Vaste workshops

Behandelen van Inflammatory bowel disease (IBD)

door Frank Bekkering, gastro-enteroloog, IJsselland ziekenhuis

De verzamelnaam die tegenwoordig vaak voor chronische darmontstekingen wordt gebruikt is IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Wanneer we over IBD spreken bedoelen we de twee meest voorkomende chronische darmontstekingen, namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa . Bij beide ziektes is een deel van de darmen ontstoken en de klachten lijken dan ook veel op elkaar. Er zijn echter ook verschillen, niet altijd even duidelijk zijn.

Tijdens de presentatie gaat dr. Bekkering in op de verschillende vormen van IBD, de klachten van patiënten, de oorzaken en de behandeling.

Peristomale huid en huidproblemen bij een stoma

door Ronald Houwing, dermatoloog Deventer ziekenhuis

Tijdens de presentatie gaat dr. Houwing in op de anatomie van de huid, de verschillende peristomale huidproblemen en de behandeling.

Peristomale huid complicaties met focus op irriterende contactdermatitis en mechanische trauma, hoe te diagnosticeren en interveniëren.

Keuze workshops

Workshop 1

Innoveren in de praktijk door Drs. Yousri Mandoer

door Drs. Yousri Mandoer, docent bij Nyenrode Business Universiteit

Yousri werkt o.a. als docent bij Nyenrode en geeft het vak Systematic Inventive Thinking. Deze werkwijze ondersteunt het vinden van oplossingen en mogelijkheden binnen het bestaande werkkader. Tijdens deze workshop laat Yousri je kennis maken met de theorie van deze techniek en leert u dit toepassen bij een concrete hulpvraag die hij vanuit zijn persoonlijke situatie meeneemt.  Yousri’s vader heeft een stoma en hij heeft van dichtbij meegemaakt dat zijn vader dagelijks passief zat te wachten tot de thuiszorg langskwam om de stoma te verzorgen. Inmiddels kan zijn vader het gelukkig zelf en ziet hij een actieve man. Innoveer mee in deze workshop en ontdek welke kennis en mogelijkheden de groep heeft om mensen eerder zelfstandig te laten zijn.

Workshop 2

Bewegen met een stoma, een praktijkcasus

door JoAnne van Yperen, fysiotherapeut

JoAnna werkt sinds 1990 als fysiotherapeut. In die jaren is zij medeoprichter geweest van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) en is zij sinds een aantal jaar Master of Science Oncologie Fysiotherapie. Haar specialisaties liggen op het gebied van de oncologie, oedeemtherapie en coaching.
JoAnne neemt je mee in de literatuur die bestaat over bewegen met een stoma, geeft je handvatten voor signaleren van bewegingsbeperkingen en gaat in op de mogelijkheden om te bewegen met een stoma.

Daarnaast laat JoAnne je graag kennis maken met één van haar patiënten, een vrouw met twee stoma’s die een week na ontslag van de intensive care is begonnen het bewegen weer op te pakken.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie