“Voor mij is Conveen Optima de ideale oplossing”

Paraglider Anne Jan Roeleveld over zijn fascinatie voor vliegen

Als hij over paragliden begint, hoor je bij elke zin het enthousiasme in zijn stem. Als klein jongetje fotografeerde Anne Jan Roeleveld (35) al de paragliders die hij tijdens vakanties in Zwitserland zag. Inmiddels is hij fervent paraglider, die Zwitserland voor de helft van het jaar als thuisbasis heeft. Naast zijn werk als online marketingadviseur probeert hij elk vrij moment in de lucht te zijn. Hij ontdekte dat het gebruik van een externe katheter, ook wel bekend als een condoomkatheter, een groot verschil voor hem maakt. Immers, in de lucht moet je op een gegeven moment ook naar de wc. Daardoor worden paragliders min of meer gedwongen een daling in te zetten. “Dat is heel jammer, want je wil zo lang mogelijk in de lucht blijven. Ik ben heel blij met de Conveen Optima externe katheter, want door dat hulpmiddel kan ik nu van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds vliegen.” Lees het hele interview met Anne Jan
Sluiten

“Langeafstandsvluchten zijn dankzij Conveen Optima mogelijk”

Als kind was Anne Jan al onder de indruk van de paragliders die hij tijdens vakanties in de Zwitserse bergen zag. “Ik fotografeerde hen en stond als het even kon bij de landingsplekken om de piloten te zien landen,” herinnert hij zich. In 2018 maakte hij zelf kennis met de sport. “De liefde voor de bergen nam alleen maar toe naarmate ik ouder werd en Zwitserland is mijn tweede thuisland geworden. Een paar jaar geleden begon ik met trailruns in de bergen. De klim naar boven ging prima, maar bij de afdalingen begon ik last te krijgen van mijn knieën. Toen bedacht ik dat ik beter naar boven kon lopen en naar beneden kon vliegen.” Zo gezegd, zo gedaan. “Na een eerste les paragliden, was ik hooked. Ik wilde meteen weer!”

Waaghalzen
Hij begon met het behalen van zijn brevetten bij een vliegschool. “In eerste instantie vond ik paragliders maar waaghalzen die van bergen afrennen, maar als je je gaat verdiepen in de sport dan kun je de risico’s heel beperkt houden,” licht Anne Jan toe. “Om mijn brevetten te halen, heb ik veel vlieguren gemaakt – samen met een instructeur en alleen – en theorie-examens afgelegd. Na het behalen van mijn derde brevet mocht ik zelfstandig langere afstanden gaan vliegen. Dat is het allermooiste! Zo heb ik eens een vlucht gedaan van 212 kilometer, van Zwitserland naar Oostenrijk. Kon ik daarna wel mooi zes uur terugreizen met de trein, maar dat had ik er graag voor over.”

Zen-gevoel
Paragliden is een belangrijk onderdeel van Anne Jan’s leven. Hij vertelt wat de sport voor hem betekent: “Als ik vlieg, ben ik één met de natuur. Ik vlieg samen met vogels, soms een adelaar of een groep gieren. Ik hoor alleen de wind om mij heen en het is heel rustig. Het vliegen geeft mij een zen-gevoel. Ik ben dan in mijn element. Daarnaast ben ik continu aan het vooruitdenken, bijvoorbeeld hoe ik thermiek kan vinden. Ik ben steeds zelf aan zet.”  
Toen hij ook langere vluchten ging maken, liep hij tegen het probleem aan dat hij om de paar uur naar de wc moest. Anne Jan: “Dan moet je landen en dat is heel jammer, want je wil zo lang mogelijk in de lucht blijven. Veel paragliders en ook zweefvliegtuigpiloten maken gebruik van een externe katheter. Het is een goede oplossing om te kunnen plassen als je moet.” 

Rustig oefenen
De drempel was voor Anne Jan laag om een externe katheter te gaan uitproberen, omdat hij het zijn instructeur en andere paragliders had zien doen. “Ik heb een proefpakket bij Coloplast aangevraagd. Dat was super, want je kunt dan verschillende maten uittesten. Ik ben heel blij met Conveen Optima, want door dat hulpmiddel kan ik nu van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds vliegen. Het werkt met een soort kleefstof en dat blijft goed zitten. Ik gebruik er een slangetje bij die via mijn broek naar beneden gaat en die ik vastmaak aan mijn veter. Heel simpel eigenlijk.”
Advies voor anderen die overwegen gebruik te gaan maken van een externe katheter, heeft hij ook. “Als je een externe katheter voor het eerst gaat gebruiken, raad ik aan eerst rustig te oefenen – en dan niet als je vliegt maar eerst gewoon thuis. Overigens moet je in de winter ook opletten dat de urine in de slang niet bevriest door de kou. Mijn broek biedt prima bescherming daartegen. Voor mij is Conveen Optima de ideale oplossing: ik kan gewoon in de lucht blijven en hoef mij geen zorgen te maken dat ik ergens niet kan landen om te gaan plassen. De langste vlucht die ik maakte, was er een van bijna elf uur! Door Conveen Optima te gebruiken, vlieg ik zonder stress en heb ik niet meer de belemmering te moeten kijken waar ik kan landen.”

Anne Jan hoopt volgend jaar het record paragliden te verbreken. “Mijn doel is om het huidige record van 268 kilometer te evenaren. Ik denk dat dat wel gaat lukken, onlangs heb ik een afstand van 243 kilometer gehaald, dus ik denk dat ik mijzelf een realistisch doel heb gesteld!”

Wil je meer weten over Conveen Optima of een proefpakket aanvragen? Bekijk Conveen Optima

Sluiten

Verbreken van record in 2024

Anne Jan hoopt volgend jaar het record paragliden te verbreken. “Mijn doel is om het huidige record van 268 kilometer te evenaren. Ik denk dat dat wel gaat lukken, onlangs heb ik een afstand van 243 kilometer gehaald, dus ik denk dat ik mijzelf een realistisch doel heb gesteld!”

Volg Anne Jan zijn belevenissen en vluchten in 2024 op:

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie