Inleiding

De invloed van een dwarslaesie op blaas en darmen

Blaas- en darmproblemen zijn een normaal gevolg van een dwarslaesie. Maar met de juiste producten en routine krijgt u de controle weer terug en wordt uw kwaliteit van leven verbeterd. Gevolgen van een dwarslaesie
Sluiten

Gevolgen van een dwarslaesie

Ongeveer 80% van de mensen met een dwarslaesie zal een gedeeltelijk of zelfs totaal verlies van controle over de blaas ervaren. Het belangrijkste symptoom hiervan is het niet kunnen plassen, maar ongewild urineverlies komt ook vaak voor. Daarnaast hebben 34% van de mensen met een dwarslaesie dusdanige darmproblemen dat hun dagelijks leven erdoor wordt beïnvloed.

Het is belangrijk effectief om te gaan met deze problemen, zodat u lastige complicaties vermijdt en zorgt dat ze zo min mogelijk invloed op uw dagelijks leven hebben. Hier zijn een aantal oplossingen voor de problemen die u kunt ondervinden:

 

Niet in staat zijn om de blaas te legen.
Hygiënische intermitterende catheterisatie is een doeltreffende manier om de blaas te legen en het houdt in dat de blaas regelmatig en volledig wordt geleegd via een katheter.

Ongewild urineverlies
Condoomkatheters zijn voor jongens en mannen een effectief middel om ongewild urineverlies op te vangen. De condoomachtige huls wordt om de penis gedragen en is aangesloten op een urine-opvangzak dat aan het been wordt bevestigd.

Chronische verstopping of ongewild verlies van ontlasting
Het herstel van de normale stoelgang kan vaak worden bereikt door het volgen van een effectief darmbeheerprogramma met een anaal irrigatiesysteem voor verstopping of obstipatie of een anaaltampon voor ongewild verlies van ontlasting.

Dwarslaesie - de basisprincipes
Een dwarslaesie resulteert meestal in verlies van gevoel en beweging of blijvende invaliditeit onder de plaats van het letsel. Dit letsel kan worden onderverdeeld in vier groepen, afhankelijk van het niveau van het letsel:

  • Volledige tetraplegie (quadriplegie): Totaal verlies van beweging en gevoel in alle vier de ledematen (armen en benen)
  • Onvolledige tetraplegie (quadriplegie):  Alle vier de ledematen zijn aangetast, maar er is nog enig gevoel en beperkte spiercontrole aanwezig
  • Volledige dwarslaesie: Verlies van beweging en gevoel in het onderste deel van het lichaam
  • Onvolledige dwarslaesie: Alleen het onderste gedeelte van het lichaam is aangetast, maar er is nog enig gevoel en beperkte spiercontrole aanwezig
Sluiten

Goed om te weten

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Door schade aan het centrale zenuwstelsel door ziekten of aandoeningen, kunnen problemen zoals ongewild verlies van ontlasting of obstipatie ontstaan.

Hoe kunt u omgaan met darmproblemen
Sluiten

Hoe kan ik omgaan met mijn darmproblemen?

Bepaalde zenuwen in het ruggenmerg zijn verantwoordelijk voor de stoelgang en als ze beschadigd zijn, tast dit de beweging van de darmen die de ontlasting door het lichaam stuwt en de aandrang om naar het toilet te gaan aan. Daardoor kan het moeilijk zijn om te voelen wanneer uw darmen vol zijn en kunt u ook moeite hebben met de controle over het ontlasten. Dit kan leiden tot verschillende darmproblemen: 

  • Verlies van ontlasting
  • Obstipatie
  • Een combinatie van deze twee

 

Ongewild verlies van ontlasting

Ongewild verlies van ontlasting treedt op wanneer u geen controle heeft over uw darmspieren. Dit kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting of plotseling naar het toilet moeten. Darmongelukjes kunnen een genante ervaring zijn en leiden tot huidirritaties en blaasontstekingen, die grote invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen en het algemeen welzijn van een persoon.


Obstipatie

Obstipatie treedt op wanneer de ontlasting te lang in de darm blijft en hard en droog wordt. Dit bemoeilijkt de stoelgang waardoor ontlasten niet mogelijk is. De symptomen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn persen, een opgeblazen gevoel en ernstig ongemak.

U kunt een combinatie van beide ervaren, ongewild verlies van ontlasting en obstipatie, wanneer zachtere ontlasting of vocht langs harde ontlasting lekt die vastzit in de dikke darm, wat vaak samengaat met darmongelukjes.

Met welke problemen u ook te maken heeft, het is belangrijk om een darmroutine te vinden waardoor u met vertrouwen verder gaat met uw dagelijkse leven.

Sluiten

Hoe kan ik omgaan met mijn blaasproblemen?

Afhankelijk van uw probleem moet u wellicht een intermitterende katheter of een condoomkatheter gebruiken. Hoe dan ook, het vinden van een product dat aan uw behoeften voldoet en bij uw levensstijl past, is belangrijk voor uw kwaliteit van leven. Hoe kunt u omgaan met blaasproblemen
Sluiten

Omgaan met blaasproblemen

Omgaan met blaasretentie

Als u moeite hebt met het legen van uw blaas, zult u doorgaans een intermitterende catheter gebruiken. Uw eerste stap zal zijn een catheter te vinden die bij u en uw levensstijl past. Als u eenmaal voor een catheter hebt gekozen, is het belangrijk dat u de aanwijzingen volgt hoe vaak u moet catheteriseren.

Als u regelmatig geconfronteerd wordt met urineweginfecties (UWI), zou het goed zijn om het volgende te doen:

  • Drink meer vocht gedurende de dag
  • Catheteriseer vaker per dag. Doorgaans wordt u geadviseerd om 4 tot 6 keer per dag te catheteriseren als u niet via natuurlijke wijze kunt urineren.
  • Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en materialen heeft
  • Beoordeel uw huidige methode van catheteriseren

Krijgt u ondanks het volgen van de instructies nog steeds urineweginfecties, neem dan contact op met uw arts, verpleegkundige of Coloplast Care.

Omgaan met urine-incontinentie

Condoomcatheters worden effectief gebruikt door veel mannen die last hebben van urine-incontinentie. Dit is een discrete, condoomachtige huls die om de penis wordt gedragen en zijn aangesloten op een urine-opvangzak die op het been gedragen wordt.

Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomcatheter gebruikt. Het vinden van de juiste urine-opvangzak hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest.

Sluiten

Kinderen helpen met het legen van hun blaas

Omdat kinderen verschillend zijn, is het belangrijk om een katheter te kiezen die voldoet aan de individuele behoeften. Wanneer het kind er klaar voor is, kan men beginnen hem/haar verantwoordelijkheid te geven over het legen van zijn/haar blaas. Help uw kind met het legen van zijn/haar blaas

De blaas van uw kind legen met behulp van een catheter

U moet uw kind helpen bij het plassen totdat hij/zij ongeveer vijf jaar is. De meeste kinderen met spina bifida kunnen hun blaas niet op natuurlijke wijze legen, dus moet u een catheter gebruiken, dat is een dun plastic buisje dat via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht. Dit is een eenvoudige en pijnloze techniek.

Waarom het leegmaken van de blaas zo belangrijk is

Het is belangrijk dat u en uw kind begrijpen waarom het legen van de blaas zo belangrijk is en dat u hierin een goede regelmaat krijgt.

Een goed blaasbeleid heeft als doel:

  • Schade aan nieren en infecties in het algemeen voorkomen
  • Continent worden
  • De kwaliteit van leven van het kind verbeteren
  • Het kind helpen onafhankelijk te worden

Als de blaas van uw kind niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.

Aan de slag

Voordat u begint met het legen van de blaas moet u altijd een arts of verpleegkundige raadplegen om de juiste instructies voor het gebruik van een catheter te krijgen.
U zult samen met een arts of verpleegkundige beslissen wat voor soort catheter het beste bij u en uw kind past en u zult een schema opstellen voor hoe vaak te catheteriseren. Doorgaans moet de blaas 4 tot 6 keer per dag worden geleegd, maar dit is afhankelijk van de vochtinname en lichamelijke activiteiten.
Als aanvulling kunt u gebruik maken van de geanimeerde instructies op deze pagina, die u en uw kind een praktisch overzicht geven over hoe te catheteriseren. Kies degene die het beste bij het profiel van uw kind past:
Coloplast biedt ook een stap-voor-stap instructiekaart die u kunt aanvragen via Coloplast Care.

Help uw kind het zelf te leren

Wanneer uw kind interesse begint te tonen, normaal gesproken tussen de leeftijd van drie en vijf, kunt u beginnen ze zelf hun eigen blaas te leren legen. 

Sluiten

Urineweginfecties

Bij het gebruik van catheters kunnen er urineweginfecties optreden. Sommige mensen krijgen die vaker dan anderen, maar door het volgen van een paar eenvoudige routines kunt u het risico verminderen. Vermijden en voorkomen van urineweginfecties

Een urineweginfectie is een infectie van de urinewegen, de reeks van organen die deel uitmaken van het urinewegstelsel. De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is heel normaal en niet per definitie een probleem. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen tot een bepaald aantal, kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en kunnen subtiel zijn. Ze omvatten:

  • donker gekleurde en sterk geurende urine
  • troebele urine
  • bloed in de urine
  • koorts/zweten
  • blaaskrampen
  • vaak spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten heeft, dient u uw verpleegkundige of arts te raadplegen.

Het vermijden van urineweginfecties

Hoewel er geen eenduidige oplossing bestaat om urineweginfecties te vermijden, zijn er een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen die u kunnen helpen het terugkeren van infecties te voorkomen en te vermijden: 

  • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
  • Een goede persoonlijke hygiëne – vooral als u catheteriseert
  • Catheteriseer routines – regelmatig de blaas volledig legen
  • Gezonde spijsvertering – een goede darmroutine kan het risico op urineweginfecties verminderen

Verandering van het type catheter dat u gebruikt kan ook bijdragen tot het verminderen van het aantal urineweginfecties waarmee u te maken krijgt.

Sluiten

Het juiste product vinden

Coloplast heeft een uitgebreid assortiment producten om u te helpen met blaas- en darmproblemen. Hier zijn een paar suggesties om een product te kiezen. Meer informatie over het juiste product vinden
Sluiten

Het juiste product vinden

Zorgen voor uw blaas

Producten die u kunnen helpen met uw blaasproblemen zijn onder andere:

Waar u op moet letten bij het kiezen van een catheter

De juiste catheter vinden is erg belangrijk, zodat de blaas veilig en probleemloos wordt geleegd. Klik op de onderstaande links om meer te lezen over de belangrijkste factoren die van belang zijn bij het kiezen van een catheter:

  • Veiligheid
  • Gebruiksgemak 
  • Hoe past het bij u en uw levensstijl

Tot slot: zorg ervoor wanneer u uw productkeuze met uw arts of verpleegkundige bespreekt, u het ook heeft over uw levensstijl, zorgen en speciale behoeften.

De catheters van Coloplast

Coloplast biedt een uitgebreid assortiment catheters. Hier volgt een korte beschrijving van de meest populaire: 

SpeediCath®

  • Onmiddellijk klaar voor gebruik, rechtstreeks uit de verpakking
  • Intuïtief gebruik, geen voorbereiding vereist
  • Een minimaal risico op urethrale schade door de gladde coating van de katheter en oogjes

SpeediCath® Compact,  alle voordelen van de reguliere SpeediCath en méér

  • Discreet, de meest compacte catheter voor vrouwen en mannen
  • Een niet-medisch ontwerp, zodat het niet opvalt, waar u ook bent
  • Hygiënischer catheteriseren met het easy-grip handvat*
  • Stevige huls voor een voortdurende bescherming van de catheter en de coating**

*Alleen voor SpeediCath Compact Vrouw

**Alleen voor SpeediCath Compact Man

 

Het verzorgen van uw darmen  

De twee belangrijkste manieren om uw darmproblemen op te lossen zijn:

  • Darmspoelen – voor het voorkomen van verlies van ontlasting en obstipatie
  • Anaaltampons – voor verlies van ontlasting

Darmspoelen is een goed gedocumenteerde techniek voor het legen van de darmen. Via het rectum wordt water in de darmen gepompt. Het water spoelt daarna met de ontlasting uit de darm. Het stelt u in staat om uw darmen regelmatig te legen, wat helpt verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen.

Darmspoelproducten van Coloplast

Peristeen®, het darmspoelsysteem van Coloplast, biedt een voorspelbaar darmbeleid. Aangezien alleen water nodig is, is Peristeen een effectief alternatief voor andere darmbeleidmethoden waarbij ook medicatie nodig is. Peristeen:

  • Voorkomt ongewild verlies van ontlasting en obstipatie tot 2 dagen
  • Stelt u in staat om te beslissen wanneer u uw darmen leegt
  • Verbetert uw kwaliteit van leven

De Peristeen anaaltampon is een eenvoudig, veilig en discreet product voor het voorkomen van verlies van ontlasting. De anaaltampon:

  • Is verkrijgbaar in twee maten, klein en groot
  • Kan gedurende 12 uur op zijn plaats worden gelaten
  • Is eenvoudig te verwijderen door aan het zachte gazen koordje van de anaaltampon te trekken
  • Is klein zodat u hem makkelijk in uw handtas of broekzak stopt
Sluiten

Veelgestelde vragen over een dwarslaesie

Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in verband met dwarslaesie en blaas en darmen. Veelgestelde vragen over dwarslaesie en de blaas
Sluiten

Veelgestelde vragen over dwarslaesie en de blaas

Waarom veroorzaakt een dwarslaesie blaasproblemen?

De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is het waarschijnlijk dat de zenuwen die uw blaas aansturen zijn beschadigd en de blaasfunctie daardoor wordt beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, sommigen hebben ongewild urineverlies terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het legen van de blaas.

Hoe kunnen blaasproblemen invloed hebben op mijn levensstijl?

Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen omhoog gaan naar de nieren en ernstige nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.

Als u geen controle heeft over de aandrang om te plassen, kunt u ook ongewild urineverlies hebben. Dit kan leiden tot onaangename geurtjes die gênante situaties kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voor uw blaas te zorgen op een manier die de minste invloed op uw dagelijks leven heeft.

Wat kan ik doen om mijn blaasproblemen onder controle te houden?

Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar om te helpen bij het omgaan met uw blaasproblemen. Deze omvatten catheters, condoomcatheters (voor mannen) en absorberende producten. Zoek naar het juiste product of neem voor advies contact op met Coloplast Care.

Wat is een catheter?

Een catheter  kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de blaas volledig wordt geleegd. Het is een dunne, flexibele buis die via de urinebuis in de blaas wordt gebracht om de urine af te voeren.

Waarom is het belangrijk om mijn blaas leeg te maken?

Als uw blaas niet regelmatig wordt geleegd, kan dit infecties veroorzaken. Deze starten in de blaas, maar kunnen omhoog gaan naar de nieren en ernstige nierbeschadiging veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan een infectie veroorzaken.

Kan ik gewoon 's ochtends en 's avonds mijn blaas legen?

Nee, u moet het schema dat uw arts of verpleegkundige u heeft gegeven volgen. In de regel dient de blaas ten minste 4 tot 6 maal per dag worden geleegd.

Kan ik minder drinken, zodat ik mijn blaas niet meer zo vaak hoef te legen?

Nee, het is zeer belangrijk dat u voldoende drinkt. Dit houdt de urinewegen schoon en gezond.

Wat doe ik als de urine er troebel of donker uitziet en vreemd ruikt?

U heeft misschien een infectie. Praat hierover met uw arts of verpleegkundige.

Doet het pijn om te catheteriseren?

Nee, u kunt wat druk voelen wanneer de catheter naar binnen gaat. Als u ongemak ervaart of als het moeilijk is om de catheter naar binnen te schuiven, neem dan een ​​korte pauze. Probeer te ontspannen door een keer diep in te ademen of door te hoesten. Praat met uw arts of verpleegkundige als het pijnlijk blijft.

Wat doe ik als ik regelmatig urineweginfecties krijg?

Het gebruik van een intermitterende catheter verhoogt het risico op urineweginfecties. In vergelijking met andere soorten catheters zoals verblijfscatheters, heeft u met intermitterende catheters echter minder kans op urineweginfecties. Er zijn manieren om het risico op urineweginfecties te verminderen:

  • Drink meer vocht gedurende de dag: het principe is eenvoudigweg het uitwassen van de urinewegen, mits u blijft catheteriseren
  • Zorg ervoor dat steeds wanneer u catheteriseert de blaas volledig geleegd wordt
  • Catheteriseer vaker per dag
  • Zorg ervoor dat u voor het catheteriseren schone handen en instrumenten heeft
  • Kijk nog eens kritisch naar uw techniek van intermitterend catheteriseren

Wat moet ik doen als ik nog steeds urine verlies?

Urineverlies kan optreden om verschillende redenen: 

  • Een urineweginfectie kan urineverlies veroorzaken en u moet contact opnemen met uw arts als u vermoedt dat u een urineweginfectie heeft. Karakteristieke symptomen waar u op moet letten zijn:
    • donker gekleurde en sterk geurende urine
    • troebele urine
    • bloed in de urine
    • koorts/zweten
    • blaaskrampen
    • vaak spiercontracties in uw been 
  • Er kan urineverlies optreden omdat u niet vaak genoeg catheteriseert (minder dan vier keer per dag). U kunt:
    • Overwegen vaker te catheteriseren om een te grote druk op de blaas te voorkomen
    • Ervoor zorgen dat steeds wanneer u catheteriseert uw blaas volledig geleegd wordt
    • Nog eens kritisch kijken naar uw manier van intermitterend catheteriseren
    • Als u meer dan zeven keer per dag catheteriseert en nog steeds problemen met ongewild urineverlies heeft, kunt u contact met uw arts opnemen
  • U kunt urineverlies hebben omdat u onbedoelde blaasspasmen/-samentrekkingen heeft (niet veroorzaakt door een urineweginfectie). U kunt:
    • Met uw arts of verpleegkundige praten over eventuele medicatie om uw blaas te ontspannen 

Als het urineverlies vooral optreedt tijdens lichaamsbeweging, moet u overwegen te catheteriseren voordat u begint met sporten. 

Sluiten

Tips, hulpmiddelen en instructiefilmpjes

Instructies voor darmspoelen

Hieronder vindt u instructiefilmpjes over darmspoelen.

Darmspoelen bij kinderen

Darmspoelen bij kinderen

In deze film kun je precies zien hoe je moet darmspoelen met Peristeen.

Bekijk de stap-voor-stap instructie voor kinderen
Sluiten

Darmspoelen bij kinderen

icon


De meeste kinderen met spina bifida zijn afhankelijk van hun ouders om hen te helpen hun darmen te legen, vooral als ze jonger zijn. Traditionele methoden om verlies van ontlasting en obstipatie te voorkomen zijn onder andere een verandering van dieet, zetpillen, klysma's, emollientia en laxeermiddelen.


Voorspelbaarder

Sommige kinderen vinden deze methoden om hun darmen te legen echter niet effectief, omdat ze niet kunnen plannen wanneer ze zich ontlasten, wat vaak voor ongelukjes zorgt.

Darmspoelen is een routinematige darmzorg die ervoor zorgt dat de stoelgang zowel regelmatig als voorspelbaar is. Als het regelmatig wordt uitgevoerd, zal uw kind zich meer op zijn gemak voelen en voorkomt het problemen, zoals verlies van ontlasting en obstipatie.


Wat is nu precies darmspoelen?

Darmspoelen is wanneer er met een rectale catheter water via het rectum in de darm wordt ingebracht. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg. Het hele proces duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na het darmspoelen is het onderste deel van de darm leeg. Het darmspoelen wordt dagelijks of om de dag uitgevoerd

 

Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat:

  • Regelmatige darmspoelen voorkomt ongelukjes, omdat het onderste deel van de darm vrij is van ontlasting
  • Regelmatig darmspoelen voorkomt chronische obstipatie, omdat het de stoelgang stimuleert, zodat deze regelmatiger wordt 

 

Totdat uw kind leert hoe hij/zij zelf moet spoelen kan doen, moet u ervoor zorgen dat deze correct en veilig wordt uitgevoerd. Streef naar een goede, regelmatige routine die werkt, en moedig uw kind aan zich ervoor te interesseren. Ze moeten het zelf doen als ze ouder zijn.

Het kan een goed idee zijn om de voortgang van uw kind bij te houden. Voor inspiratie: download en print het Peristeen dagboek (pdf, 1MB).

Coloplast biedt een darmspoelsysteem dat Peristeen® heet.

Sluiten

Instructies voor zelfcatheterisatie

Hieronder vindt u ook instructiefilmpjes over zelfcatheterisatie voor meisjes, jongens, vrouwen en mannen.

Sluiten

Probeer nu gratis

Bedankt voor uw aanvraag van een proefpakket!

Uw aanvraag is verzonden. U kunt dit scherm sluiten.

Bekijk desktopversie