Na uw stoma operatie

U bent aan het herstellen van de stoma-operatie. Iedere dag zal het stapje voor stapje beter gaan. Uiteindelijk kunt u met het juiste advies en de juiste producten blijven doen wat u altijd al deed. In dit gedeelte vindt u informatie die u daarbij kan helpen. Naast productinformatie vindt u ook handige tips over hoe u uw huid gezond kunt houden, over intimiteit en over andere aspecten van een leven met een stoma. Ook vindt u handige links naar andere websites.

Informatie over leven met een stoma

Leren omgaan met uw stoma

Leren omgaan met uw stoma

Uw stomaverpleegkundige zal u in het ziekenhuis uitleggen hoe u uw stoma moet verzorgen. Er komt veel informatie op u af, dus stel gerust vragen of vraag om opheldering als u dit nodig heeft. Leren omgaan met uw stoma
Sluiten

Leren omgaan met uw stoma

Na de operatie zal uw stomaverpleegkundige u deskundig leren omgaan met uw stoma. Het kan helpen om een naast familielid of uw partner aanwezig te laten zijn bij deze uitleg.

Uw verpleegkundige zal u:

Vragen stellen
Er komt veel nieuwe informatie op u af en dit kan best een beetje overweldigend zijn. Neem alle tijd die u nodig heeft om al uw vragen te stellen, zo vaak als u wilt. Hoe meer vragen u stelt en dingen probeert, hoe beter u voorbereid bent als u weer thuis bent.
Voordat u het ziekenhuis verlaat, zal uw stomaverpleegkundige een vervolgafspraak met u inplannen om te bespreken hoe het met u gaat en ervoor te zorgen dat u zich zeker voelt bij het verzorgen van uw stoma.

Uitdagingen overwinnen
Als u weer thuis bent, kunt u een aantal uitdagingen tegenkomen bij het verzorgen van uw stoma. Vergeet niet dat uw stomaverpleegkundige en onze medewerkers van Coloplast Care u graag helpen bij vragen en eventuele problemen.

Sluiten
Wie en wat vertelt u over uw stoma

Wie en wat vertelt u over uw stoma

Direct na de operatie zult u zich waarschijnlijk afvragen: wie en wat vertel ik over mijn stoma? Tegen wie u iets vertelt en wat u vertelt, bepaalt u natuurlijk zelf, maar praten over uw ervaringen kan u helpen om te wennen aan de nieuwe situatie. Wie en wat vertelt u?
Sluiten

Wie en wat vertelt u over uw stoma

Wat u ook beslist, het belangrijkste is dat u achter uw beslissing staat. Misschien wilt u vertellen dat u een ingrijpende operatie heeft gehad vanwege een ernstige ziekte en dat u nu een stomazakje draagt. Vaak beantwoordt dit al veel vragen die mensen kunnen hebben en zal er begrip ontstaan over uw situatie. 

Familie en vrienden
Open en eerlijk zijn tegenover mensen die u dierbaar zijn, kan u helpen om uw leven van voor de stoma-operatie weer op te pakken. In het begin is het belangrijk dat de mensen die dichtbij u staan begrijpen dat, alhoewel u weer thuis bent, het herstel na de operatie enige tijd zal duren.

Kinderen
Als u jonge kinderen of kleinkinderen heeft, kunt u denken dat ze te jong zijn om het te begrijpen. Toch begrijpen kinderen veel als u het op een eenvoudige manier aan ze uitlegt. Vaak vangen kinderen toch het een en ander op en als u ze niet de waarheid vertelt, kunnen ze gaan denken dat de situatie ernstiger is dan hij misschien is.

Op het werk
Veel mensen maken zich zorgen over wat ze tegen hun collega's zullen zeggen. Ook hier geldt, net als bij familie en vrienden, dat u zelf beslist wie u iets vertelt en wat u vertelt. Vaak is het echter aan te raden om tenminste één collega te vertellen dat u een stoma heeft. Dit zorgt ervoor dat u iemand heeft om mee te praten als er zich problemen voordoen. 

Sluiten
Hoe ziet uw stoma eruit een paar dagen na de operatie?

Hoe ziet uw stoma eruit een paar dagen na de operatie?

De dagen na een stoma-operatie kunnen moeilijk zijn. Er zit ineens een opvangzakje op uw buik en veel dingen zijn nieuw voor u. Lees hier alvast wat u kunt verwachten om goed voorbereid te zijn. De dagen na een stoma-operatie
Sluiten

Hoe ziet de stoma eruit na de operatie?

Als u na de operatie wakker wordt, heeft u een opvangsysteem/zakje op uw buik. Dit zakje is waarschijnlijk doorzichtig, zodat uw verpleegkundige uw stoma goed in de gaten kan houden.

 
Uw stoma
Uw stoma is vochtig en rozerood van kleur en steekt iets boven uw buik uit. In het begin kan uw stoma opgezwollen zijn, maar hij wordt geleidelijk kleiner – meestal na 6 tot 8 weken na de operatie heeft de stoma zijn definitieve omvang. Een stoma bestaat uit slijmvlies, net als het slijmvlies in uw mond. De stoma is gevoelloos. Het doet dus geen pijn als u hem aanraakt.  Als hij wordt schoongemaakt, kan de stoma een beetje bloeden, met name in het begin, maar dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd.

Kort na uw operatie, meestal binnen een paar dagen, beginnen uw darmen weer te werken en zal uw stoma ontlasting gaan produceren. In het begin zal de output waterig zijn. De output kan ook een sterke geur hebben, omdat uw darmen een tijdje niet gewerkt hebben. Maakt u zich echter geen zorgen. De consistentie zal steeds steviger worden en de geur zal verminderen naarmate u weer normaal gaat eten.

In het begin kan de stoma wat geluiden produceren die lijken op een wind – ook dit is volstrekt normaal. Het is niet ongebruikelijk dat u de behoefte voelt om naar het toilet te gaan, net als voor uw operatie. Dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd. Als uw anus nog steeds aanwezig is, kan er een slijmerige uitscheiding uit komen.


Urinestoma
Als u een urinestoma heeft, begint de stoma direct na uw operatie te werken. De buisjes die in de urinestoma zitten, blijven zeven tot tien dagen zitten. In het begin kan uw urine een lichtrode kleur hebben, maar dit zal snel overgaan.

Sluiten
Het juiste stomamateriaal kiezen

Het juiste stomamateriaal kiezen

Er bestaan veel verschillende stomamaterialen en het kan moeilijk zijn om te bepalen welk product het best bij u past. Het is belangrijk om te begrijpen welke keuzemogelijkheden u heeft. Soorten stomamateriaal
Sluiten

Welk stomamateriaal past het best bij mij?

Er zijn twee verschillende soorten stomaopvangsystemen:

Eendelige opvangsystemen bestaan uit een opvangzakje en een huidplak die een geheel vormen. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met huidplak in zijn geheel. 

Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een afzonderlijk opvangzakje en een huidplak. Met dit systeem kunt u het opvangzakje verwijderen en verwisselen zonder dat u de huidplak hoeft te vervangen. De huidplak blijft gemiddeld twee tot drie dagen zitten. Er zijn verschillende manieren om de huidplak en het opvangzakje op elkaar aan te sluiten:

  • Een klikkoppeling bevestigt het zakje aan de huidplak met een sluitsysteem dat een duidelijke klik laat horen, zodat u zeker weet dat het goed vast zit.
  • Een plakkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplak met een veilig en flexibel plaksysteem.

Soorten opvangzakjes
Er zijn drie verschillende soorten zakjes, afhankelijk van de stoma die u heeft:

  • Gesloten zakjes
  • Open zakjes
  • Urinestomazakjes

Gesloten zakjes worden meestal gebruikt bij een colostoma, omdat de ontlasting steviger is. Gesloten zakjes moeten verwijderd en vervangen worden als ze vol zijn en kunnen niet geleegd en opnieuw gebruikt worden.

Open zakjes worden gebruikt bij een ileostoma, omdat de ontlasting dan meestal vloeibaar is en u dit zakje kunt legen.

Urinestomazakjes worden gebruikt bij een urinestoma en zijn voorzien van een kraantje. Het opvangzakje kan dus geleegd worden. Een urinestomazakje kan 's nachts aangesloten worden op een nachtzak, om meer opvangcapaciteit te creëren en te voorkomen dat u het zakje 's nachts moet vervangen. 

Sluiten
Uitleg termen stomamateriaal

Uitleg termen stomamateriaal

U krijgt de dagen na de operatie veel onbekende termen met betrekking tot stomamateriaal te horen. Lees hier alles nog eens rustig terug. Veelgebruikte termen met betrekking tot stomamateriaal
Sluiten

Uitleg termen stomamateriaal

Om u te helpen de verschillen tussen stomamaterialen beter te begrijpen en uw wensen beter te kunnen bespreken met uw stomaverpleegkundige, volgt hieronder een overzicht van veelgebruikte termen.

Huidplak: Het gedeelte van het stomamateriaal waarmee het opvangmateriaal op uw huid wordt bevestigd. De huidplak moet goed aansluiten op uw huid en precies rond uw stoma passen, zodat de output van uw stoma niet in contact kan komen met de omliggende huid.

Eendelige opvangsystemen bestaan uit een opvangzakje en een huidplak die een geheel vormen. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met huidplak in zijn geheel.

Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een losse huidplak en een opvangzakje. Deze twee onderdelen worden op elkaar geplakt of geklikt. De huidplak kan gemiddeld twee tot drie dagen blijven zitten en u wisselt tussendoor alleen het zakje.

Convexiteit: Een speciaal gevormde huidplak met een ovale schaal die lichte druk uitoefent op de huid rondom de stoma. Deze huidplak wordt gebruikt om een stoma die op of onder het huidoppervlak ligt iets omhoog te duwen, waardoor de ontlasting of urine beter in het zakje kan komen.

Huidplak voor langdurig gebruik: een huidplak die gebruikt kan worden bij 'agressieve' output van uw stoma. Soms heeft een ileostoma of urostoma (tijdelijk bijv. door medicatie) een meer dan gemiddeld agressieve output waardoor de reguliere huidplak te snel oplost. Huidplakken voor langdurig gebruik zijn beschikbaar in tweedelige opvangmaterialen.

Filter: Uw stoma produceert lucht en een teveel aan lucht kan ervoor zorgen dat het zakje gaat opbollen (men noemt dit ook wel 'ballooning'). Het opvangmateriaal is daarom voorzien van een filter dat geur neutraliseert voordat het het zakje verlaat via dit filter.

Terugslagventiel: Urinestomazakjes hebben een terugslagventiel om te voorkomen dat urine terugstroomt naar de stoma en zodoende urineweginfecties helpt te voorkomen.

Sluiten

Verzorging en veelvoorkomende problemen

Uw stoma goed verzorgen

Uw stoma goed verzorgen

Het belangrijkste dat u kunt doen om uw leven met uw stoma veilig, comfortabel en probleemloos te maken, is de huid rond uw stoma in goede conditie te houden. Stoma verzorgen en instructiefilmpjes
Sluiten

Uw stoma goed verzorgen

Het is belangrijk dat u uw huid gezond houdt. Veelvuldig of langdurig contact tussen de output van uw stoma en de huid kan huidirritaties veroorzaken die van invloed zijn op de plakkracht van de huidplak van het opvangmateriaal op uw lichaam. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel van meer lekkages en nog meer huidirritatie en daarom is het belangrijk dit te vermijden.

Houd uw huid gezond
Deze zes stappen helpen u om uw huid gezond te houden:

  1. Zorg ervoor dat uw huid schoon en volledig droog is voordat u de huidplak aanbrengt.
  2. Pas de opening van de huidplak aan zodat hij precies aansluit rond uw stoma.
  3. Zorg ervoor dat de huidplak volledig contact maakt met uw huid – druk hem goed aan, vooral rond de stoma.
  4. Vervang uw opvangmateriaal zodra u ongemak of jeuk ervaart.
  5. Controleer de omvang van uw stoma regelmatig, met name als u last heeft van een hernia.
  6. Zorg ervoor dat het opvangmateriaal en de accessoires voor uw stoma passen bij uw lichaamsprofiel 

Gebruik het juiste opvangmateriaal
Er bestaan veel verschillende stomasystemen. Zorg er voor dat u het opvangmateriaal kiest dat het best aansluit op uw lichaamsprofiel .

U kunt kiezen tussen verschillende formaten en uitvoeringen zakjes, systemen, huidplakken en veel andere mogelijkheden die aansluiten bij uw levenswijze. Zie de productcatalogus voor meer informatie.

Gebruik de juiste accessoires
Coloplast biedt ook een breed assortiment aan accessoires. Ze kunnen o.a. helpen bij het verbeteren van de hechting en pasvorm van uw stomamateriaal en het voorkomen van huidproblemen.

U vindt meer gedetailleerde instructies over het verwisselen en legen van een stomazakje in onze instructiefilmpjes.

Sluiten
Huidirritatie rondom mijn stoma

Huidirritatie rondom mijn stoma

Huidirritatie wordt meestal veroorzaakt door lekkage of door output die onder de huidplak komt. Het is oncomfortabel en kan ervoor zorgen dat uw huidplak niet meer goed hecht. Lees meer hierover en wat je kunt doen om huidirritatie te voorkomen. Huidirritatie
Sluiten

Huidirritatie rondom mijn stoma

De huid rondom uw stoma moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de huid op de rest van uw lichaam. Direct nadat u de huidplak verwijderd heeft, kan de huid een beetje roze zijn, maar als dit niet na een paar minuten verdwijnt of als de huid beschadigd is, kunt u last hebben van irritatie.

Wat moet ik doen? 

  • Verwijder de huidplak altijd voorzichtig en controleer de achterkant. Ziet u ontlasting of urine die de oorzaak van de irritatie zou kunnen zijn?
  • Is de huid geïrriteerd of beschadigd rondom uw stoma op plaatsen die overeenkomen met wat u op de huidplak ziet?
  • Hoe goed past de huidplak rond uw stoma? Wordt uw huid blootgesteld aan de output van uw stoma vanwege een slechte pasvorm? Meet de diameter en vorm van uw stoma om te controleren of uw mal nog de juiste afmeting en vorm heeft. Gebruik de beschermfolie aan de achterkant van het opvangzakje als hulpmiddel en pas, indien nodig, de opening van de huidplak aan zodat hij precies aansluit op de diameter en vorm van uw stoma.
  • Wat is de positie van de stoma-opening ten opzichte van uw huidoppervlak? Zit hij boven het huidoppervlak, op gelijke hoogte met het huidoppervlak of onder het huidoppervlak? Als de stoma onder of op gelijke hoogte zit met het huidoppervlak, of als hij in een diepe plooi zit, kan het zijn dat u een andere huidplak of accessoires nodig heeft om het stomamateriaal goed aan te laten sluiten op uw lichaamsprofiel. Gebruik de BodyCheck tool om de pasvorm te controleren.
  • Is de huidplak weggevreten? Als dat zo is, had het (1-dl) systeem of de huidplak (bij 2-dl systeem) waarschijnlijk eerder verwisseld moeten worden. Probeer het systeem een keer vaker te verwisselen of een huidplak te gebruiken die beter bestand is tegen agressieve output als u dit niet al doet.

Als uw huidirritatie een andere oorzaak heeft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige.

Check of uw stomamateriaal nog steeds past bij uw lichaam.

Sluiten
problemen rondom stomamaterialen, zoals ballooning, vacuum trekken

Veelvoorkomende problemen

Zakjes die opbollen of vacuüm trekken zijn lastige problemen die voor kunnen komen. Hier kunt u meer lezen over deze problemen en hoe u ze kunt voorkomen. Oplossingen voor opbollen of vacuüm trekken van zakjes
Sluiten

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en dichtplakken

Opbollen van zakjes vindt plaats als gas zich ophoopt in het stomazakje, waardoor het zichzelf opblaast als een ballon. Opvangzakjes bevatten koolfilters, die lucht neutraliseren en vervolgens uit het opvangzakje laten ontsnappen. Maar als het filter te veel gas moet verwerken en bijvoorbeeld vochtig is geworden of geblokkeerd raakt door output van de stoma, kan het gas zich ophopen.

Wat kunt u doen om opbollen te voorkomen?
Heeft u veel last van opbollen van het zakje, dan is het goed om te proberen de oorzaak te achterhalen, bijvoorbeeld door naar uw voeding te kijken. Het helpt om uw voedsel goed te kauwen en om voedsel en dranken te vermijden waarvan u weet dat ze veel gas produceren. Dit zijn bijvoorbeeld noten, bonen, frisdranken of mousserende wijn.

Als het opvangzakje toch opbolt, kunt u het gas op het toilet laten ontsnappen als u een open zakje of een tweedelig systeem gebruikt. Als u het opvangzakje op tijd vervangt kunt u opbollen ook helpen voorkomen. En als laatste kunt u een ander stomazakje met een ander of twee filters uitproberen. Uw stomaverpleegkundige kan u hierover informeren.

Tip: Probeer eens SenSura® Mio! Bewezen minder ballooning t.o.v. SenSura met duo filter.

Het opvangzakje trekt vacuüm waardoor de wanden tegen elkaar gaan plakken. Dit zorgt ervoor dat de output niet goed in het zakje kan glijden en bovenin bij de huidplak blijft hangen. Hierdoor ontstaat het risico dat de huidplak van de huid wordt geduwd en het opvangzakje losraakt van uw buik.

Wat kunt u doen om vacuüm trekken te voorkomen?
Lucht in het zakje blazen voordat u het aanbrengt, kan misschien voorkomen dat er een vacuüm ontstaat. Daarnaast kan een druppeltje olie of glijgel in het opvangzakje helpen de output makkelijker in het zakje te laten glijden.

Sluiten

Instructiefilmpjes

Om u vertrouwd te maken met het verzorgen van uw stoma en het verwisselen van uw stomamateriaal hebben we   instructiefilmpje gemaakt. Ze bevatten ook tips om ervoor te zorgen dat het opvangmateriaal op de juiste wijze gebruikt wordt om problemen te voorkomen. Nadat u drie vragen over uw stoma en het door u gebruikte stomamateriaal heeft beantwoord, komt u bij het juiste filmpje.

Klik hier om naar de instructiefilmpjes te gaan.

icon 

Ervaringsverhalen

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Duizenden mensen over de hele wereld leven met een stoma. Hier kunt u een aantal van hun verhalen lezen. Lees meer verhalen van ervaringsdeskundigen
Sluiten

Verhalen van mensen met een stoma

Mijn eerste uitstapje

'Mijn eerste uitstapje was naar de kantine van het ziekenhuis met vrienden en mijn 14-jarige dochter. Toen ik er zat, moest ik naar het toilet om mijn zakje te legen. Ik herinner me nog dat ik erg trots op mezelf was en dat ik besefte dat het leven gewoon doorgaat, ook na een stoma-operatie.'
Ann

'Ik was behoorlijk verzwakt na de operatie, maar zelfs in de eerste maand ging ik iedere dag even wandelen, voor de beweging en om mezelf weer goed te voelen.'
Samaira

Mijn eerste vakantie

'Vier maanden na de operatie ging ik naar Turkije. Ik had een heleboel extra stomazakjes in mijn handbagage gestopt (voor het geval dat mijn koffer zoek zou raken). Ik droeg een badpak en een sarong. Het moeilijkste was om mijn stomazakje goed vast te plakken na het douchen – wanneer het erg warm en vochtig was.'
Ann

'11 maanden na mijn operatie ging ik op familiebezoek in Australië. De vlucht was geen probleem en de stewardess zorgde heel goed voor ons. Ik had bij Coloplast een reiskaart besteld waar mijn aandoening op stond vermeld, zodat we niet in de rij hoefden te wachten.'
Rosemarie

Weer aan het werk

'Na drie maanden ging ik weer aan het werk. Ik herinner me nog dat ik reservekleren mee had genomen. Het grootste probleem was dat mijn zakje vervelende geluiden maakte tijdens vergaderingen.'
Ann

'Ik had me de eerste drie maanden na mijn operatie ziek gemeld om te kunnen herstellen. Daarna ging ik voorzichtig weer aan het werk en verhoogde geleidelijk mijn aantal uren, om weer aan het werkritme te wennen. In het begin was ik erg moe, dus het was een goede manier om weer aan de slag te gaan.'
Fiona

'Ik ben gestopt met mijn werk als ambulancechauffeur en werk nu als vrijwilliger bij een steungroep voor kankerpatiënten die een vriend van me heeft opgezet. We verwennen kankerpatiënten met heerlijke behandelingen, zodat ze zich even lekker kunnen ontspannen.'
Hazel

Het leven weer oppakken

'Na verloop van tijd merkte ik dat mensen niet konden zien dat ik een zakje droeg en dat ik alles kon doen wat ik voor de operatie ook al deed. Er zijn geen hobby's of activiteiten die ik eerst wel kon doen, maar nu niet meer.'
Fiona

'In het begin was het erg moeilijk. Maar met de hulp van mijn man en vrienden heb ik het toch gered. Nu kan ik zelf mijn zakje vervangen en alles doen wat ik voor de operatie ook al deed. Soms vergeet ik zelfs dat ik een zakje draag.'
Rosemarie

'Het belangrijkste is om te blijven doen wat je deed voor de operatie. Blijf contact houden met je stomaverpleegkundige. Ik weet dat ze het druk hebben, maar als je je niet helemaal top voelt, proberen ze je te helpen. Denk aan de belangrijke dingen in je leven en richt je daar op. Sluit je aan bij een steungroep en abonneer je op tijdschriften. Zelfs met een stoma kun je volop van het leven genieten, ook al voelt het soms niet zo, zelfs na een jaar.'
Samaira

Sluiten
Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie