Luja™ vermindert de kans op een urineweginfectie

Luja met Micro-hole Zone Technology zet een nieuwe standaard in het legen van de blaas. Door de 80+ micro-oogjes wordt de blaas in één ononderbroken stroom volledig geleegd1, herpositioneren is niet meer nodig en vermindert het risico op urineweginfecties2, ook wel bekend als een blaasontsteking.

Waarom kiezen voor de Luja katheter?

Met Luja™ voelen mannen zich zekerder dat hun blaas volledig geleegd is3

“Ik heb met Luja mijn nachtrust teruggekregen”

“Ik heb met Luja mijn nachtrust teruggekregen”

Henry | Katheteriseert met Luja Lees Henry's volledig verhaal
Sluiten

“Dankzij de Luja katheter heb ik weer meer energie om dingen te ondernemen”

Begin 2020 kreeg Henry (71) het slechte bericht dat hij prostaatkanker had. Er volgde een intensieve periode van chemotherapie en hormoonbehandelingen. Vanwege de opgezette klier kon hij op een gegeven moment niet meer plassen. Katheteriseren bleek de oplossing, en Henry ondervond aan den lijve hoeveel verschil de juiste materialen kunnen maken. Nog niet zo lang geleden stapte hij over op de Luja katheter. Dankzij deze innovatieve technologie wordt de blaas beter geleegd en hoeft Henry veel minder vaak te katheteriseren. Een zegening, zegt hij: “Eindelijk heb ik mijn nachtrust weer terug.”

Zo vaak m’n bed uit 

“Toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, kreeg ik van die enge, lange, harde katheters mee naar huis. Die leidden al snel tot irritatie. Het inbrengen ging lastig en ik had het gevoel dat mijn blaas niet goed geleegd werd, waardoor ik heel vaak moest katheteriseren. In het Isala ziekenhuis besprak ik deze klachten met de uroloog. Hij wilde me wel opereren, maar wist niet zeker of de klachten daarmee verholpen zouden zijn. De verpleegkundige reikte me toen een andere oplossing aan. Zij nam alle tijd voor mijn verhaal en raadde me aan om SpeediCath Flex eens te proberen. Qua handzaamheid en inbrenggemak was dat al een enorme vooruitgang. Alleen, omdat ik voor mijn gezondheid veel moet drinken, was ik nog steeds zo’n negen keer per dag aan het katheteriseren. ’s Nachts moest ik wel vier, vijf keer mijn bed uit. Nu heb ik het geluk dat ik meestal snel weer in slaap val, maar uitgerust wakker worden was er niet meer bij.”  

Proefpakket

Een kennismaking met de Luja katheter bracht verandering in die situatie. “Op een dag zat er een informatieboekje bij de bestelling van de medisch speciaalzaak. Ik pluis die dingen altijd uit, omdat ik op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen. Nadat ik het artikel over de Luja katheter had gelezen, vroeg ik meteen een proefpakket aan. Ik voelde direct het verschil. In de Luja katheter zitten zo’n tachtig gaatjes in plaats van de gebruikelijke twee, en daardoor wordt de urine veel gelijkmatiger afgevoerd. De blaas wordt echt volledig geleegd, en dat betekent dat ik er ’s nachts nu nog maar één keer uit hoef en verder kan doorslapen. Die nachtrust maak een groot verschil, want daardoor heb ik ook weer meer energie om dingen te ondernemen.”

Positieve instelling

Henry en zijn vrouw Hanni trekken er namelijk graag op uit. Dan fietsen ze een rondje in de omgeving van Zwolle, hun woonplaats. Of ze zetten de fietsen achter op de auto en rijden naar de Veluwe. “We hebben ons nooit door onze gezondheidsproblemen laten tegenhouden,” vertelt Henry. “Hanni heeft kanker gehad, en hoewel ze gelukkig daarvan genezen is, heeft de ingrijpende behandeling wel een zware wissel op haar getrokken. Bij mij is de prostaatkanker sluimerend aanwezig, als een zwaard van Damocles, maar gelukkig wel onder controle. Een paar jaar geleden heb ik ook een darmperforatie gehad, met vier heftige operaties en een lange nasleep, maar al die tijd zijn we positief gebleven. We hebben veel steun aan elkaar en blijven plannen maken. We zijn gewoon allebei geen types om in zak en as te zitten.”

Helemaal gewend

Henry maakt er geen taboe van dat hij gebruikmaakt van een katheter. “Ik vind het belangrijk om daarover openheid van zaken te geven, want wellicht kun je er een ander mee helpen. Zelfs in het ziekenhuis waren ze onder de indruk van mijn positieve ervaringen met deze katheter, en die informatie kunnen zij dan weer delen met hun patiënten. Weet je, het is misschien niet altijd gemakkelijk, maar ik ben er nu wel helemaal aan gewend. De Luja katheter past als een handzaam pakketje in mijn binnenzak, dus als we op pad gaan, neem ik er één of twee als reserve mee. Je bouwt toch een soort veiligheid in, al is dat nu eigenlijk niet meer nodig. Laatst concludeerde mijn uroloog dat hij bij mij waarschijnlijk niet meer over een operatie hoefde te beginnen. Inderdaad, beaamde ik. Ik red me prima zo.”

Sluiten
“Ik heb met het gebruik van Luja nog geen blaasontsteking gehad”

“Ik heb met het gebruik van Luja nog geen blaasontsteking gehad”

Ritske| Katheteriseert met Luja Lees Ritske's volledig verhaal
Sluiten

“Probeer andere merken uit!

De Friese Ritske van der Meer (54) raakte ruim dertig jaar geleden betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Enkele van zijn rugwervels verbrijzelden en hij kwam permanent in een rolstoel terecht. Vanaf dat moment moest hij dagelijks meerdere malen katheteriseren. Helaas had Ritske regelmatig last van blaasontstekingen, omdat zijn blaas niet volledig werd geleegd. Sinds een half jaar is hij de nieuwe Luja-katheter gaan gebruiken. Deze bevalt zo goed, dat hij deze blijft gebruiken. En het goede nieuws: hij heeft nog geen een blaasontsteking gehad!

Op zijn 23e veranderde het leven van Ritske volledig; hij werd aangereden en belandde met zwaar letsel in het ziekenhuis. Daar hielden ze hem wegens complicaties een maand lang in coma en toen hij wakker werd kon hij niet meer lopen, praten en eten. “Alles moest ik opnieuw leren,” blikt hij terug. “Van nul af aan moest ik alles weer langzaam opbouwen.” Een lang revalidatietraject volgde, waarin hij ook moest leren te katheteriseren. “Ik heb het grotendeels zelf moeten ontdekken en proberen.”


Blaas goed legen

Jarenlang gebruikte Ritske een andere katheter, maar hij had regelmatig last van blaasontstekingen. Hij besloot een andere katheter, de Luja-katheter uit te proberen. “Blaasontstekingen kunnen ontstaan door het katheteriseren; de blaas wordt dan niet volledig geleegd en er blijft residu achter. Ik wilde op zoek gaan naar materiaal dat dat stukje zou kunnen verhelpen,” legt Ritske uit. “De Luja-katheter is heel soepel en leegt mijn blaas goed. Ik katheteriseer vier of vijf keer per dag en gebruik de Luja-katheter nu al een half jaar elke ochtend en avond. Deze vervangt mijn andere katheter niet volledig, die gebruik in gedurende de rest van de dag. Maar ik ben er heel blij mee en heb tot nu toe nog geen blaasontsteking gehad!”
 
Aan wal
Ritske kon na het ongeluk niet meer lopen. “Het is een uitdaging als je voor het eerst in een rolstoel terecht komt. Mijn werk – ik was visser op de Noordzee – kon ik niet meer uitoefenen. Als ik het ongeluk niet had gehad, was ik waarschijnlijk visser gebleven; de vrijheid van op het water zijn en het uitzoeken waar ik de beste vis kon vangen, dat was prachtig.” Toch zat hij destijds niet bij de pakken neer. “Ik moest mijn doel wijzigen en iets aan wal gaan doen. Samen met zijn ouders en broer zette ik een groothandel op in de vis. Dit bedrijf hebben we vier jaar geleden succesvol kunnen verkopen.”

Zeilen met een beperking
Stilzitten was er na de verkoop van het bedrijf niet bij. Al in 2009 richtte hij – met een klein clubje andere vrijwilligers – een zeilverenging op voor mensen met een beperking. De laatste jaren bouwde hij dat verder uit. “Doordat ik niet meer in het bedrijf werkte, kon ik mij volop storten op het vrijwilligerswerk,” vertelt hij. Ritske zette zich actief in om fondsen te werven om het zeilen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Hij vervolgt enthousiast: “Zonder de giften en steun van mensen uit mijn woonplaats Grou, was het nooit gelukt. We hebben nu een clubhuis, aangepaste steigers en voldoende aangepaste boten om mensen met een beperking een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het maakt niet uit hoe groot je handicap is, iedereen kan zeilen! De boten die er nu liggen, zijn voor iedereen toegankelijk; een vrouw kon laatst met een joystick de hele boot bedienen. Dat is zo mooi!”

Natuurelementen
Zelf is Ritske altijd fervent zeiler geweest, op zijn 7e zat hij al in een Optimist. Nog altijd zeilt hij met plezier in een aangepaste zeilboot. “Het allermooiste vind ik het omgaan met de natuurelementen; het is leuk om harde wind te trotseren. Wedstrijdzeilen is ook leuk, een beetje competitie en een strijd voeren op het water. Om elkaar daarna te leren kennen en vriendschappelijk iets te drinken.” Zeilen doet hij dan ook regelmatig en dat kan heel makkelijk vanuit het Friese dorpje Grou waar hij woont. “Het mooiste dorp van Nederland! Ik voel mij bevoorrecht hier met mijn vrouw te mogen wonen – er is hier zoveel natuur in de omgeving en je pakt zo een bootje om het water op te gaan.”

Sluiten

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar de voordelen van Luja zelf!


Vul uw gegevens in en ervaar de voordelen van deze nieuwe en unieke mannenkatheter ten opzichte van traditionele katheters.

Katheters worden verkregen op voorschrift van een zorgprofessional. Wij mogen alleen proefpakketten versturen aan huidige gebruikers van katheters (die al een voorschrift hebben van een zorgprofessional). 

Toestemmingsverklaring voor proefpakketten


* Verplichte velden, katheters worden alleen uitgestuurd als u al katheters gebruikt op voorschrift van een zorgprofessional.

1.Luja heeft een bijna ononderbroken urinestroom en volledige blaaslediging wordt gedefinieerd als minder dan 10 ml. Landauro MH, et al. Micro-hole zone technology shows superior ability to empty the bladder: a crossover randomised controlled trial in users of intermittent catheters. UKCS Annual Scientific Meeting; Sheffield, United Kingdom 2023. Resultaten kunnen per persoon verschillen.

2. Kennelly M., et al., 2019. ‘Adult Neurogenic Lower Urinary Tract Dysfunction and Intermittent Catheterisation in a Community Setting: Risk Factors Model for Urinary Tract Infections’. Advances in Urology, Volume 2019, Article ID 2757862, https://doi.org/10.1155/2019/2757862.

3. NCT05485922, N=73

De nieuwe standaard in het legen van de blaas

Maak kennis met de extra voordelen van de Luja katheter

 Gratis brochure over urineweginfecties

Het is belangrijk om de factoren te begrijpen die het risico op een urineweginfectie kunnen vergroten. Het kan helpen om maatregelen te nemen om een urineweginfectie te voorkomen. Ook kan het helpen om je zorgen kenbaar te maken aan je zorgprofessionals. Want praten over urineweginfecties en je begrepen voelen, kan de eerste stap zijn om de bubbel achter je te laten. Onderstaande brochure kan je hierbij helpen:

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie