Begin 2020 kreeg Henry (71) het slechte bericht dat hij prostaatkanker had. Er volgde een intensieve periode van chemotherapie en hormoonbehandelingen. Vanwege de opgezette klier kon hij op een gegeven moment niet meer plassen. Katheteriseren bleek de oplossing, en Henry ondervond aan den lijve hoeveel verschil de juiste materialen kunnen maken. Nog niet zo lang geleden stapte hij over op de Luja katheter. Dankzij deze innovatieve technologie wordt de blaas beter geleegd en hoeft Henry veel minder vaak te katheteriseren. Een zegening, zegt hij: “Eindelijk heb ik mijn nachtrust weer terug.”
Zo vaak m’n bed uit
“Toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, kreeg ik van die enge, lange, harde katheters mee naar huis. Die leidden al snel tot irritatie. Het inbrengen ging lastig en ik had het gevoel dat mijn blaas niet goed geleegd werd, waardoor ik heel vaak moest katheteriseren. In het Isala ziekenhuis besprak ik deze klachten met de uroloog. Hij wilde me wel opereren, maar wist niet zeker of de klachten daarmee verholpen zouden zijn. De verpleegkundige reikte me toen een andere oplossing aan. Zij nam alle tijd voor mijn verhaal en raadde me aan om SpeediCath Flex eens te proberen. Qua handzaamheid en inbrenggemak was dat al een enorme vooruitgang. Alleen, omdat ik voor mijn gezondheid veel moet drinken, was ik nog steeds zo’n negen keer per dag aan het katheteriseren. ’s Nachts moest ik wel vier, vijf keer mijn bed uit. Nu heb ik het geluk dat ik meestal snel weer in slaap val, maar uitgerust wakker worden was er niet meer bij.”
Proefpakket
Een kennismaking met de Luja katheter bracht verandering in die situatie. “Op een dag zat er een informatieboekje bij de bestelling van de medisch speciaalzaak. Ik pluis die dingen altijd uit, omdat ik op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen. Nadat ik het artikel over de Luja katheter had gelezen, vroeg ik meteen een proefpakket aan. Ik voelde direct het verschil. In de Luja katheter zitten zo’n tachtig gaatjes in plaats van de gebruikelijke twee, en daardoor wordt de urine veel gelijkmatiger afgevoerd. De blaas wordt echt volledig geleegd, en dat betekent dat ik er ’s nachts nu nog maar één keer uit hoef en verder kan doorslapen. Die nachtrust maak een groot verschil, want daardoor heb ik ook weer meer energie om dingen te ondernemen.”
Positieve instelling
Henry en zijn vrouw Hanni trekken er namelijk graag op uit. Dan fietsen ze een rondje in de omgeving van Zwolle, hun woonplaats. Of ze zetten de fietsen achter op de auto en rijden naar de Veluwe. “We hebben ons nooit door onze gezondheidsproblemen laten tegenhouden,” vertelt Henry. “Hanni heeft kanker gehad, en hoewel ze gelukkig daarvan genezen is, heeft de ingrijpende behandeling wel een zware wissel op haar getrokken. Bij mij is de prostaatkanker sluimerend aanwezig, als een zwaard van Damocles, maar gelukkig wel onder controle. Een paar jaar geleden heb ik ook een darmperforatie gehad, met vier heftige operaties en een lange nasleep, maar al die tijd zijn we positief gebleven. We hebben veel steun aan elkaar en blijven plannen maken. We zijn gewoon allebei geen types om in zak en as te zitten.”
Helemaal gewend
Henry maakt er geen taboe van dat hij gebruikmaakt van een katheter. “Ik vind het belangrijk om daarover openheid van zaken te geven, want wellicht kun je er een ander mee helpen. Zelfs in het ziekenhuis waren ze onder de indruk van mijn positieve ervaringen met deze katheter, en die informatie kunnen zij dan weer delen met hun patiënten. Weet je, het is misschien niet altijd gemakkelijk, maar ik ben er nu wel helemaal aan gewend. De Luja katheter past als een handzaam pakketje in mijn binnenzak, dus als we op pad gaan, neem ik er één of twee als reserve mee. Je bouwt toch een soort veiligheid in, al is dat nu eigenlijk niet meer nodig. Laatst concludeerde mijn uroloog dat hij bij mij waarschijnlijk niet meer over een operatie hoefde te beginnen. Inderdaad, beaamde ik. Ik red me prima zo.”