'Hoewel ik het best spannend vond, ben ik met darmspoelen gestart.'

Rachel Farrand (29 jaar) woont in Haarlem met haar vriend John en dochtertje Norah (acht maanden). Rachel heeft een geboren aandoening, spina bifida (open ruggetje). Ze is altijd incontinent geweest en darmspoelt inmiddels ook alweer een kleine twintig jaar. Ondanks de beperkingen in haar leven staat Rachel ‘over het algemeen’ positief in het leven en blijft actief. Zo heeft ze net een opleiding tot dierenartsassistente afgerond, geniet volop van haar jonge gezinsleven, doet fanatiek aan rolstoelhockey én maakt dagelijkse wandelingen met haar dochtertje en hond om de nieuwe buurt te verkennen.

Wat is jouw medische achtergrond?
“Ik ben geboren met spina bifida. Hierbij zijn de zenuwen in je rug beschadigd en worden minder signalen doorgegeven aan je onderlijf. Je hebt geen controle over je blaas en darmen en voelt niet dat je blaas of darmen vol zijn. Ik ben dus altijd incontinent geweest. Ook heb ik een afwijkend looppatroon omdat de zenuwschade effect heeft op mijn lopen. En daarnaast heb ik ook nog eens onderrugproblemen.”

Hoe kwam je in aanraking met darmspoelen?
“Op een van mijn vaste spreekuren voor spina bifida kwam ik een verpleegkundige in revalidatiecentrum Roessingh in Enschede tegen. Zij had net een lezing bijgewoond over darmspoelen. Ze vroeg me hoe het ging, ik was toen een jaar of tien. Ik gaf eerlijk aan dat het niet zo goed ging, want ik had regelmatig ongelukjes op school. Dan werd mijn moeder weer eens gebeld om mij op te halen… Ze begon gelijk enthousiast over darmspoelen te vertellen. Mijn moeder en ik hadden hier nog nooit van gehoord. We wisten echt niets van deze mogelijkheid af. Hoewel ik het best een ding vond en ook spannend, ben ik met darmspoelen gestart. Na ongeveer zes weken was mijn lijf gewend en had ik goed controle over het spoelen. De ongelukjes werden gelukkig al snel stukken minder, ik denk toen nog eens in de drie maanden.”

Wat is de impact op je leven?
“Door mijn handicap werd ik gepest op de lagere school tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs. Kinderen zeiden vroeger tegen me: ‘jij loopt raar, dus we spelen niet met je’. Ik had geen aansluiting op school. Ook durfde ik niet te logeren bij vriendinnen of klasgenoten. Alleen een middagje spelen kon nog nèt. Op schoolreisje ging ik wel, omdat er dan iemand mee mocht. Een bevriend begeleidster, die hielp met spoelen terwijl verder niemand ervan afwist. Nu vele jaren later is de schaamte voorbij. Ik praat er nu open over. Ik denk omdat ik gewoon volwassen ben geworden. Het hoort bij me, dit is wie ik ben.”

Hoe kwam je in aanraking met Coloplast?
“Ik ben dus gaan darmspoelen vanaf mijn tiende jaar. Jarenlang ging dat aardig goed. Tot ik zwanger werd in 2021. Ik kreeg ineens serieus verstoppingsproblemen. Het spoelsysteem dat ik dus altijd gebruikte, kon er gewoon niet meer goed bij. Ik heb Buurtzorg Haarlem erbij betrokken en we zijn samen op zoek gegaan naar een ander apparaat met minder lichamelijke belasting voor mij. Na een zoektocht kwam ik uit bij Peristeen Plus. Dit was begin van dit jaar, zo’n twee maanden vóór mijn bevalling in maart 2022. Via een vervanger van mijn vaste huisarts kreeg ik de verwijzing rond en twee dagen later was het pakket in huis. Ik begon met spoelen en dacht, in het begin, dat er maar niets gebeurde… Achteraf gebruikte ik te weinig water en pompte ik dit te snel naar binnen weet ik nu van een fijne verpleegkundige van Peristeen Plus. Het spoelen op zichzelf gaat heel goed.”

Heb je een vast ritme gevonden?
“Ja, ik spoel bijna elke dag. Soms komt er een dag niets en de ene dag lukt het iets beter dan de andere dag. Dat heeft niets met het apparaat Peristeen Plus te maken. Op dit moment heb ik iets minder controle omdat mijn darmen sinds mijn zwangerschap zijn veranderd. Ook is door de bevalling helaas een verzakking van mijn darmen en blaas ontstaan. Met het darmspoelen ben ik normaal gesproken altijd heel snel klaar. Op goede dagen ben ik binnen een half uur van het toilet af. Heerlijk, want dan kan ik weer door met mijn dag! Ook heb ik met dit spoelsysteem veel minder last van lekken. En dat is zo ontzettend fijn.”

Hoe is je persoonlijke ervaring met het Peristeen Support programma?
“Tot nu toe heb ik echt hele goede ervaringen met Peristeen Support opgedaan. Laatst vulde ik op een doordeweekse avond - al laat - het contactformulier in. De volgende ochtend werd ik direct gebeld. ‘Wow, dit is fijn’, dacht ik toen nog. Als je een vraag hebt, kun je altijd contact zoeken. De medewerkers denken altijd met mij mee als ik ergens tegenaan loop of met iets in mijn maag zit. Ik heb laatst ook nog bezoek aan huis gehad van twee verpleegkundigen van het Peristeen Support ondersteuningsprogramma. Dat heb ik als erg prettig ervaren.”

Hoe sta je nu in het leven?
“Over het algemeen wel heel positief. Ik ben blij met hoe mijn leven er nu uitziet; met mijn partner John en ons dochtertje. We zijn nog maar 1,5 jaar samen hè en hebben nu al een dochter van acht maanden. Dat zegt dus wel iets. John steunt mij goed. We zijn gelijkwaardig aan elkaar, hij is niet mijn verzorger. Ik doe gewoon alles wat een ander ook doet, alleen kost het mij wat meer moeite. En ja, ik moet soms iets creatiever zijn in oplossingen. En als iets niet lukt, roepen we gewoon hulp in van bijvoorbeeld Buurtzorg of de verpleegkundigen van Peristeen Support. Kijk, natuurlijk heeft mijn aandoening nog altijd impact op mijn leven. Je moet er telkens rekening mee houden. Als ik een dagje uit plan met een vriendin en het darmspoelen lukt daarvoor niet, dan heeft dat consequenties. Dus je spreekt soms wel af onder voorbehoud. Mijn motto is: ‘leer te spelen met de kaarten die je hebt’. Dit zei een vriend van mij altijd, die in 2016 is overleden. Bijna elke dag denk ik aan deze treffende woorden. Het is mijn levensmotto geworden en houdt me met beide benen op de grond. Mijn kwaliteit van leven is echt stukken verbeterd sinds ik darmspoel en ik ben weer flexibeler om dingen te ondernemen. Ik heb ondertussen geaccepteerd dat dit bij me hoort. Het is gewoon nu eenmaal zo. En soms heb ik heus wel eens een baaldag. Dan ben ik bozig of gefrustreerd. Maar ik weet dat wanneer mijn verzakking straks is verholpen, het darmspoelen weer helemaal goedkomt. Daarin heb ik 100% vertrouwen.”

Actief bezig zijn
“Ik maak graag wandelingen met de hond en Norah. We wonen nog niet zo lang in deze nieuwe buurt, dus we verkennen het hier een beetje. Verder ben ik al jarenlang fanatiek met rolstoelhockey. Het is voor mij een grote uitdaging om lopende sporten te doen, want ik heb moeite met lang lopen. De rolstoel is mijn benen. Dit is mijn ideale sport, écht mijn uitlaatklep: lekker knallen met de bal, gas op de rolstoel en dat hoofd leegmaken. We spelen competitie door het hele land, dus je komt overal. Wat ik nog héél graag zou doen, is paardrijden. Maar dat zit er helaas misschien niet meer in. Tot 2015 had ik een eigen paard. Daarna heb ik hem moeten laten inslapen. Rustig aan ben ik nu begonnen met zoeken naar een nieuw verzorgpaard, omdat ik het toch wel heel erg mis. En ik heb er zoveel profijt van, zowel fysiek als mentaal. Weer te kunnen paardrijden, zou me héél blij maken, maar dan moet er wel een goede klik zijn natuurlijk. Als die klik er niet is, sleurt zo’n beest van 700 kilo je zo mee. Dat is niet te doen, heb ik recent nog ervaren. En ik hoop ook weer een baan te vinden. Ik volg momenteel bij het UWV coachingsgesprekken om met elkaar naar verschillende mogelijkheden te kijken. Ben momenteel even zoekende wat nu passend is in mijn leven. Ook dit komt wel goed!”

Waarom deel je dit persoonlijke verhaal?
“Voor mijn gevoel zijn er veel jonge mensen in Nederland, die moeilijk over thema’s zoals darmproblemen kunnen praten. Het blijft een lastig, toch wel pittig onderwerp voor ze. Ik begrijp dit zelf heel erg goed. Uit eigen ervaring weet ik als geen ander dat je bang bent voor de oordelen van een ander. Je bent bang dat je anders bent. Dat je buitengesloten wordt. En dat mensen er iets van vinden. Inmiddels heb ik geen schaamte meer en praat er nu heel vrij over. Ik hoop hiermee een voorbeeld voor anderen te zijn.”

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie