Testiculaire vervanging

Het verliezen van één of twee testikels kan grote gevolgen hebben voor uw zelfvertrouwen, uw relaties en zelfs uw levensstijl. Maar er bestaan oplossingen. Meer informatie over de functie van de testikels

Referenties

(1). The Management of Peyronie’s Disease: Evidence-based 2010 Guidelines.

Ralph, D., Gonzalez-Cadavid, N., et al. J. Sex Med 2010; vol. 7

(2). It’s a Guy Thing. Levin, L. Med Update 2007

Testikels of testes zijn een onderdeel van het mannelijk voortplantingssysteem. Het zijn twee ovale organen die zich in het scrotum bevinden, de losse huidplooi die achter de penis hangt. De testikels maken de mannelijke hormonen aan, bijvoorbeeld testosteron, en produceren sperma, de mannelijke voortplantingscellen.

Stoornissen van of trauma aan de testes kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals een verstoord hormoonevenwicht, seksuele disfunctie en onvruchtbaarheid. Het verlies van de testes kan negatieve psychologische gevolgen hebben en uw zelfwaardering en/of zelfvertrouwen beïnvloeden (1).

Sluiten

Symptomen en oorzaken

De werking van de testikels

De werking van de testikels

Meer informatie

Referenties

1. Testicular prostheses: body image and sexual functioning, BJU International (1999), 84, p1043-1045.

Testikels of testes zijn een onderdeel van het mannelijk voortplantingssysteem. Het zijn twee ovale organen die zich in het scrotum bevinden, de losse huidplooi die achter de penis hangt.

De testikels maken de mannelijke hormonen aan, bijvoorbeeld testosteron, en produceren sperma, de mannelijke voortplantingscellen. Stoornissen van of trauma aan de testes kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals een verstoord hormoonevenwicht, seksuele disfunctie en onvruchtbaarheid. Het verlies van de testes kan negatieve psychologische gevolgen hebben en uw zelfwaardering en/of zelfvertrouwen beïnvloeden (1).

Sluiten
Aandoeningen die van invloed zijn op de testikels

Aandoeningen die van invloed zijn op de testikels

Meer informatie over veel voorkomende problemen die van invloed zijn op de testes

Referenties

Referenties:

1. Testicular Cancer: Causes, Risk Factors, and Prevention Topics, www.cancer.org.

2. The Fact on Undescended Testicles, KidsHealth from Nemours, www.kidshealth.org.

Relatief vaak voorkomende aandoeningen die van invloed zijn op de testes, zijn bijvoorbeeld:

 

Testikeltrauma of lichamelijk letsel

 In tegenstelling tot veel andere organen in ons lichaam worden testikels niet beschermd door spier- of beenweefsel. Ze zijn daarom gevoelig voor trauma of letsel.

 

Testiculaire torsie

De zaadstreng die de testikels aan beide uiteinden vasthoudt, raakt verstrikt om een testikel waardoor de bloedtoevoer naar de testikel wordt afgesneden. Symptomen van testiculaire torsie omvatten plotselinge en hevige pijn, vergroting van de getroffen testikel, gevoeligheid en zwelling.

Als de bloedtoevoer naar de testikel  voor langere tijd wordt afgesneden, is er sprake van een medisch noodgeval. De testikel kan permanent beschadigd raken en het kan nodig zijn om de testikel te verwijderen om het probleem te verhelpen.

 

Testiculaire breuk

Een zeldzame vorm van testikeltrauma, testiculaire breuk, ontstaat als de testikel een harde klap krijgt, of tegen het harde oppervlak van het bekken wordt gedrukt. Hierdoor kan bloed in het scrotum terecht komen. In ernstige gevallen is een chirurgische ingreep nodig om de breuk te repareren en de testikel te redden.

 

Kanker

 Testikelkanker kan ontstaan in een of beide testikels, zowel bij mannen als jongens. Symptomen van testikelkanker zijn onder andere: een bobbel, onregelmatigheid of vergroting in een van de testikels, een trekkend of ongebruikelijk zwaar gevoel in het scrotum, een doffe pijn in het kruis of de onderbuik, en pijn of ongemak (die/dat kan komen en gaan) in een testikel of het scrotum.(1)

Testikelkanker wordt meestal chirurgisch behandeld door een of beide testikels te verwijderen.

 

Niet-ingedaalde testikel (cryptorchidisme)

 Dit is een aandoening waarbij de testikels niet vanuit de buik, waar ze zich bevinden tijdens de pre-natale ontwikkeling, indalen naar het scrotum. Deze aandoening is een belangrijke risicofactor voor testikelkanker. (2)

Sluiten

Behandelopties

Als een of beide testikels verwijderd zijn, of als ze binnenkort verwijderd worden, kunt u hier meer informatie vinden over uw keuzemogelijkheden. Meer informatie

Er zijn een aantal opties voor mannen bij wie een of beide testikels operatief verwijderd zijn, of bij wie dit gaat gebeuren.

Voordat u een beslissing neemt, is het verstandig om uw verwachtingen op de lange termijn, uw bezorgdheden en de mogelijke risico's en complicaties van iedere behandeling met uw arts te bespreken. Hier vindt u een overzicht:

 

Niet-chirurgisch

Geen behandeling: Resulteert in een gedeeltelijk of volledig leeg scrotum.

 

Chirurgisch

Subcapsulaire orchidectomie: Verwijdert veel van het weefsel van de testiculaire capsule, waardoor het scrotum kleiner wordt.

 

Testikelprothese
De KiWee testikelprothese is gemaakt van een dun en zacht siliconenelastomeeromhulsel, gevuld met een transparante, zeer veerkrachtige siliconengel met groot prestatievermogen. De vorm, dichtheid en consistentie benaderen die van menselijk weefsel. Zij heeft ongeveer dezelfde omvang, vorm, zachtheid en hetzelfde gewicht als een normale testikel. Zij is beschikbaar in verschillende maten, voor zowel kinderen als volwassenen.

Sluiten

Wat kunt u verwachten?

De Kiwee™ testikelprothese kan ingebracht worden tijdens de operatie waarbij de testikel wordt verwijderd, of op een later tijdstip. Meer informatie
Sluiten

Wat kunt u voor de operatie verwachten?

De Kiwee testikelprothese is gemaakt van een dun en zacht siliconenelastomeeromhulsel, gevuld met een transparante, zeer veerkrachtige siliconengel met groot prestatievermogen. De vorm, dichtheid en consistentie benaderen die van menselijk weefsel

KiWee kan ingebracht worden tijdens de operatie waarbij de testikel wordt verwijderd, of op een later tijdstip. Als het implantaat is ingebracht, is het belangrijk dat u uw activiteiten een tijd lang beperkt om ervoor te zorgen dat alles goed geneest. Uw arts zal een persoonlijk plan met u opstellen voor uw herstel, uw activiteiten en wanneer u weer seksueel actief mag zijn.

Als het herstelproces achter de rug is, krijgt u uw vertrouwen over het uiterlijk van uw testikels weer terug en kunt u uw gewone leven weer oppakken.

 

KiWee testikelprothese. Niet op ware grootte.

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie