Reizen met katheters

Vaak gaat u op reis om nieuwe dingen te ontdekken, maar om u veilig en comfortabel te blijven voelen, is het vaak gewenst om de verassingen tot een minimum te beperken. Als u uw thuisbasis verlaat, zult u wat extra voorbereidingsmaatregelen moeten treffen voor zowel de reis als het verblijf, maar u hoeft zich er niet door te laten weerhouden. Op deze pagina vindt u tips en handige hulpmiddelen.

Voor vertrek

Onmisbare zaken voor vertrek

Onmisbare zaken voor vertrek

Waar moet u aan denken? Wat moet u meenemen? Hoe kunt u slimmer inpakken? Met deze nuttige tips bent u goed voorbereid. Lees hier wat u moet meenemen als u op reis gaat
Sluiten

Onmisbare zaken voordat u weggaat

Voorbereiding:

 • Vraag de reisgids, reiscertificaat en paklijst aan. Zo bent u goed voorbereid.
 • Bestel ruim van tevoren extra producten, zodat u zeker weet dat u ze op tijd binnen hebt.
 • Verdeel uw benodigdheden over verschillende koffers/tassen, voor het geval dat uw bagage zoek raakt of uw vlucht vertraagd is.
 • Noteer de naam van uw product(en) in bijvoorbeeld uw telefoon, bij uw reisdocumenten of reiscertificaat.

 

Alle benodigdheden in één tas

 • Neem één tas met alles wat u nodig hebt mee in het geval dat er iets gebeurt. Of u nu rijdt of met het vliegtuig reist, het is altijd handig om uw meest essentiële benodigdheden en persoonlijke bezittingen in de buurt te hebben.

 

TIP: Het is wellicht een goed idee om compacte katheters te bestellen om mee te nemen. Compacte katheters hebben drie belangrijke voordelen voor onderweg:

 • Onze compacte katheters zijn al geactiveerd, zodat ze direct gebruiksklaar zijn. Hierdoor wordt ook de kans op bacteriën en dus urineweginfecties verkleind.
 • Gemakkelijk en onopvallend op te bergen, mee te nemen en weg te gooien door het compacte ontwerp.
 • Nemen minder ruimte in beslag in uw koffer of (weekend) tas.
Sluiten
Contact in het buitenland

Contact in het buitenland

Heeft u dringende vragen terwijl u in het buitenland bent? Bel ons gerust via 0031 33 454 44 44. Langere tijd op reis
Sluiten

Wees goed voorbereid

Wanneer u langere tijd op reis gaat is het handig om na te gaan of het mogelijk is uw materialen lokaal te verkrijgen. Uw vaste medisch speciaalzaak kan wellicht een levering in het buitenland voor u regelen, als u dit ruim van tevoren aanvraagt. 

Sluiten

Tips voor onderweg

Reizen met het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig

Voorkom problemen bij de veiligheidscontrole en stap zonder zorgen om uw hulpmiddelen in het vliegtuig. Lees de tips voor reizen met het vliegtuig. Tips voor reizen met het vliegtuig
Sluiten

Tips voor reizen met het vliegtuig

Uw ticket boeken

Het kan handig om bij het boeken van uw ticket een stoel op de achterste rij te boeken, in de buurt van de toiletten. In dit geval zit u misschien wat rustiger in het vliegtuig, mocht u zich zorgen maken.

Plan uw toiletbezoeken; het is bijvoorbeeld een goed idee om vlak voor het boarden te katheteriseren, zodat u zich daar eenmaal in de lucht geen zorgen over hoeft te maken.

Vloeistoffen in uw handbagage

Geen van de Coloplast katheters bevat meer water dan de toegestane limiet.

De katheter is zichtbaar als uw bagage door het röntgenapparaat op het vliegveld gaat, dus u hoeft uw katheters niet te laten zien.

Vergeet niet dat er beperkingen bestaan op de hoeveelheid vloeistoffen die u mag meenemen in uw handbagage. Pak vloeistoffen indien mogelijk in uw ruimbagage. Onder vloeistoffen wordt verstaan: alle soorten drank, vloeibaar of semi vloeibaar voedsel, cosmetica en toiletartikelen, sprays, pasta's en crèmes, gels, contactlensvloeistof en enige andere vloeistoffen of voorwerpen met een vergelijkbare consistentie*.

Als u toch vloeistoffen in uw handbagage meeneemt: niet meer dan 100 ml per verpakking, de verpakkingen moeten in één doorzichtige hersluitbare plastic zak worden vervoerd die niet meer dan 1 liter mag bevatten, en u mag maar 1 plastic zak per persoon meenemen.

Voor meer informatie kunt u de website van de luchthaven raadplegen voordat u gaat reizen.

 

Ga met een gerust hart door de douane

U kunt de gratis reiscertificaat aanvragen; hierin wordt in meerdere talen uitgelegd dat uw medische hulpmiddelen gebruikt en welke medische hulpmiddelen u bij u draagt.

 

Tip: Voor kathetergebruikers is het verstandig om de blaas te legen voordat u aan boord gaat van het vliegtuig.

 

Beperkingen op handbagage gebaseerd op informatie van Schiphol Amsterdam Airport

*http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/RegelsHandbagage.htm

Sluiten
Reizen met de auto, trein of bus

Reizen met de auto, trein of bus

Waar u aan moet denken wanneer u met de auto, bus of trein op reis gaat. Tips voor reizen met de auto, trein en bus

Trein

De trein is een goede manier van reizen als u blaasproblemen hebt omdat de meeste treinen toiletten hebben. Vraag op het station (of aan de conducteur op het perron) of er een toilet in de trein is en of er op het station van bestemming een toiletruimte is. Kies in de trein een zitplaats vlakbij het toilet. 

 

Auto

Bent u zelf de bestuurder, dan bepaalt u wanneer u stopt. Bent u passagier, vertel de bestuurder dan van tevoren dat u af en toe een pauze nodig hebt. Weet diegene (nog) niets van uw blaasproblemen, dan is het misschien goed om uit te leggen dat als u naar het toilet moet gaan, u dan ook echt op dat moment moet gaan (en dat dit niet noodzakelijkerwijs samenvalt met het moment dat er getankt moet worden). U kunt gewoon zeggen dat u op vaste tijden het toilet moet gebruiken: verdere uitleg is overbodig. Gebruik de WheelMate app om tijdens de reis de dichtstbijzijnde toiletruimte te vinden. 

Bus

Sommige bussen hebben een klein toilet aan boord (waarbij u meestal een trapje op moet). Is dit lastig, vraag dan van tevoren aan de busmaatschappij wanneer de geplande pauzes zijn, zodat u kunt uitzoeken of u dat in uw schema voor de vaste momenten van katheteriseren kan passen. U kunt ook overwegen een katheterset of extra urineopvangzak mee te nemen, inclusief een handdoek of dekentje om over uw benen en onderbuik te leggen voor een beetje privacy. U weet dan zeker dat u altijd uw blaas kan legen. In overleg met uw arts of verpleegkundige kan ook besloten worden om voor de langdurige reis gebruik te maken van een verblijfskatheter of externe katheter. Probeer alle alternatieve oplossingen altijd wel eerst thuis uit, zodat u aan het nieuwe product gewend bent voor u op reis gaat. 

Sluiten

Op uw bestemming

Voorbereid op pad

Voorbereid op pad

Als u de deur uit gaat, kan dit betekenen dat u extra voorbereidingen moet treffen en soms wel eens voor uitdagingen komt te staan. Lees deze tips en ga beter voorbereid op reis. Lees deze tips en ga beter voorbereid op reis

Wees goed voorbereid

Bekijk of de plekken die u wilt bezoeken over een toilet beschikken. Dit is vooral handig als u een toilet nodig hebt dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. U kunt dit meestal op internet vinden of anders even bellen als u twijfelt. Controleer ook of het gebruikelijk is om te betalen voor het gebruik van de toiletten en zorg ervoor dat u kleingeld in de lokale valuta bij u hebt.

Het kan heel handig zijn om het woord voor ‘toilet’ in de plaatselijke taal te leren.

Als u een beperking hebt, is het raadzaam om hiervoor een kaart aan te schaffen die u kunt laten zien. Vraag uw zorgverlener hiernaar. 

Het gebruik van een katheter – plan uw schema

Plan uw toiletbezoeken gedurende de dag. Stel een horloge- of telefoonalarm in als u zich zorgen maakt dat u misschien zult vergeten wanneer het tijd is om te katheteriseren.

Sluiten
Behoud een goede routine

Behoud een goede routine

Ook als u op reis bent is het belangrijk om u te houden aan uw katheterisatieroutine Tips voor het houden van een goede routine
Sluiten

Tips voor het houden van een goede routine

Paln uw dag vooruit, zodat het katheteriseren tussen uw activiteiten in past. Wanneer het voor u handig is om te katheteriseren.

 

Tips:

 • Stel een alarm op uw telefoon of horloge in.
 • Kies een specifiek moment uit. Bijvoorbeeld: Voorafgaand aan een bezoek aan het museum, tijdens een pauze in het theater, etc..
Sluiten
Eten en drinken

Eten en drinken

Een verandering in omgeving en routine heeft vaak invloed op onze spijsvertering. Vermijd obstipatie (verstopping of constipatie) en uitdroging, omdat dit uw blaasproblemen en darmklachten kan verergeren. Tips voor eten en drinken
Sluiten

Tips voor eten en drinken

We mogen allemaal wel eens ‘zondigen’, bijvoorbeeld op vakantie, maar die vakantie kan onze maag soms slecht verdragen.  Onthoud dat wanneer u van tijdzone verandert, het sowieso even kan duren voordat uw lichaam aan een nieuwe routine went. Lees tips over eten en drinken voor een zorgeloze vakantie.

 

Wateradviezen

Als u reist in warm klimaat kunt u uitgedroogd raken. U moet altijd proberen om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, tenzij uw zorgverlener u andere instructies heeft gegeven. Als het warm weer is, verliest u meer vocht en is het dus verstandig om meer te drinken.

 • Als u niet zeker bent over de kwaliteit van het drinkwater, koop dan flessenwater.
 • Poets uw tanden niet met leidingwater – koop in plaats daarvan een fles water.
 • Drink voldoende water (drink niet te veel alcohol, koffie en zoete drankjes omdat deze de kans op uitdroging verhogen).
 • Afhankelijk van waar u op reis gaat, moet u misschien ook voorzichtig zijn met ijs, fruit en rauwe groente, welke bereid zijn met leidingwater.
 • Draag altijd een fles water bij u zodat u regelmatig een slok kunt nemen.

Hoe weet u of u voldoende water drinkt? Als u voldoende drinkt zal uw urine licht van kleur zijn en zult u vaker moeten plassen/ katheteriseren.

Waar u aan moet denken bij eten

Het eten van andere soorten voedsel kan uw darmen beïnvloeden. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar u aan moet denken.

 • Wat u ook eet, zorg ervoor dat het goed is bereid – met name vis- en vleesgerechten.
 • Probeer vezelrijk voedsel te eten
 • Eet geen rauwe groenten of fruit die zijn gewassen in leidingwater in landen waar het leidingwater niet veilig is om te drinken.

Het kan voor sommige mensen zeer nuttig zijn om pillen in te nemen, bijvoorbeeld probiotica.** 

Sluiten
De temperatuur heeft effect op uw producten

De temperatuur heeft effect op uw producten

De temperatuur beïnvloedt de flexibiliteit van de katheter en kan ook invloed hebben op de draagtijd van een externe katheter. Wees dus voorzichtig en besteed extra aandacht aan de producten als de weersomstandigheden veranderen. Meer informatie over bewaren en gebruik
Sluiten

De temperatuur heeft effect op uw producten

Bewaren van intermitterende katheters

We adviseren u de producten te allen tijde op kamertemperatuur te bewaren. Het kort bewaren van de producten bij extreme temperaturen (onder 0 °C en boven 60 °C) heeft echter geen invloed op de kwaliteit van het product. Uw katheters kunnen dus in het vrachtruim van het vliegtuig worden vervoerd, ook al is het daar koud. Wees u er wel van bewust dat hoe kouder de katheter is, des te stijver deze zal aanvoelen. Het kan een goed idee zijn om de katheter voor gebruik met uw handen op te warmen. Anderzijds zal de katheter zachter worden als deze op een warme plaats wordt opgeslagen.

Warm weer heeft een effect op de externe katheter

Als u gebruikmaakt van een externe katheter met urine-opvangzak en verblijft in een warmer klimaat, wees u er dan van bewust dat de externe katheter minder lang mee zal gaan, omdat u meer zult zweten. Het is dus belangrijk dat u meer externe katheters meebrengt dan u normaal gebruikt. 

Sluiten

Disclaimer: Dit zijn algemene richtlijnen die u kunnen helpen bij veel voorkomende vragen. U dient de specifieke instructies te volgen van uw zorgverlener en van het product dat u gebruikt. Als uw verpleegkundige u enig specifiek dieetadvies heeft gegeven, dient u dat advies altijd op te volgen.

 

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie