis, wordt gecontroleerd door de sluitspieren van de urinebuis, die de blaasuitgang openen en sluiten. De sluitspieren worden op hun beurt beheerd door de spieren van de bekkenbodem. Een gezonde blaas loost urine op een gecontroleerde, gewoonlijk vrijwillige manier. De gemiddelde persoon plast 4-8 keer per dag. 

 

De blaasactiviteit wordt geregeld door de centrale en perifere zenuwstelsels. U voelt de behoefte om te plassen wanneer de rekreceptoren in de blaas de hersenen vertellen dat de blaas vol is. Maar met een blaasdisfunctie kan het zijn dat u niet in staat bent de aandrang om te plassen te remmen. Problemen met de blaas kunnen leiden tot urine-incontinentie of urineretentie.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is ongewild urineverlies. Er zijn verschillende soorten van urine-incontinentie, elk met verschillende symptomen  en oorzaken.

Urineretentie

Urineretentie kan worden veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen, een zwakte in de blaasspier of een neurogene aandoening zoals multiple sclerose, dwarslaesie of spina bifida . Bij al deze aandoeningen worden de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoord, hetgeen leidt tot een disfunctie in het  urinesysteem.

Neurogene blaas

Neurologische aandoeningen kunnen leiden tot schade aan het zenuwstelsel, wat invloed heeft op de blaas en kan leiden tot urineretentie (zie hierboven) of een overactieve blaas, die symptomen van zowel aandrangincontinentie en lekkage bevat. 

Meer informatie

Leer op deze pagina meer over een neurogene blaas, symptomen en oorzaken van urineretentie en urine-incontinentie.

Sluiten
Symptomen van blaasproblemen

Symptomen van blaasproblemen

De symptomen van blaas-/urineproblemen kunnen variëren, afhankelijk van of u last hebt van urine-incontinentie of -retentie. Leer meer over de tekenen van blaasproblemen
Sluiten

Blaassymptomen

Uw blaas-/urinesymptomen zullen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De basisfunctie van uw urinesysteem is urine opslaan in uw blaas en die via uw urinebuis legen.

Typische symptomen van urine-incontinentie

  • Urineverlies
  • Kleine of grote hoeveelheden urineverlies zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan
  • Ongewild urineverlies bij het niezen, hoesten, lachen of sporten
  • Een plotselinge aandrang om zich naar het toilet te moeten haasten
  • De noodzaak om twee of meer keer per nacht te plassen (nocturia)

Ervaart u een van de bovenstaande symptomen?

Als u een man bent, doe dan de test om te zien welke oplossingen voor mannelijke incontinentie past bij uw behoeften.

Als u een vrouw bent, raden wij u aan een arts te raadplegen. 

 

Typische symptomen van urineretentie

  • Ongemak 
  • Dringende aandrang om te moeten plassen, maar onvermogen om de urinestroom te laten beginnen
  • Frequente bezoeken aan het toilet
  • Druppelen als gevolg van overloopincontinentie
  • Zwakke stroom
  • Opgeblazen onderbuik

Ervaart u een van de bovenstaande symptomen?

Ontdek de beschikbare producten.

 

Wanneer moet u contact opnemen met uw arts

Veel mensen die blaasproblemen ondervinden, aarzelen om dit met hun arts te bespreken, omdat ze het gênant vinden. Om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en om mogelijk ernstige problemen uit te sluiten, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van urineproblemen die verband kunnen houden met een aantal medische aandoeningen, zowel neurogene als niet-neurogene stoornissen. 

Sluiten
Oorzaken van blaasproblemen

Oorzaken van blaasproblemen

Een aantal medische aandoeningen kunnen invloed hebben op de blaas en het vermogen om te plassen. De symptomen zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Meest voorkomende oorzaken van blaasproblemen
Sluiten

Oorzaken van blaasproblemen

Medische aandoeningen die blaas-/urineproblemen veroorzaken, worden in het algemeen gecategoriseerd als neurogeen of niet-neurogeen. Sommige aandoeningen kunnen urineretentie, het niet of niet volledig kunnen legen van de blaas, veroorzaken en vereisen daardoor catheterisatie. Sommige aandoeningen kunnen urine-incontinentie, ofwel ongewild urineverlies, veroorzaken. In dit geval biedt voor mannen afvoerend materiaal (condoomcatheter en opvangzak) een comfortabele oplossing en voor vrouwen het incontinentieverband.

Neurogene aandoeningen die urineproblemen veroorzaken

Aandoeningen die schade aan het zenuwstelsel veroorzaken, omvatten: 

  • Dwarslaesie
  • Multiple sclerose
  • Spina bifida
  • Suikerziekte
  • Beroerte

De symptomen kunnen variëren afhankelijk van waar de neurologische schade zich bevindt en hoe ernstig deze is.

Andere medische aandoeningen die blaasproblemen veroorzaken

Een voorbeeld van een niet-neurogene medische aandoening die urineproblemen kan veroorzaken, is een goedaardige vergroting van de prostaat (BPH), ook wel bekend als vergrote prostaat. Mannen die zijn gediagnosticeerd met BPH hebben een vergrote prostaat, hetgeen invloed kan hebben op hun dagelijks leven omdat er urinegerelateerde symptomen kunnen ontstaan naarmate de prostaat groeit. De symptomen kunnen zeer hinderlijk zijn en indien ernstig kunnen een intermitterende catheter, medicijnen of een operatie nodig zijn.  

  • Verzwakking van de bekkenbodem  als gevolg van leeftijd of bevalling
  • BPH (vergrote prostaat)
  • Prostaat- of blaaschirurgie
  • Blaaskanker
  • Botoxinjecties in de blaas om urine-incontinentie te beheren
  • Veroudering

Meer informatie

Lees op deze pagina meer over de neurogene blaas en hoe u voor uw blaas kunt zorgen.

Sluiten
Wat is een neurogene blaas?

Wat is een neurogene blaas?

Als de normale bewuste controle van de blaas verminderd is, wordt dit over het algemeen een neurogene blaas genoemd. Meer informatie over een neurogene blaas
Sluiten

Wat is een neurogene blaas?

Het verlies van controle door het centrale zenuwstelsel als gevolg van een neurologische aandoening heet een neurogene blaas.

Een neurogene blaas kan zich voordoen als gevolg van:

Een neurogene blaas betekent dat het normale proces van het vullen en legen van de blaas niet goed werkt, zodat de blaas zich ofwel vult zonder goed geleegd te zijn, of zich op een onverwacht moment leegt. Urinesymptomen kunnen variëren afhankelijk van waar de neurologische schade zich bevindt en hoe ernstig deze is.

Verschillende soorten neurogene blaas

Een neurogene blaas kan retentief zijn, wat betekent dat de blaas urine vasthoudt die infecties of andere ernstige problemen kan veroorzaken. Ook kan de blaas overactief zijn. Een overactieve blaas wordt meestal veroorzaakt door spasmes van de spieren van de blaas en wordt vooral geassocieerd met symptomen van aandrangincontinentie.

Meer informatie

De symptomen van een neurogene blaas moeten goed worden beheerd. Als de blaas haar vermogen om zich te legen heeft verloren, dan is catheteriseren de aanbevolen oplossing. Als de blaas zich onverwachts leegt, dan is de aanbevolen oplossing afvoerend materiaal en urine-opvangzak om het ongewild urineverlies op te vangen en vochtig ondergoed te voorkomen. Lees meer over symptomen en hoe u kunt zorgen voor uw blaas.

Sluiten
Er zijn een aantal beschikbare opties voor het beheren van urineproblemen, afhankelijk van uw aandoening.

Zorgen voor uw blaas

Er zijn een aantal beschikbare opties voor het controleren van blaasproblemen, afhankelijk van uw aandoening. Hoe u voor uw blaas kunt zorgen
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

Blaasproblemen moeten goed in de gaten worden gehouden. Wanneer deze onbehandeld blijven, kunnen ze tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. 

Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar om blaasproblemen te helpen beheersen:

  • Bekkenbodemoefeningen
  • Opnieuw trainen van de blaas
  • Katheters
  • Urine-opvangsystemen
  • Veranderingen in levensstijl
  • Medicatie
  • Chirurgie

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen zijn ontworpen voor het versterken van de bekkenbodemspieren om urine-incontinentie te helpen verminderen.

  • Trek de bekkenbodemspieren langzaam samen, houd die positie vijf seconden vast, en laat vervolgens los.
  • Trek de bekkenbodemspieren snel samen en laat ze weer los.

U zult de oefeningen regelmatig moeten doen en het kan verscheidene maanden vergen alvorens u een aanzienlijke verbetering ziet.

Opnieuw trainen van de blaas

Het opnieuw trainen van de blaas om urine-incontinentie te helpen verminderen, is erop gericht om de blaas geleidelijk uit te rekken, zodat hij grotere volumes urine kan vasthouden.

Katheters

Hygiënische intermitterende katheterisatie is een doeltreffende manier om de blaas te legen. Het houdt in dat de blaas regelmatig en volledig wordt geleegd via een katheter. Mensen die katheteriseren om hun blaas te legen, moeten dit meestal 4-6 keer per dag doen. Lees meer over Coloplast katheters voor mannen en vrouwen.

Opvangsystemen (voor mannen)

Voor mannen die last hebben van ongewild urineverlies (mannelijke incontinentie), zijn condoomkatheters een effectieve en comfortabele oplossing. De condoomcatheter wordt om de penis gedragen en is aangesloten op een urine-opvangzak die aan het been wordt bevestigd. Lees meer over Coloplast producten voor mannelijke incontinentie.

Veranderingen in levensstijl

Voor sommige mensen kan het beheren van symptomen veranderingen in levensstijl omvatten, zoals het aanpassen van het dieet om verstopping te verminderen en minderen in het gebruik van cafeïnehoudende dranken. Het plannen van vochtinname op bepaalde momenten kan ook handig zijn, zodat de aandrang om te plassen beter uitkomt en niet samenvalt met bijvoorbeeld uitstapjes in het openbaar of het slapen.

Medicatie

Geneesmiddelen worden voorgeschreven voor alle soorten incontinentie, maar zijn over het algemeen het meest geschikt voor aandrangincontinentie, vooral wanneer dit wordt gecombineerd met bekkenbodemoefeningen en blaastraining. Stressincontinentie wordt meestal beheerd zonder medicatie.

Chirurgie

Er zijn verschillende chirurgische procedures beschikbaar voor de behandeling van blaasproblemen. De beslissing over welke procedure u eventueel kunt gebruiken hangt af van de soort incontinentie en de oorzaak hiervan.

Meer informatie

Er zijn verschillende Coloplast-producten beschikbaar om te helpen bij uw blaasproblemen:

Sluiten
Veelgestelde vragen over blaasproblemen

Veelgestelde vragen over blaasproblemen

Zoek antwoorden op de meest gestelde vragen over blaasproblemen. Veelgestelde vragen over blaasproblemen
Sluiten

Veelgestelde vragen

Deze veelgestelde vragen zijn bedoeld als een handleiding voor vragen die vaak voorkomen. Raadpleeg altijd uw arts met betrekking tot eventuele blaasproblemen die u ondervindt. 

Wat is urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is de medische term voor het niet in staat zijn de afgifte van urine te beheersen ofwel ongewild urineverlies. 

Wat is een neurogene blaas? 

Een neurogene blaas verwijst naar een aandoening waarbij neurologische schade tot blaasdisfunctie heeft geleid,  wat blaasproblemen kan veroorzaken.

Wat zijn de tekenen en symptomen van urine-incontinentie?

Een aantal typische tekens en symptomen omvatten:

  • Ongewild urineverlies zonder waarschuwing of zonder het gevoel van noodzaak om naar het toilet te gaan.
  • Ongewild urineverlies tijdens het niezen, hoesten, lachen of sporten.
  • Een plotselinge aandrang om naar het toilet te haasten vóór of tijdens ongewild urineverlies.
  • De noodzaak om twee of meer keer per nacht te plassen (nocturia).

Wat is de oorzaak van urine-incontinentie?

Mogelijke oorzaken zijn onder meer:

  • Schade aan of zwakte van de bekkenbodemspieren (meestal als gevolg van zwangerschap en bevalling).
  • Problemen met de controle over de blaasspier (een overactieve of onderactieve blaas).
  • Neurogene aandoeningen die invloed hebben op de vrijwillige afgifte van urine (bijv. dwarslaesie, multiple sclerose of spina bifida).
  • Vergrote prostaatklier.
  • Urineweginfectie.
  • Diabetes Type 2.

Is urine-incontinentie een natuurlijk onderdeel van het ouder worden?

Hoewel incontinentie vaker voorkomt op oudere leeftijd, worden niet alleen oudere mensen hierdoor getroffen. Er zijn effectieve oplossingen beschikbaar, het hoeft u dus niet te weerhouden van een actief leven, ongeacht uw leeftijd. 

Kan ik nog steeds een sociaal leven onderhouden met mijn urine-incontinentie?

Het is zeker mogelijk om incontinentie op een effectieve manier te beheren. Een arts of verpleegkundige moet u kunnen helpen een oplossing te vinden die het mogelijk maakt om uw sociale leven en dagelijkse activiteiten voort te zetten. 

Kan urine-incontinentie worden behandeld?

De meeste soorten van incontinentie kunnen worden behandeld of verbeterd door veranderingen in levensstijl, bekkenbodemoefeningen, blaastraining, medicijnen of een operatie. Als een behandeling niet mogelijk is, of wanneer er een tijdelijke oplossing is vereist, kunnen producten zoals catheters, condoomkatheters (voor mannen) of absorberende producten zeer nuttig zijn. 

Wat is een katheter?

Een katheter kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de blaas volledig wordt geleegd. Het is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis in de blaas wordt gebracht om de urine af te voeren.

Waarom is het belangrijk om mijn blaas leeg te maken?

Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit urineweginfecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen zich ook uitbreiden naar de nieren en ernstige nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft, kan een infectie veroorzaken. 

Kan ik minder drinken, zodat ik mijn blaas niet meer zo vaak hoef te legen?

Nee. Het is zeer belangrijk dat u genoeg drinkt om het urinesysteem gezond te houden. Een volwassene moet ongeveer 1500 ml per dag drinken en via vloeistoffen in totaal ongeveer 3 liter binnenkrijgen.

Hoe weet ik of ik een urineweginfectie heb?

De symptomen van een urineweginfectie kunnen variëren en niet altijd even duidelijk zijn. Ze omvatten:

  • donker gekleurde en sterk geurende urine
  • bloed in de urine
  • troebele urine
  • koorts/zweten
  • blaaskrampen
  • vaak spiercontracties in uw been

Als u een van de bovenstaande symptomen ondervindt, overleg dan met uw arts of verpleegkundige. 

Wat doe ik als ik regelmatig urineweginfecties krijg?

Het gebruik van een intermitterende katheter verhoogt het risico op urineweginfecties. In vergelijking met andere soorten katheters zoals permanente verblijfscatheters, heeft u met intermitterende katheters echter minder kans op urineweginfecties.

Hoe kan ik kathetergerelateerde urineweginfecties voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om het risico op urineweginfecties te verminderen:

  • Zorg ervoor dat u bij het katheteriseren schone handen en benodigdheden heeft.
  • Drink gedurende de dag voldoende vocht om de urinewegen uit te spoelen.
  • Zorg ervoor dat wanneer u katheteriseert, de blaas volledig geleegd wordt.
  • Praat met uw zorgverlener over de frequentie en techniek van uw katheterisatie.

Meer informatie

Bekijk instructies voor het katheteriseren.

Leer meer over producten voor urine-incontinentie

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie