Welkom bij Fit for Life!

Het programma met als doel mensen met een darm- en/of blaasprobleem te ondersteunen fit(ter) door het leven te laten gaan. 

 

Coloplast streeft ernaar om samen met mensen met een dwarslaesie manieren te ontdekken om gezonder, prettiger en energieker door het leven te gaan. Bijvoorbeeld door een kleine aanpassing in het voedingspatroon, of door wat meer dagelijkse beweging.

Fit for Life bestaat uit evenementen, adviezen en inspirerende verhalen, ontwikkeld voor en door mensen met een dwarslaesie, hun partners en familieleden en zorgprofessionals. Het is opgezet voor zowel huidige revalidanten, als voor hen die al jaren geleden bij een revalidatiecentrum zijn geweest. Fit for Life inspireert, motiveert, ondersteunt en activeert om in beweging te komen.

Volg ons nu op Facebook

Alledaags bewegen

Na een succesvolle start van het programma Fit for Life met de focus op het thema ‘Voeding’, richten wij ons dit jaar op het thema ‘Alledaags bewegen’. Met als doel mensen te ondersteunen te bewegen in de breedste zin van het woord, zodat zij hun leven kunnen leven zoals ze dat zelf willen. Van een dagje winkelen in de stad tot bezoek bij vrienden, van het doen van boodschappen tot het maken van een wandeling door het bos, van het uitlaten van de hond tot het bezoeken van musea en concerten.
Om mensen te inspireren en te motiveren organiseren we in diverse revalidatiecentra een Alledaags bewegen event met diverse workshops gerelateerd aan alledaagse beweging. Meer informatie over de data en locaties, alsmede de mogelijkheid tot inschrijven zijn onderaan de pagina te vinden.

Lees over de Alledaags bewegen events in de revalidatiecentra

De eerste twee Fit for Life Alledaags bewegen events bij Heliomare in Wijk aan Zee op 18 oktober en bij Beatrixoord op 14 november waren een groot succes! Met Alledaags bewegen biedt Fit for Life met de inspirerende foto-expositie SHINE de grote revalidatiecentra in Nederland een middag vol boeiende workshops en de onthulling van foto-expositie SHINE. Na een openingswoord vanuit het centrum met de desbetreffende geportretteerde kunnen de aanwezigen deelnemen aan diverse workshops en activiteiten. Zo waren er beweegsessies met oefeningen van Joop & Joost onder leiding van een fysiotherapeut, een rolstoel APK verzorgd door Double Performance, behendigheid tips en een oefenparcours voor de rolstoel van Kees-Jan van 't Klooster en tips over voeding.

Wij zijn blij met alle mooie reacties die we hebben mogen ontvangen in vanuit Heliomare en Beatrixoord. Vanaf woensdag 12 december is expositie SHINE te zien in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Sluiten

Fotografe Monique Velzeboer

Fit for Life is trots op de samenwerking met fotografe Monique Velzeboer. Monique is voormalig Olympisch Kampioen shorttrack en leeft al ruim 24 jaar met een dwarslaesie als gevolg van een trainingsongeval. Sindsdien heeft ze haar passie voor fotografie ontdekt, wat haar naar vele landen in de wereld heeft gebracht, o.a. om namens het Liliane Fonds kinderen met een handicap te fotograferen.

In samenwerking met de acht grote revalidatiecentra bracht Monique in beeld wat het met mensen doet als zij hun passie volgen. Met als doel de kracht en het belang van passie laten zien en daarmee anderen inspireren en in beweging brengen. Acht verschillende mensen, acht verschillende passies; samengebracht in de unieke en exclusieve foto-expositie SHINE.

Foto-expositie SHINE

Foto-expositie SHINE

SHINE is het resultaat van de samenwerking met Monique Velzeboer. Op 22 februari is SHINE feestelijk geopend in Loungebar Klooser in Amersfoort. Naast de geportretteerden en 55 VIP gasten was ook de Wethouder van Economische Zaken, Duurzaamheid en Innovatie in Amersfoort, Willem-Jan Stegeman, aanwezig om de eerste actiefoto te onthullen. Bekijk hier een sneak preview van de geportretteerden die de hoofdrol hebben in SHINE en voor de lens van Monique zijn verschenen: Bekijk hier

Jos Keersmaekers (69 jaar)
Passie: eropuit trekken met de wheeler
Gerevalideerd bij: Adelante, Hoensbroek

Gedachte 1: “Kan ik wel bij de brandweer blijven?” Gedachte 2: “Ik kan eigenlijk nog best veel als ik mezelf met anderen vergelijk. Dus kom op: aanpakken die handel.” Het toont de veerkracht van de Limburgse Jos Keersmaekers, als hij na een ongeluk op 46-jarige leeftijd met een familieschommel met een T12 L1 laesie in de rolstoel terecht komt. Na een langdurig revalidatieproces pakt Jos snel weer zijn vele vrijwilligerstaken op en vindt daarnaast steeds nieuwe manieren om te ontspannen en in beweging te blijven. Zijn ‘eropuit trekken mentaliteit’ levert hem niet alleen veel sociale contacten op, zijn gezondheid is er ook sterk door verbeterd (minder ‘kwaaltjes’) en hij kan blijven doen waar hij altijd van heeft genoten: het leven vieren.


Annemarieke Driessen (38 jaar)
Moeder van zoontje Olivier
Gerevalideerd bij: De Hoogstraat, Utrecht

Gedachte 1: “Kan ik nog wel kinderen krijgen?“ Gedachte 2: “Het maakt me niet uit wat de artsen zeggen, ik ga voor het hoogst haalbare.” De mindset van Annemarieke vormt een belangrijke sleutel in haar revalidatie en invulling van haar leven sinds het oplopen van haar dwarslaesie (incompleet C4/C5) in het laatste jaar van de Hogere Hotelschool. Niet alleen is ze sindsdien ‘dichter bij haarzelf gekomen’, ook zette ze succesvol een horeca onderneming in Spanje op, begon ze als ZZP-er en is ze trotse moeder geworden van Olivier, nu 2 jaar. Moeder zijn geeft haar kracht, ongekend veel liefde en verlegt letterlijk haar (mobiliteit-) grenzen.


Niek de Jonge (25 jaar)
Passie: klussen aan zijn auto’s
Gerevalideerd bij: Roessingh, Enschede

Gedachte 1: “Ik wil weer lopen.” Gedachte 2: “Ik wil weer auto kunnen rijden.” Het geeft de passie van Niek meteen goed weer: een sterke, jonge man voor wie geen uitdaging te groot is en met één grote passie: auto’s. Deze kracht heeft de Enschedese Niek altijd gehad, die inmiddels ruim twee jaar moet leven met een lage dwarslaesie als gevolg van een hersentumor met uitzaaiingen in de onderrug. Ondanks het langdurige revalidatieproces geloofde Niek altijd in zijn herstel, met als doel zo snel mogelijk weer de dingen te doen die hij altijd deed. Met enkele aanpassingen bleek hij - ook met een dwarslaesie - te kunnen genieten van de voldoening die het sleutelen aan auto’s geeft, de vrijheid die het ermee op uit trekken biedt en de zelfstandigheid die dat geeft.

 

Hugo van Iersel (20 jaar)
Passie: rugby
Gerevalideerd bij: Sint Maartenskliniek, Nijmegen

Gedachte 1: “Ik kan nooit meer hockeyen.” Gedachte 2: “Met welke sport zou ik naar de paralympische spelen kunnen?” Het typeert Hugo, 20 jaar, die ondanks zijn complete C5/C6 dwarslaesie met een topsportersmentaliteit door het leven gaat. De op hoog niveau spelende hockeyer moet zijn hockeydromen opzijzetten, maar krijgt daar een paralympische droom voor in de plaats. Als lid van de Nederlandse rolstoelrugby selectie krijgt hij nu de kans die droom te verwezenlijken; over 3 jaar wil hij met zijn team deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio. Rugby geeft hem een doel, vrijheid, voldoening, referentie en sociale contacten.


Djurney Broekhof (22 jaar)
Passie: bakken
Gerevalideerd bij: Reade, Amsterdam

Al vanaf haar geboorte is duidelijk wat een doorzetter Djurney is. Als peuter duwde ze zichzelf op een kunststof ‘rola’ met haar armen voort, om later zelfstandig te kunnen rollen met een rolstoel. Djurney is geboren met spina bifida (een open ruggetje) en is verlamd vanaf het midden van haar rug. Daardoor is zij al 22 jaar volledig rolstoel gebonden. Vele activiteiten in het leven leken onmogelijk haalbaar, aldus de artsen. Maar Djurney heeft tot op de dag van vandaag al vele mensen versteld doen staan met haar mentale en fysieke doorzettingsvermogen. Zelf geniet ze onder andere zeer van haar passie voor koken en bakken, wat niet alleen heel gezellig is, maar ook kleine ‘projectjes’ biedt om naartoe te werken en haar steeds weer reden geven om nieuwe dingen te leren.


Jolanda Kieneker (55 jaar)
Passie: kunst
Gerevalideerd bij: UMCG Beatrixoord, Groningen

Gedachte 1: “Zou ik echt nooit meer kunnen lopen?” Gedachte 2: “Het is niet het einde van de wereld.” Deze kracht typeert Jolanda, 54 jaar, die ondanks haar dwarslaesie op reeds jonge leeftijd, niet denkt in beperkingen, maar in mogelijkheden. Haar grote passie is kunst, met name schilderen. Deze creatieve passie beoefent ze niet alleen privé, maar ook zakelijk: na de kunstacademie afgerond te hebben, maakt ze van kunst haar werk. Schilderen (en haar voltooide werken) leveren haar ongekend veel voldoening, sociale contacten en motivatie op om erop uit te gaan en veel vreugde wanneer ze anderen blij kan maken met haar werk.

 

Chris van der Zee (54 jaar)
Passie: vliegen
Gerevalideerd bij: Heliomare, Wijk aan Zee

Gedachte 1: “Oké, wat zou ik nog wel kunnen?” Gedachte 2: “Kom maar door met die uitdagingen, ik laat me niet tegenhouden.” Meteen vanaf het noodlottige bedrijfsongeval in 2003, wanneer een bouwkraan op Chris zijn rug valt, toont de aannemer zijn optimistische aard. En zijn eigenwijze aard, zoals anderen het wellicht zullen zeggen. De ras ondernemer (met T6 dwarslaesie compleet) begint met autorijden, bouwt zijn camper om en stapt op de quad, waarna het begint te kriebelen om te leren vliegen. Vliegen geeft hem ultieme vrijheid, pure ontspanning, de kans om zijn behoefte naar avontuur te vervullen en de mooie bijkomstigheid om ook anderen een mooie dag te kunnen bezorgen. “Een soort air-therapie eigenlijk”.

 

Maarten Jorissen (25 jaar)
Passie: hond Clarence
Gerevalideerd bij: Rijndam Revalidatie, Rotterdam

Gedachte 1: “Ja, dit is dus een dwarslaesie.” Gedachte 2: “Mijn leven is niet voorbij, mijn vrienden helpen mij uit het water en dan komt het goed.” Vol vertrouwen in zichzelf, zijn vrienden en de toekomst; het is Maarten ten voeten uit. Een slimme, positieve en sociale jongen die alles uit het leven haalt. Ondanks zijn recente, hoge (incomplete) dwarslaesie op C5 niveau, studeert hij alweer en onderneemt hij van alles met zijn vrienden en zijn jonge hond Clarence. Clarence is nu al één van zijn beste vrienden en Maarten zal hem de komende tijd opleiden tot hulphond. Clarence geeft Maarten niet alleen praktische hulp, maar is een maatje voor het leven en onderwerp van veel zorg en training, wat Maarten ook doel en aanleiding geeft zichzelf verder te ontwikkelen.

Sluiten

Thuisoefeningen

Alledaags bewegen is erg belangrijk voor de algemene fitheid. Laagdrempelig in beweging blijven, thuis of in een pauze op het werk op een eenvoudige manier alledaags bewegen, dit kan met de oefeningen van Joop & Joost. De oefeningen zijn ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten en zijn eenvoudig uit te voeren. Elke oefening wordt in een video voorgedaan en is naar wens in normale, lichte of zware variant uit te voeren. Het grootste voordeel: u kunt de oefeningen overal doen! Alles wat u nodig heeft is een fitnessband en een flesje water. 

Voor enkele oefeningen uit de reeks is een fitnessband nodig, deze vraag je hier (gratis) aan. 

Trotse partner van Wings for Life

Als onderdeel van het thema Alledaags bewegen is Coloplast in 2018 een samenwerking met de stichting Wings for Life aangegaan en zijn we lokale partner van de Wings for Life World Run die op zondag 6 mei heeft plaatsgevonden. We stonden samen met het Coloplast Fit for Life team, een team met Coloplast medewerkers en teams vanuit de revalidatiecentra AdelanteRoessingh en Rijndam aan de start in Breda. Daarnaast liep ook een team van de Sint Maartenskliniek mee, dat startte in Nijmegen. Ondanks het warme weer en soms zware ondergrond, hebben alle deelnemers het beste uit zichzelf gehaald en enorm veel kilometers gerend of gerold, voordat ze door de finish (de virtuele catcher car op de app) werden ingehaald. Wat zijn we trots op hen! 

Coloplast sponsorde de inschrijving voor deze teams en faciliteerde met mooie turquoise hardloop-shirts. Als grote klapper heeft Coloplast het ingezamelde geld van alle teams verdubbeld én nog een extra eigen bijdrage gedaan, waardoor we gezamenlijk maar liefst € 10.530,- hebben opgehaald voor Wings for Life, dat 100% van de donaties zal benutten voor onderzoek naar de genezing van dwarslaesie! Ik gebruik

Persoonsgegevens


Fit for Life 21 Dagen Challenge

Afgelopen jaar zijn we met 10 enthousiaste kandidaten met de Fit for Life 21 Dagen Challenge van start gegaan. De deelnemers committeerden zich tijdens de Challenge voor 21 dagen aan een voedingspatroon dat geheel veganistisch, glutenvrij en koolhydraat arm is. De Challenge werd begeleid door voedingsexpert op het gebied van gezonde voeding bij een sedentaire levensstijl, Annemarie Postma (“The Sitting Chef”).

De deelnemers werden intensief en op maat begeleid vanuit het AM Lifestyle Medical Center. Per persoon is gekeken naar de behoefte en benodigde aandacht om de juiste verandering te kunnen bewerkstelligen. Dit werd o.a. gedaan door verschillende weekmenu’s, coachsessies, medische checks en een online Facebookgroep waar elke deelnemer terecht kan met vragen, inspiratie en motivatie.

De medische resultaten zullen we niet delen i.v.m. privacy, wel kunnen we melden dat het voor alle deelnemers een prachtige ervaring is geweest. Er zijn significante veranderingen opgetreden, zowel fysiek als psychologisch. Mocht je meer willen weten over de ervaringen van de deelnemers, bekijk dan de vlogs van de deelnemers op onze Facebook. Meer informatie over Annemarie Postma en/of het AM Lifestyle Medicine Center vind je hier.

Fit for Life webserie

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie