Dunja Boltjes wint Elise Sørensen Award!

Het werk van stomaverpleegkundigen binnen de thuiszorg is van onschatbare waarde. Deze professionals bieden naast medische zorg, ook emotionele steun en educatie aan mensen met een stoma. Dunja Boltjes, stomaverpleegkundige bij Omring thuiszorg in Den Helder, ontvangt 10 juli de Elise Sørensen Award van Coloplast. Van alle inzendingen, kreeg zij de meeste stemmen. “Met een stoma kun je eigenlijk alles, zolang je goed geïnformeerd bent en het juiste materiaal hebt.”

"Ik ben nooit iemand geweest die graag in de spotlight staat, maar de erkenning voor mijn werk vind ik bijzonder," begint de stomaverpleegkundige als ze vertelt over haar recente erkenning met de Elise Sørensen Award. De award is een blijk van waardering voor haar toewijding en het verschil dat ze maakt in het leven van haar patiënten. Dunja: “Soms ligt er nog een bepaalde lading op thuiszorg, maar mijn ervaring is dat het zulk mooi en betekenisvol werk is. Ik vind het leuk dat daar nu een beetje aandacht voor is.” 

Goede begeleiding

Sinds 2017 werkt Dunja als stomaverpleegkundige bij de thuiszorg. "Ik werk in een gespecialiseerd team voor wond- en stomazorg en incontinentieproblemen," legt ze uit. Een groot deel van haar werk bestaat uit het bezoeken van mensen thuis die stomazorg nodig hebben. De aanvragen hiervoor komen vanuit verschillende hoeken. "Ik krijg aanvragen vanuit de poli waar wij mee samenwerken, maar ook van wijkteams en huisartsen," vertelt ze.
Haar planning is flexibel waardoor ze veel tijd heeft voor haar patiënten. “Daardoor kan ik echt een verschil maken. In het ziekenhuis krijgen patiënten een diagnose te horen en worden ze geopereerd en ook goed begeleid. Eenmaal weer thuis zijn ze vaak nog erg geschrokken en hebben ze veel vragen en onzekerheden. Het is zo betekenisvol om hen – samen met de poli van het ziekenhuis – de aandacht te geven die ze zo hard nodig hebben."

Passend materiaal

Er bestaan nog steeds misverstanden over het hebben van een stoma. "Mensen zijn angstig dat ze met een stoma niets meer kunnen," zegt ze. "Maar je kunt eigenlijk alles, zolang je goed geïnformeerd bent en het juiste materiaal hebt. Vaak komen patiënten uit het ziekenhuis met een product dat is voorgeschreven door het ziekenhuis. In de thuiszorg kunnen we bij andere wensen of problemen met materialen, uitproberen om te zien wat het beste werkt." Ze benadrukt het belang van maatwerk in stomazorg, waardoor patiënten zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven, met meer kwaliteit van leven. “De keuze voor materiaal stem ik ook altijd af met het ziekenhuis, die samenwerking vind ik belangrijk want we doen het met elkaar.”

Trek aan de bel

“Een stoma kan een hele mooie uitkomst zijn voor mensen omdat ze hun kwaliteit van leven tijdelijk of blijvend kunnen verhogen,” stelt Dunja. “Dankzij hun stoma kunnen ze verder met hun leven. Mijn tip is wel: als er iets is, trek tijdig aan de bel. Het maakt niet uit of dat in het ziekenhuis is, bij de huisarts of thuiszorgprofessional, daar zijn we voor. Maar loop niet te lang met ongemakken rond. Het hebben van een stoma hoort niet iemands leven te beheersen. Ik zie mensen om mij heen die lang doormodderen met problemen en zo geïsoleerd raken dat er andere, mentale problemen ontstaan. Dat is echt niet nodig met de juiste hulp.” 

Verbinding met elkaar

Naast haar werk als stomaverpleegkundige, geeft ze ook les en trainingen. “Ik geef bedside teachings aan collega’s met complexe casussen. Ook geef ik les aan nieuwe stomaverpleegkundigen bij een opleidingscentrum. Ik vind het heel leuk mijn kennis op die manier door te kunnen geven.”   Daarnaast is zij gevraagd zich aan te sluiten bij een innovatiegroep van Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN). “Ik vind het zo belangrijk om met alle zorgprofessionals in verbinding te blijven. Wanneer ziekenhuis en thuiszorg elkaar informeren over patiënten, dan kunnen we ze nog beter helpen. Als stomaverpleegkundige weet ik precies wat er achter de voordeur speelt. Die kennis kan essentieel zijn voor ziekenhuizen en andersom natuurlijk ook.”

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie