'Als ik iets wil,doe ik het nú'

Voormalig topsportster kunstschaatsen Marianne Visser – van Duinhoven (35) is getrouwd en moeder van twee kinderen (6 en 8). Door haar MS kan ze niet meer als juf werken, maar ze geniet van haar gezin, rolstoeldansen én zitskiën. Sinds ze vanaf december 2020 katheteriseert, heeft ze vooral weer het heft in eigen handen.

In december 2016 kreeg Marianne de diagnose MS (type RMS). “Vanaf de geboorte van mijn eerste kind in 2013 was ik vermoeid,” vertelt ze. “Ik had altijd aan topsport gedaan en voelde dat er iets niet klopte aan mijn lijf, maar onderzoeken wezen niets uit. Ondertussen lag ik dagen op de bank, had tintelingen, zenuwpijn, spasmen en last van mijn ogen. Pas een paar jaar later kwam, na opnieuw te zijn onderzocht, de diagnose MS. Het was geen klap voor me, de wereld vergaat niet. Nu konden we het aanpakken en doorgaan.”

Hoe kwam je in aanraking met Coloplast?
“Ik had geen gevoel in mijn blaas, er werd geen signaal meer afgegeven. Niks is verschrikkelijker dan zulke ongelukjes. Het huis durfde ik bijna niet meer uit. Ik voelde me ook ongemakkelijk, want ik moest altijd een setje extra kleren meenemen. Dat was ik allemaal zó zat dat ik mijn vaste MS-verpleegkundige in het ziekenhuis mailde. Ik kreeg eerst medicijnen voorgeschreven van de uroloog, maar toen die niet hielpen, stelde hij zelfkatheterisatie voor. Ik schrok niet. Dit was dé oplossing – het zou betekenen dat ik weer naar buiten kon – dus ik dacht: ‘kom maar op’. Vervolgens heb ik samen met de verpleegkundig-specialist urologie geoefend. Ze gaf me katheters van meerdere merken mee naar huis, maar die van Coloplast vond ik meteen al heel handig en praktisch.”

Hoe gaat het katheteriseren?
“Als je net katheteriseert, voelt het wat schraal aan. Je moet gewoon een beetje soort van ‘eelt’ kweken, is mijn persoonlijke ervaring. Hoe meer ontspannen je bent, hoe gemakkelijker het gaat. Het katheteriseren wende bij mij erg snel gelukkig. Verder zijn er handige spiegeltjes verkrijgbaar die je onder de toiletbril kunt klemmen, zodat je kunt zien wat je doet en tegelijk toch ook je handen vrij hebt als je katheteriseert. Dat heeft mij erg geholpen. Ik katheteriseer nu zes keer per dag en heb een vaste routine ontwikkeld. Het gaat eigenlijk net zo snel als bij ‘gewone’ mensen. Ik heb de SpeediCath Compact Eve en SpeediCath Compact Set, ze zijn heel gemakkelijk in gebruik en gaan gemakkelijk naar binnen, ook vanwege een bepaald glijmiddel. Daarnaast zijn ze compact en hygiënisch.”

Wat heeft het product je gebracht en hoe sta je nu in het leven?
“Het brengt me zó veel; ik ben niet meer bang voor ongelukjes en heb het heft weer in eigen handen. Sowieso sta ik positief in het leven, ondanks dat ik inmiddels in een rolstoel zit en niet meer kan werken als juf. Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf niet. De vermoeidheid is het grootste ding. Je kunt niet op je energie-level vertrouwen en dus is werken geen optie. Maar ik maak er gewoon het beste van. MS gaat nooit meer over, daar moet je mee omgaan en het komt zoals het komt. Ik plan niet te veel dingen van tevoren, dat voorkomt teleurstellingen. Als ik iets wil, doe ik het nú. En met die mindset komen ook mooie dingen op je pad, zoals de verlate huwelijksreis naar Amerika met ons gezin!

Mijn ziekte gaat op een natuurlijke manier samen met de kinderen, ze weten bijna niet beter. Soms moeten we inderdaad ergens eerder weg van een feestje, maar ze zien ook de voordelen van parkeren voor invaliden en geen wachtrijen bij de Efteling. Voor mijn man is MS ook geen issue. We zijn al vijftien jaar samen en hij is meegegroeid in mijn proces. Hij is ontzettend behulpzaam en samen vinden we altijd oplossingen, óók als het gaat om intimiteit. Ja, wij zijn sterker dan ooit!”

 
 
 

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie