‘Geen seconde spijt'

Ilse Maas was nog maar 25 jaar toen bij haar MS werd geconstateerd. Ze belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Gelukkig werd zij wel snel moeder van twee zonen. Die zwangerschappen brachten de ziekte enigszins tot rust, maar Ilse moest toch leren leven met de grenzen die MS haar oplegt. Als onderdeel daarvan leerde zij zichzelf te katheteriseren. De SpeediCath Compact katheter geeft haar controle als ze het nodig heeft, bijvoorbeeld voor een goede nachtrust of als zij eropuit trekt.

Klap in mijn gezicht
“Voordat ik ziek werd, was ik altijd aan het werk. Ik was afdelingshoofd bij een bedrijf in medische hulpmiddelen en werkte nota bene zelf als continentieverpleegkundige. Ik ging altijd maar door en door. Die leefstijl, gecombineerd met een whiplash uit het verleden, bezorgde me veel migraine. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog. Toen die een MRI en een lumbaalpunctie wilde uitvoeren, voelde ik dat het niet goed zat. De diagnose MS was een klap in mijn gezicht. Ik was 25 jaar, we hadden net een huis gekocht en dan ineens houdt de wereld even op.”

Zelf oefenen
Zware prednisonkuren volgden, met dagen waarop Ilse nauwelijks uit bed kwam. Ook in goede periodes moest zij haar energie goed verdelen, wat door een gebrekkige nachtrust extra lastig was: ”Als kind had ik een chronische blaasontsteking en ook later moest ik er iedere nacht twee of drie keer uit om te plassen. Mijn neuroloog opperde toen dat katheteriseren een optie was. En al had ik dat in mijn werk aan tientallen vrouwen geleerd, toen ik in het behandelcentrum urologie zelf moest oefenen met een spiegeltje, was dat tóch even raar. Je moet uitvinden wat voor jou werkt en welke katheter je prettig vindt, maar intussen is het voor mij routine geworden. Dankzij het katheteriseren heb ik geen blaasontsteking meer en dus ook geen zware antibioticakuren.”

Simpelweg genieten
“In principe katheteriseer ik één keer per dag, voor het slapen gaan. Maar als ik merk dat ik drie keer in een uur naar de WC moet, omdat mijn blaas niet goed loost, gebruik ik de SpeediCath Compact katheter ook. Het geeft me controle in situaties waarin ik me niet wil laten verrassen door ongewenst urineverlies. Ik doe het bijvoorbeeld ook op reis, voor ik in het vliegtuig stap.” Naast reizen geniet Ilse volop van de simpele dingen in het leven. Van haar jongens, die nu 10 en 14 zijn. Van de zon en de buitenlucht. Van het Brabantse carnaval, als het even mogelijk is. Ilse: “Vier jaar geleden liep ik mee in de optocht, maar dat leverde me een peesontsteking op aan mijn knie. Die geeft me soms meer last dan mijn MS. Toch trek ik er graag op uit, bijvoorbeeld als Django Wagner in de buurt optreedt. Ik ben een groot fan van hem, en al is het maar een half uurtje, ik kom er altijd helemaal opgeladen van terug.”

Geen glazen bol
“Hoe de toekomst eruit ziet, wil ik niet weten. Ik ben blij dat ik geen glazen bol heb. Als ik straks 45 jaar word, vier ik alvast mijn pre-50 feest, want misschien kan ik dat over vijf jaar niet meer. Het lastige van MS is dat mensen het niet aan je kunnen zien. Misschien vertel ik daarom mijn verhaal in deze campagne: om het onzichtbare zichtbaar te maken, zodat je soms op iets meer begrip mag rekenen. En ook omdat het katheteriseren mij vrijheid geeft. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

 
 
 

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie