Overwegingen bij het kiezen van de juiste katheter.
Het is erg belangrijk een katheter te vinden die bij uw levensstijl past, zodat u uw blaas veilig, doeltreffend en probleemloos kunt legen.Bij het kiezen van een katheter dient u het volgende te overwegen:
- Dat de katheter voor u gemakkelijk in het gebruik is: ook als u een verminderde handfunctie heeft of in een rolstoel zit.
- Hoe de katheter bij uw levensstijl past: denk aan uw werk, sporten, reizen en andere activiteiten.
- Of u meer dan één oplossing nodig hebt: één voor thuis en een andere om op stap te gaan.
- Wanneer u uw productkeuze overlegt met uw zorgverlener, bespreek dan ook uw levensstijl, uitdagingen, speciale behoeften etc.
Behoeften en wensen kunnen veranderen in de loop der tijd
In uw leven kan er van alles veranderen. Uw lichaam verandert bijvoorbeeld doordat u bent afgevallen of ben aangekomen. Of uw levenspatroon verandert: u wordt weer actiever, gaat naar buiten, terug naar werk, weer op de kleinkinderen passen etc. Dan kan het zijn dat een andere katheter beter bij u past. Schroom niet om eens rond te kijken, want een passende oplossing maakt een groot verschil in uw dagelijks leven.
Ons advies is om na het aanleren van zelfkatheteriseren minimaal 3 maanden hetzelfde product te gebruiken om eraan te wennen. Zijn er in die tijd problemen, dan kunt u altijd advies vragen aan uw behandelend verpleegkundige.
Er zijn verschillende types katheters met verschillende eigenschappen:
Katheters met en zonder coating: Katheters moeten van glijmiddel worden voorzien om de wrijving tussen de katheter en het weefsel in de plasbuis zo klein mogelijk te maken. De coating van de meest gebruikte katheters zijn al in de verpakking geactiveerd in water en kunnen direct uit de verpakking worden gebruikt. Dit is eenvoudig en gemakkelijk. Ook bestaan er katheters die zijn voorzien van een gel of een speciale oppervlaktebehandeling hebben gehad en met kraanwater geactiveerd moet worden.
De lengte van de katheter: De plasbuis bij mannen is ongeveer 20 cm en bij vrouwen tussen 2,5 en 4 cm. In het algemeen moet de katheter iets langer zijn dan de plasbuis, omdat de gaatjes die de urine moeten afvoeren niet aan de punt van de katheter zitten.
Speciaal voor vrouwen: Voor vrouwen bestaande er verschillende katheters die klein en compact verpakt zijn. De kleinste en meest gebruikte katheters zijn 7-9 cm lang; voor de meeste vrouwen is dat lang genoeg om de blaas te kunnen legen. Er bestaan ook iets langere katheters (15-20 cm), wanneer extra lengte nodig is om de blaas goed te kunnen legen.
Speciaal voor mannen: Voor mannen zijn de katheters - die klein en compact verpakt zijn - in volle lengte uit de verpakking zo’n 33 cm lang. Dit is voor de meeste mannen lang genoeg om de blaas te kunnen bereiken. Er kan ook worden gekozen voor katheters van 40 cm; de verpakkingen van deze katheters zijn echter groter en kan het lastig zijn ze onopvallend mee te nemen.
Het materiaal van de katheter: Katheters kunnen van verschillende materiaal gemaakt zijn:
- PVC; dit wordt nog steeds veel gebruikt in medische hulpmiddelen. Het bevat weekmakers (ftalaten), die potentieel schadelijk kunnen zijn voor zowel het lichaam als het milieu.
- Siliconen; van nature een zeer flexibel materiaal waardoor weekmakers niet nodig zijn.
- Polyurethaan (PU); een steeds populairder materiaal dat stevig én flexibel is en geen weekmakers bevat.Een iets stevigere katheter kan makkelijker in te brengen zijn wat vooral belangrijk is als u een verminderde handfunctie hebt. Wanneer u samen met uw zorgverlener een katheter kiest, let er dan op dat het gebruikte materiaal uw gezondheid niet in gevaar brengt (zoals PVC en ftalaten) en dat het gebruiksvriendelijk is.
De connector van de katheter (‘handvat’): Geen toilet in de buurt? Dan kunt u een urine-opvangzak aansluiten op de connector aan het einde van de katheter. Er bestaan katheters met een driehoekig handvat voor een goede grip, met een langer handvat en een verbreed handvat voor meer controle bij het inbrengen. Maak samen met uw zorgverlener de keuze die bij uw voorkeur past of die voor uw situatie nodig is.
Het uiteinde van de katheter (‘tip van de katheter’): Het uiteinde van de katheter wordt ook wel de kathetertip genoemd; er zijn katheters met verschillende soorten tips. De meest voorkomende is de Nelaton-tip: deze heeft een recht uiteinde met een afgeronde tip. De mate van flexibiliteit van de gehele katheter bepaalt hoe buigzaam deze tip is. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor een flexibele tip. Het uiteinde van de katheter is hierbij flexibeler dan de rest van de katheter en heeft een rond, bolvormig uiteinde. Deze tip volgt de natuurlijke weg van de plasbuis, waardoor de katheter niet vast komt te zitten in de plasbuis. Speciaal voor mannen met een vergrote prostaat is er ook de katheter met de Tiemann-tip. Deze heeft een licht gebogen tip, waardoor het gemakkelijker is om de katheter door gebieden met een blokkade te leiden.